Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Tradičný Lohengrin od Paliho

Tradičný Lohengrin od Paliho

Popis

Pri zabudnutých dezertoch sa často stretávame s ich obmenami. Ja som sa rozhodol pripraviť Lohengrin v jeho tradičnej podobe a je naozaj delikátny. Spája chuť brandy a kandizovaného ovocia. Možno si takto opäť vydobije svoje miesto na pultoch cukrární.

Ingrediencie

Piškótový bufler svetlý
  • 50 g vaječných žĺtkov
  • 70 g vaječných bielkov
  • 90 g hladkej múky
  • 90 g cukru krupice
  • Kôra z pomaranča
Maslový krém
  • 500 ml mlieka
  • 40 g zlatého klasu
  • 55 g krupicového cukru
  • Vanilkový lusk
  • 250 g masla
  • 50 ml brandy
  • 150 g kandizovaných pomarančov
Fondánová poleva
  • 200 g fondánovej polevy
  • 100 ml horúcej vody
  • 1 citrón
Čokoládová poleva
  • 400 g horkej čokolády (55 %)
  • 50 g kakaového masla

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 160 °C. Bielky a žĺtky oddelíme. Bielky vyšľaháme so štipkou soli a 60 g cukru na pevný sneh. Žĺtky vyšľaháme s 30 g cukru a pomarančovou kôrou do peny. Obe zmesi jemne spojíme a prisypeme hladkú múku. Zamiešame, aby sme dosiahli pevnú hmotu, ktorá drží tvar.
  2. Hmotu striekame na papier na pečenie do tvaru piškót s priemerom cca 4-4,5 cm. Pečieme 13-16 minút. Po vychladnutí piškóty odstránime z papiera.
  3. Na krém zmiešame 1/3 mlieka s cukrom a zlatým klasom. Zvyšné mlieko zahrejeme s vyškrabaným vanilkovým luskom. Spojíme obe zmesi a uvaríme hustý krém. Po vychladnutí vyšľaháme krém so zmäknutým maslom a nakoniec zašľaháme brandy.
  4. Na bufler prilepíme kandované pomaranče a zastriekame krémom, aby sme vytvorili oblý tvar. Takto pripravené buflery necháme poriadne zachladiť.
  5. Fondán zahrejeme vo vodnom kúpeli, zriedime horúcou vodou a dochutíme citrónovou šťavou. Poleva nesmie byť ani príliš hustá, ani riedka. Zachladené dezerty namáčame do fondánu po okraj piškóty a necháme stuhnúť.
  6. Roztopíme čokoládu s kakaovým maslom a spodnú časť dezertu namočíme do čokoládovej polevy. Necháme stuhnúť.
  7. Dezert dekorujeme roztopenou čokoládou alebo ozdobami z temperovanej čokolády.
Piškótový bufler svetlý
  • 50 g vaječných žĺtkov
  • 70 g vaječných bielkov
  • 90 g hladkej múky
  • 90 g cukru krupice
  • Kôra z pomaranča
Maslový krém
  • 500 ml mlieka
  • 40 g zlatého klasu
  • 55 g krupicového cukru
  • Vanilkový lusk
  • 250 g masla
  • 50 ml brandy
  • 150 g kandizovaných pomarančov
Fondánová poleva
  • 200 g fondánovej polevy
  • 100 ml horúcej vody
  • 1 citrón
Čokoládová poleva
  • 400 g horkej čokolády (55 %)
  • 50 g kakaového masla
  1. Rúru predhrejeme na 160 °C. Bielky a žĺtky oddelíme. Bielky vyšľaháme so štipkou soli a 60 g cukru na pevný sneh. Žĺtky vyšľaháme s 30 g cukru a pomarančovou kôrou do peny. Obe zmesi jemne spojíme a prisypeme hladkú múku. Zamiešame, aby sme dosiahli pevnú hmotu, ktorá drží tvar.
  2. Hmotu striekame na papier na pečenie do tvaru piškót s priemerom cca 4-4,5 cm. Pečieme 13-16 minút. Po vychladnutí piškóty odstránime z papiera.
  3. Na krém zmiešame 1/3 mlieka s cukrom a zlatým klasom. Zvyšné mlieko zahrejeme s vyškrabaným vanilkovým luskom. Spojíme obe zmesi a uvaríme hustý krém. Po vychladnutí vyšľaháme krém so zmäknutým maslom a nakoniec zašľaháme brandy.
  4. Na bufler prilepíme kandované pomaranče a zastriekame krémom, aby sme vytvorili oblý tvar. Takto pripravené buflery necháme poriadne zachladiť.
  5. Fondán zahrejeme vo vodnom kúpeli, zriedime horúcou vodou a dochutíme citrónovou šťavou. Poleva nesmie byť ani príliš hustá, ani riedka. Zachladené dezerty namáčame do fondánu po okraj piškóty a necháme stuhnúť.
  6. Roztopíme čokoládu s kakaovým maslom a spodnú časť dezertu namočíme do čokoládovej polevy. Necháme stuhnúť.
  7. Dezert dekorujeme roztopenou čokoládou alebo ozdobami z temperovanej čokolády.