Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Donovalská strecha od Danky

Donovalská strecha od Danky

Popis

Táto torta je nádherná kombinácia čokoládového korpusu, karamelovej náplne a elegantnej ozdoby z waflových kvetov. Technika prípravy zaručuje krásny výsledok, ktorý očarí každého na oslave.

Ingrediencie

Čokoládový korpus
  • 54 g masla
  • 62 g oleja
  • 253 g smotany 30-36%
  • 189 g vajcia (cca 4 malé)
  • 23 g vínny alebo jablčný ocot
  • 315 g hladkej múky
  • 62 g kakaa
  • 380 g krupicového cukru
  • 15 g prášku do pečiva
  • 3 g soli
Karamel
  • 340 g krupicového cukru
  • 240 g smotany 40%
  • 150 g masla
  • 5 g želatíny v prášku
  • 60 g vody
Arašidová náplň
  • 570 g karamel
  • 200 g slané arašidy
Čokoládový krém
  • 500 g smotanový syr
  • 500 g smotana 40%
  • 120 g práškového cukru
  • 160 g kakaa
  • 100 g mliečnej čokolády
Ganache z bielej čokolády
  • 1300 g bielej čokolády
  • 200 g kakaového masla
  • 500 g smotany 30-35%
  • Bordová farba do čokolády
Kvety
  • Etanol 90%
  • Voda
  • 5 ks waflový papier
  • Bordová gélová farba
  • Floristické drôtiky
  • Floristické pásky

Postup

  1. Maslo, olej, smotanu, vajíčka a ocot vyšľaháme 2-3 minúty. Zmiešame múku, kakao, cukor, prášok do pečiva a soľ. Pridáme do tekutej zmesi a šľaháme ďalšie 2-3 minúty. Pečieme v troch ráfikoch priemeru 16 cm pri 175 °C približne 35 minút.
  2. Pripravíme karamel. Želatínu namočíme. Cukor roztopíme na karamel, pridáme vychladené maslo, zahriatu smotanu a varíme 2-3 minúty. Po vychladnutí na 70 °C pridáme želatínu a rozmixujeme. Dáme zachladiť.
  3. Čokoládu roztopíme a schladíme. Smotanový syr vyšľaháme s cukrom, pridáme smotanu a kakao. Nakoniec vmiešame schladenú čokoládu.
  4. Korpusy rozkrájame na 6 rovnakých kusov, vrchy zrežeme.
  5. Arašidy zmiešame s karamelom.
  6. Tortu skladáme vrstvením korpusu, krému a arašidovo-karamelovej náplne. Obalíme acetátovou fóliou a zachladíme.
  7. Ganache pripravíme zmiešaním rozpustenej bielej čokolády, kakaového masla a smotany. Nanášame na tortu v dvoch vrstvách, najskôr bielu, potom zafarbenú bordovú ganáž.
  8. Z waflového papiera vyrobíme kvety. Papier zafarbíme, prilepíme na drôtiky a vytvarujeme lupene. Kvety pripevníme na tortu.
Čokoládový korpus
  • 54 g masla
  • 62 g oleja
  • 253 g smotany 30-36%
  • 189 g vajcia (cca 4 malé)
  • 23 g vínny alebo jablčný ocot
  • 315 g hladkej múky
  • 62 g kakaa
  • 380 g krupicového cukru
  • 15 g prášku do pečiva
  • 3 g soli
Karamel
  • 340 g krupicového cukru
  • 240 g smotany 40%
  • 150 g masla
  • 5 g želatíny v prášku
  • 60 g vody
Arašidová náplň
  • 570 g karamel
  • 200 g slané arašidy
Čokoládový krém
  • 500 g smotanový syr
  • 500 g smotana 40%
  • 120 g práškového cukru
  • 160 g kakaa
  • 100 g mliečnej čokolády
Ganache z bielej čokolády
  • 1300 g bielej čokolády
  • 200 g kakaového masla
  • 500 g smotany 30-35%
  • Bordová farba do čokolády
Kvety
  • Etanol 90%
  • Voda
  • 5 ks waflový papier
  • Bordová gélová farba
  • Floristické drôtiky
  • Floristické pásky
  1. Maslo, olej, smotanu, vajíčka a ocot vyšľaháme 2-3 minúty. Zmiešame múku, kakao, cukor, prášok do pečiva a soľ. Pridáme do tekutej zmesi a šľaháme ďalšie 2-3 minúty. Pečieme v troch ráfikoch priemeru 16 cm pri 175 °C približne 35 minút.
  2. Pripravíme karamel. Želatínu namočíme. Cukor roztopíme na karamel, pridáme vychladené maslo, zahriatu smotanu a varíme 2-3 minúty. Po vychladnutí na 70 °C pridáme želatínu a rozmixujeme. Dáme zachladiť.
  3. Čokoládu roztopíme a schladíme. Smotanový syr vyšľaháme s cukrom, pridáme smotanu a kakao. Nakoniec vmiešame schladenú čokoládu.
  4. Korpusy rozkrájame na 6 rovnakých kusov, vrchy zrežeme.
  5. Arašidy zmiešame s karamelom.
  6. Tortu skladáme vrstvením korpusu, krému a arašidovo-karamelovej náplne. Obalíme acetátovou fóliou a zachladíme.
  7. Ganache pripravíme zmiešaním rozpustenej bielej čokolády, kakaového masla a smotany. Nanášame na tortu v dvoch vrstvách, najskôr bielu, potom zafarbenú bordovú ganáž.
  8. Z waflového papiera vyrobíme kvety. Papier zafarbíme, prilepíme na drôtiky a vytvarujeme lupene. Kvety pripevníme na tortu.