Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Čokoládové Vianočné gule od Paliho

Čokoládové Vianočné gule od Paliho

Popis

Pripravte si luxusnú kolekciu vianočných ozdôb aj doma. Ja používam čokoládu, ktorá je jednou zo základných cukrárskych surovín, a bez nej si Vianočné pečenie neviem predstaviť. Polievané budú hneď v niekoľkých druhoch čokolády, a vo vnútri tiež nájdete typické vianočné chute.

Ingrediencie

Gaštanový mousse
  • 100 ml mlieka
  • 10 g medu
  • 30 g žĺtkov
  • 150 g gaštanového pyré
  • 14 g želatínovej masy
  • 85 g šľahačkovej smotany
Hrozienka v rume
  • 150 g hrozienok
  • 200 ml rumu
Kakaový korpus
  • 2 vajcia
  • 125 ml kyslej smotany
  • 125 ml kávy
  • 105 ml oleja
  • 140 g hladkej múky
  • 185 g krupicového cukru
  • 35 g kakaa
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • Štipka soli
Čokoládová poleva
  • 750 g horkej čokolády + 200 ml oleja
  • 750 g mliečnej čokolády + 200 ml oleja
  • 750 g bielej čokolády + 200 ml oleja
Na dekoráciu
  • 100 g sekaných mandlí
  • 100 g kakaa
  • Plátkové zlato
  • 100 g modelovacej hmoty (Smartflex Flower)
  • Zlatá farba (prášková)

Postup

  1. Korpus: Zmiešame všetky suché suroviny v miske a preosejeme ich. V druhej miske spojíme všetky tekuté suroviny. Obe zmesi spojíme ručne metličkou, vymiešame do hladka a pečieme vo forme na pologule pri 165 °C približne 15 minút.
  2. Mousse: Mlieko s medom zahrejeme, pridáme žĺtka a zahrievame na 82 °C. Pridáme želatínu, rozpustíme a nalejeme na gaštanové pyré. Vymiešame do hladka a schladíme na 25 °C. Pridáme jemne vyšľahanú šľahačku. Navrstvíme na oriešky macerované v rume, priklopíme pripraveným cestom a necháme cez noc poriadne zatuhnúť.
  3. Čokoládová poleva: Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme olej a premixujeme ponorným mixérom. Dezerty napichneme na špajlu a plynulým ťahom namočíme do čokolády. Jemne otrieme a ukladáme na podložku. Na vrstvenie čokolády v pohári vytvoríme mramorový efekt.
  4. Dekorácia: Každú guľu ozdobíme jedlým zlatom. Na vrch umiestnime očko na zavesenie vymodelované z modelovacej hmoty.
Gaštanový mousse
  • 100 ml mlieka
  • 10 g medu
  • 30 g žĺtkov
  • 150 g gaštanového pyré
  • 14 g želatínovej masy
  • 85 g šľahačkovej smotany
Hrozienka v rume
  • 150 g hrozienok
  • 200 ml rumu
Kakaový korpus
  • 2 vajcia
  • 125 ml kyslej smotany
  • 125 ml kávy
  • 105 ml oleja
  • 140 g hladkej múky
  • 185 g krupicového cukru
  • 35 g kakaa
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • Štipka soli
Čokoládová poleva
  • 750 g horkej čokolády + 200 ml oleja
  • 750 g mliečnej čokolády + 200 ml oleja
  • 750 g bielej čokolády + 200 ml oleja
Na dekoráciu
  • 100 g sekaných mandlí
  • 100 g kakaa
  • Plátkové zlato
  • 100 g modelovacej hmoty (Smartflex Flower)
  • Zlatá farba (prášková)
  1. Korpus: Zmiešame všetky suché suroviny v miske a preosejeme ich. V druhej miske spojíme všetky tekuté suroviny. Obe zmesi spojíme ručne metličkou, vymiešame do hladka a pečieme vo forme na pologule pri 165 °C približne 15 minút.
  2. Mousse: Mlieko s medom zahrejeme, pridáme žĺtka a zahrievame na 82 °C. Pridáme želatínu, rozpustíme a nalejeme na gaštanové pyré. Vymiešame do hladka a schladíme na 25 °C. Pridáme jemne vyšľahanú šľahačku. Navrstvíme na oriešky macerované v rume, priklopíme pripraveným cestom a necháme cez noc poriadne zatuhnúť.
  3. Čokoládová poleva: Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme olej a premixujeme ponorným mixérom. Dezerty napichneme na špajlu a plynulým ťahom namočíme do čokolády. Jemne otrieme a ukladáme na podložku. Na vrstvenie čokolády v pohári vytvoríme mramorový efekt.
  4. Dekorácia: Každú guľu ozdobíme jedlým zlatom. Na vrch umiestnime očko na zavesenie vymodelované z modelovacej hmoty.