Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Dreveníky od Tinky

Dreveníky od Tinky

Popis

Bývala som v Suchej Hore, dnes s rodinou bývam v mestskej časti Krásna Hôrka. S horami a drevom som spojená celý život, keďže môj otec je stolár.

Ingrediencie

  • 800 g hladká múka
  • 200 g polohrubá múka
  • 400 ml vlažného mlieka
  • 200 g kryštálový cukor
  • 1 bal. vanilkový cukor
  • 1 kocka droždie
  • 150 ml olej
  • 25 g maslo
  • 1 PL rum
  • 4 celé vajcia
  • 1 ČL soľ
  • 1 ČL citrónová kôra
  • Štipka mletého muškátového oriešku
  • Rozpustená bravčová masť, maslo, kakao a mletý cukor na potretie
Náplň
  • 500 g mascarpone
  • 100 g roztopená čokoláda (54%)
  • 500 ml šľahačková smotana (40%)
  • 2x vanilkový cukor
  • 100 g modelovacia hmota na ozdobenie, drobné lesné ovocie a lístky
Špenátový korpus na zdobenie
  • 3 celé vajcia
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 5 PL polohrubej múky
  • Štipka soli
  • 150 g lístového špenátu
  • 1 dcl slnečnicového oleja
  • ½ šťava z citróna + šťava z limetky

Postup

  1. Urobíme kvások – 200 ml teplého mlieka, 1/3 cukru, droždie a hrsť hladkej múky necháme napučať na kvások.
  2. Ku kvásku pridáme zvyšný cukor, vanilkový cukor, soľ, muškátový oriešok, citrónovú kôru, rum, 4 vajcia a 200 g hladkej múky, krátko premiesime. Potom pridáme zvyšné mlieko, olej, maslo a múku a miesime na hladké cesto.
  3. Necháme kysnúť na teplom mieste cca 30-45 minút.
  4. Cesto rozdelíme na 6 bochníkov a vytvarujeme na tenké pásiky (cca 2,5 cm široké a 1 cm hrubé), natáčame na trdlá.
  5. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C cca 20 minút, počas pečenia trdelníky otáčame.
  6. Po upečení natrieme trdelníky rozpustenou bravčovou masťou, maslom a kakaom a posypeme cukrom.
  7. Po vychladnutí natrieme trdelníky z vnútornej strany roztopenou čokoládou a plníme vyšľahanou šľahačkou s mascarpone a cukrom.
Postup na špenátový korpus na ozdobenie
  1. Vajcia vyšľaháme s kryštálovým cukrom a štipkou soli.
  2. Špenát rozmixujeme so šťavou z citróna a limetky a s olejom.
  3. Špenátovú zmes primiešame k vajciam a pridáme polohrubú múku.
  4. Pečieme 30 minút pri teplote 180°C.
  • 800 g hladká múka
  • 200 g polohrubá múka
  • 400 ml vlažného mlieka
  • 200 g kryštálový cukor
  • 1 bal. vanilkový cukor
  • 1 kocka droždie
  • 150 ml olej
  • 25 g maslo
  • 1 PL rum
  • 4 celé vajcia
  • 1 ČL soľ
  • 1 ČL citrónová kôra
  • Štipka mletého muškátového oriešku
  • Rozpustená bravčová masť, maslo, kakao a mletý cukor na potretie
Náplň
  • 500 g mascarpone
  • 100 g roztopená čokoláda (54%)
  • 500 ml šľahačková smotana (40%)
  • 2x vanilkový cukor
  • 100 g modelovacia hmota na ozdobenie, drobné lesné ovocie a lístky
Špenátový korpus na zdobenie
  • 3 celé vajcia
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 5 PL polohrubej múky
  • Štipka soli
  • 150 g lístového špenátu
  • 1 dcl slnečnicového oleja
  • ½ šťava z citróna + šťava z limetky
  1. Urobíme kvások – 200 ml teplého mlieka, 1/3 cukru, droždie a hrsť hladkej múky necháme napučať na kvások.
  2. Ku kvásku pridáme zvyšný cukor, vanilkový cukor, soľ, muškátový oriešok, citrónovú kôru, rum, 4 vajcia a 200 g hladkej múky, krátko premiesime. Potom pridáme zvyšné mlieko, olej, maslo a múku a miesime na hladké cesto.
  3. Necháme kysnúť na teplom mieste cca 30-45 minút.
  4. Cesto rozdelíme na 6 bochníkov a vytvarujeme na tenké pásiky (cca 2,5 cm široké a 1 cm hrubé), natáčame na trdlá.
  5. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C cca 20 minút, počas pečenia trdelníky otáčame.
  6. Po upečení natrieme trdelníky rozpustenou bravčovou masťou, maslom a kakaom a posypeme cukrom.
  7. Po vychladnutí natrieme trdelníky z vnútornej strany roztopenou čokoládou a plníme vyšľahanou šľahačkou s mascarpone a cukrom.
Postup na špenátový korpus na ozdobenie
  1. Vajcia vyšľaháme s kryštálovým cukrom a štipkou soli.
  2. Špenát rozmixujeme so šťavou z citróna a limetky a s olejom.
  3. Špenátovú zmes primiešame k vajciam a pridáme polohrubú múku.
  4. Pečieme 30 minút pri teplote 180°C.