Dreveníky od Tinky
Popis
Bývala som v Suchej Hore, dnes s rodinou bývam v mestskej časti Krásna Hôrka. S horami a drevom som spojená celý život, keďže môj otec je stolár.
Ingrediencie
- 800 g hladká múka
- 200 g polohrubá múka
- 400 ml vlažného mlieka
- 200 g kryštálový cukor
- 1 bal. vanilkový cukor
- 1 kocka droždie
- 150 ml olej
- 25 g maslo
- 1 PL rum
- 4 celé vajcia
- 1 ČL soľ
- 1 ČL citrónová kôra
- Štipka mletého muškátového oriešku
- Rozpustená bravčová masť, maslo, kakao a mletý cukor na potretie
Náplň
- 500 g mascarpone
- 100 g roztopená čokoláda (54%)
- 500 ml šľahačková smotana (40%)
- 2x vanilkový cukor
- 100 g modelovacia hmota na ozdobenie, drobné lesné ovocie a lístky
Špenátový korpus na zdobenie
- 3 celé vajcia
- 3 PL kryštálového cukru
- 5 PL polohrubej múky
- Štipka soli
- 150 g lístového špenátu
- 1 dcl slnečnicového oleja
- ½ šťava z citróna + šťava z limetky
Postup
- Urobíme kvások – 200 ml teplého mlieka, 1/3 cukru, droždie a hrsť hladkej múky necháme napučať na kvások.
- Ku kvásku pridáme zvyšný cukor, vanilkový cukor, soľ, muškátový oriešok, citrónovú kôru, rum, 4 vajcia a 200 g hladkej múky, krátko premiesime. Potom pridáme zvyšné mlieko, olej, maslo a múku a miesime na hladké cesto.
- Necháme kysnúť na teplom mieste cca 30-45 minút.
- Cesto rozdelíme na 6 bochníkov a vytvarujeme na tenké pásiky (cca 2,5 cm široké a 1 cm hrubé), natáčame na trdlá.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C cca 20 minút, počas pečenia trdelníky otáčame.
- Po upečení natrieme trdelníky rozpustenou bravčovou masťou, maslom a kakaom a posypeme cukrom.
- Po vychladnutí natrieme trdelníky z vnútornej strany roztopenou čokoládou a plníme vyšľahanou šľahačkou s mascarpone a cukrom.
Postup na špenátový korpus na ozdobenie
- Vajcia vyšľaháme s kryštálovým cukrom a štipkou soli.
- Špenát rozmixujeme so šťavou z citróna a limetky a s olejom.
- Špenátovú zmes primiešame k vajciam a pridáme polohrubú múku.
- Pečieme 30 minút pri teplote 180°C.
- 800 g hladká múka
- 200 g polohrubá múka
- 400 ml vlažného mlieka
- 200 g kryštálový cukor
- 1 bal. vanilkový cukor
- 1 kocka droždie
- 150 ml olej
- 25 g maslo
- 1 PL rum
- 4 celé vajcia
- 1 ČL soľ
- 1 ČL citrónová kôra
- Štipka mletého muškátového oriešku
- Rozpustená bravčová masť, maslo, kakao a mletý cukor na potretie
Náplň
- 500 g mascarpone
- 100 g roztopená čokoláda (54%)
- 500 ml šľahačková smotana (40%)
- 2x vanilkový cukor
- 100 g modelovacia hmota na ozdobenie, drobné lesné ovocie a lístky
Špenátový korpus na zdobenie
- 3 celé vajcia
- 3 PL kryštálového cukru
- 5 PL polohrubej múky
- Štipka soli
- 150 g lístového špenátu
- 1 dcl slnečnicového oleja
- ½ šťava z citróna + šťava z limetky
- Urobíme kvások – 200 ml teplého mlieka, 1/3 cukru, droždie a hrsť hladkej múky necháme napučať na kvások.
- Ku kvásku pridáme zvyšný cukor, vanilkový cukor, soľ, muškátový oriešok, citrónovú kôru, rum, 4 vajcia a 200 g hladkej múky, krátko premiesime. Potom pridáme zvyšné mlieko, olej, maslo a múku a miesime na hladké cesto.
- Necháme kysnúť na teplom mieste cca 30-45 minút.
- Cesto rozdelíme na 6 bochníkov a vytvarujeme na tenké pásiky (cca 2,5 cm široké a 1 cm hrubé), natáčame na trdlá.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C cca 20 minút, počas pečenia trdelníky otáčame.
- Po upečení natrieme trdelníky rozpustenou bravčovou masťou, maslom a kakaom a posypeme cukrom.
- Po vychladnutí natrieme trdelníky z vnútornej strany roztopenou čokoládou a plníme vyšľahanou šľahačkou s mascarpone a cukrom.
Postup na špenátový korpus na ozdobenie
- Vajcia vyšľaháme s kryštálovým cukrom a štipkou soli.
- Špenát rozmixujeme so šťavou z citróna a limetky a s olejom.
- Špenátovú zmes primiešame k vajciam a pridáme polohrubú múku.
- Pečieme 30 minút pri teplote 180°C.