Zásnubná torta s prekvapením od Janky
Popis
Milujem prekvapenia a túto tortu zbožňujem. Pripomína mi moje zásnuby a začiatok spoločného života s manželom. Avšak nie len to. Je to aj začiatok môjho pečenia. Pred svadbou som nepiekla, no ako správna žienka, naučila som sa variť a rovnako aj piecť.
Ingrediencie
Citrónový korpus
- 6 vajec
- 7 PL kryštálového cukru
- 1 PL vanilkovej pasty
- Kôra z 1 citróna
- Šťava z 1 citróna
- 1 kypriaci prášok
- 2 PL oleja
- 6 PL hladkej múky
- 6 PL polohrubej múky
- 1/3 PL soli
Orechový korpus
- 6 vajec
- 7 PL kryštálového cukru
- 3 PL oleja
- 1 PL vody
- 5 PL mletých orechov (pistácie alebo vlašské orechy)
- 2 PL hladkej múky
- 5 PL polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok
- 1/3 PL soli
Džem zo zemolesu
- 500 g ovocia zemolesu
- 250 g želírovacieho cukru
- 2 paličky škorice
- Šťava z 1 citróna
Čučoriedkový krém
- 500 ml čučoriedkového pyré alebo rozmixovaných mrazených čučoriedok
- 500 ml mlieka
- 100 g Zlatého klasu
- 100 g kryštálového cukru
- 600 g masla
- 100 g práškového cukru
Swiss krém
- 250 g bielkov
- 500 g kryštálového cukru
- 500 g masla
- Potravinárske farby
Prekvapenie
- Zásnubný prsteň
Postup
- Pripravíme základ na krém: mlieko, čučoriedkové pyré, Zlatý klas a kryštálový cukor dáme do hrnca. Uvaríme hustý puding a necháme vychladiť.
- Korpusy pečieme v okrúhlej forme (priemer 25 cm) alebo na plechu. Po upečení okrúhle korpusy rozrežeme na polovicu, pláty na plechu na požadovaný tvar srdca.
- Citrónový a orechový korpus pripravíme tak, že bielka vyšľaháme s cukrom a soľou do tuhého snehu. Žĺtka zmiešame s tekutými surovinami, pridáme suché suroviny a časť snehu. Zmes jemne premiešame a postupne pridávame zvyšok snehu. Pečieme pri 180 °C a kontrolujeme špáradlom.
- Na džem zemoles varíme ovocie so želírovacím cukrom, šťavou z citróna a škoricou. Po rozvarení rozmixujeme ponorným mixérom a varíme ešte 5 minút.
- Čučoriedkový puding vyšľaháme na krém, pridáme vymiešané maslo s práškovým cukrom a postupne spojíme.
- Swiss krém pripravíme tak, že vajcia s cukrom šľaháme nad parou, kým sa cukor nerozpustí. Po vychladnutí pridávame maslo a šľaháme do hustého krému.
- Korpusy plníme takto: orechový korpus polejeme vaječným likérom, nastriekame krém, zarovnáme, pridáme džem, citrónový plát a opakujeme vrstvy podľa potreby. Tortu zarovnáme krémom a dáme stuhnúť.
- Tortu obrežeme podľa potreby, okrúhle korpusy rozpolíme a stredovú tortu vytvarujeme do srdca. Doplníme korpusmi na požadovaný tvar.
- Celú tortu obtrieme swiss krémom a necháme stuhnúť.
- Vytvoríme okienko na prekvapenie, naplníme ho a označíme.
- Tortu ozdobíme pomocou ozdobnej špičky a špachtľovania, miesto s prekvapením označíme srdiečkom.
- Tortu upevníme na konštrukciu a pomocou krému zatrieme konštrukciu.
Citrónový korpus
- 6 vajec
- 7 PL kryštálového cukru
- 1 PL vanilkovej pasty
- Kôra z 1 citróna
- Šťava z 1 citróna
- 1 kypriaci prášok
- 2 PL oleja
- 6 PL hladkej múky
- 6 PL polohrubej múky
- 1/3 PL soli
Orechový korpus
- 6 vajec
- 7 PL kryštálového cukru
- 3 PL oleja
- 1 PL vody
- 5 PL mletých orechov (pistácie alebo vlašské orechy)
- 2 PL hladkej múky
- 5 PL polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok
- 1/3 PL soli
Džem zo zemolesu
- 500 g ovocia zemolesu
- 250 g želírovacieho cukru
- 2 paličky škorice
- Šťava z 1 citróna
Čučoriedkový krém
- 500 ml čučoriedkového pyré alebo rozmixovaných mrazených čučoriedok
- 500 ml mlieka
- 100 g Zlatého klasu
- 100 g kryštálového cukru
- 600 g masla
- 100 g práškového cukru
Swiss krém
- 250 g bielkov
- 500 g kryštálového cukru
- 500 g masla
- Potravinárske farby
Prekvapenie
- Zásnubný prsteň
- Pripravíme základ na krém: mlieko, čučoriedkové pyré, Zlatý klas a kryštálový cukor dáme do hrnca. Uvaríme hustý puding a necháme vychladiť.
- Korpusy pečieme v okrúhlej forme (priemer 25 cm) alebo na plechu. Po upečení okrúhle korpusy rozrežeme na polovicu, pláty na plechu na požadovaný tvar srdca.
- Citrónový a orechový korpus pripravíme tak, že bielka vyšľaháme s cukrom a soľou do tuhého snehu. Žĺtka zmiešame s tekutými surovinami, pridáme suché suroviny a časť snehu. Zmes jemne premiešame a postupne pridávame zvyšok snehu. Pečieme pri 180 °C a kontrolujeme špáradlom.
- Na džem zemoles varíme ovocie so želírovacím cukrom, šťavou z citróna a škoricou. Po rozvarení rozmixujeme ponorným mixérom a varíme ešte 5 minút.
- Čučoriedkový puding vyšľaháme na krém, pridáme vymiešané maslo s práškovým cukrom a postupne spojíme.
- Swiss krém pripravíme tak, že vajcia s cukrom šľaháme nad parou, kým sa cukor nerozpustí. Po vychladnutí pridávame maslo a šľaháme do hustého krému.
- Korpusy plníme takto: orechový korpus polejeme vaječným likérom, nastriekame krém, zarovnáme, pridáme džem, citrónový plát a opakujeme vrstvy podľa potreby. Tortu zarovnáme krémom a dáme stuhnúť.
- Tortu obrežeme podľa potreby, okrúhle korpusy rozpolíme a stredovú tortu vytvarujeme do srdca. Doplníme korpusmi na požadovaný tvar.
- Celú tortu obtrieme swiss krémom a necháme stuhnúť.
- Vytvoríme okienko na prekvapenie, naplníme ho a označíme.
- Tortu ozdobíme pomocou ozdobnej špičky a špachtľovania, miesto s prekvapením označíme srdiečkom.
- Tortu upevníme na konštrukciu a pomocou krému zatrieme konštrukciu.