Bezlepkové brownies od Janky
Popis
Na to aby sa v našej rodine stal koláč skutočne rodinný a obľúbený, musí byť bezlepkový, čokoládový, nie suchý, s ovocím, pôsobiť komplikovane a zároveň byť nenáročný. Samozrejme, aby som ho v prípade potreby vedela upiecť aj s Hankou. Tento koláč pečiem aj v bezmliečnej verzii a dokonca pre diabetikov, keď má prísť na návštevu skutočne celá rodina.
Ingrediencie
Cesto
- 2 konzervy červenej fazule v sladkoslanom náleve (alebo 2 a pol hrnčeka uvarenej fazule)
- 3 vajcia
- 1 šálka trstinového cukru
- 6 PL oleja
- 6 PL kakaa
- 1 ČL mletej škorice
- 2 ČL kypriaceho prášku
- štipka soli
Ochutená tvarohová mriežka
- ½ hrnčeka mascarpone
- ½ hrnčeka jemného plnotučného tvarohu
- 3 ČL vanilkového cukru
- kôra z polovice bio citróna
- 1 PL gustínu
Višňový puding
- 1 hrnček zaváraných višní so šťavou
- 2 PL pudingového prášku
- 3 PL rumu
- ½ ČL mletého klinčeka
- 2 PL kryštálového cukru
Postup
- V mixéri so sekáčikom (prípadne s tyčovým mixérom) rozsekáme fazule s vajíčkami na kašu. Zmes vylejeme do misky a pridáme zbytok surovín. Cesto dobre rozmiešame. Vznikne nám čokoládové cesto, ktoré vylejeme do formy vyloženej papierom na pečenie.
- Tvarohovú časť pripravíme rovnako jednoducho. V miske vymiešame pomocou ručného mixéra všetky suroviny. Tvarohovú hmotu nalejeme do zdobiaceho vrecúška a odstrihneme špičku.
- Na čokoládové cesto nastriekame mriežku a dáme piecť pri 180°C horný spodný ohrev 30 – 40 minút.
- Do misky nalejeme višne so šťavou, ktoré jemne rozmixujeme tyčovým mixérom. Pridáme pudingový prášok, cukor a metličkou dobre premiešame, aby nevznikli hrudky. Dolejeme rum a klinčeky, umiestnime na sporák a necháme zmes zovrieť. Uvaríme višňový puding (cca 5 minút). Zmes necháme vychladnúť občasným premiešaním.
- Višňový puding prelejeme do cukrárskeho vrecka a opäť odstrihneme špičku. Puding nanášame na každú druhú čiaru tvarohového krému, až vytvoríme mriežku.
Cesto
- 2 konzervy červenej fazule v sladkoslanom náleve (alebo 2 a pol hrnčeka uvarenej fazule)
- 3 vajcia
- 1 šálka trstinového cukru
- 6 PL oleja
- 6 PL kakaa
- 1 ČL mletej škorice
- 2 ČL kypriaceho prášku
- štipka soli
Ochutená tvarohová mriežka
- ½ hrnčeka mascarpone
- ½ hrnčeka jemného plnotučného tvarohu
- 3 ČL vanilkového cukru
- kôra z polovice bio citróna
- 1 PL gustínu
Višňový puding
- 1 hrnček zaváraných višní so šťavou
- 2 PL pudingového prášku
- 3 PL rumu
- ½ ČL mletého klinčeka
- 2 PL kryštálového cukru
- V mixéri so sekáčikom (prípadne s tyčovým mixérom) rozsekáme fazule s vajíčkami na kašu. Zmes vylejeme do misky a pridáme zbytok surovín. Cesto dobre rozmiešame. Vznikne nám čokoládové cesto, ktoré vylejeme do formy vyloženej papierom na pečenie.
- Tvarohovú časť pripravíme rovnako jednoducho. V miske vymiešame pomocou ručného mixéra všetky suroviny. Tvarohovú hmotu nalejeme do zdobiaceho vrecúška a odstrihneme špičku.
- Na čokoládové cesto nastriekame mriežku a dáme piecť pri 180°C horný spodný ohrev 30 – 40 minút.
- Do misky nalejeme višne so šťavou, ktoré jemne rozmixujeme tyčovým mixérom. Pridáme pudingový prášok, cukor a metličkou dobre premiešame, aby nevznikli hrudky. Dolejeme rum a klinčeky, umiestnime na sporák a necháme zmes zovrieť. Uvaríme višňový puding (cca 5 minút). Zmes necháme vychladnúť občasným premiešaním.
- Višňový puding prelejeme do cukrárskeho vrecka a opäť odstrihneme špičku. Puding nanášame na každú druhú čiaru tvarohového krému, až vytvoríme mriežku.