Ázijské bagle od Danky
Popis
V tomto recepte som sa inšpirovala chuťami ďalekej Ázie. Nemôže preto chýbať môj milovaný koriander a jemne pikantné chutney.
Ingrediencie
Odpaľované cesto
- 190 ml vody
- 75 g masla
- 8 g soli
- 150 g hladkej múky
- 3 vajcia
- 1 vajce + 2 PL vody na potretie
Jablkové chutney
- 2 šalotky
- 2 PL rastlinného oleja
- 2 zelené jablká
- 5 PL sójovej omáčky extra tmavej
- 2 PL datľového sirupu
- 1 ČL mletého zázvoru
- ½ ČL mletej škorice
- 1 PL jablčného octu
- Šťava z ½ citróna
- 150 ml vody
- 1 plát želatíny
Hráškové pesto
- 450 g mrazeného hrášku
- 45 g lístkov čerstvého koriandru
- 115 g pražených slaných kešu orieškov
- 9 PL slnečnicového oleja
- Šťava z 1 ½ limetky
- 1 ½ ČL soli
Hráškový krém
- Celé hráškové pesto
- 150 g masla
- 150 g smotanového syra
- 1 ČL soli
Ozdoba
- Lístky čerstvého koriandru (cca 5 lístkov na každý kúsok)
- 2 ČL bieleho sezamu
- 1 ČL čierneho sezamu
- ½ ČL hrubozrnnej soli
Postup
- Rúru predhrejeme na 175 °C s ventilátorom. Vodu, soľ a maslo zohrejeme, kým nezačne vrieť. Pridáme preosiatu múku a miešame na sporáku cca 2 minúty, kým cesto vytvorí súvislú vrstvu na dne hrnca. Necháme vychladnúť na 40 °C.
- Do vychladnutého cesta postupne pridávame rozmiešané vajíčka, pričom konzistenciu sledujeme, aby nebola ani príliš hustá, ani riedka. Cesto prenesieme do cukrárskeho vrecka a hladkou špičkou (priemer 10 mm) tvarujeme kruhy na perforovanú podložku. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a hrubozrnnou soľou. Pečieme 20 minút pri zatvorenej rúre a ďalších 10 minút pri otvorenej. Necháme vychladnúť.
- Na chutney nakrájame šalotku na pásiky, opražíme na oleji, pridáme nakrájané jablká, sójovú omáčku, datľový sirup, zázvor, škoricu, ocot, citrónovú šťavu a časť vody. Dusíme na nízkom ohni 30 minút, pričom podľa potreby pridávame vodu. Želatínu napučíme, pridáme do rozmixovaného chutney, premiešame do rozpustenia a dáme zachladiť. Chutney plníme do cukrárskeho vrecka so zdobiacou špičkou.
- Hrášok uvaríme a oblanšírujeme v studenej vode. Mixujeme s koriandrom, kešu, olejom, limetkovou šťavou a soľou do hladkého pesta.
- Maslo a smotanový syr izbovej teploty vyšľaháme so soľou. Pridáme hráškové pesto a vyšľaháme do hladkého krému. Vychladíme a plníme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
- Bagle rozrežeme na polovice. Spodnú časť naplníme chutney a hráškovým krémom, ozdobíme koriandrovými lístkami a prikryjeme vrchnou časťou. Podávame vychladené.
Odpaľované cesto
- 190 ml vody
- 75 g masla
- 8 g soli
- 150 g hladkej múky
- 3 vajcia
- 1 vajce + 2 PL vody na potretie
Jablkové chutney
- 2 šalotky
- 2 PL rastlinného oleja
- 2 zelené jablká
- 5 PL sójovej omáčky extra tmavej
- 2 PL datľového sirupu
- 1 ČL mletého zázvoru
- ½ ČL mletej škorice
- 1 PL jablčného octu
- Šťava z ½ citróna
- 150 ml vody
- 1 plát želatíny
Hráškové pesto
- 450 g mrazeného hrášku
- 45 g lístkov čerstvého koriandru
- 115 g pražených slaných kešu orieškov
- 9 PL slnečnicového oleja
- Šťava z 1 ½ limetky
- 1 ½ ČL soli
Hráškový krém
- Celé hráškové pesto
- 150 g masla
- 150 g smotanového syra
- 1 ČL soli
Ozdoba
- Lístky čerstvého koriandru (cca 5 lístkov na každý kúsok)
- 2 ČL bieleho sezamu
- 1 ČL čierneho sezamu
- ½ ČL hrubozrnnej soli
- Rúru predhrejeme na 175 °C s ventilátorom. Vodu, soľ a maslo zohrejeme, kým nezačne vrieť. Pridáme preosiatu múku a miešame na sporáku cca 2 minúty, kým cesto vytvorí súvislú vrstvu na dne hrnca. Necháme vychladnúť na 40 °C.
- Do vychladnutého cesta postupne pridávame rozmiešané vajíčka, pričom konzistenciu sledujeme, aby nebola ani príliš hustá, ani riedka. Cesto prenesieme do cukrárskeho vrecka a hladkou špičkou (priemer 10 mm) tvarujeme kruhy na perforovanú podložku. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a hrubozrnnou soľou. Pečieme 20 minút pri zatvorenej rúre a ďalších 10 minút pri otvorenej. Necháme vychladnúť.
- Na chutney nakrájame šalotku na pásiky, opražíme na oleji, pridáme nakrájané jablká, sójovú omáčku, datľový sirup, zázvor, škoricu, ocot, citrónovú šťavu a časť vody. Dusíme na nízkom ohni 30 minút, pričom podľa potreby pridávame vodu. Želatínu napučíme, pridáme do rozmixovaného chutney, premiešame do rozpustenia a dáme zachladiť. Chutney plníme do cukrárskeho vrecka so zdobiacou špičkou.
- Hrášok uvaríme a oblanšírujeme v studenej vode. Mixujeme s koriandrom, kešu, olejom, limetkovou šťavou a soľou do hladkého pesta.
- Maslo a smotanový syr izbovej teploty vyšľaháme so soľou. Pridáme hráškové pesto a vyšľaháme do hladkého krému. Vychladíme a plníme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
- Bagle rozrežeme na polovice. Spodnú časť naplníme chutney a hráškovým krémom, ozdobíme koriandrovými lístkami a prikryjeme vrchnou časťou. Podávame vychladené.