Babkine koláče od Martina
Popis
Babkine koláče s ricottou, marhuľovým džemom a mrveničkou robila moja babka. Boli dokonalé a zostali pre nás už navždy tým najlepším kysnutým dezertom. Sú spomienkou na moju babku z dediny Kátlovce pri Trnave, ktorá bola úžasná kuchárka/pekárka. Nikdy na ňu nezabudnem.
Ingrediencie
Cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 2 vajcia
- 1 kocka čerstvého droždia
- 1 a 1/2 PL kryštálového cukru
- 1,5 dcl oleja
- 2,5 dcl mlieka
- 1 balíček prášku do pečiva
- Štipka soli
Ricotta plnka:
- 500 g ricotty
- 2 vaječné žĺtka
- 2 PL kryštálového cukru
- 2 vanilkové cukry
- Kôra z jedného citróna
- Šťava z jedného citróna
- 1 ČL škorice
Marhuľový džem:
- 500 g marhúľ
- 250 g želírovacieho cukru
- 50 ml rumu
- 2 citróny
Posýpka:
- 80 g polohrubej múky
- 50 g kryštálového cukru
- 50 g zmäknutého masla
Sirup na potretie:
- 1 dl rumu
- 2 PL masla
- 1 balenie vanilkového cukru
Ovocie na zdobenie:
- 500 g čerstvých marhúľ
Postup
- Rúru predhrejeme na 200 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.
- Pripravíme kvások zmiešaním droždia s mliekom a cukrom a necháme napučať.
- V miske zmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva, soľ, zvyšné mlieko, kvások, olej, žĺtky a vypracujeme hladké cesto.
- Keď je cesto hotové, pridáme vyšľahaný sneh z bielkov a dobre zapracujeme. Necháme vykysnúť 1 hodinu.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku, rozdelíme na 12 častí a vytvarujeme bochníky.
- S pohárom vytvoríme v strede priehlbinku, ktorú plníme ricottovou plnkou, marhuľami a džemom.
- Na vrch koláčov pridáme posýpku, ktorú pripravíme zmiešaním múky, cukru a masla.
- Koláče potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom a pečieme 20 minút.
- Po upečení potrieme koláče zmesou roztopeného masla, vanilkového cukru a rumu, a necháme vychladnúť.
Cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 2 vajcia
- 1 kocka čerstvého droždia
- 1 a 1/2 PL kryštálového cukru
- 1,5 dcl oleja
- 2,5 dcl mlieka
- 1 balíček prášku do pečiva
- Štipka soli
Ricotta plnka:
- 500 g ricotty
- 2 vaječné žĺtka
- 2 PL kryštálového cukru
- 2 vanilkové cukry
- Kôra z jedného citróna
- Šťava z jedného citróna
- 1 ČL škorice
Marhuľový džem:
- 500 g marhúľ
- 250 g želírovacieho cukru
- 50 ml rumu
- 2 citróny
Posýpka:
- 80 g polohrubej múky
- 50 g kryštálového cukru
- 50 g zmäknutého masla
Sirup na potretie:
- 1 dl rumu
- 2 PL masla
- 1 balenie vanilkového cukru
Ovocie na zdobenie:
- 500 g čerstvých marhúľ
- Rúru predhrejeme na 200 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.
- Pripravíme kvások zmiešaním droždia s mliekom a cukrom a necháme napučať.
- V miske zmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva, soľ, zvyšné mlieko, kvások, olej, žĺtky a vypracujeme hladké cesto.
- Keď je cesto hotové, pridáme vyšľahaný sneh z bielkov a dobre zapracujeme. Necháme vykysnúť 1 hodinu.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku, rozdelíme na 12 častí a vytvarujeme bochníky.
- S pohárom vytvoríme v strede priehlbinku, ktorú plníme ricottovou plnkou, marhuľami a džemom.
- Na vrch koláčov pridáme posýpku, ktorú pripravíme zmiešaním múky, cukru a masla.
- Koláče potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom a pečieme 20 minút.
- Po upečení potrieme koláče zmesou roztopeného masla, vanilkového cukru a rumu, a necháme vychladnúť.