Domáce koláče od Martiny
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 600 g hladkej múky
- 100 g krupicového cukru
- 2 PL citrónovej kôry
- Štipka muškátového orieška
- 300 ml mlieka
- 42 g droždia
- 6 žĺtkov (100 g)
- 80 g masla
- 10 g soli
Malinová náplň
- 500 g mrazené maliny
- 75 g kryštálového cukru
- 25 g citrónovej šťavy
- 25 g kukuričného škrobu
- 45 g vody
- 3 ks vanilkový cukor bourbon
- 20 ml rumu
Náplň z bieleho maku
- 200 g bieleho maku
- 360 ml mlieka
- 100 g kryštálového cukru
- Štipka soli
- 3 ks vanilkový cukor bourbon
- 50 ml rumu
- 60 g polohrubej múky
Náplň Z modrého maku
- 150 g modrého maku
- 180 ml mlieka
- 75 g kryštálového cukru
- Štipka soli
- 1 vanilkový cukor bourbon
- 25 ml rumu
Pistáciová náplň
- 100 g blanšírovaných extra zelených pistacií
- 1 žĺtok
- 2 PL práškového cukru
- 75 ml šľahačkovej smotany
Postup
- Mlieko zahrejeme na max. 38°C. Rozdrobíme doňho droždie a pridáme 1 polievkovú lyžicu cukru. Povrch posypeme múkou (iba medzi prsty) a necháme 15 minút vzísť kvások.
- Múku preosejeme do misy robota. Pridáme soľ, krupicový cukor, citrónovú kôru a muškátový oriešok. Všetko spolu premiešame. V strede urobíme jamku a prilejeme vzídený kvások, žĺtka a mierne rozpustené maslo.
- Všetko spolu vymiesime na hladké cesto, ktoré necháme kysnúť pod potravinárskou fóliou cca 1 hodinu.
- Cesto preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku cca 1,5-2 cm. Vykrojíme kolieska, necháme podkysnúť a potom v strede urobíme dnom pohára jamku, tak aby vznikol vyšší okraj.
- Plníme a zdobíme náplňou a boky potierame vajíčkom rozmiešaným s trochou mlieka.
- Pečieme pri teplote 180°C cca 20 minút.
- Po upečení, ešte kým „syčia“, pokvapkáme maslom s rumom (50 ml roztopeného masla + 50 ml rumu).
- Maliny, cukor, vanilkový cukor, citrónovú šťavu a rum dáme prevariť do hrnca. V hrnčeku zmiešame kukuričný škrob a vodu a vlejeme do vriacich malín. Miešame do zhustnutua, odstavíme.
- Biely mak opečieme na panvici.
- Vychladnutý zomelieme na kávovom mlynčeku.
- Do rajnice dáme mak a 240 ml mlieka, zahrejeme na slabom plameni.
- Pridáme múku, soľ, vanilku, rum, ostatné mlieko – varíme do zhustnutia.
- Pri náplni z modrého maku postupujeme ako pri bielom maku, iba modrý mak nemusíme opiecť a nepridávame múku.
- Na pistáciovú náplň pomelieme pistácie, pridáme cukor, zalejeme vriacou šľahačkou a vmiešame žĺtok. Poriadne premiešame.
Cesto
- 600 g hladkej múky
- 100 g krupicového cukru
- 2 PL citrónovej kôry
- Štipka muškátového orieška
- 300 ml mlieka
- 42 g droždia
- 6 žĺtkov (100 g)
- 80 g masla
- 10 g soli
Malinová náplň
- 500 g mrazené maliny
- 75 g kryštálového cukru
- 25 g citrónovej šťavy
- 25 g kukuričného škrobu
- 45 g vody
- 3 ks vanilkový cukor bourbon
- 20 ml rumu
Náplň z bieleho maku
- 200 g bieleho maku
- 360 ml mlieka
- 100 g kryštálového cukru
- Štipka soli
- 3 ks vanilkový cukor bourbon
- 50 ml rumu
- 60 g polohrubej múky
Náplň Z modrého maku
- 150 g modrého maku
- 180 ml mlieka
- 75 g kryštálového cukru
- Štipka soli
- 1 vanilkový cukor bourbon
- 25 ml rumu
Pistáciová náplň
- 100 g blanšírovaných extra zelených pistacií
- 1 žĺtok
- 2 PL práškového cukru
- 75 ml šľahačkovej smotany
- Mlieko zahrejeme na max. 38°C. Rozdrobíme doňho droždie a pridáme 1 polievkovú lyžicu cukru. Povrch posypeme múkou (iba medzi prsty) a necháme 15 minút vzísť kvások.
- Múku preosejeme do misy robota. Pridáme soľ, krupicový cukor, citrónovú kôru a muškátový oriešok. Všetko spolu premiešame. V strede urobíme jamku a prilejeme vzídený kvások, žĺtka a mierne rozpustené maslo.
- Všetko spolu vymiesime na hladké cesto, ktoré necháme kysnúť pod potravinárskou fóliou cca 1 hodinu.
- Cesto preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku cca 1,5-2 cm. Vykrojíme kolieska, necháme podkysnúť a potom v strede urobíme dnom pohára jamku, tak aby vznikol vyšší okraj.
- Plníme a zdobíme náplňou a boky potierame vajíčkom rozmiešaným s trochou mlieka.
- Pečieme pri teplote 180°C cca 20 minút.
- Po upečení, ešte kým „syčia“, pokvapkáme maslom s rumom (50 ml roztopeného masla + 50 ml rumu).
- Maliny, cukor, vanilkový cukor, citrónovú šťavu a rum dáme prevariť do hrnca. V hrnčeku zmiešame kukuričný škrob a vodu a vlejeme do vriacich malín. Miešame do zhustnutua, odstavíme.
- Biely mak opečieme na panvici.
- Vychladnutý zomelieme na kávovom mlynčeku.
- Do rajnice dáme mak a 240 ml mlieka, zahrejeme na slabom plameni.
- Pridáme múku, soľ, vanilku, rum, ostatné mlieko – varíme do zhustnutia.
- Pri náplni z modrého maku postupujeme ako pri bielom maku, iba modrý mak nemusíme opiecť a nepridávame múku.
- Na pistáciovú náplň pomelieme pistácie, pridáme cukor, zalejeme vriacou šľahačkou a vmiešame žĺtok. Poriadne premiešame.