Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Domáce koláče od Martiny

Domáce koláče od Martiny

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 600 g hladkej múky
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 PL citrónovej kôry
  • Štipka muškátového orieška
  • 300 ml mlieka
  • 42 g droždia
  • 6 žĺtkov (100 g)
  • 80 g masla
  • 10 g soli
Malinová náplň
  • 500 g mrazené maliny
  • 75 g kryštálového cukru
  • 25 g citrónovej šťavy
  • 25 g kukuričného škrobu
  • 45 g vody
  • 3 ks vanilkový cukor bourbon
  • 20 ml rumu
Náplň z bieleho maku
  • 200 g bieleho maku
  • 360 ml mlieka
  • 100 g kryštálového cukru
  • Štipka soli
  • 3 ks vanilkový cukor bourbon
  • 50 ml rumu
  • 60 g polohrubej múky
Náplň Z modrého maku
  • 150 g modrého maku
  • 180 ml mlieka
  • 75 g kryštálového cukru
  • Štipka soli
  • 1 vanilkový cukor bourbon
  • 25 ml rumu
Pistáciová náplň
  • 100 g blanšírovaných extra zelených pistacií
  • 1 žĺtok
  • 2 PL práškového cukru
  • 75 ml šľahačkovej smotany

Postup

  1. Mlieko zahrejeme na max. 38°C. Rozdrobíme doňho droždie a pridáme 1 polievkovú lyžicu cukru. Povrch posypeme múkou (iba medzi prsty) a necháme 15 minút vzísť kvások.
  2. Múku preosejeme do misy robota. Pridáme soľ, krupicový cukor, citrónovú kôru a muškátový oriešok. Všetko spolu premiešame. V strede urobíme jamku a prilejeme vzídený kvások, žĺtka a mierne rozpustené maslo.
  3. Všetko spolu vymiesime na hladké cesto, ktoré necháme kysnúť pod potravinárskou fóliou cca 1 hodinu.
  4. Cesto preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku cca 1,5-2 cm. Vykrojíme kolieska, necháme podkysnúť a potom v strede urobíme dnom pohára jamku, tak aby vznikol vyšší okraj.
  5. Plníme a zdobíme náplňou a boky potierame vajíčkom rozmiešaným s trochou mlieka.
  6. Pečieme pri teplote 180°C cca 20 minút.
  7. Po upečení, ešte kým „syčia“, pokvapkáme maslom s rumom (50 ml roztopeného masla + 50 ml rumu).
  8. Maliny, cukor, vanilkový cukor, citrónovú šťavu a rum dáme prevariť do hrnca. V hrnčeku zmiešame kukuričný škrob a vodu a vlejeme do vriacich malín. Miešame do zhustnutua, odstavíme.
  9. Biely mak opečieme na panvici.
  10. Vychladnutý zomelieme na kávovom mlynčeku.
  11. Do rajnice dáme mak a 240 ml mlieka, zahrejeme na slabom plameni.
  12. Pridáme múku, soľ, vanilku, rum, ostatné mlieko – varíme do zhustnutia.
  13. Pri náplni z modrého maku postupujeme ako pri bielom maku, iba modrý mak nemusíme opiecť a nepridávame múku.
  14. Na pistáciovú náplň pomelieme pistácie, pridáme cukor, zalejeme vriacou šľahačkou a vmiešame žĺtok. Poriadne premiešame.
Cesto
  • 600 g hladkej múky
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 PL citrónovej kôry
  • Štipka muškátového orieška
  • 300 ml mlieka
  • 42 g droždia
  • 6 žĺtkov (100 g)
  • 80 g masla
  • 10 g soli
Malinová náplň
  • 500 g mrazené maliny
  • 75 g kryštálového cukru
  • 25 g citrónovej šťavy
  • 25 g kukuričného škrobu
  • 45 g vody
  • 3 ks vanilkový cukor bourbon
  • 20 ml rumu
Náplň z bieleho maku
  • 200 g bieleho maku
  • 360 ml mlieka
  • 100 g kryštálového cukru
  • Štipka soli
  • 3 ks vanilkový cukor bourbon
  • 50 ml rumu
  • 60 g polohrubej múky
Náplň Z modrého maku
  • 150 g modrého maku
  • 180 ml mlieka
  • 75 g kryštálového cukru
  • Štipka soli
  • 1 vanilkový cukor bourbon
  • 25 ml rumu
Pistáciová náplň
  • 100 g blanšírovaných extra zelených pistacií
  • 1 žĺtok
  • 2 PL práškového cukru
  • 75 ml šľahačkovej smotany
  1. Mlieko zahrejeme na max. 38°C. Rozdrobíme doňho droždie a pridáme 1 polievkovú lyžicu cukru. Povrch posypeme múkou (iba medzi prsty) a necháme 15 minút vzísť kvások.
  2. Múku preosejeme do misy robota. Pridáme soľ, krupicový cukor, citrónovú kôru a muškátový oriešok. Všetko spolu premiešame. V strede urobíme jamku a prilejeme vzídený kvások, žĺtka a mierne rozpustené maslo.
  3. Všetko spolu vymiesime na hladké cesto, ktoré necháme kysnúť pod potravinárskou fóliou cca 1 hodinu.
  4. Cesto preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku cca 1,5-2 cm. Vykrojíme kolieska, necháme podkysnúť a potom v strede urobíme dnom pohára jamku, tak aby vznikol vyšší okraj.
  5. Plníme a zdobíme náplňou a boky potierame vajíčkom rozmiešaným s trochou mlieka.
  6. Pečieme pri teplote 180°C cca 20 minút.
  7. Po upečení, ešte kým „syčia“, pokvapkáme maslom s rumom (50 ml roztopeného masla + 50 ml rumu).
  8. Maliny, cukor, vanilkový cukor, citrónovú šťavu a rum dáme prevariť do hrnca. V hrnčeku zmiešame kukuričný škrob a vodu a vlejeme do vriacich malín. Miešame do zhustnutua, odstavíme.
  9. Biely mak opečieme na panvici.
  10. Vychladnutý zomelieme na kávovom mlynčeku.
  11. Do rajnice dáme mak a 240 ml mlieka, zahrejeme na slabom plameni.
  12. Pridáme múku, soľ, vanilku, rum, ostatné mlieko – varíme do zhustnutia.
  13. Pri náplni z modrého maku postupujeme ako pri bielom maku, iba modrý mak nemusíme opiecť a nepridávame múku.
  14. Na pistáciovú náplň pomelieme pistácie, pridáme cukor, zalejeme vriacou šľahačkou a vmiešame žĺtok. Poriadne premiešame.