Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Turecký dezert od Danky

Turecký dezert od Danky

Popis

Keď som uvidela túto výzvu, veľmi som sa potešila. Len pár mesiacov dozadu som si fotila inšpiráciu pre pohárový dezert a teraz mám príležitosť ho vyskúšať. Kardamón používam pri príprave indického curry, ale tentokrát som ho použila v dezerte. Granátové jablko mi pripomína dovolenku v Turecku, kde som si toto ovocie zamilovala. Tento dezert je môj sen o dovolenke v pohári.

Ingrediencie

Limetkové želé:
  • 300 ml vody
  • 6 – 7 PL limetkovej šťavy (z 2 limetiek)
  • 50 g práškového cukru
  • 4 plátky želatíny
Želé s granátovým jablkom:
  • 400 ml vody
  • 3 – 4 PL citrónovej šťavy (z 1 citrónu)
  • 200 g práškového cukru
  • 700 ml šťavy z granátového jablka (100 %)
  • 14 plátkov želatíny
  • 1 ks granátové jablko
Panna cotta:
  • 600 g smotany na šľahanie 40 %
  • 200 g plnotučného mlieka
  • 15 ks kardamónových toboliek
  • 4 plátky želatíny
  • 50 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru s vanilkou
Brownie:
  • 200 g tmavej čokolády 54 %
  • 150 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 65 g hladkej múky
  • 30 g kakaa
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL soli
  • 3 vajcia
Na ozdobu:
  • Lístky čerstvej mäty do každého pohára

Postup

  1. Na brownie: Rúru predhrejeme na 180 °C. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, maslo a cukor. V druhej miske zmiešame preosiatu múku, prášok do pečiva, kakao a soľ. Roztopenú čokoládovú zmes necháme vychladnúť, pridáme vajcia a po častiach primiešame sypkú zmes. Cesto vylejeme na plech (30 x 20 cm) a pečieme 20–25 minút.
  2. Na želé: Želatínu na obe želé namočíme do studenej vody. Do dvoch nádob nalejeme vodu pre každé želé, pridáme citrónovú šťavu do jednej a limetkovú do druhej, v oboch prípadoch pridáme cukor a varíme do rozpustenia cukru. Do želé z granátového jablka primiešame šťavu z granátového jablka a krátko povaríme. Do oboch želé pridáme pripravenú želatínu, premiešame a necháme mierne vychladnúť. Limetkové želé nalejeme do plytkej nádoby, aby sa vytvorila tenká vrstva. Želé z granátového jablka dáme do dvoch nádob a počas chladenia občas premiešame, aby vznikli bublinky.
  3. Na panna cottu: Zmiešame mlieko a smotanu, pridáme nalomené tobolky kardamónu a varíme na miernom ohni 8–10 minút. Želatínu namočíme do studenej vody. Smotanovú zmes precedíme cez sitko, pridáme cukor, varíme do rozpustenia a následne pridáme želatínu. Zmes nalejeme ako prvú vrstvu do pohárov a necháme zatuhnúť v chladničke.
  4. Granátové jablko rozkrojíme a vyberieme zrniečka.
  5. Vychladnutý brownie korpus zrežeme na výšku 1,5 cm a vykrojíme krúžky s priemerom 5,5 cm, aby sa zmestili do pohára. Korpus položíme na stuhnutú panna cottu a do pohára pridáme lyžicu zrniečok z granátového jablka. Zalejeme vychladnutým farebným želé a dáme stuhnúť.
  6. Stuhnuté limetkové želé rozbijeme lyžičkou na drobné časti, aby pripomínalo ľadovú drť. Do každého pohára pridáme 1–2 lyžice rozdrveného želé.
  7. Ozdobíme lístkami mäty a slamkami na dekoráciu.
Limetkové želé:
  • 300 ml vody
  • 6 – 7 PL limetkovej šťavy (z 2 limetiek)
  • 50 g práškového cukru
  • 4 plátky želatíny
Želé s granátovým jablkom:
  • 400 ml vody
  • 3 – 4 PL citrónovej šťavy (z 1 citrónu)
  • 200 g práškového cukru
  • 700 ml šťavy z granátového jablka (100 %)
  • 14 plátkov želatíny
  • 1 ks granátové jablko
Panna cotta:
  • 600 g smotany na šľahanie 40 %
  • 200 g plnotučného mlieka
  • 15 ks kardamónových toboliek
  • 4 plátky želatíny
  • 50 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru s vanilkou
Brownie:
  • 200 g tmavej čokolády 54 %
  • 150 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 65 g hladkej múky
  • 30 g kakaa
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL soli
  • 3 vajcia
Na ozdobu:
  • Lístky čerstvej mäty do každého pohára
  1. Na brownie: Rúru predhrejeme na 180 °C. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, maslo a cukor. V druhej miske zmiešame preosiatu múku, prášok do pečiva, kakao a soľ. Roztopenú čokoládovú zmes necháme vychladnúť, pridáme vajcia a po častiach primiešame sypkú zmes. Cesto vylejeme na plech (30 x 20 cm) a pečieme 20–25 minút.
  2. Na želé: Želatínu na obe želé namočíme do studenej vody. Do dvoch nádob nalejeme vodu pre každé želé, pridáme citrónovú šťavu do jednej a limetkovú do druhej, v oboch prípadoch pridáme cukor a varíme do rozpustenia cukru. Do želé z granátového jablka primiešame šťavu z granátového jablka a krátko povaríme. Do oboch želé pridáme pripravenú želatínu, premiešame a necháme mierne vychladnúť. Limetkové želé nalejeme do plytkej nádoby, aby sa vytvorila tenká vrstva. Želé z granátového jablka dáme do dvoch nádob a počas chladenia občas premiešame, aby vznikli bublinky.
  3. Na panna cottu: Zmiešame mlieko a smotanu, pridáme nalomené tobolky kardamónu a varíme na miernom ohni 8–10 minút. Želatínu namočíme do studenej vody. Smotanovú zmes precedíme cez sitko, pridáme cukor, varíme do rozpustenia a následne pridáme želatínu. Zmes nalejeme ako prvú vrstvu do pohárov a necháme zatuhnúť v chladničke.
  4. Granátové jablko rozkrojíme a vyberieme zrniečka.
  5. Vychladnutý brownie korpus zrežeme na výšku 1,5 cm a vykrojíme krúžky s priemerom 5,5 cm, aby sa zmestili do pohára. Korpus položíme na stuhnutú panna cottu a do pohára pridáme lyžicu zrniečok z granátového jablka. Zalejeme vychladnutým farebným želé a dáme stuhnúť.
  6. Stuhnuté limetkové želé rozbijeme lyžičkou na drobné časti, aby pripomínalo ľadovú drť. Do každého pohára pridáme 1–2 lyžice rozdrveného želé.
  7. Ozdobíme lístkami mäty a slamkami na dekoráciu.