Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Burger je asi jeden z najznámejších jedál Ameriky. Hovorí sa, že čo mesto, to vlastný recept. Dnešný ochutnáte podľa toho môjho! Nezabudnite pripraviť mne aj Jožke vlastný burger.

Ingrediencie

Žemla
  • 500 ml teplého mlieka
  • 75 g masla
  • 40 g cukru krupica
  • 2 čl soli
  • 700 g hladkej múky
  • 10 g sušeného droždia
  • sezam
  • 1 vajce
Horčicová omáčka
  • 15 g hrubozrnnej horčice
  • ½ prelisovaného strúčiku cesnaku
  • ½ pl sriracha omáčky
  • soľ, čierne korenie a nadrobno pokrájaná pažítka podľa chuti
  • Majonéza:
  • 1 vajce
  • 200 ml slnečnicového oleja
  • soľ
  • čierne korenie
  • šťava z 1/2 citróna
  • podľa chuti na dochutenie
Dokončenie
  • 1 PL oleja
  • 1 malá biela cibuľa
  • 200 g mletého hovädzieho mäsa
  • 2 plátky čedaru
  • 2 PL masla
  • 1 paradajka
  • 1 kyslá uhorka
  • ľadový šalát
  • špajdla
  • soľ podľa potreby

Postup

  1. V teplom mlieku rozpustite maslo, soľ a cukor.
  2. Polovicu múky zmiešajte so sušeným droždím a pridajte zmes mlieka.
  3. Vypracujte cesto a pridajte zvyšnú múku, tak aby ste dosiahli pružné a nelepivé cesto.
  4. Nechajte podkysnúť, kým nezdvojnásobí svoju veľkosť.
  5. Rozdeľte na 12 žemlí a položte na papier na pečenie a zakryte na ďalšie podkysnutie, kým nezdvojnásobia svoj objem.
  6. Potrite vajíčkom a posypte sezamom.
  7. Predhrejte rúru na 230 stupňov a pečte do zlatohneda.
  8. Pred plnením nechajte vychladnúť.
  9. Na horčicovú omáčku najprv pripravte majonézu tak, že všetky suroviny spolu opatrne premixujete tyčovým mixérom.Následne zmiešajte s ostatnými surovinami.
  10. Mäso premiešajte so soľou a vytvarujte 2 placky, odložte do chladničky.
  11. Opečte cibuľu nakrájanú na krúžky na oleji.
  12. Nakrájajte si zeleninu na plátky, okrem šalátu.
  13. Na horúcej panvici opečte mäsové placky z oboch strán do hneda, tak aby bolo mäso plne prepečené.
  14. Položte už na upečené mäso plátok syra a nechajte roztopiť.
  15. Žemle rozpoľte, potrite maslom a opečte rezom na panvici do zlatova.
  16. Poskladajte 2 burgery: spodok žemle potrite trochou omáčky, dajte uhorky, paradajky, ľadový šalát, mäsovú placku, cibuľu a opäť omáčku. Zakryte vrchom žemle.
  17. Zapichnite do stredu špajdlu.
Žemla
  • 500 ml teplého mlieka
  • 75 g masla
  • 40 g cukru krupica
  • 2 čl soli
  • 700 g hladkej múky
  • 10 g sušeného droždia
  • sezam
  • 1 vajce
Horčicová omáčka
  • 15 g hrubozrnnej horčice
  • ½ prelisovaného strúčiku cesnaku
  • ½ pl sriracha omáčky
  • soľ, čierne korenie a nadrobno pokrájaná pažítka podľa chuti
  • Majonéza:
  • 1 vajce
  • 200 ml slnečnicového oleja
  • soľ
  • čierne korenie
  • šťava z 1/2 citróna
  • podľa chuti na dochutenie
Dokončenie
  • 1 PL oleja
  • 1 malá biela cibuľa
  • 200 g mletého hovädzieho mäsa
  • 2 plátky čedaru
  • 2 PL masla
  • 1 paradajka
  • 1 kyslá uhorka
  • ľadový šalát
  • špajdla
  • soľ podľa potreby
  1. V teplom mlieku rozpustite maslo, soľ a cukor.
  2. Polovicu múky zmiešajte so sušeným droždím a pridajte zmes mlieka.
  3. Vypracujte cesto a pridajte zvyšnú múku, tak aby ste dosiahli pružné a nelepivé cesto.
  4. Nechajte podkysnúť, kým nezdvojnásobí svoju veľkosť.
  5. Rozdeľte na 12 žemlí a položte na papier na pečenie a zakryte na ďalšie podkysnutie, kým nezdvojnásobia svoj objem.
  6. Potrite vajíčkom a posypte sezamom.
  7. Predhrejte rúru na 230 stupňov a pečte do zlatohneda.
  8. Pred plnením nechajte vychladnúť.
  9. Na horčicovú omáčku najprv pripravte majonézu tak, že všetky suroviny spolu opatrne premixujete tyčovým mixérom.Následne zmiešajte s ostatnými surovinami.
  10. Mäso premiešajte so soľou a vytvarujte 2 placky, odložte do chladničky.
  11. Opečte cibuľu nakrájanú na krúžky na oleji.
  12. Nakrájajte si zeleninu na plátky, okrem šalátu.
  13. Na horúcej panvici opečte mäsové placky z oboch strán do hneda, tak aby bolo mäso plne prepečené.
  14. Položte už na upečené mäso plátok syra a nechajte roztopiť.
  15. Žemle rozpoľte, potrite maslom a opečte rezom na panvici do zlatova.
  16. Poskladajte 2 burgery: spodok žemle potrite trochou omáčky, dajte uhorky, paradajky, ľadový šalát, mäsovú placku, cibuľu a opäť omáčku. Zakryte vrchom žemle.
  17. Zapichnite do stredu špajdlu.