Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Zásnubná torta s prekvapením od Janky

Zásnubná torta s prekvapením od Janky

Popis

Milujem prekvapenia a túto tortu zbožňujem. Pripomína mi moje zásnuby a začiatok spoločného života s manželom. Avšak nie len to. Je to aj začiatok môjho pečenia. Pred svadbou som nepiekla, no ako správna žienka, naučila som sa variť a rovnako aj piecť.

Ingrediencie

Citrónový korpus
  • 6 vajec
  • 7 PL kryštálového cukru
  • 1 PL vanilkovej pasty
  • Kôra z 1 citróna
  • Šťava z 1 citróna
  • 1 kypriaci prášok
  • 2 PL oleja
  • 6 PL hladkej múky
  • 6 PL polohrubej múky
  • 1/3 PL soli
Orechový korpus
  • 6 vajec
  • 7 PL kryštálového cukru
  • 3 PL oleja
  • 1 PL vody
  • 5 PL mletých orechov (pistácie alebo vlašské orechy)
  • 2 PL hladkej múky
  • 5 PL polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok
  • 1/3 PL soli
Džem zo zemolesu
  • 500 g ovocia zemolesu
  • 250 g želírovacieho cukru
  • 2 paličky škorice
  • Šťava z 1 citróna
Čučoriedkový krém
  • 500 ml čučoriedkového pyré alebo rozmixovaných mrazených čučoriedok
  • 500 ml mlieka
  • 100 g Zlatého klasu
  • 100 g kryštálového cukru
  • 600 g masla
  • 100 g práškového cukru
Swiss krém
  • 250 g bielkov
  • 500 g kryštálového cukru
  • 500 g masla
  • Potravinárske farby
Prekvapenie
  • Zásnubný prsteň

Postup

  1. Pripravíme základ na krém: mlieko, čučoriedkové pyré, Zlatý klas a kryštálový cukor dáme do hrnca. Uvaríme hustý puding a necháme vychladiť.
  2. Korpusy pečieme v okrúhlej forme (priemer 25 cm) alebo na plechu. Po upečení okrúhle korpusy rozrežeme na polovicu, pláty na plechu na požadovaný tvar srdca.
  3. Citrónový a orechový korpus pripravíme tak, že bielka vyšľaháme s cukrom a soľou do tuhého snehu. Žĺtka zmiešame s tekutými surovinami, pridáme suché suroviny a časť snehu. Zmes jemne premiešame a postupne pridávame zvyšok snehu. Pečieme pri 180 °C a kontrolujeme špáradlom.
  4. Na džem zemoles varíme ovocie so želírovacím cukrom, šťavou z citróna a škoricou. Po rozvarení rozmixujeme ponorným mixérom a varíme ešte 5 minút.
  5. Čučoriedkový puding vyšľaháme na krém, pridáme vymiešané maslo s práškovým cukrom a postupne spojíme.
  6. Swiss krém pripravíme tak, že vajcia s cukrom šľaháme nad parou, kým sa cukor nerozpustí. Po vychladnutí pridávame maslo a šľaháme do hustého krému.
  7. Korpusy plníme takto: orechový korpus polejeme vaječným likérom, nastriekame krém, zarovnáme, pridáme džem, citrónový plát a opakujeme vrstvy podľa potreby. Tortu zarovnáme krémom a dáme stuhnúť.
  8. Tortu obrežeme podľa potreby, okrúhle korpusy rozpolíme a stredovú tortu vytvarujeme do srdca. Doplníme korpusmi na požadovaný tvar.
  9. Celú tortu obtrieme swiss krémom a necháme stuhnúť.
  10. Vytvoríme okienko na prekvapenie, naplníme ho a označíme.
  11. Tortu ozdobíme pomocou ozdobnej špičky a špachtľovania, miesto s prekvapením označíme srdiečkom.
  12. Tortu upevníme na konštrukciu a pomocou krému zatrieme konštrukciu.
Citrónový korpus
  • 6 vajec
  • 7 PL kryštálového cukru
  • 1 PL vanilkovej pasty
  • Kôra z 1 citróna
  • Šťava z 1 citróna
  • 1 kypriaci prášok
  • 2 PL oleja
  • 6 PL hladkej múky
  • 6 PL polohrubej múky
  • 1/3 PL soli
Orechový korpus
  • 6 vajec
  • 7 PL kryštálového cukru
  • 3 PL oleja
  • 1 PL vody
  • 5 PL mletých orechov (pistácie alebo vlašské orechy)
  • 2 PL hladkej múky
  • 5 PL polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok
  • 1/3 PL soli
Džem zo zemolesu
  • 500 g ovocia zemolesu
  • 250 g želírovacieho cukru
  • 2 paličky škorice
  • Šťava z 1 citróna
Čučoriedkový krém
  • 500 ml čučoriedkového pyré alebo rozmixovaných mrazených čučoriedok
  • 500 ml mlieka
  • 100 g Zlatého klasu
  • 100 g kryštálového cukru
  • 600 g masla
  • 100 g práškového cukru
Swiss krém
  • 250 g bielkov
  • 500 g kryštálového cukru
  • 500 g masla
  • Potravinárske farby
Prekvapenie
  • Zásnubný prsteň
  1. Pripravíme základ na krém: mlieko, čučoriedkové pyré, Zlatý klas a kryštálový cukor dáme do hrnca. Uvaríme hustý puding a necháme vychladiť.
  2. Korpusy pečieme v okrúhlej forme (priemer 25 cm) alebo na plechu. Po upečení okrúhle korpusy rozrežeme na polovicu, pláty na plechu na požadovaný tvar srdca.
  3. Citrónový a orechový korpus pripravíme tak, že bielka vyšľaháme s cukrom a soľou do tuhého snehu. Žĺtka zmiešame s tekutými surovinami, pridáme suché suroviny a časť snehu. Zmes jemne premiešame a postupne pridávame zvyšok snehu. Pečieme pri 180 °C a kontrolujeme špáradlom.
  4. Na džem zemoles varíme ovocie so želírovacím cukrom, šťavou z citróna a škoricou. Po rozvarení rozmixujeme ponorným mixérom a varíme ešte 5 minút.
  5. Čučoriedkový puding vyšľaháme na krém, pridáme vymiešané maslo s práškovým cukrom a postupne spojíme.
  6. Swiss krém pripravíme tak, že vajcia s cukrom šľaháme nad parou, kým sa cukor nerozpustí. Po vychladnutí pridávame maslo a šľaháme do hustého krému.
  7. Korpusy plníme takto: orechový korpus polejeme vaječným likérom, nastriekame krém, zarovnáme, pridáme džem, citrónový plát a opakujeme vrstvy podľa potreby. Tortu zarovnáme krémom a dáme stuhnúť.
  8. Tortu obrežeme podľa potreby, okrúhle korpusy rozpolíme a stredovú tortu vytvarujeme do srdca. Doplníme korpusmi na požadovaný tvar.
  9. Celú tortu obtrieme swiss krémom a necháme stuhnúť.
  10. Vytvoríme okienko na prekvapenie, naplníme ho a označíme.
  11. Tortu ozdobíme pomocou ozdobnej špičky a špachtľovania, miesto s prekvapením označíme srdiečkom.
  12. Tortu upevníme na konštrukciu a pomocou krému zatrieme konštrukciu.