Francúzsky podpecník od Paliho
Popis
Pri kreovaní podpecníka som sa inšpiroval francúzskou kuchyňou, vychádzam z dvoch typických surovín, cibuľa a alpský syr Raclette, ktorý sa pripravuje z čerstvého nepasterizovaného mlieka. Francúzska kuchyňa mi prirástla k srdcu počas štúdií na hotelovej škole, kde som vo Francúzsku v meste Saint-Alban-Auriolles stážoval 3 mesiace. Bolo to pre mňa zážitok, a tam sa vytvoril môj vzťah k kvalitnému a chutnému jedlu.
Ingrediencie
Kysnuté cesto
- 150 ml plnotučného mlieka
- ½ kocky čerstvého droždia
- 1 PL krupicového cukru
- 1 ČL soli
- 500 g hladkej múky
- 2 menšie uvarené zemiaky
- 1 vajce
- 3 PL rastlinného oleja
Na cibuľový krém
- 125 g tučnej kyslej smotany creme fraiche
- 3 stredne veľké cibule (cca 250 g)
- soľ
- biele mleté korenie
Ostatné
- 130 g syra Raclette
- 125 g dusenej šunky
- rastlinný olej
- 2 strúčiky cesnaku
Syrové fondue
- 250 g syra (Gruyere, Ementál, alebo Appenzeller)
- 10 g kukuričného škrobu
- 125 ml suchého bieleho vína
- 1 strúčik cesnaku
- soľ
- čierne mleté korenie
Postup
- Rúru zohrejeme na 180°C a formu alebo plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie.
- Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode, necháme vychladnúť, ošúpeme a pretlačíme alebo jemne nastrúhame.
- Pripravíme kvások: zmiešame teplé mlieko, droždie a lyžicu cukru a necháme vzísť približne 10-15 minút.
- Do misy robota pridáme múku, vajíčko, olej, roztlačené zemiaky a kvások. Miesime, kým vznikne hladké cesto. Na záver pridáme soľ a necháme vykysnúť na teplom mieste cca 45-60 minút.
- Počas kysnutia nakrájame cibuľu na tenké plátky a pomaly ju restujeme na rozohriatom tuku. Ochutíme soľou a bielym mletým korením. Potom ju premixujeme s creme fraiche na cibuľový krém.
- Vykysnuté cesto roztlačíme alebo roztiahneme na plech. Natrieme cibuľovým krémom, pridáme nakrájaný syr a dusenú šunku.
- Pečieme pri 180°C cca 20 minút. Po upečení okraje potrieme olejom s rozdrveným cesnakom.
- Syrové fondue: Syr nastrúhame a zmiešame so škrobom. Kastrólik vytrieme cesnakom, pridáme víno a zahrievame. Postupne pridávame syr a miešame, kým sa nerozpustí. Dochutíme soľou a čiernym korením a servírujeme.
Kysnuté cesto
- 150 ml plnotučného mlieka
- ½ kocky čerstvého droždia
- 1 PL krupicového cukru
- 1 ČL soli
- 500 g hladkej múky
- 2 menšie uvarené zemiaky
- 1 vajce
- 3 PL rastlinného oleja
Na cibuľový krém
- 125 g tučnej kyslej smotany creme fraiche
- 3 stredne veľké cibule (cca 250 g)
- soľ
- biele mleté korenie
Ostatné
- 130 g syra Raclette
- 125 g dusenej šunky
- rastlinný olej
- 2 strúčiky cesnaku
Syrové fondue
- 250 g syra (Gruyere, Ementál, alebo Appenzeller)
- 10 g kukuričného škrobu
- 125 ml suchého bieleho vína
- 1 strúčik cesnaku
- soľ
- čierne mleté korenie
- Rúru zohrejeme na 180°C a formu alebo plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie.
- Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode, necháme vychladnúť, ošúpeme a pretlačíme alebo jemne nastrúhame.
- Pripravíme kvások: zmiešame teplé mlieko, droždie a lyžicu cukru a necháme vzísť približne 10-15 minút.
- Do misy robota pridáme múku, vajíčko, olej, roztlačené zemiaky a kvások. Miesime, kým vznikne hladké cesto. Na záver pridáme soľ a necháme vykysnúť na teplom mieste cca 45-60 minút.
- Počas kysnutia nakrájame cibuľu na tenké plátky a pomaly ju restujeme na rozohriatom tuku. Ochutíme soľou a bielym mletým korením. Potom ju premixujeme s creme fraiche na cibuľový krém.
- Vykysnuté cesto roztlačíme alebo roztiahneme na plech. Natrieme cibuľovým krémom, pridáme nakrájaný syr a dusenú šunku.
- Pečieme pri 180°C cca 20 minút. Po upečení okraje potrieme olejom s rozdrveným cesnakom.
- Syrové fondue: Syr nastrúhame a zmiešame so škrobom. Kastrólik vytrieme cesnakom, pridáme víno a zahrievame. Postupne pridávame syr a miešame, kým sa nerozpustí. Dochutíme soľou a čiernym korením a servírujeme.