Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - (Ne)tradičné strechy od Evky

(Ne)tradičné strechy od Evky

Popis

Kombinácia sladkého karamelu a sviežej chuti citrónu je skvelou voľbou na tento nevšedný zákusok.

Ingrediencie

Cesto
  • 5 ks vajec
  • 260 g kryštálového cukru
  • 260 g hladkej múky
  • 10 PL oleja
  • 8 PL teplej vody
  • ½ prášku do pečiva
  • 2 PL kakaa
Karamelová plnka
  • ½ litra mlieka
  • 100 g hladkej múky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 250 g masla
  • 200 g práškového cukru
Citrónová plnka
  • 250 g mascarpone
  • 400 g kyslej smotany (16 %)
  • Šťava z jedného citróna
Poleva
  • 200 g čokolády
  • 50 g kakaového masla

Postup

  1. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, postupne pridávame olej a teplú vodu. Bielka vyšľaháme a opatrne pridáme k žĺtkovej zmesi. Nakoniec primiešame múku s práškom do pečiva.
  2. Cesto rozdelíme na dve časti. Do jednej vmiešame kakao. Upečieme dva pláty (svetlý a kakaový) pri 160 °C približne 15 minút.
  3. Kryštálový cukor upálime na karamel, zalejeme ho 0,2 l mlieka a miešame, kým sa karamel nerozpustí. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame múku, vlejeme do karamelovej zmesi a uvaríme hustý puding. Po vychladnutí vyšľaháme maslo s práškovým cukrom a postupne doň vmiešame karamelový puding.
  4. Mascarpone zmiešame s kyslou smotanou a citrónovou šťavou.
  5. Pláty nakrájame na približne 10 cm široké pásy (2x svetlý plát, 2x tmavý plát, zvyšok ponecháme na spodok). Vrstvíme striedavo: tmavý plát, karamelová plnka, citrónová plnka, svetlý plát. Hotovú vrstvu zaťažíme a necháme vychladiť.
  6. Po vychladení pásy rozrežeme po uhlopriečke a spojíme do tvaru strechy. Strechu položíme na zvyšný plát, ktorý natrieme zvyšným krémom podľa preferencie. Vrch strechy potrieme jemnou vrstvou krému a polejeme čokoládovou polevou.
Cesto
  • 5 ks vajec
  • 260 g kryštálového cukru
  • 260 g hladkej múky
  • 10 PL oleja
  • 8 PL teplej vody
  • ½ prášku do pečiva
  • 2 PL kakaa
Karamelová plnka
  • ½ litra mlieka
  • 100 g hladkej múky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 250 g masla
  • 200 g práškového cukru
Citrónová plnka
  • 250 g mascarpone
  • 400 g kyslej smotany (16 %)
  • Šťava z jedného citróna
Poleva
  • 200 g čokolády
  • 50 g kakaového masla
  1. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, postupne pridávame olej a teplú vodu. Bielka vyšľaháme a opatrne pridáme k žĺtkovej zmesi. Nakoniec primiešame múku s práškom do pečiva.
  2. Cesto rozdelíme na dve časti. Do jednej vmiešame kakao. Upečieme dva pláty (svetlý a kakaový) pri 160 °C približne 15 minút.
  3. Kryštálový cukor upálime na karamel, zalejeme ho 0,2 l mlieka a miešame, kým sa karamel nerozpustí. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame múku, vlejeme do karamelovej zmesi a uvaríme hustý puding. Po vychladnutí vyšľaháme maslo s práškovým cukrom a postupne doň vmiešame karamelový puding.
  4. Mascarpone zmiešame s kyslou smotanou a citrónovou šťavou.
  5. Pláty nakrájame na približne 10 cm široké pásy (2x svetlý plát, 2x tmavý plát, zvyšok ponecháme na spodok). Vrstvíme striedavo: tmavý plát, karamelová plnka, citrónová plnka, svetlý plát. Hotovú vrstvu zaťažíme a necháme vychladiť.
  6. Po vychladení pásy rozrežeme po uhlopriečke a spojíme do tvaru strechy. Strechu položíme na zvyšný plát, ktorý natrieme zvyšným krémom podľa preferencie. Vrch strechy potrieme jemnou vrstvou krému a polejeme čokoládovou polevou.