Donovalská strecha od Danky
Popis
Táto torta je nádherná kombinácia čokoládového korpusu, karamelovej náplne a elegantnej ozdoby z waflových kvetov. Technika prípravy zaručuje krásny výsledok, ktorý očarí každého na oslave.
Ingrediencie
Čokoládový korpus
- 54 g masla
- 62 g oleja
- 253 g smotany 30-36%
- 189 g vajcia (cca 4 malé)
- 23 g vínny alebo jablčný ocot
- 315 g hladkej múky
- 62 g kakaa
- 380 g krupicového cukru
- 15 g prášku do pečiva
- 3 g soli
Karamel
- 340 g krupicového cukru
- 240 g smotany 40%
- 150 g masla
- 5 g želatíny v prášku
- 60 g vody
Arašidová náplň
- 570 g karamel
- 200 g slané arašidy
Čokoládový krém
- 500 g smotanový syr
- 500 g smotana 40%
- 120 g práškového cukru
- 160 g kakaa
- 100 g mliečnej čokolády
Ganache z bielej čokolády
- 1300 g bielej čokolády
- 200 g kakaového masla
- 500 g smotany 30-35%
- Bordová farba do čokolády
Kvety
- Etanol 90%
- Voda
- 5 ks waflový papier
- Bordová gélová farba
- Floristické drôtiky
- Floristické pásky
Postup
- Maslo, olej, smotanu, vajíčka a ocot vyšľaháme 2-3 minúty. Zmiešame múku, kakao, cukor, prášok do pečiva a soľ. Pridáme do tekutej zmesi a šľaháme ďalšie 2-3 minúty. Pečieme v troch ráfikoch priemeru 16 cm pri 175 °C približne 35 minút.
- Pripravíme karamel. Želatínu namočíme. Cukor roztopíme na karamel, pridáme vychladené maslo, zahriatu smotanu a varíme 2-3 minúty. Po vychladnutí na 70 °C pridáme želatínu a rozmixujeme. Dáme zachladiť.
- Čokoládu roztopíme a schladíme. Smotanový syr vyšľaháme s cukrom, pridáme smotanu a kakao. Nakoniec vmiešame schladenú čokoládu.
- Korpusy rozkrájame na 6 rovnakých kusov, vrchy zrežeme.
- Arašidy zmiešame s karamelom.
- Tortu skladáme vrstvením korpusu, krému a arašidovo-karamelovej náplne. Obalíme acetátovou fóliou a zachladíme.
- Ganache pripravíme zmiešaním rozpustenej bielej čokolády, kakaového masla a smotany. Nanášame na tortu v dvoch vrstvách, najskôr bielu, potom zafarbenú bordovú ganáž.
- Z waflového papiera vyrobíme kvety. Papier zafarbíme, prilepíme na drôtiky a vytvarujeme lupene. Kvety pripevníme na tortu.
Čokoládový korpus
- 54 g masla
- 62 g oleja
- 253 g smotany 30-36%
- 189 g vajcia (cca 4 malé)
- 23 g vínny alebo jablčný ocot
- 315 g hladkej múky
- 62 g kakaa
- 380 g krupicového cukru
- 15 g prášku do pečiva
- 3 g soli
Karamel
- 340 g krupicového cukru
- 240 g smotany 40%
- 150 g masla
- 5 g želatíny v prášku
- 60 g vody
Arašidová náplň
- 570 g karamel
- 200 g slané arašidy
Čokoládový krém
- 500 g smotanový syr
- 500 g smotana 40%
- 120 g práškového cukru
- 160 g kakaa
- 100 g mliečnej čokolády
Ganache z bielej čokolády
- 1300 g bielej čokolády
- 200 g kakaového masla
- 500 g smotany 30-35%
- Bordová farba do čokolády
Kvety
- Etanol 90%
- Voda
- 5 ks waflový papier
- Bordová gélová farba
- Floristické drôtiky
- Floristické pásky
- Maslo, olej, smotanu, vajíčka a ocot vyšľaháme 2-3 minúty. Zmiešame múku, kakao, cukor, prášok do pečiva a soľ. Pridáme do tekutej zmesi a šľaháme ďalšie 2-3 minúty. Pečieme v troch ráfikoch priemeru 16 cm pri 175 °C približne 35 minút.
- Pripravíme karamel. Želatínu namočíme. Cukor roztopíme na karamel, pridáme vychladené maslo, zahriatu smotanu a varíme 2-3 minúty. Po vychladnutí na 70 °C pridáme želatínu a rozmixujeme. Dáme zachladiť.
- Čokoládu roztopíme a schladíme. Smotanový syr vyšľaháme s cukrom, pridáme smotanu a kakao. Nakoniec vmiešame schladenú čokoládu.
- Korpusy rozkrájame na 6 rovnakých kusov, vrchy zrežeme.
- Arašidy zmiešame s karamelom.
- Tortu skladáme vrstvením korpusu, krému a arašidovo-karamelovej náplne. Obalíme acetátovou fóliou a zachladíme.
- Ganache pripravíme zmiešaním rozpustenej bielej čokolády, kakaového masla a smotany. Nanášame na tortu v dvoch vrstvách, najskôr bielu, potom zafarbenú bordovú ganáž.
- Z waflového papiera vyrobíme kvety. Papier zafarbíme, prilepíme na drôtiky a vytvarujeme lupene. Kvety pripevníme na tortu.