Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Bomba z kvetov od Tonky

Bomba z kvetov od Tonky

Popis

Túto kyticu venujem mojej mamke, ktorá miluje kvety aj si ich sama na záhradke pestuje. Je pre mňa jednou z najdôležitejších osôb v mojom živote a práve preto som práve pre ňu upiekla túto úžasnú, farebnú, kvetinovú a chutnú pusinkovú bombu s prekvapením v podobe praliniek s griotkou.

Ingrediencie

Bielková hmota:
  • 800 g krupicového cukru
  • 400 g vaječných bielkov (12 vajec)
  • 40 g citrónovej šťavy
  • 6 kvapiek čerešňovej esencie
  • Gélové farby (zelená, ružová, fialová, žltá)
Pralinky:
  • 200 g bielej čokolády
  • 60 g horkej čokolády 54%
  • 20 g šľahačkovej smotany 33%
  • 10 g masla
  • 1 dl griotky
  • 10 ks višní naložených v rume
Poschodie:
  • 200 g bielej čokolády

Postup

  1. Na prípravu bielkovej hmoty šľaháme všetky suroviny okrem esencie nad parou, kým hmota nedosiahne približne 60 °C. Potom ju presunieme do robota a šľaháme na stredných otáčkach do tuha. Na záver pridáme esenciu.
  2. Bielkovú hmotu nanášame na pripravené polguľové formy a na alobal striekame kvety rôznych farieb, typov a veľkostí. Sušíme pri 140 °C cca 10 minút, potom 90 minút pri 100 °C.
  3. Pralinky vytvoríme vytemperovaním čokolády a vyliatím do formičiek, čím vytvoríme škrupinky.
  4. Náplň do praliniek pripravíme zahriatím šľahačkovej smotany (nesmie vrieť). Zohriatou smotanou zalejeme čokoládu, premiešame, pridáme maslo a po jeho rozpustení primiešame griotku. Škrupinky praliniek naplníme a necháme zatuhnúť, potom ich uzavrieme vrstvou čokolády.
  5. Poschodie vytvoríme roztopením čokolády, ktorú nalejeme do formy o priemere bielkovej polgule, a necháme zachladiť.
  6. Obe polgule ozdobíme bielkovými kvetmi pomocou jedlého lepidla.
  7. Na spodnú polguľu umiestnime čokoládové poschodie, pridáme pralinky a prekryjeme druhou bielkovou polguľou.
Bielková hmota:
  • 800 g krupicového cukru
  • 400 g vaječných bielkov (12 vajec)
  • 40 g citrónovej šťavy
  • 6 kvapiek čerešňovej esencie
  • Gélové farby (zelená, ružová, fialová, žltá)
Pralinky:
  • 200 g bielej čokolády
  • 60 g horkej čokolády 54%
  • 20 g šľahačkovej smotany 33%
  • 10 g masla
  • 1 dl griotky
  • 10 ks višní naložených v rume
Poschodie:
  • 200 g bielej čokolády
  1. Na prípravu bielkovej hmoty šľaháme všetky suroviny okrem esencie nad parou, kým hmota nedosiahne približne 60 °C. Potom ju presunieme do robota a šľaháme na stredných otáčkach do tuha. Na záver pridáme esenciu.
  2. Bielkovú hmotu nanášame na pripravené polguľové formy a na alobal striekame kvety rôznych farieb, typov a veľkostí. Sušíme pri 140 °C cca 10 minút, potom 90 minút pri 100 °C.
  3. Pralinky vytvoríme vytemperovaním čokolády a vyliatím do formičiek, čím vytvoríme škrupinky.
  4. Náplň do praliniek pripravíme zahriatím šľahačkovej smotany (nesmie vrieť). Zohriatou smotanou zalejeme čokoládu, premiešame, pridáme maslo a po jeho rozpustení primiešame griotku. Škrupinky praliniek naplníme a necháme zatuhnúť, potom ich uzavrieme vrstvou čokolády.
  5. Poschodie vytvoríme roztopením čokolády, ktorú nalejeme do formy o priemere bielkovej polgule, a necháme zachladiť.
  6. Obe polgule ozdobíme bielkovými kvetmi pomocou jedlého lepidla.
  7. Na spodnú polguľu umiestnime čokoládové poschodie, pridáme pralinky a prekryjeme druhou bielkovou polguľou.