Včelie úliky
1,5 hod
12 ks
Popis
Efektná nepečená dobrota v tvare včelieho úľu patrí k tradičným vianočným zákuskom už celé generácie. Pripravujú sa z jednoduchých surovín orechov, kokosu, mletých sušienok alebo piškót, s kvapkou rumu
Ingrediencie
Mandľové cesto – sušienky
- 100g hladkej múky
- 30 g práškového cukru
- 30 g mandľovej múky
- 50 g masla
- ½ ks citróna - kôra
- 2 žĺtky
Hmota
- 100 g práškového cukru
- 160 g pomletých mandľových sušienok
- 60 g lieskových orieškov opražených, mletých
- 40 g masla
- 2 PL rumu
- 60 g tmavej čokolády 70% nastrúhanej, alebo jemne nasekanej
- 40 ml sladeného kondenzovaného mlieka
- Kakao a cukor práškový na vysypanie formičiek
- Práškový cukor na posypanie
Krém
- 125 g maslo
- 80 g práškového cukru
- 3 PL vaječného likéru
Postup
-
Mandľové cesto – sušienky
Múku a práškový cukor preosejeme, pridáme mandľovú múku, pokrájané maslo, vanilínovú arómu, nastrúhanú citrónovú kôru, žĺtky a vypracujeme cesto, ktoré necháme 15 min odležať.
Rozvaľkáme na hrúbku 2 mm, vykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme na plech pokrytý mastným papierom. Pečieme pri teplote 180 °C do svetlej farby. Po upečení 30 koliesok odložíme a zvyšné zomelieme -
Hmota
Práškový cukor, pomleté mandľové sušienky, pomleté oriešky, maslo, rum, najemno sekanú čokoládu, kondenzované mlieko, vypracujeme na súdržnú hmotu navážime na 15 g guličky, dáme zachladiť.
Formičku na osie hniezdo vysypeme kakaom a práškovým cukrom. Naplníme čokoládovo piškótovou zmesou. Do stredu urobíme pomocou tvarovača dieru, vyklopíme z formy, uložíme do stojana.
Naplníme krémom, priložíme koliesko. Nakoniec zľahka posypeme práškovým cukrom. -
Krém
Všetky suroviny spolu vyšľaháme na hladký krém.
Mandľové cesto – sušienky
- 100g hladkej múky
- 30 g práškového cukru
- 30 g mandľovej múky
- 50 g masla
- ½ ks citróna - kôra
- 2 žĺtky
Hmota
- 100 g práškového cukru
- 160 g pomletých mandľových sušienok
- 60 g lieskových orieškov opražených, mletých
- 40 g masla
- 2 PL rumu
- 60 g tmavej čokolády 70% nastrúhanej, alebo jemne nasekanej
- 40 ml sladeného kondenzovaného mlieka
- Kakao a cukor práškový na vysypanie formičiek
- Práškový cukor na posypanie
Krém
- 125 g maslo
- 80 g práškového cukru
- 3 PL vaječného likéru
-
Mandľové cesto – sušienky
Múku a práškový cukor preosejeme, pridáme mandľovú múku, pokrájané maslo, vanilínovú arómu, nastrúhanú citrónovú kôru, žĺtky a vypracujeme cesto, ktoré necháme 15 min odležať.
Rozvaľkáme na hrúbku 2 mm, vykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme na plech pokrytý mastným papierom. Pečieme pri teplote 180 °C do svetlej farby. Po upečení 30 koliesok odložíme a zvyšné zomelieme -
Hmota
Práškový cukor, pomleté mandľové sušienky, pomleté oriešky, maslo, rum, najemno sekanú čokoládu, kondenzované mlieko, vypracujeme na súdržnú hmotu navážime na 15 g guličky, dáme zachladiť.
Formičku na osie hniezdo vysypeme kakaom a práškovým cukrom. Naplníme čokoládovo piškótovou zmesou. Do stredu urobíme pomocou tvarovača dieru, vyklopíme z formy, uložíme do stojana.
Naplníme krémom, priložíme koliesko. Nakoniec zľahka posypeme práškovým cukrom. -
Krém
Všetky suroviny spolu vyšľaháme na hladký krém.