Tortička Malý princ
2 hod.
3 - 4 bento
Popis
Bento je malý, chutný dezertík pre 2 osoby, no bez problémov ho zje aj jeden človek. Keby som počas môjho štúdia na strednej škole piekla s takou radosťou ako teraz, tak by som si piekla takéto tortičky každý deň na nervy počas učenia sa na maturitu. Malý princ sa mi spája práve so strednou školou. Mali sme povinné čítanie a toto bola tá z tých kníh, ktoré som si s radosťou prečítala. A do dnes mi ostala v pamäti a stále si myslím, že v každom z nás je dieťa a mali by sme ním aj zostať - byť zvedavý a objavovať nové veci ako deti.
Ingrediencie
Korpus
- 300 g hladkej múky
- 320 g kryštálového cukru
- 8 g prášku do pečiva
- 4 g sódy bikarbóny
- 2 ČL soli
- 50 g kakaa
- 2 vajcia izbovej teploty
- 100 g slnečnicového oleja
- 180 g vriacej vody
- 180 g mlieka
Marakuje ganache
- 240 g bielej čokolády 34 %
- 100 g marakujového pyré
- 80 g horúcej smotany
Mango compoté
- 80 g mangového pyré
- 50 g mrazeného manga
- 2,5 g pektínu NH
- 25 g cukru
Mousse z horkej čokolády
- 50 g horkej čokolády
- 30 g mlieka
- 4 g želatíny
- 24 g chladnej vody
- 90 g šľahačky
Pokrok na korpus
- 150 g mlieka
- 80 g mliečnej čokolády
Švajčiarsky krém
- 113 g bielkov
- 227 g cukru
- 340 g masla
- soľ
Postup
- Korpus - Múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, kakao, soľ a cukor zmiešame v miske. V druhej miske zmiešame vajcia, mlieko, olej. Zmiešame do jednoliatej zmesi. Následne po 3 častiach pridávame suché suroviny na nízkej rýchlosti mixéra. Pridáme vriacu vodu a znovu premiešame. Vylejeme na plech s papierom na pečenie a pečieme na 170°C približne 20 - 30 minút. Necháme vychladnúť, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na noc do chladničky. Následne si vykrojíme 12 cm kruhy.
- Compoté - Mangové pyré zohrejeme na 40°C. Zatiaľ zmiešame pektín a cukor, pridáme k pyré a privedieme k varu. Pridáme nadrobno nakrájané mango a povaríme. Zakryjeme fóliou a necháme zatuhnúť.
- Ganache - Smotanu zohrejeme na 80°C a pyré na 40°C. Zalejeme čokoládou a rozmixujeme ponorným mixérom. Necháme zatuhnúť v miske zakryté fóliou celú noc a následne vyšľaháme.
- Mousse - Želatínu dáme napučať do vody. Medzitým zohrejeme mlieko a zalejeme nim čokoládu. Necháme roztopiť. Pridáme roztopenú želatínu a dobre premiešame. Šľahačku vyšľaháme asi na polovicu, aby bola stále riedka a pridáme k čokoládovej zmesi. Zmes nalejeme do 12 cm ráfika vystlaného potravinárskou fóliou a dáme zamraziť. Mlieko dáme zovrieť, pridáme čokoládu a necháme rozpustiť. Následne budeme kropiť korpusy.
- Švajčiarsky krém - Vajcia s cukrom a soľou zohrejeme vo vodnom kúpeli, až kým sa cukor roztopí. Potom vyšľaháme sneh na vysokej rýchlosti cca 10 minút a necháme ho zachladiť na 5 minút v chladničke. Znížime rýchlosť na minimum a postupne do snehu pridávame zmäknuté maslo, kým sa všetko dobre prepojí - došľaháme cca 8-10 minút. Vymeníme nadstavec za plochý a došľaháme ešte 10 minút.
- Skladanie a plnenie: Korpus, ganache, compote, mousse ganache, korpus. Zabalíme a necháme cez noc zatuhnúť v chladničke. Dozdobíme švajčiarskym krémom.
Korpus
- 300 g hladkej múky
- 320 g kryštálového cukru
- 8 g prášku do pečiva
- 4 g sódy bikarbóny
- 2 ČL soli
- 50 g kakaa
- 2 vajcia izbovej teploty
- 100 g slnečnicového oleja
- 180 g vriacej vody
- 180 g mlieka
Marakuje ganache
- 240 g bielej čokolády 34 %
- 100 g marakujového pyré
- 80 g horúcej smotany
Mango compoté
- 80 g mangového pyré
- 50 g mrazeného manga
- 2,5 g pektínu NH
- 25 g cukru
Mousse z horkej čokolády
- 50 g horkej čokolády
- 30 g mlieka
- 4 g želatíny
- 24 g chladnej vody
- 90 g šľahačky
Pokrok na korpus
- 150 g mlieka
- 80 g mliečnej čokolády
Švajčiarsky krém
- 113 g bielkov
- 227 g cukru
- 340 g masla
- soľ
- Korpus - Múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, kakao, soľ a cukor zmiešame v miske. V druhej miske zmiešame vajcia, mlieko, olej. Zmiešame do jednoliatej zmesi. Následne po 3 častiach pridávame suché suroviny na nízkej rýchlosti mixéra. Pridáme vriacu vodu a znovu premiešame. Vylejeme na plech s papierom na pečenie a pečieme na 170°C približne 20 - 30 minút. Necháme vychladnúť, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na noc do chladničky. Následne si vykrojíme 12 cm kruhy.
- Compoté - Mangové pyré zohrejeme na 40°C. Zatiaľ zmiešame pektín a cukor, pridáme k pyré a privedieme k varu. Pridáme nadrobno nakrájané mango a povaríme. Zakryjeme fóliou a necháme zatuhnúť.
- Ganache - Smotanu zohrejeme na 80°C a pyré na 40°C. Zalejeme čokoládou a rozmixujeme ponorným mixérom. Necháme zatuhnúť v miske zakryté fóliou celú noc a následne vyšľaháme.
- Mousse - Želatínu dáme napučať do vody. Medzitým zohrejeme mlieko a zalejeme nim čokoládu. Necháme roztopiť. Pridáme roztopenú želatínu a dobre premiešame. Šľahačku vyšľaháme asi na polovicu, aby bola stále riedka a pridáme k čokoládovej zmesi. Zmes nalejeme do 12 cm ráfika vystlaného potravinárskou fóliou a dáme zamraziť. Mlieko dáme zovrieť, pridáme čokoládu a necháme rozpustiť. Následne budeme kropiť korpusy.
- Švajčiarsky krém - Vajcia s cukrom a soľou zohrejeme vo vodnom kúpeli, až kým sa cukor roztopí. Potom vyšľaháme sneh na vysokej rýchlosti cca 10 minút a necháme ho zachladiť na 5 minút v chladničke. Znížime rýchlosť na minimum a postupne do snehu pridávame zmäknuté maslo, kým sa všetko dobre prepojí - došľaháme cca 8-10 minút. Vymeníme nadstavec za plochý a došľaháme ešte 10 minút.
- Skladanie a plnenie: Korpus, ganache, compote, mousse ganache, korpus. Zabalíme a necháme cez noc zatuhnúť v chladničke. Dozdobíme švajčiarskym krémom.