Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Bábovka pre návštevu od Danky

Bábovka pre návštevu od Danky

Popis

Bábovka s ruby čokoládou na povrchu je u našich detí tutovka a dokáže sa zjesť veľmi rýchlo. Pamätám si, ako počas jednej návštevy zmizla za malú chvíľku. Keď chcem doma upiecť niečo rýchle, ale zároveň výnimočné, siahnem po tejto kombinácii. Táto bábovka je výnimočná aj tým, že som použila naše domáce vajíčka a kefír, ktorý si vyrábam sama a ktorý je stabilnou súčasťou nášho domáceho jedálnička - či už samostatne, v chlebíku alebo takto v koláči či bábovke.

Ingrediencie

Korpus
  • 3 vajcia
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 a ½ šálky kefíru
  • 2 šálky hladkej múky
  • ½ ČL soli
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 2 ČL prášku do pečiva s vínnym kameňom
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • 1 a ½ hrnčeka čerstvých černíc
  • 2 – 3 PL sušenej čiernej moruše
Ozdoba
  • 1 hrnček ruby čokolády
  • 10 – 15 kusov jedlých sirôtok na ozdobenie
  • 1 PL sušenej čiernej moruše

Postup

  1. Rúru zapneme na 180 °C. Formu si vymastíme maslom a vysypeme múkou.
  2. Vajcia vymiešame s cukrom, následne pridáme vanilkový extrakt a nadrobno nakrájané sušené moruše.
  3. V ďalšej miske si zmiešame múku, soľ, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a striedavo s kefírom pridávame k vajíčkovej zmesi a miešame metličkou.
  4. Na záver pridáme černice obalené v múke a jemne premiešame.
  5. Zmes vylejeme do formy a dáme piecť na 50 minút, pričom posledných 5 minút pečieme len na dolný ohrev.
  6. Bábovku necháme mierne vychladnúť a potom ju vyklopíme z formy.
  7. Ruby čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli, necháme chvíľu vychladnúť a pomocou lyžice nalievame na bábovku tak, aby sa vytvárali rovnomerné stekance.
  8. Dozdobíme čerstvými černicami, na drobno nakrájanými sušenými morušami, sirôtkami a ozdobami z čokolády.

Ingrediencie

Korpus
  • 3 vajcia
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 a ½ šálky kefíru
  • 2 šálky hladkej múky
  • ½ ČL soli
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 2 ČL prášku do pečiva s vínnym kameňom
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • 1 a ½ hrnčeka čerstvých černíc
  • 2 – 3 PL sušenej čiernej moruše
Ozdoba
  • 1 hrnček ruby čokolády
  • 10 – 15 kusov jedlých sirôtok na ozdobenie
  • 1 PL sušenej čiernej moruše

Postup

  1. Rúru zapneme na 180 °C. Formu si vymastíme maslom a vysypeme múkou.
  2. Vajcia vymiešame s cukrom, následne pridáme vanilkový extrakt a nadrobno nakrájané sušené moruše.
  3. V ďalšej miske si zmiešame múku, soľ, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a striedavo s kefírom pridávame k vajíčkovej zmesi a miešame metličkou.
  4. Na záver pridáme černice obalené v múke a jemne premiešame.
  5. Zmes vylejeme do formy a dáme piecť na 50 minút, pričom posledných 5 minút pečieme len na dolný ohrev.
  6. Bábovku necháme mierne vychladnúť a potom ju vyklopíme z formy.
  7. Ruby čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli, necháme chvíľu vychladnúť a pomocou lyžice nalievame na bábovku tak, aby sa vytvárali rovnomerné stekance.
  8. Dozdobíme čerstvými černicami, na drobno nakrájanými sušenými morušami, sirôtkami a ozdobami z čokolády.