Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Aztécka pyramída od Danky

Aztécka pyramída od Danky

Popis

Ako malú ma vždy fascinovali pyramídy. Či už egyptské, majské alebo aztécke. Egyptské sa mi podarilo navštíviť, aztécke zatiaľ nie a je to jedna z destinácií, ktorú by som raz chcela vidieť.

Ingrediencie

Orechovo-karamelové cesto (pomer 1:1,5)
  • 750 g vlašských orechov
  • 1075 g kryštálového cukru
  • 1 veľký zemiak na stieranie horúcej hmoty
  • Rastlinný olej na potretie dosky
Karamel na zlepenie
  • 100 g kryštálového cukru
Bielková poleva
  • 2 bielka
  • 400 g práškového cukru
  • 200 ml citrónovej šťavy
  • Gélové farbivá
Chilli truffles
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 1 pomaranč
  • ½ ČL mletej škorice
  • ¼ ČL čierneho korenia
  • 1 čili paprička
  • 150 g tmavej čokolády (70 %)
  • ¼ ČL soli
  • 20 g masla
  • 3-4 PL kakaa

Postup

  1. Na veľkej panvici roztopíme 150 g cukru na karamel a pridáme 75 g pomletých orechov. Opakujeme postup na 3-4 várky.
  2. Očisteným zemiakom vychránime a rozotrieme hmotu na pomastenú dosku.
  3. Vyvaľkáme pomasteným valčekom na hrúbku 0,5 mm.
  4. Odrežeme ostrým nožom požadovaný tvar a necháme stvrdnúť na papieri na pečenie. Postup opakujeme, kým nepripravíme všetky tvary.
  5. Požadované tvary:
    • Základne v cm: 24x24, 20x20, 16x16, 12x12.
    • Pásy v cm: 24x2 (2 ks), 23x2 (2 ks), 20x2 (2 ks), 19x2 (2 ks), 16x2 (2 ks), 15x2 (2 ks), 12x2 (2 ks), 11x2 (2 ks).
    • Schody: boky (2 ks), vrchy (2 ks).
  6. Cukor roztopíme na karamel.
  7. Pred lepením obrúsime hrany a zlepujeme karamelom. Poslednú základňu neprilepíme, aby sa dala otvárať.
  8. Bielka vyšľaháme 10 minút s cukrom, pridáme citrónovú šťavu a došľaháme. Rozdelíme do mištičiek, zafarbíme farbami a maľujeme aztécke vzory na pyramídu.
  9. Do smotany nastrúhame kôru z ½ pomaranča, pridáme škoricu, čierne korenie a čili. Privedieme do varu a necháme 30 minút lúhovať. Smotanu precedíme a znova zahrejeme. Po častiach (1/3) pridávame čokoládu a miešame do hladka. Pridáme soľ a maslo nakrájané na kocky. Všetko zašľaháme mixérom.
  10. Zachladenú ganáž vykrajujeme guľatou lyžičkou, rukami vo formovacích rukaviciach tvarujeme guličky a obalujeme v kakau. Vkladáme ich do papierových košíčkov.
  11. Truffles uložíme do horného podlažia pyramídy a zakryjeme poslednou základňou.
Orechovo-karamelové cesto (pomer 1:1,5)
  • 750 g vlašských orechov
  • 1075 g kryštálového cukru
  • 1 veľký zemiak na stieranie horúcej hmoty
  • Rastlinný olej na potretie dosky
Karamel na zlepenie
  • 100 g kryštálového cukru
Bielková poleva
  • 2 bielka
  • 400 g práškového cukru
  • 200 ml citrónovej šťavy
  • Gélové farbivá
Chilli truffles
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 1 pomaranč
  • ½ ČL mletej škorice
  • ¼ ČL čierneho korenia
  • 1 čili paprička
  • 150 g tmavej čokolády (70 %)
  • ¼ ČL soli
  • 20 g masla
  • 3-4 PL kakaa
  1. Na veľkej panvici roztopíme 150 g cukru na karamel a pridáme 75 g pomletých orechov. Opakujeme postup na 3-4 várky.
  2. Očisteným zemiakom vychránime a rozotrieme hmotu na pomastenú dosku.
  3. Vyvaľkáme pomasteným valčekom na hrúbku 0,5 mm.
  4. Odrežeme ostrým nožom požadovaný tvar a necháme stvrdnúť na papieri na pečenie. Postup opakujeme, kým nepripravíme všetky tvary.
  5. Požadované tvary:
    • Základne v cm: 24x24, 20x20, 16x16, 12x12.
    • Pásy v cm: 24x2 (2 ks), 23x2 (2 ks), 20x2 (2 ks), 19x2 (2 ks), 16x2 (2 ks), 15x2 (2 ks), 12x2 (2 ks), 11x2 (2 ks).
    • Schody: boky (2 ks), vrchy (2 ks).
  6. Cukor roztopíme na karamel.
  7. Pred lepením obrúsime hrany a zlepujeme karamelom. Poslednú základňu neprilepíme, aby sa dala otvárať.
  8. Bielka vyšľaháme 10 minút s cukrom, pridáme citrónovú šťavu a došľaháme. Rozdelíme do mištičiek, zafarbíme farbami a maľujeme aztécke vzory na pyramídu.
  9. Do smotany nastrúhame kôru z ½ pomaranča, pridáme škoricu, čierne korenie a čili. Privedieme do varu a necháme 30 minút lúhovať. Smotanu precedíme a znova zahrejeme. Po častiach (1/3) pridávame čokoládu a miešame do hladka. Pridáme soľ a maslo nakrájané na kocky. Všetko zašľaháme mixérom.
  10. Zachladenú ganáž vykrajujeme guľatou lyžičkou, rukami vo formovacích rukaviciach tvarujeme guličky a obalujeme v kakau. Vkladáme ich do papierových košíčkov.
  11. Truffles uložíme do horného podlažia pyramídy a zakryjeme poslednou základňou.