(Ne)tradičné strechy od Evky
Popis
Kombinácia sladkého karamelu a sviežej chuti citrónu je skvelou voľbou na tento nevšedný zákusok.
Ingrediencie
Cesto
- 5 ks vajec
- 260 g kryštálového cukru
- 260 g hladkej múky
- 10 PL oleja
- 8 PL teplej vody
- ½ prášku do pečiva
- 2 PL kakaa
Karamelová plnka
- ½ litra mlieka
- 100 g hladkej múky
- 100 g kryštálového cukru
- 250 g masla
- 200 g práškového cukru
Citrónová plnka
- 250 g mascarpone
- 400 g kyslej smotany (16 %)
- Šťava z jedného citróna
Poleva
- 200 g čokolády
- 50 g kakaového masla
Postup
- Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, postupne pridávame olej a teplú vodu. Bielka vyšľaháme a opatrne pridáme k žĺtkovej zmesi. Nakoniec primiešame múku s práškom do pečiva.
- Cesto rozdelíme na dve časti. Do jednej vmiešame kakao. Upečieme dva pláty (svetlý a kakaový) pri 160 °C približne 15 minút.
- Kryštálový cukor upálime na karamel, zalejeme ho 0,2 l mlieka a miešame, kým sa karamel nerozpustí. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame múku, vlejeme do karamelovej zmesi a uvaríme hustý puding. Po vychladnutí vyšľaháme maslo s práškovým cukrom a postupne doň vmiešame karamelový puding.
- Mascarpone zmiešame s kyslou smotanou a citrónovou šťavou.
- Pláty nakrájame na približne 10 cm široké pásy (2x svetlý plát, 2x tmavý plát, zvyšok ponecháme na spodok). Vrstvíme striedavo: tmavý plát, karamelová plnka, citrónová plnka, svetlý plát. Hotovú vrstvu zaťažíme a necháme vychladiť.
- Po vychladení pásy rozrežeme po uhlopriečke a spojíme do tvaru strechy. Strechu položíme na zvyšný plát, ktorý natrieme zvyšným krémom podľa preferencie. Vrch strechy potrieme jemnou vrstvou krému a polejeme čokoládovou polevou.
Cesto
- 5 ks vajec
- 260 g kryštálového cukru
- 260 g hladkej múky
- 10 PL oleja
- 8 PL teplej vody
- ½ prášku do pečiva
- 2 PL kakaa
Karamelová plnka
- ½ litra mlieka
- 100 g hladkej múky
- 100 g kryštálového cukru
- 250 g masla
- 200 g práškového cukru
Citrónová plnka
- 250 g mascarpone
- 400 g kyslej smotany (16 %)
- Šťava z jedného citróna
Poleva
- 200 g čokolády
- 50 g kakaového masla
- Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, postupne pridávame olej a teplú vodu. Bielka vyšľaháme a opatrne pridáme k žĺtkovej zmesi. Nakoniec primiešame múku s práškom do pečiva.
- Cesto rozdelíme na dve časti. Do jednej vmiešame kakao. Upečieme dva pláty (svetlý a kakaový) pri 160 °C približne 15 minút.
- Kryštálový cukor upálime na karamel, zalejeme ho 0,2 l mlieka a miešame, kým sa karamel nerozpustí. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame múku, vlejeme do karamelovej zmesi a uvaríme hustý puding. Po vychladnutí vyšľaháme maslo s práškovým cukrom a postupne doň vmiešame karamelový puding.
- Mascarpone zmiešame s kyslou smotanou a citrónovou šťavou.
- Pláty nakrájame na približne 10 cm široké pásy (2x svetlý plát, 2x tmavý plát, zvyšok ponecháme na spodok). Vrstvíme striedavo: tmavý plát, karamelová plnka, citrónová plnka, svetlý plát. Hotovú vrstvu zaťažíme a necháme vychladiť.
- Po vychladení pásy rozrežeme po uhlopriečke a spojíme do tvaru strechy. Strechu položíme na zvyšný plát, ktorý natrieme zvyšným krémom podľa preferencie. Vrch strechy potrieme jemnou vrstvou krému a polejeme čokoládovou polevou.