Frankensteinove makrónky od Dávida
Popis
Príbeh: S Halloweenom sa mi spájajú rôzni duchovia, netopiere a halloweenske tekvice... ale neodmysliteľnou súčasťou je taktiež film Frankenstein. Preto som si pripravil na toto kolo makrónky v tvare Frankensteinovej hlavy.
Ingrediencie
Zmes na makrónky:
- 150 g mandľovej múky
- 150 g práškového cukru
- 110 g bielkov
- 35 g vody
- 150 g kryštálového cukru
- Tmavo-zelené gélové farbivo
Plnka:
- 240 g bielej čokolády
- 100 g aróniovej šťavy
Džem:
- 40 g kryštálového cukru
- 180 g lyofilizovanej arónie
- 4 g pektínu
Zdobenie:
- Čierna gélová farba
Postup
- V miske zmiešame mandľovú múku a práškový cukor (ktorý sme predtým vymixovali, aby sme nemali veľké kusy), preosejeme a pridáme polovicu bielok. Pridáme zelené farbivo a vymiešame tuhé cesto.
- V hrnci zmiešame vodu s kryštálovým cukrom a privedieme k varu, aby sa roztopili kryštáliky cukru.
- V druhej miske vyšľaháme bielka do tuhej peny.
- K vyšľahaným bielkam pridáme cukrovú zmes (nie úplne horúcu) a vyšľaháme tuhý sneh.
- Sneh po tretinách pridávame k farebnej zmesi, kým nevznikne cesto pripomínajúce lávu.
- Na papier na pečenie si nakreslíme požadovaný vzor.
- Naplníme si cestom plastovú nádobu so špičkou a vytvoríme požadované tvary.
- Keď máme cesto v požadovanom tvare, plechom niekoľkokrát udrieme, aby sme odstránili vzduchové bubliny.
- Necháme schnúť cca 15 minút.
- Rúru si vyhrejeme na 30 °C a po 15 minútach sušenia pri izbovej teplote makrónky sušíme ďalších 15 minút pri 30 °C.
- Potom makrónky vyberieme, rúru vyhrejeme na 160 °C a pečieme 10 minút.
- Pripravíme si krém. Šťavu z arónie necháme zovrieť a zalejeme ňou bielu čokoládu, vymiešame a necháme stuhnúť v chladničke.
- Pripravíme si džem z arónie. Zmiešame aróniu, cukor a trochu vody, necháme zovrieť a na konci pridáme pektín. Ešte chvíľu povaríme.
- Krém prenesieme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a nanesieme ho na makrónky. Do stredu pridáme pripravený džem.
Zmes na makrónky:
- 150 g mandľovej múky
- 150 g práškového cukru
- 110 g bielkov
- 35 g vody
- 150 g kryštálového cukru
- Tmavo-zelené gélové farbivo
Plnka:
- 240 g bielej čokolády
- 100 g aróniovej šťavy
Džem:
- 40 g kryštálového cukru
- 180 g lyofilizovanej arónie
- 4 g pektínu
Zdobenie:
- Čierna gélová farba
- V miske zmiešame mandľovú múku a práškový cukor (ktorý sme predtým vymixovali, aby sme nemali veľké kusy), preosejeme a pridáme polovicu bielok. Pridáme zelené farbivo a vymiešame tuhé cesto.
- V hrnci zmiešame vodu s kryštálovým cukrom a privedieme k varu, aby sa roztopili kryštáliky cukru.
- V druhej miske vyšľaháme bielka do tuhej peny.
- K vyšľahaným bielkam pridáme cukrovú zmes (nie úplne horúcu) a vyšľaháme tuhý sneh.
- Sneh po tretinách pridávame k farebnej zmesi, kým nevznikne cesto pripomínajúce lávu.
- Na papier na pečenie si nakreslíme požadovaný vzor.
- Naplníme si cestom plastovú nádobu so špičkou a vytvoríme požadované tvary.
- Keď máme cesto v požadovanom tvare, plechom niekoľkokrát udrieme, aby sme odstránili vzduchové bubliny.
- Necháme schnúť cca 15 minút.
- Rúru si vyhrejeme na 30 °C a po 15 minútach sušenia pri izbovej teplote makrónky sušíme ďalších 15 minút pri 30 °C.
- Potom makrónky vyberieme, rúru vyhrejeme na 160 °C a pečieme 10 minút.
- Pripravíme si krém. Šťavu z arónie necháme zovrieť a zalejeme ňou bielu čokoládu, vymiešame a necháme stuhnúť v chladničke.
- Pripravíme si džem z arónie. Zmiešame aróniu, cukor a trochu vody, necháme zovrieť a na konci pridáme pektín. Ešte chvíľu povaríme.
- Krém prenesieme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a nanesieme ho na makrónky. Do stredu pridáme pripravený džem.