Woman power
2 hod.
1 bento
Popis
Tento bento cake chcem venovať všetkým úžasným dievčatám, ktoré v živote mám. A nie je ich málo. Od malička som mal na ne šťastie a ako som vyrastal uvedomoval som si, že svet a spoločnosť nie je vždy k ženám férová - vždy sa nájde niekto, kto chce diktovať, ako sa majú správať, ako vyzerať, čo študovať a aké pozície zastávať. Ženy, ktoré poznám ja, ale nikoho takého nepotrebujú, lebo sú úžasné presne také, aké sú a ja ich budem vždy podporovať a fandiť im. Preto na svoj bento cake dávam nápis woman power - najväčšia sila na tomto svete.
Ingrediencie
Korpus
- 4 vajcia
- 167 g kryštálového cukru
- 100 g horkej čoklády
- 100 g vody
- 100 g masla
- 167 g hladkej múky
- 28 g prášku do pečiva
Makový mousse
- 100 g mascarpone
- 30 g javorového sirupu
- 5 g citrónovej šťavy
- 200 g šľahačkovej smotany 40 %
- 10 g šľahačky na želatíny
- 3 PL želatíny
- 50 g maku
Višňové coulis
- 200 g višňového pyré
- 50 g kryštáľového cukru
- 3 g pektínu
- 0,5 g kyseliny citrónovej
- 10 ks čerstvých višní
Čokoládový krém
- 200 g horkej čokolády
- 200 g smotany na šľahanie 40 %
- 2 žĺtky
- 60 g cukru
- 2 PL želatíny
- štipka soli
Švajčiarsky maslový krém
- 303 g zmäknutého masla
- 150 g kryštálového cukru
- 84 g bielkov
- 0,5 g soli
- potravinárske farbivá rôznych odtieňov
Postup
- Korpus - Bielky vyšľaháme do snehu. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a postupne do nich pridávame roztopenú čokoládu, maslo a vodu. Nakoniec na striedačku primiešame múku s práškom do pečiva a bielkový sneh. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 160°C asi na 15 minút.
- Mousse - Vyšľaháme šľahačku asi na 80% a primiešame do nej mascarpone, javorový sirup, citrónovú šťavu a mak. 10 g šľahačky zohrejeme a rozpustíme v nej namočenú želatínu. Všetko následne ručne spojíme. Zmes nalejeme do silikónových formičiek a dáme zamraziť - ideálne cez noc.
- Coulis - Višňové pyré zahrejeme na 40°C. Pridáme cukor zmiešaný s pektínom a privedieme k varu. Nakoniec pridáme kyselinu citrónovú. Nalejeme do formičiek a dáme zamraziť - ideálne cez noc.
- Čokoládový krém - V hrnci zmiešame mlieko, smotanu, žĺtky, cukor, soľ a ohrejeme na 84°C. Zmes nalejeme na čokoládu a pridáme želatínu. Pomixujeme ponorným mixérom. Necháme vychladiť v chladničke - najlepšie cez noc.
- Švajčiarsky maslový krém - Do misky dáme cukor a bielky a vo vodnom kúpeli zohrievame na 71°C. Následne hmotu vyšľaháme na strednej rýchlosti do snehu izbovej teploty. Následne pridávame do krému po častiach maslo a šľaháme asi 7 minút na strednej rýchlosti.
- Skladanie - Z korpusu vyrežeme 2 kolieska s priemerom 12 cm. Na spodný natrieme tenkú vrstvu čokoládového krému, do stredu položíme zamrazený coulis vklad a naň mouse vklad. Okolo mousseu naukladáme čerstvé višne. Zvyšný priestor vyplníme čokoládovým krémem a prikryjeme druhým korpusom. Celú tortičku obtrieme čokoládovým krémom a dáme zachladiť. Zachladenú tortičku obtrieme swiss krémom a pomocou malej špachtle naň nanesieme “šmuhy” zafarbeného krému. Nakoniec na vrch torty napíšeme: woman power.
Korpus
- 4 vajcia
- 167 g kryštálového cukru
- 100 g horkej čoklády
- 100 g vody
- 100 g masla
- 167 g hladkej múky
- 28 g prášku do pečiva
Makový mousse
- 100 g mascarpone
- 30 g javorového sirupu
- 5 g citrónovej šťavy
- 200 g šľahačkovej smotany 40 %
- 10 g šľahačky na želatíny
- 3 PL želatíny
- 50 g maku
Višňové coulis
- 200 g višňového pyré
- 50 g kryštáľového cukru
- 3 g pektínu
- 0,5 g kyseliny citrónovej
- 10 ks čerstvých višní
Čokoládový krém
- 200 g horkej čokolády
- 200 g smotany na šľahanie 40 %
- 2 žĺtky
- 60 g cukru
- 2 PL želatíny
- štipka soli
Švajčiarsky maslový krém
- 303 g zmäknutého masla
- 150 g kryštálového cukru
- 84 g bielkov
- 0,5 g soli
- potravinárske farbivá rôznych odtieňov
- Korpus - Bielky vyšľaháme do snehu. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a postupne do nich pridávame roztopenú čokoládu, maslo a vodu. Nakoniec na striedačku primiešame múku s práškom do pečiva a bielkový sneh. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 160°C asi na 15 minút.
- Mousse - Vyšľaháme šľahačku asi na 80% a primiešame do nej mascarpone, javorový sirup, citrónovú šťavu a mak. 10 g šľahačky zohrejeme a rozpustíme v nej namočenú želatínu. Všetko následne ručne spojíme. Zmes nalejeme do silikónových formičiek a dáme zamraziť - ideálne cez noc.
- Coulis - Višňové pyré zahrejeme na 40°C. Pridáme cukor zmiešaný s pektínom a privedieme k varu. Nakoniec pridáme kyselinu citrónovú. Nalejeme do formičiek a dáme zamraziť - ideálne cez noc.
- Čokoládový krém - V hrnci zmiešame mlieko, smotanu, žĺtky, cukor, soľ a ohrejeme na 84°C. Zmes nalejeme na čokoládu a pridáme želatínu. Pomixujeme ponorným mixérom. Necháme vychladiť v chladničke - najlepšie cez noc.
- Švajčiarsky maslový krém - Do misky dáme cukor a bielky a vo vodnom kúpeli zohrievame na 71°C. Následne hmotu vyšľaháme na strednej rýchlosti do snehu izbovej teploty. Následne pridávame do krému po častiach maslo a šľaháme asi 7 minút na strednej rýchlosti.
- Skladanie - Z korpusu vyrežeme 2 kolieska s priemerom 12 cm. Na spodný natrieme tenkú vrstvu čokoládového krému, do stredu položíme zamrazený coulis vklad a naň mouse vklad. Okolo mousseu naukladáme čerstvé višne. Zvyšný priestor vyplníme čokoládovým krémem a prikryjeme druhým korpusom. Celú tortičku obtrieme čokoládovým krémom a dáme zachladiť. Zachladenú tortičku obtrieme swiss krémom a pomocou malej špachtle naň nanesieme “šmuhy” zafarbeného krému. Nakoniec na vrch torty napíšeme: woman power.