Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Babkine koláče od Martina

Babkine koláče od Martina

Popis

Babkine koláče s ricottou, marhuľovým džemom a mrveničkou robila moja babka. Boli dokonalé a zostali pre nás už navždy tým najlepším kysnutým dezertom. Sú spomienkou na moju babku z dediny Kátlovce pri Trnave, ktorá bola úžasná kuchárka/pekárka. Nikdy na ňu nezabudnem.

Ingrediencie

Cesto:
  • 500 g polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 1 a 1/2 PL kryštálového cukru
  • 1,5 dcl oleja
  • 2,5 dcl mlieka
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • Štipka soli
Ricotta plnka:
  • 500 g ricotty
  • 2 vaječné žĺtka
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • Kôra z jedného citróna
  • Šťava z jedného citróna
  • 1 ČL škorice
Marhuľový džem:
  • 500 g marhúľ
  • 250 g želírovacieho cukru
  • 50 ml rumu
  • 2 citróny
Posýpka:
  • 80 g polohrubej múky
  • 50 g kryštálového cukru
  • 50 g zmäknutého masla
Sirup na potretie:
  • 1 dl rumu
  • 2 PL masla
  • 1 balenie vanilkového cukru
Ovocie na zdobenie:
  • 500 g čerstvých marhúľ

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 200 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.
  2. Pripravíme kvások zmiešaním droždia s mliekom a cukrom a necháme napučať.
  3. V miske zmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva, soľ, zvyšné mlieko, kvások, olej, žĺtky a vypracujeme hladké cesto.
  4. Keď je cesto hotové, pridáme vyšľahaný sneh z bielkov a dobre zapracujeme. Necháme vykysnúť 1 hodinu.
  5. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku, rozdelíme na 12 častí a vytvarujeme bochníky.
  6. S pohárom vytvoríme v strede priehlbinku, ktorú plníme ricottovou plnkou, marhuľami a džemom.
  7. Na vrch koláčov pridáme posýpku, ktorú pripravíme zmiešaním múky, cukru a masla.
  8. Koláče potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom a pečieme 20 minút.
  9. Po upečení potrieme koláče zmesou roztopeného masla, vanilkového cukru a rumu, a necháme vychladnúť.
Cesto:
  • 500 g polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 1 a 1/2 PL kryštálového cukru
  • 1,5 dcl oleja
  • 2,5 dcl mlieka
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • Štipka soli
Ricotta plnka:
  • 500 g ricotty
  • 2 vaječné žĺtka
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • Kôra z jedného citróna
  • Šťava z jedného citróna
  • 1 ČL škorice
Marhuľový džem:
  • 500 g marhúľ
  • 250 g želírovacieho cukru
  • 50 ml rumu
  • 2 citróny
Posýpka:
  • 80 g polohrubej múky
  • 50 g kryštálového cukru
  • 50 g zmäknutého masla
Sirup na potretie:
  • 1 dl rumu
  • 2 PL masla
  • 1 balenie vanilkového cukru
Ovocie na zdobenie:
  • 500 g čerstvých marhúľ
  1. Rúru predhrejeme na 200 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.
  2. Pripravíme kvások zmiešaním droždia s mliekom a cukrom a necháme napučať.
  3. V miske zmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva, soľ, zvyšné mlieko, kvások, olej, žĺtky a vypracujeme hladké cesto.
  4. Keď je cesto hotové, pridáme vyšľahaný sneh z bielkov a dobre zapracujeme. Necháme vykysnúť 1 hodinu.
  5. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku, rozdelíme na 12 častí a vytvarujeme bochníky.
  6. S pohárom vytvoríme v strede priehlbinku, ktorú plníme ricottovou plnkou, marhuľami a džemom.
  7. Na vrch koláčov pridáme posýpku, ktorú pripravíme zmiešaním múky, cukru a masla.
  8. Koláče potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom a pečieme 20 minút.
  9. Po upečení potrieme koláče zmesou roztopeného masla, vanilkového cukru a rumu, a necháme vychladnúť.