Torta podľa Ewelina Funek od Paliho
Popis
Čokoládovo oriešková torta je kombináciou chutného korpusu, lahodného krému, chrumkavého orieškového vkladu a elegantnej dekorácie. Ideálna na výnimočné príležitosti!
Ingrediencie
Čokoládovo orieškový korpus (20 cm x 2)
- 12 vajec
- 16 PL oleja
- 340 g práškového cukru
- 320 g hladkej múky
- 160 g namletých opražených pekanových orechov
- 120 g nasekanej horkej čokolády
- 24 g prášku do pečiva
- Štipka soli
- 2 ČL vanilkovej pasty
- Kôra z 1 citróna
Rozvar na poliatie korpusov
- 300 ml mlieka
- 30 g horkej čokolády
Orieškovo rumový krém
- 480 g cukru krupice
- 96 g žĺtkov
- 600 ml mlieka
- 72 g hladkej múky
- 1 vanilkový lusk
- 600 g masla
- 72 ml rumu
- 240 g mliečnej čokolády
- 120 g mletých opražených pekanových orieškov
Ovocný gel z červených ríbezlí
- 400 g pyré z červených ríbezlí
- 90 g cukru
- 12 g pektínu
Orieškové praliné
- 200 g opražených pekanových orechov
- 130 g cukru
- 13 g oleja
Chrumkavé palacinky
- 80 g hladkej múky
- 80 g práškového cukru
- 80 g vaječných bielkov
- 80 g masla
Chrumkavý orieškový vklad
- 150 g mliečnej čokolády
- 45 g slnečnicového oleja
- 90 g orieškového praliné
- Chrumkavé palacinky
Ganache na poter
- 600 g bielej čokolády
- 30 g horkej čokolády
- 600 g masla (izbovej teploty)
Dekor
- 500 g modelovacej hmoty Saracino (250 g čiernej + 250 g bielej)
- 100 ml vodka (biely alkohol)
- Jedlá zlatá farba (prášková)
- Jedlé lepidlo na modelovaciu hmotu
- Floristický drôtik
- Čierne gélové farbivo
- Solamyl
- Chladiaci sprej na čokoládu
- Štetce, vykrajovačky – vlastné
- Hrubá tortová podložka, tenká stredová podložka
- Výstuže
Postup
- Na vanilkový korpus vyšľaháme bielka s cukrom na pevný sneh. Žĺtky zmiešame s olejom, citrónovou kôrou a vanilkovou pastou, primiešame k snehu. Postupne pridáme suché ingrediencie. Pečieme v dvoch ráfikoch pri 170 °C 40-45 minút.
- Rozvar pripravíme zahriatím mlieka, do ktorého vmiešame čokoládu. Necháme vychladnúť.
- Na ovocný gel zahrejeme pyré na 40 °C, pridáme cukor s pektínom a prevaríme. Prenesieme do nádoby, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
- Krém pripravíme zmiešaním žĺtkov s cukrom, múkou a časťou mlieka. Zvyšok mlieka zahrejeme s vanilkou, pridáme k žĺtkom, uvaríme puding, vychladíme a zmiešame so šľahaným maslom. Pridáme rum, čokoládu a nasekané oriešky.
- Orieškové praliné pripravíme karamelizovaním cukru, ktorým zalejeme orechy. Zmes rozmixujeme na pastu.
- Chrumkavé palacinky upečieme z pripraveného cesta na tenko rozotretého na papier na pečenie pri 200 °C. Nalámeme na kúsky.
- Chrumkavý vklad pripravíme zmiešaním roztopenej čokolády, oleja, praliné a chrumkavých palaciniek. Zmes necháme stuhnúť a nasekáme na kocky.
- Tortu skladáme vrstvením korpusov, rozvaru, krému, ríbezľového gelu a chrumkavého vkladu. Vystužíme podľa potreby.
- Ganache na poter pripravíme vymiešaním rozpustenej čokolády s maslom. Tortu potrieme a uhladíme. Dáme zachladiť.
- Modelovaciu hmotu zafarbíme, vyvaľkáme, vykrojíme a lepíme na tortu podľa želania.
Čokoládovo orieškový korpus (20 cm x 2)
- 12 vajec
- 16 PL oleja
- 340 g práškového cukru
- 320 g hladkej múky
- 160 g namletých opražených pekanových orechov
- 120 g nasekanej horkej čokolády
- 24 g prášku do pečiva
- Štipka soli
- 2 ČL vanilkovej pasty
- Kôra z 1 citróna
Rozvar na poliatie korpusov
- 300 ml mlieka
- 30 g horkej čokolády
Orieškovo rumový krém
- 480 g cukru krupice
- 96 g žĺtkov
- 600 ml mlieka
- 72 g hladkej múky
- 1 vanilkový lusk
- 600 g masla
- 72 ml rumu
- 240 g mliečnej čokolády
- 120 g mletých opražených pekanových orieškov
Ovocný gel z červených ríbezlí
- 400 g pyré z červených ríbezlí
- 90 g cukru
- 12 g pektínu
Orieškové praliné
- 200 g opražených pekanových orechov
- 130 g cukru
- 13 g oleja
Chrumkavé palacinky
- 80 g hladkej múky
- 80 g práškového cukru
- 80 g vaječných bielkov
- 80 g masla
Chrumkavý orieškový vklad
- 150 g mliečnej čokolády
- 45 g slnečnicového oleja
- 90 g orieškového praliné
- Chrumkavé palacinky
Ganache na poter
- 600 g bielej čokolády
- 30 g horkej čokolády
- 600 g masla (izbovej teploty)
Dekor
- 500 g modelovacej hmoty Saracino (250 g čiernej + 250 g bielej)
- 100 ml vodka (biely alkohol)
- Jedlá zlatá farba (prášková)
- Jedlé lepidlo na modelovaciu hmotu
- Floristický drôtik
- Čierne gélové farbivo
- Solamyl
- Chladiaci sprej na čokoládu
- Štetce, vykrajovačky – vlastné
- Hrubá tortová podložka, tenká stredová podložka
- Výstuže
- Na vanilkový korpus vyšľaháme bielka s cukrom na pevný sneh. Žĺtky zmiešame s olejom, citrónovou kôrou a vanilkovou pastou, primiešame k snehu. Postupne pridáme suché ingrediencie. Pečieme v dvoch ráfikoch pri 170 °C 40-45 minút.
- Rozvar pripravíme zahriatím mlieka, do ktorého vmiešame čokoládu. Necháme vychladnúť.
- Na ovocný gel zahrejeme pyré na 40 °C, pridáme cukor s pektínom a prevaríme. Prenesieme do nádoby, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
- Krém pripravíme zmiešaním žĺtkov s cukrom, múkou a časťou mlieka. Zvyšok mlieka zahrejeme s vanilkou, pridáme k žĺtkom, uvaríme puding, vychladíme a zmiešame so šľahaným maslom. Pridáme rum, čokoládu a nasekané oriešky.
- Orieškové praliné pripravíme karamelizovaním cukru, ktorým zalejeme orechy. Zmes rozmixujeme na pastu.
- Chrumkavé palacinky upečieme z pripraveného cesta na tenko rozotretého na papier na pečenie pri 200 °C. Nalámeme na kúsky.
- Chrumkavý vklad pripravíme zmiešaním roztopenej čokolády, oleja, praliné a chrumkavých palaciniek. Zmes necháme stuhnúť a nasekáme na kocky.
- Tortu skladáme vrstvením korpusov, rozvaru, krému, ríbezľového gelu a chrumkavého vkladu. Vystužíme podľa potreby.
- Ganache na poter pripravíme vymiešaním rozpustenej čokolády s maslom. Tortu potrieme a uhladíme. Dáme zachladiť.
- Modelovaciu hmotu zafarbíme, vyvaľkáme, vykrojíme a lepíme na tortu podľa želania.