Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Africký ježko od Janky

Africký ježko od Janky

Popis

Po svadbe s manželom sme v bratislavskom byte chovali malých afrických ježkov. Keď sme sa presťahovali do Zvolena a mala sa nám narodiť Hanka, ježkovia nám na starobu umreli. Ako párik mali aj maličkých ježkov. Jednoducho bola s nimi zábava.

Ingrediencie

Potrebujeme na krehké cesto:
  • 300 g hladkej múky + na podsypanie
  • 100 g práškového cukru
  • 50 ml studenej vody
  • štipka soli
  • 160 g stuhnutého masla
  • fazule na zaťaženie (cca 500 g), alobal
Potrebujeme na plnku:
  • 200 g nasekaných pekanových orechov
  • 80 g krupicového cukru
  • 80 g masla
  • 100 g javorového sirupu
  • 40 g hladkej múky
  • 2 vajcia „M“
  • približne 250 g celých pekanových orechov na ozdobu
  • 1 PL vody
  • 1 žĺtok
  • 3 PL medu
  • 2 PL rumu
Potrebujeme na brusnicovú omáčku:
  • 200 g brusnicového kompótu
  • kôra z 1 pomaranča
  • šťava z 1 pomaranča
  • 2 PL rumu
  • 1 čl Gustínu

Postup

  1. Do misky z robota navážime studené maslo, múku, cukor, vodu a štipku soli. Na mixovanie použijeme hák a necháme vypracovať cesto. To rozdelíme na 2/3 a 1/3, zabalíme do potravinovej fólie a necháme na chvíľu odležať v chladničke.
  2. Medzitým si pripravíme plech, v ktorom budeme piecť tart pie, a predhrejeme si rúru na 180 °C.
  3. Na prípravu plnky použijeme sekací mixér, kde nasypeme pekanové orechy, cukor a dobre rozmixujeme zmes. Potom prilejeme roztopené maslo, javorový sirup, vajcia a hladkú múku. Dobre celú zmes rozmixujeme.
  4. Vyberieme 2/3 cesta z chladničky a rozvaľkáme ho podľa potreby medzi dvoma papiermi na pečenie. Cesto opatrne presunieme do formy a upravíme okraje. Prikryjeme alobalom a zaťažíme fazuľkami. Plech vložíme do rúry a pečieme 15 minút.
  5. Tart vytiahneme z rúry a odkryjeme. Nalejeme plnku a na plnku poukladáme pekanové orechy.
  6. Vytiahneme z chladničky 1/3 cesta, rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie. Odkryjeme a vyrezávame listy a ježkov. Tie naukladáme na tart a potrieme žĺtkom s vodou.
  7. Pečieme v rúre pri teplote 180 °C do zlatista.
  8. Pripravíme si med s rumom, ktorý zahrejeme, aby sa prepojili chute a vznikol sladký sirup. Celý tart potrieme sirupom po dopečení.
  9. Kým sa pečie tart, pripravíme si omáčku. Brusnicový kompót nalejeme do hrnca spolu s kôrou z pomaranča. Šťavu zmiešame s Gustínom a nalejeme do hrnca. Zapneme sporák a celú zmes zahrievame. Keď zmes začne vrieť, povaríme omáčku 5 minút a dochutíme rumom. Podávame teplú spolu so zákuskom.
Potrebujeme na krehké cesto:
  • 300 g hladkej múky + na podsypanie
  • 100 g práškového cukru
  • 50 ml studenej vody
  • štipka soli
  • 160 g stuhnutého masla
  • fazule na zaťaženie (cca 500 g), alobal
Potrebujeme na plnku:
  • 200 g nasekaných pekanových orechov
  • 80 g krupicového cukru
  • 80 g masla
  • 100 g javorového sirupu
  • 40 g hladkej múky
  • 2 vajcia „M“
  • približne 250 g celých pekanových orechov na ozdobu
  • 1 PL vody
  • 1 žĺtok
  • 3 PL medu
  • 2 PL rumu
Potrebujeme na brusnicovú omáčku:
  • 200 g brusnicového kompótu
  • kôra z 1 pomaranča
  • šťava z 1 pomaranča
  • 2 PL rumu
  • 1 čl Gustínu
  1. Do misky z robota navážime studené maslo, múku, cukor, vodu a štipku soli. Na mixovanie použijeme hák a necháme vypracovať cesto. To rozdelíme na 2/3 a 1/3, zabalíme do potravinovej fólie a necháme na chvíľu odležať v chladničke.
  2. Medzitým si pripravíme plech, v ktorom budeme piecť tart pie, a predhrejeme si rúru na 180 °C.
  3. Na prípravu plnky použijeme sekací mixér, kde nasypeme pekanové orechy, cukor a dobre rozmixujeme zmes. Potom prilejeme roztopené maslo, javorový sirup, vajcia a hladkú múku. Dobre celú zmes rozmixujeme.
  4. Vyberieme 2/3 cesta z chladničky a rozvaľkáme ho podľa potreby medzi dvoma papiermi na pečenie. Cesto opatrne presunieme do formy a upravíme okraje. Prikryjeme alobalom a zaťažíme fazuľkami. Plech vložíme do rúry a pečieme 15 minút.
  5. Tart vytiahneme z rúry a odkryjeme. Nalejeme plnku a na plnku poukladáme pekanové orechy.
  6. Vytiahneme z chladničky 1/3 cesta, rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie. Odkryjeme a vyrezávame listy a ježkov. Tie naukladáme na tart a potrieme žĺtkom s vodou.
  7. Pečieme v rúre pri teplote 180 °C do zlatista.
  8. Pripravíme si med s rumom, ktorý zahrejeme, aby sa prepojili chute a vznikol sladký sirup. Celý tart potrieme sirupom po dopečení.
  9. Kým sa pečie tart, pripravíme si omáčku. Brusnicový kompót nalejeme do hrnca spolu s kôrou z pomaranča. Šťavu zmiešame s Gustínom a nalejeme do hrnca. Zapneme sporák a celú zmes zahrievame. Keď zmes začne vrieť, povaríme omáčku 5 minút a dochutíme rumom. Podávame teplú spolu so zákuskom.