Burger
Popis
Burger je asi jeden z najznámejších jedál Ameriky. Hovorí sa, že čo mesto, to vlastný recept. Dnešný ochutnáte podľa toho môjho! Nezabudnite pripraviť mne aj Jožke vlastný burger.
Ingrediencie
Žemla
- 500 ml teplého mlieka
- 75 g masla
- 40 g cukru krupica
- 2 čl soli
- 700 g hladkej múky
- 10 g sušeného droždia
- sezam
- 1 vajce
Horčicová omáčka
- 15 g hrubozrnnej horčice
- ½ prelisovaného strúčiku cesnaku
- ½ pl sriracha omáčky
- soľ, čierne korenie a nadrobno pokrájaná pažítka podľa chuti
- Majonéza:
- 1 vajce
- 200 ml slnečnicového oleja
- soľ
- čierne korenie
- šťava z 1/2 citróna
- podľa chuti na dochutenie
Dokončenie
- 1 PL oleja
- 1 malá biela cibuľa
- 200 g mletého hovädzieho mäsa
- 2 plátky čedaru
- 2 PL masla
- 1 paradajka
- 1 kyslá uhorka
- ľadový šalát
- špajdla
- soľ podľa potreby
Postup
- V teplom mlieku rozpustite maslo, soľ a cukor.
- Polovicu múky zmiešajte so sušeným droždím a pridajte zmes mlieka.
- Vypracujte cesto a pridajte zvyšnú múku, tak aby ste dosiahli pružné a nelepivé cesto.
- Nechajte podkysnúť, kým nezdvojnásobí svoju veľkosť.
- Rozdeľte na 12 žemlí a položte na papier na pečenie a zakryte na ďalšie podkysnutie, kým nezdvojnásobia svoj objem.
- Potrite vajíčkom a posypte sezamom.
- Predhrejte rúru na 230 stupňov a pečte do zlatohneda.
- Pred plnením nechajte vychladnúť.
- Na horčicovú omáčku najprv pripravte majonézu tak, že všetky suroviny spolu opatrne premixujete tyčovým mixérom.Následne zmiešajte s ostatnými surovinami.
- Mäso premiešajte so soľou a vytvarujte 2 placky, odložte do chladničky.
- Opečte cibuľu nakrájanú na krúžky na oleji.
- Nakrájajte si zeleninu na plátky, okrem šalátu.
- Na horúcej panvici opečte mäsové placky z oboch strán do hneda, tak aby bolo mäso plne prepečené.
- Položte už na upečené mäso plátok syra a nechajte roztopiť.
- Žemle rozpoľte, potrite maslom a opečte rezom na panvici do zlatova.
- Poskladajte 2 burgery: spodok žemle potrite trochou omáčky, dajte uhorky, paradajky, ľadový šalát, mäsovú placku, cibuľu a opäť omáčku. Zakryte vrchom žemle.
- Zapichnite do stredu špajdlu.
Žemla
- 500 ml teplého mlieka
- 75 g masla
- 40 g cukru krupica
- 2 čl soli
- 700 g hladkej múky
- 10 g sušeného droždia
- sezam
- 1 vajce
Horčicová omáčka
- 15 g hrubozrnnej horčice
- ½ prelisovaného strúčiku cesnaku
- ½ pl sriracha omáčky
- soľ, čierne korenie a nadrobno pokrájaná pažítka podľa chuti
- Majonéza:
- 1 vajce
- 200 ml slnečnicového oleja
- soľ
- čierne korenie
- šťava z 1/2 citróna
- podľa chuti na dochutenie
Dokončenie
- 1 PL oleja
- 1 malá biela cibuľa
- 200 g mletého hovädzieho mäsa
- 2 plátky čedaru
- 2 PL masla
- 1 paradajka
- 1 kyslá uhorka
- ľadový šalát
- špajdla
- soľ podľa potreby
- V teplom mlieku rozpustite maslo, soľ a cukor.
- Polovicu múky zmiešajte so sušeným droždím a pridajte zmes mlieka.
- Vypracujte cesto a pridajte zvyšnú múku, tak aby ste dosiahli pružné a nelepivé cesto.
- Nechajte podkysnúť, kým nezdvojnásobí svoju veľkosť.
- Rozdeľte na 12 žemlí a položte na papier na pečenie a zakryte na ďalšie podkysnutie, kým nezdvojnásobia svoj objem.
- Potrite vajíčkom a posypte sezamom.
- Predhrejte rúru na 230 stupňov a pečte do zlatohneda.
- Pred plnením nechajte vychladnúť.
- Na horčicovú omáčku najprv pripravte majonézu tak, že všetky suroviny spolu opatrne premixujete tyčovým mixérom.Následne zmiešajte s ostatnými surovinami.
- Mäso premiešajte so soľou a vytvarujte 2 placky, odložte do chladničky.
- Opečte cibuľu nakrájanú na krúžky na oleji.
- Nakrájajte si zeleninu na plátky, okrem šalátu.
- Na horúcej panvici opečte mäsové placky z oboch strán do hneda, tak aby bolo mäso plne prepečené.
- Položte už na upečené mäso plátok syra a nechajte roztopiť.
- Žemle rozpoľte, potrite maslom a opečte rezom na panvici do zlatova.
- Poskladajte 2 burgery: spodok žemle potrite trochou omáčky, dajte uhorky, paradajky, ľadový šalát, mäsovú placku, cibuľu a opäť omáčku. Zakryte vrchom žemle.
- Zapichnite do stredu špajdlu.