Anjelská torta od Martina
Popis
Torta bude znázorňovať blízkosť rodiny a pripomínať, že môj domov je všade tam, kde sme všetci štyria spolu. Manželka Simona a naše dcéry Ninka a Sofia. Robíme veci spolu, máme spoločné zážitky, držíme spolu, sme v bezpečí a je nám najlepšie.
Ingrediencie
Korpus (na 2x)
- 5 PL hladkej múky špeciál
- 5 PL práškového cukru
- 5 ks vajec
- 1 ks kypriaci prášok
- 0,5 dc rastlinného oleja
- štipka soli
Čokoládová ganache
- 1500 g mliečnej čokolády
- 1000 ml smotany na šľahanie 33%
Jahodová zložka
- 1000 g jahôd
- citrónová kôra z 1 citróna
- citrónová šťava z 1 citróna
- 250 g trstinového cukru
Swiss krém
- 6 ks vaječných bielkov
- 450 g masla izbovej teploty
- 300 g kryštálového cukru
Ovocie
- 250 g jahôd
Ozdoba
- otlačky rúk
- cukrárske farby
Postup
- Rúru zohrejeme na 180 °C a formu vystelieme papierom na pečenie.
- Vyšľaháme vaječné bielky so štipkou soli do hustého snehu.
- Do snehu postupne zašľahávame preosiaty práškový cukor a potom pri nízkych otáčkach aj vaječné žĺtky zmiešané s olejom.
- Pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom a pomaly ručne zapracujeme.
- Cesto vylejeme do formy a dáme piecť na približne 30 minút.
- Korpusy necháme vychladnúť.
- Zohrejeme smotanu na šľahanie do bodu varu a zalejeme pripravenú čokoládu. Necháme pár minút odstáť. Následne čokoládu vymiešame do hladkého krému a ponorným mixérom dobre vymiešame.
- Necháme pri izbovej teplote vychladnúť zakryté potravinárskou fóliou.
- Keď máme krém vychladnutý, môžeme ho vyšľahať (nešľaháme dlho a nie na vysokých otáčkach, aby sa nevytvorili hrudky).
- Do hrnca dáme jahody, kôru z ½ citróna a cukor. Privedieme k varu a redukujeme približne 15 minút na miernom ohni. Rozdelíme na tekutú a zredukovanú jahodovú zložku. Necháme vychladnúť. Po vychladnutí dáme jahodovú zložku do cukrárskeho vrecka a tekutú na zvlhčenie korpusov.
- Čerstvé jahody si nakrájame na plátky.
- Upečené korpusy rozdelíme na polovicu. Vzniknú nám 4 kusy.
- Tortu vrstvíme nasledovne. Prvá vrstva s jahodovou tekutou zložkou plus ganache plus čerstvé jahody. Druhá vrstva s jahodovou tekutou zložkou plus zredukovaná jahodová zložka. Tretia vrstva s jahodovou tekutou zložkou plus ganache plus čerstvé jahody.
- Tortu dáme vychladiť a pripravíme si swiss krém na potretie celej torty.
- Bielky s cukrom spolu zohrejeme nad parou vo vodnom kúpeli a miešame metličkou, pokiaľ sa cukor úplne nerozpustí. Následne zmes stiahneme z ohňa a poriadne vymixujeme mixérom tuhý sneh. Postupne pridávame maslo a šľaháme ďalej asi 10 – 15 minút, kým krém nebude hladký a pevný.
- Zatuhnutú tortu potrieme swiss krémom a pekne vyrovnáme. Hotovú tortu dáme poriadne zatuhnúť do chladničky.
- Tortu ozdobíme podľa potreby.
Korpus (na 2x)
- 5 PL hladkej múky špeciál
- 5 PL práškového cukru
- 5 ks vajec
- 1 ks kypriaci prášok
- 0,5 dc rastlinného oleja
- štipka soli
Čokoládová ganache
- 1500 g mliečnej čokolády
- 1000 ml smotany na šľahanie 33%
Jahodová zložka
- 1000 g jahôd
- citrónová kôra z 1 citróna
- citrónová šťava z 1 citróna
- 250 g trstinového cukru
Swiss krém
- 6 ks vaječných bielkov
- 450 g masla izbovej teploty
- 300 g kryštálového cukru
Ovocie
- 250 g jahôd
Ozdoba
- otlačky rúk
- cukrárske farby
- Rúru zohrejeme na 180 °C a formu vystelieme papierom na pečenie.
- Vyšľaháme vaječné bielky so štipkou soli do hustého snehu.
- Do snehu postupne zašľahávame preosiaty práškový cukor a potom pri nízkych otáčkach aj vaječné žĺtky zmiešané s olejom.
- Pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom a pomaly ručne zapracujeme.
- Cesto vylejeme do formy a dáme piecť na približne 30 minút.
- Korpusy necháme vychladnúť.
- Zohrejeme smotanu na šľahanie do bodu varu a zalejeme pripravenú čokoládu. Necháme pár minút odstáť. Následne čokoládu vymiešame do hladkého krému a ponorným mixérom dobre vymiešame.
- Necháme pri izbovej teplote vychladnúť zakryté potravinárskou fóliou.
- Keď máme krém vychladnutý, môžeme ho vyšľahať (nešľaháme dlho a nie na vysokých otáčkach, aby sa nevytvorili hrudky).
- Do hrnca dáme jahody, kôru z ½ citróna a cukor. Privedieme k varu a redukujeme približne 15 minút na miernom ohni. Rozdelíme na tekutú a zredukovanú jahodovú zložku. Necháme vychladnúť. Po vychladnutí dáme jahodovú zložku do cukrárskeho vrecka a tekutú na zvlhčenie korpusov.
- Čerstvé jahody si nakrájame na plátky.
- Upečené korpusy rozdelíme na polovicu. Vzniknú nám 4 kusy.
- Tortu vrstvíme nasledovne. Prvá vrstva s jahodovou tekutou zložkou plus ganache plus čerstvé jahody. Druhá vrstva s jahodovou tekutou zložkou plus zredukovaná jahodová zložka. Tretia vrstva s jahodovou tekutou zložkou plus ganache plus čerstvé jahody.
- Tortu dáme vychladiť a pripravíme si swiss krém na potretie celej torty.
- Bielky s cukrom spolu zohrejeme nad parou vo vodnom kúpeli a miešame metličkou, pokiaľ sa cukor úplne nerozpustí. Následne zmes stiahneme z ohňa a poriadne vymixujeme mixérom tuhý sneh. Postupne pridávame maslo a šľaháme ďalej asi 10 – 15 minút, kým krém nebude hladký a pevný.
- Zatuhnutú tortu potrieme swiss krémom a pekne vyrovnáme. Hotovú tortu dáme poriadne zatuhnúť do chladničky.
- Tortu ozdobíme podľa potreby.