Torta na firemnú party od Danky
Popis
Torta na firemnú party je dokonalou kombináciou bohatých čokoládových korpusov, jemnej ganáže a elegantného švajčiarskeho maslového krému. Zdobenie s oranžovou farbou a waflovým papierom dodáva tortám moderný a sofistikovaný vzhľad, ideálny na každú firemnú oslavu.
Ingrediencie
Korpus 15 cm
- 200 g horkej čokolády (54%)
- 170 g masla
- 145 g horúceho pomarančového džúsu
- 170 g vajec
- 145 g kyslej smotany
- 60 g oleja
- 2 ¼ ČL vanilkového extraktu
- 170 g práškového cukru
- 170 g hnedého cukru
- 285 g hladkej múky
- 60 g kakaa
- 1 ¾ ČL sódy bikarbóny
- 3 g soli
- Kôra z ¾ pomaranča
Korpus 20 cm (2x)
- 262 g horkej čokolády (54%)
- 225 g masla
- 190 g horúceho pomarančového džúsu
- 225 g vajec
- 190 g kyslej smotany
- 75 g oleja
- 3 ČL vanilkového extraktu
- 225 g práškového cukru
- 225 g hnedého cukru
- 375 g hladkej múky
- 75 g kakaa
- 2 ¼ ČL sódy bikarbóny
- 4 g soli
- Kôra z 1 pomaranča
Korpus 30 cm
- 395 g horkej čokolády (54%)
- 340 g masla
- 285 g horúceho pomarančového džúsu
- 340 g vajec
- 285 g kyslej smotany
- 115 g oleja
- 4 ½ ČL vanilkového extraktu
- 340 g práškového cukru
- 340 g hnedého cukru
- 565 g hladkej múky
- 115 g kakaa
- 3 ¼ ČL sódy bikarbóny
- 6 g soli
- Kôra z 1 ½ pomaranča
Ganáž
- 15 cm: 225 g horkej čokolády (54%), 20 g masla, 300 ml smotany (33%), 40 ml pomarančového likéru
- 20 cm (2x): 300 g horkej čokolády (54%), 25 g masla, 400 ml smotany (33%), 50 ml pomarančového likéru
- 30 cm: 450 g horkej čokolády (54%), 40 g masla, 600 ml smotany (33%), 75 ml pomarančového likéru
Swiss meringue butter cream
- 15 cm: 210 g bielkov, 280 g kryštálového cukru, štipka soli, 375 g masla
- 20 cm (2x): 280 g bielkov, 370 g kryštálového cukru, štipka soli, 500 g masla
- 30 cm: 420 g bielkov, 555 g kryštálového cukru, štipka soli, 750 g masla
- Oranžová gélová farba
Potretie korpusov
- 1000 g pomarančového pyré
- 200 g vody
- 100 g hnedého cukru
Zdobenie
- Waflový papier
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 °C. Tortové formy vyložíme papierom na pečenie a boky natrieme maslom.
- Čokoládu, maslo a vodu nahrejeme, kým sa spoja. Vajcia, kyslú smotanu, olej a vanilku vyšľaháme, pridáme práškový a hnedý cukor, vyšľaháme do hladka a pridáme čokoládovú zmes.
- Do misky preosejeme múku, kakao, sódu bikarbónu a soľ. Primiešame do čokoládovej zmesi a šľaháme, kým sa nespojí.
- Cesto rozdelíme do foriem a pečieme 35-45 minút. Po upečení korpusy vyrovnáme na doske.
- Po vychladnutí zrežeme vrchnú časť a rozrežeme na dve časti požadovanej hrúbky (2-2,5 cm).
- Ganáž pripravíme tak, že horúcu smotanu nalejeme na čokoládu, maslo a likér. Necháme odstáť, premiešame do hladka a necháme vychladnúť.
- Swiss meringue butter cream: Bielka a cukor zahrievame nad parou, kým sa cukor nerozpustí (71 °C). Vyšľaháme a postupne pridávame maslo. Nakoniec pridáme farbivo, ak je potrebné.
- Sirup pripravíme z vody, cukru a pomarančového pyré. Zahrejeme a natierame ním korpusy.
- Korpusy potrieme sirupom, striedame vrstvy ganáže a krému. Torty dáme zachladiť.
- Oranžový krém nanesieme na dve torty. Na jednej tortu vytvoríme štruktúru pomocou hubky. Biele torty ozdobíme waflovým papierom a kvetmi s floristickou páskou.
- Všetky torty umiestnime na stojan.
Korpus 15 cm
- 200 g horkej čokolády (54%)
- 170 g masla
- 145 g horúceho pomarančového džúsu
- 170 g vajec
- 145 g kyslej smotany
- 60 g oleja
- 2 ¼ ČL vanilkového extraktu
- 170 g práškového cukru
- 170 g hnedého cukru
- 285 g hladkej múky
- 60 g kakaa
- 1 ¾ ČL sódy bikarbóny
- 3 g soli
- Kôra z ¾ pomaranča
Korpus 20 cm (2x)
- 262 g horkej čokolády (54%)
- 225 g masla
- 190 g horúceho pomarančového džúsu
- 225 g vajec
- 190 g kyslej smotany
- 75 g oleja
- 3 ČL vanilkového extraktu
- 225 g práškového cukru
- 225 g hnedého cukru
- 375 g hladkej múky
- 75 g kakaa
- 2 ¼ ČL sódy bikarbóny
- 4 g soli
- Kôra z 1 pomaranča
Korpus 30 cm
- 395 g horkej čokolády (54%)
- 340 g masla
- 285 g horúceho pomarančového džúsu
- 340 g vajec
- 285 g kyslej smotany
- 115 g oleja
- 4 ½ ČL vanilkového extraktu
- 340 g práškového cukru
- 340 g hnedého cukru
- 565 g hladkej múky
- 115 g kakaa
- 3 ¼ ČL sódy bikarbóny
- 6 g soli
- Kôra z 1 ½ pomaranča
Ganáž
- 15 cm: 225 g horkej čokolády (54%), 20 g masla, 300 ml smotany (33%), 40 ml pomarančového likéru
- 20 cm (2x): 300 g horkej čokolády (54%), 25 g masla, 400 ml smotany (33%), 50 ml pomarančového likéru
- 30 cm: 450 g horkej čokolády (54%), 40 g masla, 600 ml smotany (33%), 75 ml pomarančového likéru
Swiss meringue butter cream
- 15 cm: 210 g bielkov, 280 g kryštálového cukru, štipka soli, 375 g masla
- 20 cm (2x): 280 g bielkov, 370 g kryštálového cukru, štipka soli, 500 g masla
- 30 cm: 420 g bielkov, 555 g kryštálového cukru, štipka soli, 750 g masla
- Oranžová gélová farba
Potretie korpusov
- 1000 g pomarančového pyré
- 200 g vody
- 100 g hnedého cukru
Zdobenie
- Waflový papier
- Rúru predhrejeme na 180 °C. Tortové formy vyložíme papierom na pečenie a boky natrieme maslom.
- Čokoládu, maslo a vodu nahrejeme, kým sa spoja. Vajcia, kyslú smotanu, olej a vanilku vyšľaháme, pridáme práškový a hnedý cukor, vyšľaháme do hladka a pridáme čokoládovú zmes.
- Do misky preosejeme múku, kakao, sódu bikarbónu a soľ. Primiešame do čokoládovej zmesi a šľaháme, kým sa nespojí.
- Cesto rozdelíme do foriem a pečieme 35-45 minút. Po upečení korpusy vyrovnáme na doske.
- Po vychladnutí zrežeme vrchnú časť a rozrežeme na dve časti požadovanej hrúbky (2-2,5 cm).
- Ganáž pripravíme tak, že horúcu smotanu nalejeme na čokoládu, maslo a likér. Necháme odstáť, premiešame do hladka a necháme vychladnúť.
- Swiss meringue butter cream: Bielka a cukor zahrievame nad parou, kým sa cukor nerozpustí (71 °C). Vyšľaháme a postupne pridávame maslo. Nakoniec pridáme farbivo, ak je potrebné.
- Sirup pripravíme z vody, cukru a pomarančového pyré. Zahrejeme a natierame ním korpusy.
- Korpusy potrieme sirupom, striedame vrstvy ganáže a krému. Torty dáme zachladiť.
- Oranžový krém nanesieme na dve torty. Na jednej tortu vytvoríme štruktúru pomocou hubky. Biele torty ozdobíme waflovým papierom a kvetmi s floristickou páskou.
- Všetky torty umiestnime na stojan.