Vrecko plné kávových štafetiek
3 hod.
20 porcií
Popis
Mamina išla gratulovať na oslavu ku našim rodinným priateľom. No a oni milujú dobrú kávu, dobrý koláčik a karamel. A mala som pocit, že všetky moje tortičky už ochutnali…tak som vymyslela pre nich túto netradičnú štafetkovú tortičku- Vrecko plné kávových štafetiek.
Ingrediencie
Cesto
- 320 g bielkov
- 200 g kryštálového cukru
- 100 g mletých lieskovcov
- 75 g hladkej múky
- 2 ČL instantnej rozpustnej kávy
Kávová plnka
- 500 g bielej čokolády 33%
- 240 ml šľahačky 36 % - 40%
- 3 ČL instantnej kávy
- 100 g mascarpone
Lieskovcové praliné
- 200 g lieskovcov
- 200 g kryštálového cukru
Čokoládové zrná
- 150 g horkej čokolády
- 1,5 g mycrya
Ostatné suroviny
- 300 g karamelovej čokolády
- 500 g poťahovej hmoty (vanilka)
- potravinárske farbivo hnedé
- zlatá prášková farba
Postup
- Kávová plnka - Smotanu zohrejeme v malom hrnčeku (nesmie vrieť). Pridáme instantnú kávu. Úplne rozpustíme a nalejeme na čokoládu. Miešame do úplného rozpustenia čokolády. Prikryjeme natesno potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť cez noc. Po vychladnutí mierne prešľaháme.
- Cesto - Bielky vyšľaháme spolu s cukrom do tuhého snehu, na konci pridáme instantnú kávu. V miske zmiešame múku spolu s mletým lieskovcami. Následne ručne vmiešame múčnu zmes do bielkov. Cesto rozdelíme na polovicu a nanesieme na plechy 45 x 35 cm. Jemne posypeme práškových cukrom. Pečieme (horkovzduch) 200 °C cca 7 - 8 minút. Upečený plát preložíme vrchnom stranou na druhý papier na pečenie a stiahneme z neho papier, na ktorom sme ho piekli. Necháme vychladnúť.
- Čokoládové zrná - Pomocou mycrya vytemperujeme horkú čokoládu. Naplníme ňou polykarbónovú formu a necháme stuhnúť. Po stuhnutí jemne vytiahnete z formy.
- Praliné - Lieskovce pečieme v trúbe na papieri na pečenie 7 - 8 minút. Necháme vychladnúť. Odstránime prebytočné šupky. Cukor skaramelizujme a pridáme doň lieskovce. Necháme vychladnúť. Pomocou silného robota rozmixujeme na konzistenciu praliné.
- Skladanie - Oba pláty cesta potrieme kávovou plnkou a následne tenkou vrstvou praliné. Po dĺžke rozrežeme pláty na polovicu a obe polovice stočíme do rolád. Necháme poriadne zatuhnúť. Vzniknuté 4 rolády nakrájame na menšie štafetky s dĺžkou 5 cm. Okraje štafetiek namočíme do karamelovej čokolády. Necháme zatuhnúť. Poťahovú hmotu zafarbíme hnedou farbou, rozvaľkáme do tvaru kruhu s priemerom cca 55 cm, hrúbka cca 0,5 cm. Do stredu naskladáme 2 poschodia štafetiek (4 necháme na ozdobu). Okraje jemne potrieme kávovou plnkou a z poťahovej hmoty zložíme okolo štafetiek vrecko. Stiahneme stuhou. Ozdobíme ľubovoľne nápisom. Povrch vrecka posypeme kávovými čokoládovými zrnami.
Cesto
- 320 g bielkov
- 200 g kryštálového cukru
- 100 g mletých lieskovcov
- 75 g hladkej múky
- 2 ČL instantnej rozpustnej kávy
Kávová plnka
- 500 g bielej čokolády 33%
- 240 ml šľahačky 36 % - 40%
- 3 ČL instantnej kávy
- 100 g mascarpone
Lieskovcové praliné
- 200 g lieskovcov
- 200 g kryštálového cukru
Čokoládové zrná
- 150 g horkej čokolády
- 1,5 g mycrya
Ostatné suroviny
- 300 g karamelovej čokolády
- 500 g poťahovej hmoty (vanilka)
- potravinárske farbivo hnedé
- zlatá prášková farba
- Kávová plnka - Smotanu zohrejeme v malom hrnčeku (nesmie vrieť). Pridáme instantnú kávu. Úplne rozpustíme a nalejeme na čokoládu. Miešame do úplného rozpustenia čokolády. Prikryjeme natesno potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť cez noc. Po vychladnutí mierne prešľaháme.
- Cesto - Bielky vyšľaháme spolu s cukrom do tuhého snehu, na konci pridáme instantnú kávu. V miske zmiešame múku spolu s mletým lieskovcami. Následne ručne vmiešame múčnu zmes do bielkov. Cesto rozdelíme na polovicu a nanesieme na plechy 45 x 35 cm. Jemne posypeme práškových cukrom. Pečieme (horkovzduch) 200 °C cca 7 - 8 minút. Upečený plát preložíme vrchnom stranou na druhý papier na pečenie a stiahneme z neho papier, na ktorom sme ho piekli. Necháme vychladnúť.
- Čokoládové zrná - Pomocou mycrya vytemperujeme horkú čokoládu. Naplníme ňou polykarbónovú formu a necháme stuhnúť. Po stuhnutí jemne vytiahnete z formy.
- Praliné - Lieskovce pečieme v trúbe na papieri na pečenie 7 - 8 minút. Necháme vychladnúť. Odstránime prebytočné šupky. Cukor skaramelizujme a pridáme doň lieskovce. Necháme vychladnúť. Pomocou silného robota rozmixujeme na konzistenciu praliné.
- Skladanie - Oba pláty cesta potrieme kávovou plnkou a následne tenkou vrstvou praliné. Po dĺžke rozrežeme pláty na polovicu a obe polovice stočíme do rolád. Necháme poriadne zatuhnúť. Vzniknuté 4 rolády nakrájame na menšie štafetky s dĺžkou 5 cm. Okraje štafetiek namočíme do karamelovej čokolády. Necháme zatuhnúť. Poťahovú hmotu zafarbíme hnedou farbou, rozvaľkáme do tvaru kruhu s priemerom cca 55 cm, hrúbka cca 0,5 cm. Do stredu naskladáme 2 poschodia štafetiek (4 necháme na ozdobu). Okraje jemne potrieme kávovou plnkou a z poťahovej hmoty zložíme okolo štafetiek vrecko. Stiahneme stuhou. Ozdobíme ľubovoľne nápisom. Povrch vrecka posypeme kávovými čokoládovými zrnami.