Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Vrecko plné kávových štafetiek

Vrecko plné kávových štafetiek

Popis

Mamina išla gratulovať na oslavu ku našim rodinným priateľom. No a oni milujú dobrú kávu, dobrý koláčik a karamel. A mala som pocit, že všetky moje tortičky už ochutnali…tak som vymyslela pre nich túto netradičnú štafetkovú tortičku- Vrecko plné kávových štafetiek.

Ingrediencie

Cesto
  • 320 g bielkov
  • 200 g kryštálového cukru
  • 100 g mletých lieskovcov
  • 75 g hladkej múky
  • 2 ČL instantnej rozpustnej kávy
Kávová plnka
  • 500 g bielej čokolády 33%
  • 240 ml šľahačky 36 % - 40%
  • 3 ČL instantnej kávy
  • 100 g mascarpone
Lieskovcové praliné
  • 200 g lieskovcov
  • 200 g kryštálového cukru
Čokoládové zrná
  • 150 g horkej čokolády
  • 1,5 g mycrya
Ostatné suroviny
  • 300 g karamelovej čokolády
  • 500 g poťahovej hmoty (vanilka)
  • potravinárske farbivo hnedé
  • zlatá prášková farba

Postup

  1. Kávová plnka - Smotanu zohrejeme v malom hrnčeku (nesmie vrieť). Pridáme instantnú kávu. Úplne rozpustíme a nalejeme na čokoládu. Miešame do úplného rozpustenia čokolády. Prikryjeme natesno potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť cez noc. Po vychladnutí mierne prešľaháme.
  2. Cesto - Bielky vyšľaháme spolu s cukrom do tuhého snehu, na konci pridáme instantnú kávu. V miske zmiešame múku spolu s mletým lieskovcami. Následne ručne vmiešame múčnu zmes do bielkov. Cesto rozdelíme na polovicu a nanesieme na plechy 45 x 35 cm. Jemne posypeme práškových cukrom. Pečieme (horkovzduch) 200 °C cca 7 - 8 minút. Upečený plát preložíme vrchnom stranou na druhý papier na pečenie a stiahneme z neho papier, na ktorom sme ho piekli. Necháme vychladnúť.
  3. Čokoládové zrná - Pomocou mycrya vytemperujeme horkú čokoládu. Naplníme ňou polykarbónovú formu a necháme stuhnúť. Po stuhnutí jemne vytiahnete z formy.
  4. Praliné - Lieskovce pečieme v trúbe na papieri na pečenie 7 - 8 minút. Necháme vychladnúť. Odstránime prebytočné šupky. Cukor skaramelizujme a pridáme doň lieskovce. Necháme vychladnúť. Pomocou silného robota rozmixujeme na konzistenciu praliné.
  5. Skladanie - Oba pláty cesta potrieme kávovou plnkou a následne tenkou vrstvou praliné. Po dĺžke rozrežeme pláty na polovicu a obe polovice stočíme do rolád. Necháme poriadne zatuhnúť. Vzniknuté 4 rolády nakrájame na menšie štafetky s dĺžkou 5 cm. Okraje štafetiek namočíme do karamelovej čokolády. Necháme zatuhnúť. Poťahovú hmotu zafarbíme hnedou farbou, rozvaľkáme do tvaru kruhu s priemerom cca 55 cm, hrúbka cca 0,5 cm. Do stredu naskladáme 2 poschodia štafetiek (4 necháme na ozdobu). Okraje jemne potrieme kávovou plnkou a z poťahovej hmoty zložíme okolo štafetiek vrecko. Stiahneme stuhou. Ozdobíme ľubovoľne nápisom. Povrch vrecka posypeme kávovými čokoládovými zrnami.
    Cesto
    • 320 g bielkov
    • 200 g kryštálového cukru
    • 100 g mletých lieskovcov
    • 75 g hladkej múky
    • 2 ČL instantnej rozpustnej kávy
    Kávová plnka
    • 500 g bielej čokolády 33%
    • 240 ml šľahačky 36 % - 40%
    • 3 ČL instantnej kávy
    • 100 g mascarpone
    Lieskovcové praliné
    • 200 g lieskovcov
    • 200 g kryštálového cukru
    Čokoládové zrná
    • 150 g horkej čokolády
    • 1,5 g mycrya
    Ostatné suroviny
    • 300 g karamelovej čokolády
    • 500 g poťahovej hmoty (vanilka)
    • potravinárske farbivo hnedé
    • zlatá prášková farba
    1. Kávová plnka - Smotanu zohrejeme v malom hrnčeku (nesmie vrieť). Pridáme instantnú kávu. Úplne rozpustíme a nalejeme na čokoládu. Miešame do úplného rozpustenia čokolády. Prikryjeme natesno potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť cez noc. Po vychladnutí mierne prešľaháme.
    2. Cesto - Bielky vyšľaháme spolu s cukrom do tuhého snehu, na konci pridáme instantnú kávu. V miske zmiešame múku spolu s mletým lieskovcami. Následne ručne vmiešame múčnu zmes do bielkov. Cesto rozdelíme na polovicu a nanesieme na plechy 45 x 35 cm. Jemne posypeme práškových cukrom. Pečieme (horkovzduch) 200 °C cca 7 - 8 minút. Upečený plát preložíme vrchnom stranou na druhý papier na pečenie a stiahneme z neho papier, na ktorom sme ho piekli. Necháme vychladnúť.
    3. Čokoládové zrná - Pomocou mycrya vytemperujeme horkú čokoládu. Naplníme ňou polykarbónovú formu a necháme stuhnúť. Po stuhnutí jemne vytiahnete z formy.
    4. Praliné - Lieskovce pečieme v trúbe na papieri na pečenie 7 - 8 minút. Necháme vychladnúť. Odstránime prebytočné šupky. Cukor skaramelizujme a pridáme doň lieskovce. Necháme vychladnúť. Pomocou silného robota rozmixujeme na konzistenciu praliné.
    5. Skladanie - Oba pláty cesta potrieme kávovou plnkou a následne tenkou vrstvou praliné. Po dĺžke rozrežeme pláty na polovicu a obe polovice stočíme do rolád. Necháme poriadne zatuhnúť. Vzniknuté 4 rolády nakrájame na menšie štafetky s dĺžkou 5 cm. Okraje štafetiek namočíme do karamelovej čokolády. Necháme zatuhnúť. Poťahovú hmotu zafarbíme hnedou farbou, rozvaľkáme do tvaru kruhu s priemerom cca 55 cm, hrúbka cca 0,5 cm. Do stredu naskladáme 2 poschodia štafetiek (4 necháme na ozdobu). Okraje jemne potrieme kávovou plnkou a z poťahovej hmoty zložíme okolo štafetiek vrecko. Stiahneme stuhou. Ozdobíme ľubovoľne nápisom. Povrch vrecka posypeme kávovými čokoládovými zrnami.