Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Bezlepkové poleno od Janky

Bezlepkové poleno od Janky

Popis

Drevo a detstvo to ide u mňa ruka v ruke. Môj otec miluje drevo a všetko vyrábal z dreva, aj podnos na túto roládu vyrobil on. Preto by som mu a aj jeho otcovi, môjmu dedovi, chcela venovať túto roládu. Dedko s babkou bývali s nami a brával ma do lesa na černice, hríby a rozprával mi príbehy z druhej svetovej vojny a o obyvateľoch Brusnice, kde som vyrastala.

Ingrediencie

Korpus
  • 6 ks vajec
  • 1 štipka soli
  • 6 PL kryštálového cukru
  • 3 PL preosiateho kakaa
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
Plnka
  • 300 ml mlieka
  • 1 balíček pudingového prášku
  • 2 balenia vanilkového cukru
  • 300 g masla - izbovej teploty
  • 5 PL práškového cukru
  • 200g gaštanového pyré
  • 1 PL kakaa
Zelený mach
  • 1 vajce
  • 1 vanilkový puding
  • 1 lyžica oleja
  • zelené farbivo
  • ½ ČL kypriaceho prášku
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1/3 nastrúhanej tonka fazuľky
Na dokončenie
  • 1 brusnicový kompót
  • 100g gaštanového pyré
  • 300g horkej čokolády
  • 1 PL rastlinného tuku
  • 20 g žltej modelovacej hmoty

Postup

Postup
  1. Vajíčka oddelíme a zo 6 bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Postupne po jednom, na nízkych otáčkach, zašľapávame aj žĺtky. Ďalej pridáme 6PL kryštálového cukru, 3PL kakaa a premiešame. Na záver opatrne primiešame 1ČL prášku do pečiva.
  2. Cesto vylejeme na plech (rozmer 30x40), ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov, 10 minút. Upečené cesto necháme vychladnúť.
  3. Medzitým si pripravíme mach. Vajíčko s cukrom vyšľaháme do penista, pridáme preosiaty puding, kypriaci prášok a olej a dobre premiešame. Na záver pridáme farbivo a trocha tonka fazuľky. Vylejeme do malej formy a dáme piecť do rúry po vytiahnutí cesta na roládu približne 10 minút.
  4. V miske zmiešame mlieko, pudingový prášok a 2ks vanilkového cukru. Dobre premiešame a uvaríme hustý puding. Uvarený puding prikryjeme fóliou a necháme úplne vychladnúť. Ďalej v miske vymiešame 300g masla izbovej teploty a 5PL práškového cukru. Postupne po lyžiciach vmiešavame vychladnutý puding.
  5. Krém rozdelíme na 1/3 a 2/3. 2/3 bude vanilkový krém a do 1/3 pridáme gaštanové pyré aj 1 PL preosiateho kakaa. Dobre rozmixujeme.
  6. Vychladené cesto otočíme, preložíme na suchú čistú utierku a stiahneme papier na pečenie. Otvoríme si brusnicový kompót a vylejeme ho do sitka aby sme mali odkvapkané brusnice do rolády. Po celom ceste rozotrieme najprv biely krém na ktorý rozhádžeme nepravidelne brusnice. Zopár brusníc si necháme na zdobenie rolády. Následne rozotrieme gaštanový krém.
  7. Pomocou utierky roládu opatrne zrolujeme a jemne utlačíme, aby bol krém všade rovnomerne. Roládu necháme vychladiť a dobre stuhnúť.
  8. Pokrčíme si papier na pečenie. Roztopíme čokoládu s rastlinným tukom vo vodnom kúpeli. Zo 100G gaštanového pyré vytvoríme guličky rôznych veľkostí. Tie namáčame do čokolády a vytvárame malé gaštaniky, ktoré necháme odkvapkať na mriežke.
  9. Zbytok čokolády nalejeme na pokrčený papier na pečenie. Pomocou noža rozotrieme po celom povrchu. Stuhnutú roládu zrolujeme do papiera na pečenie pokrytého čokoládou a schladíme. Zo žltej hmoty si medzitým pripravíme malé hríbiky na ozdobu.
  10. Vychladený zelený mach nadrobíme. Roládu vyberieme z chladničky a pomaly odrolujeme. Uložíme na servírovací podnos.
  11. Rozpustenú čokoládu, ktorá ostala na stenách misky použijeme na prilepenie gaštanov a machu na roládu. Na dozdobenie môžeme použiť aj zbytok brusníc.
  12. Roládu režeme pomocou nahriatého noža.
Korpus
  • 6 ks vajec
  • 1 štipka soli
  • 6 PL kryštálového cukru
  • 3 PL preosiateho kakaa
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
Plnka
  • 300 ml mlieka
  • 1 balíček pudingového prášku
  • 2 balenia vanilkového cukru
  • 300 g masla - izbovej teploty
  • 5 PL práškového cukru
  • 200g gaštanového pyré
  • 1 PL kakaa
Zelený mach
  • 1 vajce
  • 1 vanilkový puding
  • 1 lyžica oleja
  • zelené farbivo
  • ½ ČL kypriaceho prášku
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1/3 nastrúhanej tonka fazuľky
Na dokončenie
  • 1 brusnicový kompót
  • 100g gaštanového pyré
  • 300g horkej čokolády
  • 1 PL rastlinného tuku
  • 20 g žltej modelovacej hmoty
Postup
  1. Vajíčka oddelíme a zo 6 bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Postupne po jednom, na nízkych otáčkach, zašľapávame aj žĺtky. Ďalej pridáme 6PL kryštálového cukru, 3PL kakaa a premiešame. Na záver opatrne primiešame 1ČL prášku do pečiva.
  2. Cesto vylejeme na plech (rozmer 30x40), ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov, 10 minút. Upečené cesto necháme vychladnúť.
  3. Medzitým si pripravíme mach. Vajíčko s cukrom vyšľaháme do penista, pridáme preosiaty puding, kypriaci prášok a olej a dobre premiešame. Na záver pridáme farbivo a trocha tonka fazuľky. Vylejeme do malej formy a dáme piecť do rúry po vytiahnutí cesta na roládu približne 10 minút.
  4. V miske zmiešame mlieko, pudingový prášok a 2ks vanilkového cukru. Dobre premiešame a uvaríme hustý puding. Uvarený puding prikryjeme fóliou a necháme úplne vychladnúť. Ďalej v miske vymiešame 300g masla izbovej teploty a 5PL práškového cukru. Postupne po lyžiciach vmiešavame vychladnutý puding.
  5. Krém rozdelíme na 1/3 a 2/3. 2/3 bude vanilkový krém a do 1/3 pridáme gaštanové pyré aj 1 PL preosiateho kakaa. Dobre rozmixujeme.
  6. Vychladené cesto otočíme, preložíme na suchú čistú utierku a stiahneme papier na pečenie. Otvoríme si brusnicový kompót a vylejeme ho do sitka aby sme mali odkvapkané brusnice do rolády. Po celom ceste rozotrieme najprv biely krém na ktorý rozhádžeme nepravidelne brusnice. Zopár brusníc si necháme na zdobenie rolády. Následne rozotrieme gaštanový krém.
  7. Pomocou utierky roládu opatrne zrolujeme a jemne utlačíme, aby bol krém všade rovnomerne. Roládu necháme vychladiť a dobre stuhnúť.
  8. Pokrčíme si papier na pečenie. Roztopíme čokoládu s rastlinným tukom vo vodnom kúpeli. Zo 100G gaštanového pyré vytvoríme guličky rôznych veľkostí. Tie namáčame do čokolády a vytvárame malé gaštaniky, ktoré necháme odkvapkať na mriežke.
  9. Zbytok čokolády nalejeme na pokrčený papier na pečenie. Pomocou noža rozotrieme po celom povrchu. Stuhnutú roládu zrolujeme do papiera na pečenie pokrytého čokoládou a schladíme. Zo žltej hmoty si medzitým pripravíme malé hríbiky na ozdobu.
  10. Vychladený zelený mach nadrobíme. Roládu vyberieme z chladničky a pomaly odrolujeme. Uložíme na servírovací podnos.
  11. Rozpustenú čokoládu, ktorá ostala na stenách misky použijeme na prilepenie gaštanov a machu na roládu. Na dozdobenie môžeme použiť aj zbytok brusníc.
  12. Roládu režeme pomocou nahriatého noža.