Vianočka
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 250 g hladkej múky
- 75 g masla, rozpusteného, nie horúce
- 50 g cukru krupica
- 125 ml mlieka, vlažné
- 1/2 PL rumu
- 1/2 čl soli
- 2 žĺtka
- 1/2 kocky čerstvého droždia
- 1/2 vanilkový cukor
- 30 g hrozienok namočených aspoň deň vopred do 15 ml rumu
- bielko na potretie
Postup
- Približne 1/3 mlieka zohrejeme na telesnú teplotu, rozmrvíme v ňom droždie, primiešame lyžičku cukru a štipku múky a necháme postáť cca 5 minút, kým sa na povrchu neurobia bublinky
- V mise si premiešame múku, soľ, cukor, vanilkový cukor, kôru
- Zvyšné mlieko, rum, žĺtky a zmes droždia premiešajte
- Do zmesi múky pridajte zmes mlieka a premiešate. Potom primiešajte maslo a hrozienka
- Cesto miesime s mixérom s padlom, kým sa prestane lepiť. Nepridávať žiadnu múku, aj keď sa lepí. Vydržať. S mixérom to bude trvať aj 10 minút
- Necháme vykysnúť v teple cca 2 hodiny, alebo kým nebude mať dvojnásobnú veľkosť
- Rozdelíme na 3 rovnaké časti a zapletieme vrkoč
- Položíme na papier na pečenie na plech, prikryjeme a necháme opäť nakysnúť, minimálne pol hodiny
- Potom potrieme bielkom celý veniec, aj po bokoch. Počas tohoto druhého kysnutia, keď bielok zaschol, potrieme ešte raz
- Pečieme na 180 stupňov, 30-35 minúť, podľa hrúbky vianočky. Či je upečená vyskúšate špajdľou
Cesto
- 250 g hladkej múky
- 75 g masla, rozpusteného, nie horúce
- 50 g cukru krupica
- 125 ml mlieka, vlažné
- 1/2 PL rumu
- 1/2 čl soli
- 2 žĺtka
- 1/2 kocky čerstvého droždia
- 1/2 vanilkový cukor
- 30 g hrozienok namočených aspoň deň vopred do 15 ml rumu
- bielko na potretie
- Približne 1/3 mlieka zohrejeme na telesnú teplotu, rozmrvíme v ňom droždie, primiešame lyžičku cukru a štipku múky a necháme postáť cca 5 minút, kým sa na povrchu neurobia bublinky
- V mise si premiešame múku, soľ, cukor, vanilkový cukor, kôru
- Zvyšné mlieko, rum, žĺtky a zmes droždia premiešajte
- Do zmesi múky pridajte zmes mlieka a premiešate. Potom primiešajte maslo a hrozienka
- Cesto miesime s mixérom s padlom, kým sa prestane lepiť. Nepridávať žiadnu múku, aj keď sa lepí. Vydržať. S mixérom to bude trvať aj 10 minút
- Necháme vykysnúť v teple cca 2 hodiny, alebo kým nebude mať dvojnásobnú veľkosť
- Rozdelíme na 3 rovnaké časti a zapletieme vrkoč
- Položíme na papier na pečenie na plech, prikryjeme a necháme opäť nakysnúť, minimálne pol hodiny
- Potom potrieme bielkom celý veniec, aj po bokoch. Počas tohoto druhého kysnutia, keď bielok zaschol, potrieme ešte raz
- Pečieme na 180 stupňov, 30-35 minúť, podľa hrúbky vianočky. Či je upečená vyskúšate špajdľou