Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Francúzsky podpecník od Paliho

Francúzsky podpecník od Paliho

Popis

Pri kreovaní podpecníka som sa inšpiroval francúzskou kuchyňou, vychádzam z dvoch typických surovín, cibuľa a alpský syr Raclette, ktorý sa pripravuje z čerstvého nepasterizovaného mlieka. Francúzska kuchyňa mi prirástla k srdcu počas štúdií na hotelovej škole, kde som vo Francúzsku v meste Saint-Alban-Auriolles stážoval 3 mesiace. Bolo to pre mňa zážitok, a tam sa vytvoril môj vzťah k kvalitnému a chutnému jedlu.

Ingrediencie

Kysnuté cesto
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • ½ kocky čerstvého droždia
  • 1 PL krupicového cukru
  • 1 ČL soli
  • 500 g hladkej múky
  • 2 menšie uvarené zemiaky
  • 1 vajce
  • 3 PL rastlinného oleja
Na cibuľový krém
  • 125 g tučnej kyslej smotany creme fraiche
  • 3 stredne veľké cibule (cca 250 g)
  • soľ
  • biele mleté korenie
Ostatné
  • 130 g syra Raclette
  • 125 g dusenej šunky
  • rastlinný olej
  • 2 strúčiky cesnaku
Syrové fondue
  • 250 g syra (Gruyere, Ementál, alebo Appenzeller)
  • 10 g kukuričného škrobu
  • 125 ml suchého bieleho vína
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ
  • čierne mleté korenie

Postup

  1. Rúru zohrejeme na 180°C a formu alebo plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie.
  2. Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode, necháme vychladnúť, ošúpeme a pretlačíme alebo jemne nastrúhame.
  3. Pripravíme kvások: zmiešame teplé mlieko, droždie a lyžicu cukru a necháme vzísť približne 10-15 minút.
  4. Do misy robota pridáme múku, vajíčko, olej, roztlačené zemiaky a kvások. Miesime, kým vznikne hladké cesto. Na záver pridáme soľ a necháme vykysnúť na teplom mieste cca 45-60 minút.
  5. Počas kysnutia nakrájame cibuľu na tenké plátky a pomaly ju restujeme na rozohriatom tuku. Ochutíme soľou a bielym mletým korením. Potom ju premixujeme s creme fraiche na cibuľový krém.
  6. Vykysnuté cesto roztlačíme alebo roztiahneme na plech. Natrieme cibuľovým krémom, pridáme nakrájaný syr a dusenú šunku.
  7. Pečieme pri 180°C cca 20 minút. Po upečení okraje potrieme olejom s rozdrveným cesnakom.
  8. Syrové fondue: Syr nastrúhame a zmiešame so škrobom. Kastrólik vytrieme cesnakom, pridáme víno a zahrievame. Postupne pridávame syr a miešame, kým sa nerozpustí. Dochutíme soľou a čiernym korením a servírujeme.

Ingrediencie

Kysnuté cesto
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • ½ kocky čerstvého droždia
  • 1 PL krupicového cukru
  • 1 ČL soli
  • 500 g hladkej múky
  • 2 menšie uvarené zemiaky
  • 1 vajce
  • 3 PL rastlinného oleja
Na cibuľový krém
  • 125 g tučnej kyslej smotany creme fraiche
  • 3 stredne veľké cibule (cca 250 g)
  • soľ
  • biele mleté korenie
Ostatné
  • 130 g syra Raclette
  • 125 g dusenej šunky
  • rastlinný olej
  • 2 strúčiky cesnaku
Syrové fondue
  • 250 g syra (Gruyere, Ementál, alebo Appenzeller)
  • 10 g kukuričného škrobu
  • 125 ml suchého bieleho vína
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ
  • čierne mleté korenie

Postup

  1. Rúru zohrejeme na 180°C a formu alebo plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie.
  2. Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode, necháme vychladnúť, ošúpeme a pretlačíme alebo jemne nastrúhame.
  3. Pripravíme kvások: zmiešame teplé mlieko, droždie a lyžicu cukru a necháme vzísť približne 10-15 minút.
  4. Do misy robota pridáme múku, vajíčko, olej, roztlačené zemiaky a kvások. Miesime, kým vznikne hladké cesto. Na záver pridáme soľ a necháme vykysnúť na teplom mieste cca 45-60 minút.
  5. Počas kysnutia nakrájame cibuľu na tenké plátky a pomaly ju restujeme na rozohriatom tuku. Ochutíme soľou a bielym mletým korením. Potom ju premixujeme s creme fraiche na cibuľový krém.
  6. Vykysnuté cesto roztlačíme alebo roztiahneme na plech. Natrieme cibuľovým krémom, pridáme nakrájaný syr a dusenú šunku.
  7. Pečieme pri 180°C cca 20 minút. Po upečení okraje potrieme olejom s rozdrveným cesnakom.
  8. Syrové fondue: Syr nastrúhame a zmiešame so škrobom. Kastrólik vytrieme cesnakom, pridáme víno a zahrievame. Postupne pridávame syr a miešame, kým sa nerozpustí. Dochutíme soľou a čiernym korením a servírujeme.