Bocianopolis od Dávida
Popis
Keďže pochádzam z obce Zemplínske Hradište, ktorá je známa pod názvom Bocianopolis, tak práve bocian sa mi spája s domovom a miestom kde som sa narodil a vyrastal. Kávovú príchuť torty som zvolil kvôli tomu, že s domovom sa mi spájajú aj chvíle, keď sa všetci doma stretneme pri dobrej káve a koláčiku.
Ingrediencie
Korpus
- 10 vajec
- 300 g práškového cukru
- 280 g polohrubej múky
- 30 g zemiakového škrobu
- 1 prášok do pečiva
- 400 g mletého maku
- 200 ml mlieka
- štipka soli
Na potretie
- černicové pyré
Náplň
- 350 g černice
Swiss krém
- 5 vajec
- 370 g práškového cukru
- 500 g masla
Citrónový krém
- 1 liter polotučného mlieka
- 4 balíky zlatého klasu
- 2 ks vanilkový cukor
- 500 g zmäknutého masla
- 200 g práškového cukru
- 200 g kryštálového cukru
- 6 citrónov
Čokoládové hniezdo
- 300 g horkej čokolády
- ľad
Postavička
- modelovacia hmota
- potravinárske farbivo - červená, čierna, hnedá
Postup
- Ako prvý si pripravíme korpus. Z bielok a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. V osobitnej nádobe si zmiešame múku s práškom do pečiva a zemiakovým škrobom. Žĺtka vymiešame do svetlej peny s práškovým cukrom, pridáme mlieko a potom múčnu zmes, mak a poriadne premiešame. Nakoniec pridáme bielkovú hmotu a jemne zašľaháme. Cesto vylejeme do dvoch foriem (22 cm) a pečieme pri 180 stupňoch 45 minút.
- Pripravíme si citrónový krém. Zlatý klas dobre rozmiešame v 200 ml mlieka. Do zvyšného mlieka pridáme 4 polievkové lyžice cukru a vanilkový cukor. Do vriaceho mlieka pomaly vlejeme pripravenú zmes a za stáleho miešania povaríme asi 1-2 minúty. Krém necháme úplne vychladnúť.
- Maslo vyšľaháme do peny spolu s cukrom a pomaly zašľaháme pripravený vychladnutý krém do masla. Na konci pridáme šťavu a kôru z citrónov.
- Korpusy si prekrojíme na polovicu aby nám vznikli 4 časti. Tortu poskladáme v poradí korpus, ktorý potrieme černicovým pyré, citrónový krém, černice, korpus ...
- Tortu celú potrieme citrónovým krémom a dáme stuhnúť do chladničky.
- Pripravíme si swiss krém. Bielka s cukrom miešame vo vodnom kúpeli, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Keď nám bielka s cukrom vychladnú, vyšľaháme ich a studené pridáme k maslu a pridáme modrú potravinársku farbu. Týmto krémom potrieme celú tortu dohladka
- Z modelovacej hmoty si vymodelujeme postavičku bociana, a plot, ozdobíme podľa fantázie.
Korpus
- 10 vajec
- 300 g práškového cukru
- 280 g polohrubej múky
- 30 g zemiakového škrobu
- 1 prášok do pečiva
- 400 g mletého maku
- 200 ml mlieka
- štipka soli
Na potretie
- černicové pyré
Náplň
- 350 g černice
Swiss krém
- 5 vajec
- 370 g práškového cukru
- 500 g masla
Citrónový krém
- 1 liter polotučného mlieka
- 4 balíky zlatého klasu
- 2 ks vanilkový cukor
- 500 g zmäknutého masla
- 200 g práškového cukru
- 200 g kryštálového cukru
- 6 citrónov
Čokoládové hniezdo
- 300 g horkej čokolády
- ľad
Postavička
- modelovacia hmota
- potravinárske farbivo - červená, čierna, hnedá
- Ako prvý si pripravíme korpus. Z bielok a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. V osobitnej nádobe si zmiešame múku s práškom do pečiva a zemiakovým škrobom. Žĺtka vymiešame do svetlej peny s práškovým cukrom, pridáme mlieko a potom múčnu zmes, mak a poriadne premiešame. Nakoniec pridáme bielkovú hmotu a jemne zašľaháme. Cesto vylejeme do dvoch foriem (22 cm) a pečieme pri 180 stupňoch 45 minút.
- Pripravíme si citrónový krém. Zlatý klas dobre rozmiešame v 200 ml mlieka. Do zvyšného mlieka pridáme 4 polievkové lyžice cukru a vanilkový cukor. Do vriaceho mlieka pomaly vlejeme pripravenú zmes a za stáleho miešania povaríme asi 1-2 minúty. Krém necháme úplne vychladnúť.
- Maslo vyšľaháme do peny spolu s cukrom a pomaly zašľaháme pripravený vychladnutý krém do masla. Na konci pridáme šťavu a kôru z citrónov.
- Korpusy si prekrojíme na polovicu aby nám vznikli 4 časti. Tortu poskladáme v poradí korpus, ktorý potrieme černicovým pyré, citrónový krém, černice, korpus ...
- Tortu celú potrieme citrónovým krémom a dáme stuhnúť do chladničky.
- Pripravíme si swiss krém. Bielka s cukrom miešame vo vodnom kúpeli, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Keď nám bielka s cukrom vychladnú, vyšľaháme ich a studené pridáme k maslu a pridáme modrú potravinársku farbu. Týmto krémom potrieme celú tortu dohladka
- Z modelovacej hmoty si vymodelujeme postavičku bociana, a plot, ozdobíme podľa fantázie.