Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Čierna vdova od Paliho

Čierna vdova od Paliho

Popis

Halloweenska párty pre dospelých nemusí byť nuda. Tematická torta je korunovaná obrovským 3D pavúkom, vďaka ktorému sa budete možno báť aj do torty zakrojiť. Pôjde tak trochu o terapeutickú tortu pre všetkých arachnofobikov.

Ingrediencie

Čokoládový korpus - dávka na 2x20 cm:
  • 215 g zmäknutého masla
  • 185 g práškového cukru
  • 10 vajec (izbovej teploty)
  • 215 g horkej čokolády min. 55%
  • 215 g hladkej múky
  • 185 g krupicového cukru
  • Štipka soli
  • ½ ČL vanilkovej pasty
  • 10 g prášku do pečiva
Šľahaná ganache z bielej čokolády s griotkou:
  • 185 g horúcej šľahačkovej smotany 33%
  • 6 g práškovej želatíny (200 bloom) + 30 g studenej vody
  • 190 g bielej čokolády
  • 450 g studenej šľahačkovej smotany 33%
  • 40 g Griotky
Višňová náplň:
  • 1400 g višní odkôstkovaných sterilizovaných s nálevom (2 poháre)
  • 60 g krupicového cukru
  • 120 g hladkej múky
  • 1 ČL mletej škorice
Na zvlhčenie:
  • 100 g višňového džemu
  • 100 ml horúcej vody
Švajčiarsky maslový krém:
  • 150 g vaječných bielkov
  • 150 g krupicového cukru
  • 300 g zmäknutého masla
  • 1 ČL fialového farbiva gélového Progel (tmavofialová)
Cukrová poleva:
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL vaječných bielkov
  • 200 g práškového cukru
Na dekoráciu:
  • 250 g Smartflex flower
  • Čierne farbivo gélové Progel
  • 500 g Smartflex Velvet biely
  • Oranžové farbivo gélové Progel
  • Špáradlá, floristický drôtik

Postup

  1. Začneme prípravou korpusov. Rúru predhrejeme na 180 °C. Vajcia oddelíme a bielky vyšľaháme na tuhý sneh s postupným pridávaním kryštálového cukru.
  2. Zmäknuté maslo a práškový cukor vymiešame do peny, pridáme žĺtky, vanilkovú pastu a roztopenú čokoládu. Pena musí byť hladká, našľahaná a jemná.
  3. Do peny opatrne vmiešame 1/3 bielkového snehu, potom preosiatu múku. Dobre premiešame a zľahka vmiešame zvyšný sneh. Hmotu nalejeme do ráfikov vystlaných alobalom.
  4. Pečieme pri 180 °C 20 minút, potom dopekáme pri 160 °C ďalších 20-30 minút. Prepečenie overíme špajlou.
  5. Na krém s griotkou pripravíme želatínu s vodou a necháme ju napučať. Zohrejeme smotanu, rozpustíme v nej želatínu a zalejeme roztopenú bielu čokoládu. Pridáme studenú smotanu a griotku, potom premixujeme. Necháme vychladnúť.
  6. Na višňovú náplň zmiešame nálev s cukrom a múkou, uvaríme na hustý puding. Pridáme višne, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
  7. Po upečení korpusov ich zrežeme a každý prerežeme na polovicu. Navlhčíme pláty džemom s vodou, potrieme krémom a vrstvou višní. Takto naplníme celú tortu a zachladíme.
  8. Švajčiarsky maslový krém pripravíme z bielkov a cukru, ktoré zahrievame vo vodnom kúpeli na cca 60 °C, kým sa nerozpustí cukor. Šľaháme do vychladnutia, potom pridáme farbivo a maslo. Krémom potrieme celú tortu.
  9. Z ofarbenej modelovacej hmoty vymodelujeme pavúkové nohy, spevníme ich drôtikom a necháme vytvrdnúť. Telo pavúka vymodelujeme zo zvyškov krému a cesta, potiahneme ho poťahovou hmotou a vytvarujeme oči a dekorácie.
  10. Na polevu zmiešame citrónovú šťavu, bielka a práškový cukor. Trením dosiahneme ideálnu konzistenciu, ktorou dekorujeme pavučinu po vrchu torty alebo po stranách.
  11. Na vrch torty uložíme pavúka, pripevníme nohy pomocou špáradiel a dekorujeme podľa fantázie.
Čokoládový korpus - dávka na 2x20 cm:
  • 215 g zmäknutého masla
  • 185 g práškového cukru
  • 10 vajec (izbovej teploty)
  • 215 g horkej čokolády min. 55%
  • 215 g hladkej múky
  • 185 g krupicového cukru
  • Štipka soli
  • ½ ČL vanilkovej pasty
  • 10 g prášku do pečiva
Šľahaná ganache z bielej čokolády s griotkou:
  • 185 g horúcej šľahačkovej smotany 33%
  • 6 g práškovej želatíny (200 bloom) + 30 g studenej vody
  • 190 g bielej čokolády
  • 450 g studenej šľahačkovej smotany 33%
  • 40 g Griotky
Višňová náplň:
  • 1400 g višní odkôstkovaných sterilizovaných s nálevom (2 poháre)
  • 60 g krupicového cukru
  • 120 g hladkej múky
  • 1 ČL mletej škorice
Na zvlhčenie:
  • 100 g višňového džemu
  • 100 ml horúcej vody
Švajčiarsky maslový krém:
  • 150 g vaječných bielkov
  • 150 g krupicového cukru
  • 300 g zmäknutého masla
  • 1 ČL fialového farbiva gélového Progel (tmavofialová)
Cukrová poleva:
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL vaječných bielkov
  • 200 g práškového cukru
Na dekoráciu:
  • 250 g Smartflex flower
  • Čierne farbivo gélové Progel
  • 500 g Smartflex Velvet biely
  • Oranžové farbivo gélové Progel
  • Špáradlá, floristický drôtik
  1. Začneme prípravou korpusov. Rúru predhrejeme na 180 °C. Vajcia oddelíme a bielky vyšľaháme na tuhý sneh s postupným pridávaním kryštálového cukru.
  2. Zmäknuté maslo a práškový cukor vymiešame do peny, pridáme žĺtky, vanilkovú pastu a roztopenú čokoládu. Pena musí byť hladká, našľahaná a jemná.
  3. Do peny opatrne vmiešame 1/3 bielkového snehu, potom preosiatu múku. Dobre premiešame a zľahka vmiešame zvyšný sneh. Hmotu nalejeme do ráfikov vystlaných alobalom.
  4. Pečieme pri 180 °C 20 minút, potom dopekáme pri 160 °C ďalších 20-30 minút. Prepečenie overíme špajlou.
  5. Na krém s griotkou pripravíme želatínu s vodou a necháme ju napučať. Zohrejeme smotanu, rozpustíme v nej želatínu a zalejeme roztopenú bielu čokoládu. Pridáme studenú smotanu a griotku, potom premixujeme. Necháme vychladnúť.
  6. Na višňovú náplň zmiešame nálev s cukrom a múkou, uvaríme na hustý puding. Pridáme višne, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
  7. Po upečení korpusov ich zrežeme a každý prerežeme na polovicu. Navlhčíme pláty džemom s vodou, potrieme krémom a vrstvou višní. Takto naplníme celú tortu a zachladíme.
  8. Švajčiarsky maslový krém pripravíme z bielkov a cukru, ktoré zahrievame vo vodnom kúpeli na cca 60 °C, kým sa nerozpustí cukor. Šľaháme do vychladnutia, potom pridáme farbivo a maslo. Krémom potrieme celú tortu.
  9. Z ofarbenej modelovacej hmoty vymodelujeme pavúkové nohy, spevníme ich drôtikom a necháme vytvrdnúť. Telo pavúka vymodelujeme zo zvyškov krému a cesta, potiahneme ho poťahovou hmotou a vytvarujeme oči a dekorácie.
  10. Na polevu zmiešame citrónovú šťavu, bielka a práškový cukor. Trením dosiahneme ideálnu konzistenciu, ktorou dekorujeme pavučinu po vrchu torty alebo po stranách.
  11. Na vrch torty uložíme pavúka, pripevníme nohy pomocou špáradiel a dekorujeme podľa fantázie.