Africký ježko od Janky
Popis
Po svadbe s manželom sme v bratislavskom byte chovali malých afrických ježkov. Keď sme sa presťahovali do Zvolena a mala sa nám narodiť Hanka, ježkovia nám na starobu umreli. Ako párik mali aj maličkých ježkov. Jednoducho bola s nimi zábava.
Ingrediencie
Potrebujeme na krehké cesto:
- 300 g hladkej múky + na podsypanie
- 100 g práškového cukru
- 50 ml studenej vody
- štipka soli
- 160 g stuhnutého masla
- fazule na zaťaženie (cca 500 g), alobal
Potrebujeme na plnku:
- 200 g nasekaných pekanových orechov
- 80 g krupicového cukru
- 80 g masla
- 100 g javorového sirupu
- 40 g hladkej múky
- 2 vajcia „M“
- približne 250 g celých pekanových orechov na ozdobu
- 1 PL vody
- 1 žĺtok
- 3 PL medu
- 2 PL rumu
Potrebujeme na brusnicovú omáčku:
- 200 g brusnicového kompótu
- kôra z 1 pomaranča
- šťava z 1 pomaranča
- 2 PL rumu
- 1 čl Gustínu
Postup
- Do misky z robota navážime studené maslo, múku, cukor, vodu a štipku soli. Na mixovanie použijeme hák a necháme vypracovať cesto. To rozdelíme na 2/3 a 1/3, zabalíme do potravinovej fólie a necháme na chvíľu odležať v chladničke.
- Medzitým si pripravíme plech, v ktorom budeme piecť tart pie, a predhrejeme si rúru na 180 °C.
- Na prípravu plnky použijeme sekací mixér, kde nasypeme pekanové orechy, cukor a dobre rozmixujeme zmes. Potom prilejeme roztopené maslo, javorový sirup, vajcia a hladkú múku. Dobre celú zmes rozmixujeme.
- Vyberieme 2/3 cesta z chladničky a rozvaľkáme ho podľa potreby medzi dvoma papiermi na pečenie. Cesto opatrne presunieme do formy a upravíme okraje. Prikryjeme alobalom a zaťažíme fazuľkami. Plech vložíme do rúry a pečieme 15 minút.
- Tart vytiahneme z rúry a odkryjeme. Nalejeme plnku a na plnku poukladáme pekanové orechy.
- Vytiahneme z chladničky 1/3 cesta, rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie. Odkryjeme a vyrezávame listy a ježkov. Tie naukladáme na tart a potrieme žĺtkom s vodou.
- Pečieme v rúre pri teplote 180 °C do zlatista.
- Pripravíme si med s rumom, ktorý zahrejeme, aby sa prepojili chute a vznikol sladký sirup. Celý tart potrieme sirupom po dopečení.
- Kým sa pečie tart, pripravíme si omáčku. Brusnicový kompót nalejeme do hrnca spolu s kôrou z pomaranča. Šťavu zmiešame s Gustínom a nalejeme do hrnca. Zapneme sporák a celú zmes zahrievame. Keď zmes začne vrieť, povaríme omáčku 5 minút a dochutíme rumom. Podávame teplú spolu so zákuskom.
Potrebujeme na krehké cesto:
- 300 g hladkej múky + na podsypanie
- 100 g práškového cukru
- 50 ml studenej vody
- štipka soli
- 160 g stuhnutého masla
- fazule na zaťaženie (cca 500 g), alobal
Potrebujeme na plnku:
- 200 g nasekaných pekanových orechov
- 80 g krupicového cukru
- 80 g masla
- 100 g javorového sirupu
- 40 g hladkej múky
- 2 vajcia „M“
- približne 250 g celých pekanových orechov na ozdobu
- 1 PL vody
- 1 žĺtok
- 3 PL medu
- 2 PL rumu
Potrebujeme na brusnicovú omáčku:
- 200 g brusnicového kompótu
- kôra z 1 pomaranča
- šťava z 1 pomaranča
- 2 PL rumu
- 1 čl Gustínu
- Do misky z robota navážime studené maslo, múku, cukor, vodu a štipku soli. Na mixovanie použijeme hák a necháme vypracovať cesto. To rozdelíme na 2/3 a 1/3, zabalíme do potravinovej fólie a necháme na chvíľu odležať v chladničke.
- Medzitým si pripravíme plech, v ktorom budeme piecť tart pie, a predhrejeme si rúru na 180 °C.
- Na prípravu plnky použijeme sekací mixér, kde nasypeme pekanové orechy, cukor a dobre rozmixujeme zmes. Potom prilejeme roztopené maslo, javorový sirup, vajcia a hladkú múku. Dobre celú zmes rozmixujeme.
- Vyberieme 2/3 cesta z chladničky a rozvaľkáme ho podľa potreby medzi dvoma papiermi na pečenie. Cesto opatrne presunieme do formy a upravíme okraje. Prikryjeme alobalom a zaťažíme fazuľkami. Plech vložíme do rúry a pečieme 15 minút.
- Tart vytiahneme z rúry a odkryjeme. Nalejeme plnku a na plnku poukladáme pekanové orechy.
- Vytiahneme z chladničky 1/3 cesta, rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie. Odkryjeme a vyrezávame listy a ježkov. Tie naukladáme na tart a potrieme žĺtkom s vodou.
- Pečieme v rúre pri teplote 180 °C do zlatista.
- Pripravíme si med s rumom, ktorý zahrejeme, aby sa prepojili chute a vznikol sladký sirup. Celý tart potrieme sirupom po dopečení.
- Kým sa pečie tart, pripravíme si omáčku. Brusnicový kompót nalejeme do hrnca spolu s kôrou z pomaranča. Šťavu zmiešame s Gustínom a nalejeme do hrnca. Zapneme sporák a celú zmes zahrievame. Keď zmes začne vrieť, povaríme omáčku 5 minút a dochutíme rumom. Podávame teplú spolu so zákuskom.