Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Tento lahodný recept na vyprážané cesto s jemným jahodovým džemom s jedlými trblietkami je ideálny na slávnostné príležitosti. Cesto je krehké a jemne ochutené brandy, doplnené sladkým sektom v džeme.

Ingrediencie

Cesto
  • 200 g hladkej múky
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 ČL soli
  • 10 g kryštálového cukru
  • 8 g prášku do pečiva
  • 200 ml kyslej smotany
  • 60 g masla
  • 2 žĺtky
  • 1 PL brandy
  • 1 l oleja na vyprážanie
Džem
  • 500 g mrazených jahôd
  • 300 g kryštálového cukru
  • 12 g pektínu
  • 100 ml suchého sektu
  • 2 čl citrónovej šťavy
  • 1 ČL jedlých trblietok
Dokončenie
  • 100 g práškového cukru
  • 2 ks vanilkového cukru

Postup

  1. Múky, soľ, cukor a prášok do pečiva spolu preosejte. Pridajte smotanu, maslo, žĺtky a brandy. Dobre vymiešajte a nechajte 30 minút oddychovať.
  2. Vyvaľkajte na 5 mm a radielkom vyrežte kosoštvorce 5 x 5 cm, ktoré v strede 2 x narežeme.
  3. Vyprážajte do zlatova z oboch strán, aby boli viditeľné diery v strede.
  4. Jahody pokrájame a polovicu povaríme 3 – 5 minút s polovicou cukru, do ktorého sme pridali pektín.
  5. Pridáme druhú polovicu jahôd, sekt a opäť rovnako povaríme.
  6. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu a trblietky.
  7. Ešte teplé obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.
Cesto
  • 200 g hladkej múky
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 ČL soli
  • 10 g kryštálového cukru
  • 8 g prášku do pečiva
  • 200 ml kyslej smotany
  • 60 g masla
  • 2 žĺtky
  • 1 PL brandy
  • 1 l oleja na vyprážanie
Džem
  • 500 g mrazených jahôd
  • 300 g kryštálového cukru
  • 12 g pektínu
  • 100 ml suchého sektu
  • 2 čl citrónovej šťavy
  • 1 ČL jedlých trblietok
Dokončenie
  • 100 g práškového cukru
  • 2 ks vanilkového cukru
  1. Múky, soľ, cukor a prášok do pečiva spolu preosejte. Pridajte smotanu, maslo, žĺtky a brandy. Dobre vymiešajte a nechajte 30 minút oddychovať.
  2. Vyvaľkajte na 5 mm a radielkom vyrežte kosoštvorce 5 x 5 cm, ktoré v strede 2 x narežeme.
  3. Vyprážajte do zlatova z oboch strán, aby boli viditeľné diery v strede.
  4. Jahody pokrájame a polovicu povaríme 3 – 5 minút s polovicou cukru, do ktorého sme pridali pektín.
  5. Pridáme druhú polovicu jahôd, sekt a opäť rovnako povaríme.
  6. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu a trblietky.
  7. Ešte teplé obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.