Zlatá rybka
5 hod.
12 porcií
Popis
Kto by vo svojom živote nemal želanie? Mne sa už jedno veľké splnilo, a preto mám tu možnosť vám ukázať, ako sa plnia sny. Budete k tomu potrebovať veľmi málinko, viem, ono to znie tak trochu ako klišé, ale ono naozaj stačí len „uveriť“. Každý predsa pozná rozprávku o „Zlatej rybke“. Tak šup, postačí vziať knižku do rúk a prečítať svojím deťúrencom, vnúčatkám a aj sebe.
Ingrediencie
Telíčko rybky
- 800 g marcipánu
- 20 x žĺtok
- 280 g kryštálového cukru
- 300 g vajec
- 300 g bielkov
- 260 g kryštálového cukru
- 200 g hladkej múky
- 100 g kakaa
- 200 g čokolády 70%
- 200 g masla
Ganache
- 500 g čokolády 65 %
- 500 g šľahačkovej smotany 35 %
- 400 g čokolády yuzu vlastná
- 130 g šľahačkovej smotany 40 %
Na potretie korpusov
- 200 g džemu zo sicílskych pomarančov, priamo zo Sicílie
Poťahová hmota
- 1 400 g poťahová hmota mandľa
Zdobenie
- práškové farby odtieňov zlatej, perleťovej bielej, antickej zlatej
- 1 konštrukcia
- 1 balík ryžového papiera
Postup
- Marcipán zohrejeme, vymiešame s cukrom, pridáme vajcia, okrem bielkov, tie vyšľaháme zvlášť s druhým cukrom. Do zmesi pridáme roztopenú čokoládu s maslo, postupne zašľaháme suché suroviny a nakoniec primiesime stierkou sneh. Pečieme na 2 klasických hlbokých plechoch na 180 °C asi 30 - 40 minút.
- Medzitým pripravíme obidve ganache. Zohrejeme smotanu a zalejeme ňou nachystanú čokoládu. Zakryjeme fóliou a necháme kryštalizovať pri izbovej teplote, najlepšie z večera do rána. Pred použitím môžeme trochu prejsť metličkovým mixérom.
- Kým korpusy vychladnú, postupne namáčame ryžový papier a na papier na pečenie ukladáme a dotvárame potrebný tvar. Môžeme zafarbiť, tónovať gélovými alebo práškovými farbami. Sušíme v rúre na 100 °C, kým nebudú suché.
- Korpusy narežeme na pláty a postupne ukladáme na podložku do potrebného tvaru. Striedame džem a ganache. Postupne vrstvíme. Keď máme požadovanú výšku, dáme poriadne zachladiť. Potom orežeme do požadovaného tvaru a celé to ešte vyhladíme pomocou ganache z čokolády 65 % a dáme opäť zachladiť.
- Vyvaľkáme fondán na požadovanú veľkosť a hrúbku. Nanesieme na tortu a postupne, pomalým dotváraním pokryjeme celú tortu.
- Zdobenie a dotváranie celého zvieratka. Fantázii sa medze nekladú. Na šupiny zvolíme slamku, domodelujeme oči, ich okolie, ústa rybke a už len dotieňujeme pocitovo jednotlivými farbami, postupne a opatrne.
- Nakoniec z ozdôb z ryžového papiera dotvoríme plutvy a pozapichujeme ich do tela rybky.
Telíčko rybky
- 800 g marcipánu
- 20 x žĺtok
- 280 g kryštálového cukru
- 300 g vajec
- 300 g bielkov
- 260 g kryštálového cukru
- 200 g hladkej múky
- 100 g kakaa
- 200 g čokolády 70%
- 200 g masla
Ganache
- 500 g čokolády 65 %
- 500 g šľahačkovej smotany 35 %
- 400 g čokolády yuzu vlastná
- 130 g šľahačkovej smotany 40 %
Na potretie korpusov
- 200 g džemu zo sicílskych pomarančov, priamo zo Sicílie
Poťahová hmota
- 1 400 g poťahová hmota mandľa
Zdobenie
- práškové farby odtieňov zlatej, perleťovej bielej, antickej zlatej
- 1 konštrukcia
- 1 balík ryžového papiera
- Marcipán zohrejeme, vymiešame s cukrom, pridáme vajcia, okrem bielkov, tie vyšľaháme zvlášť s druhým cukrom. Do zmesi pridáme roztopenú čokoládu s maslo, postupne zašľaháme suché suroviny a nakoniec primiesime stierkou sneh. Pečieme na 2 klasických hlbokých plechoch na 180 °C asi 30 - 40 minút.
- Medzitým pripravíme obidve ganache. Zohrejeme smotanu a zalejeme ňou nachystanú čokoládu. Zakryjeme fóliou a necháme kryštalizovať pri izbovej teplote, najlepšie z večera do rána. Pred použitím môžeme trochu prejsť metličkovým mixérom.
- Kým korpusy vychladnú, postupne namáčame ryžový papier a na papier na pečenie ukladáme a dotvárame potrebný tvar. Môžeme zafarbiť, tónovať gélovými alebo práškovými farbami. Sušíme v rúre na 100 °C, kým nebudú suché.
- Korpusy narežeme na pláty a postupne ukladáme na podložku do potrebného tvaru. Striedame džem a ganache. Postupne vrstvíme. Keď máme požadovanú výšku, dáme poriadne zachladiť. Potom orežeme do požadovaného tvaru a celé to ešte vyhladíme pomocou ganache z čokolády 65 % a dáme opäť zachladiť.
- Vyvaľkáme fondán na požadovanú veľkosť a hrúbku. Nanesieme na tortu a postupne, pomalým dotváraním pokryjeme celú tortu.
- Zdobenie a dotváranie celého zvieratka. Fantázii sa medze nekladú. Na šupiny zvolíme slamku, domodelujeme oči, ich okolie, ústa rybke a už len dotieňujeme pocitovo jednotlivými farbami, postupne a opatrne.
- Nakoniec z ozdôb z ryžového papiera dotvoríme plutvy a pozapichujeme ich do tela rybky.