Vianočný stromček od Janky
Popis
Pre našu Hanku a zrejme pre všetky deti je naj naj obdobím zima a Vianoce. Hanka sa nevie dočkať momentu, keď sa rozžiari stromček, príde Ježiško s náložou darčekov a samozrejme keď sa stretne celá rodina, čo si skôr užívame hlavne my starší.
Ingrediencie
Kvások
- 300 ml vlažného mlieka
- 2 čajové lyžičky cukru
- ½ kocky čerstvého droždia
Cesto
- 300 ml vlažného mlieka
- 250 ml špenátového pretlaku
- 450 g polohrubej múky
- ½ čajovej lyžičky soli
- 2 vajcia
- 100 g hnedého cukru
- 1 PL perníkového korenia
- Kôra z 1 pomaranča
Višňová omáčka
- 300 g višňového kompótu/mrazených višní
- 200 ml griotky
- Šťava z polovice pomaranča
- 200 g želírovacieho cukru
Krém
- 250 g jemného plnotučného tvarohu
- 250 g mascarpone
- 200 ml smotany na šľahanie min. 33%
- Kôra z ½ bio citróna alebo ½ balenia citrónovej kôry
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 30 g práškového cukru
Na ozdobenie
- 30 g práškového cukru
- 100 g jahôd
- 50 g čučoriedok
- 1 banán
- 50 g ríbezlí
- 100 g bielej čokolády
Postup
- Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme v pohári alebo malom hrnci kvások.
- Do veľkej misky zatiaľ pridáme múku, do ktorej spravíme jamku a do nej pridáme soľ, vajíčka, hnedý a vanilkový cukor.
- Mlieko so špenátovým pretlakom rozmixujeme pomocou tyčového mixéra.
- Následne zmiešame vo veľkej miske všetky suroviny a vypracujeme hladké cesto, pridáme kvások a zvyšok mlieka. Cesto bude hustejšie než palacinkové.
- Cesto necháme kysnúť na teplom mieste zhruba 30 minút.
- Lievance pečieme na oleji alebo masle dozlatista z oboch strán.
- Pre vytvorenie pravidelných koliesok postupných veľkostí od priemeru 2 cm po 20 cm potrebujeme dávkovač.
- Višne spolu so šťavou z kompótu, pomarančovou šťavou a cukrom dáme variť do hrnca. Pridáme cukor, likér a privedieme do varu.
- Šľahačku poriadne schladíme. Následne ju rozmixujeme spolu s vanilkovým extraktom, práškovým cukrom do polotuha, pridáme mascarpone, tvaroh, citrónovú kôru a mixujeme ďalej do tuhého krému.
- Pripravíme si pomocou formičiek rôzne tvary ovocia na ozdobenie stromčeka.
- Roztopíme si bielu čokoládu vo vodnom kúpeli na dozdobenie ovocia, prípadne prilepenie k stromčeku.
- Kompletizácia stromčeka: Na podnos položíme najväčší lievanec, na ktorý pomocou lyžice natrieme krém a prikryjeme menším lievancom. Opäť natrieme a prikryjeme. Postup opakujeme, až kým nemáme pripravený stromček. Ten ozdobíme zbytkom krému pomocou zdobiaceho vrecúška, prilepíme ovocie a celý stromček pocukrujeme práškovým cukrom.
- Višňovú omáčku servírujeme k stromčeku.
Kvások
- 300 ml vlažného mlieka
- 2 čajové lyžičky cukru
- ½ kocky čerstvého droždia
Cesto
- 300 ml vlažného mlieka
- 250 ml špenátového pretlaku
- 450 g polohrubej múky
- ½ čajovej lyžičky soli
- 2 vajcia
- 100 g hnedého cukru
- 1 PL perníkového korenia
- Kôra z 1 pomaranča
Višňová omáčka
- 300 g višňového kompótu/mrazených višní
- 200 ml griotky
- Šťava z polovice pomaranča
- 200 g želírovacieho cukru
Krém
- 250 g jemného plnotučného tvarohu
- 250 g mascarpone
- 200 ml smotany na šľahanie min. 33%
- Kôra z ½ bio citróna alebo ½ balenia citrónovej kôry
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 30 g práškového cukru
Na ozdobenie
- 30 g práškového cukru
- 100 g jahôd
- 50 g čučoriedok
- 1 banán
- 50 g ríbezlí
- 100 g bielej čokolády
- Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme v pohári alebo malom hrnci kvások.
- Do veľkej misky zatiaľ pridáme múku, do ktorej spravíme jamku a do nej pridáme soľ, vajíčka, hnedý a vanilkový cukor.
- Mlieko so špenátovým pretlakom rozmixujeme pomocou tyčového mixéra.
- Následne zmiešame vo veľkej miske všetky suroviny a vypracujeme hladké cesto, pridáme kvások a zvyšok mlieka. Cesto bude hustejšie než palacinkové.
- Cesto necháme kysnúť na teplom mieste zhruba 30 minút.
- Lievance pečieme na oleji alebo masle dozlatista z oboch strán.
- Pre vytvorenie pravidelných koliesok postupných veľkostí od priemeru 2 cm po 20 cm potrebujeme dávkovač.
- Višne spolu so šťavou z kompótu, pomarančovou šťavou a cukrom dáme variť do hrnca. Pridáme cukor, likér a privedieme do varu.
- Šľahačku poriadne schladíme. Následne ju rozmixujeme spolu s vanilkovým extraktom, práškovým cukrom do polotuha, pridáme mascarpone, tvaroh, citrónovú kôru a mixujeme ďalej do tuhého krému.
- Pripravíme si pomocou formičiek rôzne tvary ovocia na ozdobenie stromčeka.
- Roztopíme si bielu čokoládu vo vodnom kúpeli na dozdobenie ovocia, prípadne prilepenie k stromčeku.
- Kompletizácia stromčeka: Na podnos položíme najväčší lievanec, na ktorý pomocou lyžice natrieme krém a prikryjeme menším lievancom. Opäť natrieme a prikryjeme. Postup opakujeme, až kým nemáme pripravený stromček. Ten ozdobíme zbytkom krému pomocou zdobiaceho vrecúška, prilepíme ovocie a celý stromček pocukrujeme práškovým cukrom.
- Višňovú omáčku servírujeme k stromčeku.