Čokoládové Vianočné gule od Paliho
Popis
Pripravte si luxusnú kolekciu vianočných ozdôb aj doma. Ja používam čokoládu, ktorá je jednou zo základných cukrárskych surovín, a bez nej si Vianočné pečenie neviem predstaviť. Polievané budú hneď v niekoľkých druhoch čokolády, a vo vnútri tiež nájdete typické vianočné chute.
Ingrediencie
Gaštanový mousse
- 100 ml mlieka
- 10 g medu
- 30 g žĺtkov
- 150 g gaštanového pyré
- 14 g želatínovej masy
- 85 g šľahačkovej smotany
Hrozienka v rume
- 150 g hrozienok
- 200 ml rumu
Kakaový korpus
- 2 vajcia
- 125 ml kyslej smotany
- 125 ml kávy
- 105 ml oleja
- 140 g hladkej múky
- 185 g krupicového cukru
- 35 g kakaa
- ½ ČL sódy bikarbóny
- Štipka soli
Čokoládová poleva
- 750 g horkej čokolády + 200 ml oleja
- 750 g mliečnej čokolády + 200 ml oleja
- 750 g bielej čokolády + 200 ml oleja
Na dekoráciu
- 100 g sekaných mandlí
- 100 g kakaa
- Plátkové zlato
- 100 g modelovacej hmoty (Smartflex Flower)
- Zlatá farba (prášková)
Postup
- Korpus: Zmiešame všetky suché suroviny v miske a preosejeme ich. V druhej miske spojíme všetky tekuté suroviny. Obe zmesi spojíme ručne metličkou, vymiešame do hladka a pečieme vo forme na pologule pri 165 °C približne 15 minút.
- Mousse: Mlieko s medom zahrejeme, pridáme žĺtka a zahrievame na 82 °C. Pridáme želatínu, rozpustíme a nalejeme na gaštanové pyré. Vymiešame do hladka a schladíme na 25 °C. Pridáme jemne vyšľahanú šľahačku. Navrstvíme na oriešky macerované v rume, priklopíme pripraveným cestom a necháme cez noc poriadne zatuhnúť.
- Čokoládová poleva: Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme olej a premixujeme ponorným mixérom. Dezerty napichneme na špajlu a plynulým ťahom namočíme do čokolády. Jemne otrieme a ukladáme na podložku. Na vrstvenie čokolády v pohári vytvoríme mramorový efekt.
- Dekorácia: Každú guľu ozdobíme jedlým zlatom. Na vrch umiestnime očko na zavesenie vymodelované z modelovacej hmoty.
Gaštanový mousse
- 100 ml mlieka
- 10 g medu
- 30 g žĺtkov
- 150 g gaštanového pyré
- 14 g želatínovej masy
- 85 g šľahačkovej smotany
Hrozienka v rume
- 150 g hrozienok
- 200 ml rumu
Kakaový korpus
- 2 vajcia
- 125 ml kyslej smotany
- 125 ml kávy
- 105 ml oleja
- 140 g hladkej múky
- 185 g krupicového cukru
- 35 g kakaa
- ½ ČL sódy bikarbóny
- Štipka soli
Čokoládová poleva
- 750 g horkej čokolády + 200 ml oleja
- 750 g mliečnej čokolády + 200 ml oleja
- 750 g bielej čokolády + 200 ml oleja
Na dekoráciu
- 100 g sekaných mandlí
- 100 g kakaa
- Plátkové zlato
- 100 g modelovacej hmoty (Smartflex Flower)
- Zlatá farba (prášková)
- Korpus: Zmiešame všetky suché suroviny v miske a preosejeme ich. V druhej miske spojíme všetky tekuté suroviny. Obe zmesi spojíme ručne metličkou, vymiešame do hladka a pečieme vo forme na pologule pri 165 °C približne 15 minút.
- Mousse: Mlieko s medom zahrejeme, pridáme žĺtka a zahrievame na 82 °C. Pridáme želatínu, rozpustíme a nalejeme na gaštanové pyré. Vymiešame do hladka a schladíme na 25 °C. Pridáme jemne vyšľahanú šľahačku. Navrstvíme na oriešky macerované v rume, priklopíme pripraveným cestom a necháme cez noc poriadne zatuhnúť.
- Čokoládová poleva: Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme olej a premixujeme ponorným mixérom. Dezerty napichneme na špajlu a plynulým ťahom namočíme do čokolády. Jemne otrieme a ukladáme na podložku. Na vrstvenie čokolády v pohári vytvoríme mramorový efekt.
- Dekorácia: Každú guľu ozdobíme jedlým zlatom. Na vrch umiestnime očko na zavesenie vymodelované z modelovacej hmoty.