Aztécka pyramída od Danky
Popis
Ako malú ma vždy fascinovali pyramídy. Či už egyptské, majské alebo aztécke. Egyptské sa mi podarilo navštíviť, aztécke zatiaľ nie a je to jedna z destinácií, ktorú by som raz chcela vidieť.
Ingrediencie
Orechovo-karamelové cesto (pomer 1:1,5)
- 750 g vlašských orechov
- 1075 g kryštálového cukru
- 1 veľký zemiak na stieranie horúcej hmoty
- Rastlinný olej na potretie dosky
Karamel na zlepenie
- 100 g kryštálového cukru
Bielková poleva
- 2 bielka
- 400 g práškového cukru
- 200 ml citrónovej šťavy
- Gélové farbivá
Chilli truffles
- 100 ml smotany na šľahanie
- 1 pomaranč
- ½ ČL mletej škorice
- ¼ ČL čierneho korenia
- 1 čili paprička
- 150 g tmavej čokolády (70 %)
- ¼ ČL soli
- 20 g masla
- 3-4 PL kakaa
Postup
- Na veľkej panvici roztopíme 150 g cukru na karamel a pridáme 75 g pomletých orechov. Opakujeme postup na 3-4 várky.
- Očisteným zemiakom vychránime a rozotrieme hmotu na pomastenú dosku.
- Vyvaľkáme pomasteným valčekom na hrúbku 0,5 mm.
- Odrežeme ostrým nožom požadovaný tvar a necháme stvrdnúť na papieri na pečenie. Postup opakujeme, kým nepripravíme všetky tvary.
- Požadované tvary:
- Základne v cm: 24x24, 20x20, 16x16, 12x12.
- Pásy v cm: 24x2 (2 ks), 23x2 (2 ks), 20x2 (2 ks), 19x2 (2 ks), 16x2 (2 ks), 15x2 (2 ks), 12x2 (2 ks), 11x2 (2 ks).
- Schody: boky (2 ks), vrchy (2 ks).
- Cukor roztopíme na karamel.
- Pred lepením obrúsime hrany a zlepujeme karamelom. Poslednú základňu neprilepíme, aby sa dala otvárať.
- Bielka vyšľaháme 10 minút s cukrom, pridáme citrónovú šťavu a došľaháme. Rozdelíme do mištičiek, zafarbíme farbami a maľujeme aztécke vzory na pyramídu.
- Do smotany nastrúhame kôru z ½ pomaranča, pridáme škoricu, čierne korenie a čili. Privedieme do varu a necháme 30 minút lúhovať. Smotanu precedíme a znova zahrejeme. Po častiach (1/3) pridávame čokoládu a miešame do hladka. Pridáme soľ a maslo nakrájané na kocky. Všetko zašľaháme mixérom.
- Zachladenú ganáž vykrajujeme guľatou lyžičkou, rukami vo formovacích rukaviciach tvarujeme guličky a obalujeme v kakau. Vkladáme ich do papierových košíčkov.
- Truffles uložíme do horného podlažia pyramídy a zakryjeme poslednou základňou.
Orechovo-karamelové cesto (pomer 1:1,5)
- 750 g vlašských orechov
- 1075 g kryštálového cukru
- 1 veľký zemiak na stieranie horúcej hmoty
- Rastlinný olej na potretie dosky
Karamel na zlepenie
- 100 g kryštálového cukru
Bielková poleva
- 2 bielka
- 400 g práškového cukru
- 200 ml citrónovej šťavy
- Gélové farbivá
Chilli truffles
- 100 ml smotany na šľahanie
- 1 pomaranč
- ½ ČL mletej škorice
- ¼ ČL čierneho korenia
- 1 čili paprička
- 150 g tmavej čokolády (70 %)
- ¼ ČL soli
- 20 g masla
- 3-4 PL kakaa
- Na veľkej panvici roztopíme 150 g cukru na karamel a pridáme 75 g pomletých orechov. Opakujeme postup na 3-4 várky.
- Očisteným zemiakom vychránime a rozotrieme hmotu na pomastenú dosku.
- Vyvaľkáme pomasteným valčekom na hrúbku 0,5 mm.
- Odrežeme ostrým nožom požadovaný tvar a necháme stvrdnúť na papieri na pečenie. Postup opakujeme, kým nepripravíme všetky tvary.
- Požadované tvary:
- Základne v cm: 24x24, 20x20, 16x16, 12x12.
- Pásy v cm: 24x2 (2 ks), 23x2 (2 ks), 20x2 (2 ks), 19x2 (2 ks), 16x2 (2 ks), 15x2 (2 ks), 12x2 (2 ks), 11x2 (2 ks).
- Schody: boky (2 ks), vrchy (2 ks).
- Cukor roztopíme na karamel.
- Pred lepením obrúsime hrany a zlepujeme karamelom. Poslednú základňu neprilepíme, aby sa dala otvárať.
- Bielka vyšľaháme 10 minút s cukrom, pridáme citrónovú šťavu a došľaháme. Rozdelíme do mištičiek, zafarbíme farbami a maľujeme aztécke vzory na pyramídu.
- Do smotany nastrúhame kôru z ½ pomaranča, pridáme škoricu, čierne korenie a čili. Privedieme do varu a necháme 30 minút lúhovať. Smotanu precedíme a znova zahrejeme. Po častiach (1/3) pridávame čokoládu a miešame do hladka. Pridáme soľ a maslo nakrájané na kocky. Všetko zašľaháme mixérom.
- Zachladenú ganáž vykrajujeme guľatou lyžičkou, rukami vo formovacích rukaviciach tvarujeme guličky a obalujeme v kakau. Vkladáme ich do papierových košíčkov.
- Truffles uložíme do horného podlažia pyramídy a zakryjeme poslednou základňou.