Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Bocianopolis od Dávida

Bocianopolis od Dávida

Popis

Keďže pochádzam z obce Zemplínske Hradište, ktorá je známa pod názvom Bocianopolis, tak práve bocian sa mi spája s domovom a miestom kde som sa narodil a vyrastal. Kávovú príchuť torty som zvolil kvôli tomu, že s domovom sa mi spájajú aj chvíle, keď sa všetci doma stretneme pri dobrej káve a koláčiku.

Ingrediencie

Korpus
  • 10 vajec
  • 300 g práškového cukru
  • 280 g polohrubej múky
  • 30 g zemiakového škrobu
  • 1 prášok do pečiva
  • 400 g mletého maku
  • 200 ml mlieka
  • štipka soli
Na potretie
  • černicové pyré
Náplň
  • 350 g černice
Swiss krém
  • 5 vajec
  • 370 g práškového cukru
  • 500 g masla
Citrónový krém
  • 1 liter polotučného mlieka
  • 4 balíky zlatého klasu
  • 2 ks vanilkový cukor
  • 500 g zmäknutého masla
  • 200 g práškového cukru
  • 200 g kryštálového cukru
  • 6 citrónov
Čokoládové hniezdo
  • 300 g horkej čokolády
  • ľad
Postavička
  • modelovacia hmota
  • potravinárske farbivo - červená, čierna, hnedá

Postup

  1. Ako prvý si pripravíme korpus. Z bielok a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. V osobitnej nádobe si zmiešame múku s práškom do pečiva a zemiakovým škrobom. Žĺtka vymiešame do svetlej peny s práškovým cukrom, pridáme mlieko a potom múčnu zmes, mak a poriadne premiešame. Nakoniec pridáme bielkovú hmotu a jemne zašľaháme. Cesto vylejeme do dvoch foriem (22 cm) a pečieme pri 180 stupňoch 45 minút.
  2. Pripravíme si citrónový krém. Zlatý klas dobre rozmiešame v 200 ml mlieka. Do zvyšného mlieka pridáme 4 polievkové lyžice cukru a vanilkový cukor. Do vriaceho mlieka pomaly vlejeme pripravenú zmes a za stáleho miešania povaríme asi 1-2 minúty. Krém necháme úplne vychladnúť.
  3. Maslo vyšľaháme do peny spolu s cukrom a pomaly zašľaháme pripravený vychladnutý krém do masla. Na konci pridáme šťavu a kôru z citrónov.
  4. Korpusy si prekrojíme na polovicu aby nám vznikli 4 časti. Tortu poskladáme v poradí korpus, ktorý potrieme černicovým pyré, citrónový krém, černice, korpus ...
  5. Tortu celú potrieme citrónovým krémom a dáme stuhnúť do chladničky.
  6. Pripravíme si swiss krém. Bielka s cukrom miešame vo vodnom kúpeli, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  7. Keď nám bielka s cukrom vychladnú, vyšľaháme ich a studené pridáme k maslu a pridáme modrú potravinársku farbu. Týmto krémom potrieme celú tortu dohladka
  8. Z modelovacej hmoty si vymodelujeme postavičku bociana, a plot, ozdobíme podľa fantázie.

Ingrediencie

Korpus
  • 10 vajec
  • 300 g práškového cukru
  • 280 g polohrubej múky
  • 30 g zemiakového škrobu
  • 1 prášok do pečiva
  • 400 g mletého maku
  • 200 ml mlieka
  • štipka soli
Na potretie
  • černicové pyré
Náplň
  • 350 g černice
Swiss krém
  • 5 vajec
  • 370 g práškového cukru
  • 500 g masla
Citrónový krém
  • 1 liter polotučného mlieka
  • 4 balíky zlatého klasu
  • 2 ks vanilkový cukor
  • 500 g zmäknutého masla
  • 200 g práškového cukru
  • 200 g kryštálového cukru
  • 6 citrónov
Čokoládové hniezdo
  • 300 g horkej čokolády
  • ľad
Postavička
  • modelovacia hmota
  • potravinárske farbivo - červená, čierna, hnedá

Postup

  1. Ako prvý si pripravíme korpus. Z bielok a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. V osobitnej nádobe si zmiešame múku s práškom do pečiva a zemiakovým škrobom. Žĺtka vymiešame do svetlej peny s práškovým cukrom, pridáme mlieko a potom múčnu zmes, mak a poriadne premiešame. Nakoniec pridáme bielkovú hmotu a jemne zašľaháme. Cesto vylejeme do dvoch foriem (22 cm) a pečieme pri 180 stupňoch 45 minút.
  2. Pripravíme si citrónový krém. Zlatý klas dobre rozmiešame v 200 ml mlieka. Do zvyšného mlieka pridáme 4 polievkové lyžice cukru a vanilkový cukor. Do vriaceho mlieka pomaly vlejeme pripravenú zmes a za stáleho miešania povaríme asi 1-2 minúty. Krém necháme úplne vychladnúť.
  3. Maslo vyšľaháme do peny spolu s cukrom a pomaly zašľaháme pripravený vychladnutý krém do masla. Na konci pridáme šťavu a kôru z citrónov.
  4. Korpusy si prekrojíme na polovicu aby nám vznikli 4 časti. Tortu poskladáme v poradí korpus, ktorý potrieme černicovým pyré, citrónový krém, černice, korpus ...
  5. Tortu celú potrieme citrónovým krémom a dáme stuhnúť do chladničky.
  6. Pripravíme si swiss krém. Bielka s cukrom miešame vo vodnom kúpeli, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  7. Keď nám bielka s cukrom vychladnú, vyšľaháme ich a studené pridáme k maslu a pridáme modrú potravinársku farbu. Týmto krémom potrieme celú tortu dohladka
  8. Z modelovacej hmoty si vymodelujeme postavičku bociana, a plot, ozdobíme podľa fantázie.