Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Frankensteinove makrónky od Dávida

Frankensteinove makrónky od Dávida

Popis

Príbeh: S Halloweenom sa mi spájajú rôzni duchovia, netopiere a halloweenske tekvice... ale neodmysliteľnou súčasťou je taktiež film Frankenstein. Preto som si pripravil na toto kolo makrónky v tvare Frankensteinovej hlavy.

Ingrediencie

Zmes na makrónky:
  • 150 g mandľovej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 110 g bielkov
  • 35 g vody
  • 150 g kryštálového cukru
  • Tmavo-zelené gélové farbivo
Plnka:
  • 240 g bielej čokolády
  • 100 g aróniovej šťavy
Džem:
  • 40 g kryštálového cukru
  • 180 g lyofilizovanej arónie
  • 4 g pektínu
Zdobenie:
  • Čierna gélová farba

Postup

  1. V miske zmiešame mandľovú múku a práškový cukor (ktorý sme predtým vymixovali, aby sme nemali veľké kusy), preosejeme a pridáme polovicu bielok. Pridáme zelené farbivo a vymiešame tuhé cesto.
  2. V hrnci zmiešame vodu s kryštálovým cukrom a privedieme k varu, aby sa roztopili kryštáliky cukru.
  3. V druhej miske vyšľaháme bielka do tuhej peny.
  4. K vyšľahaným bielkam pridáme cukrovú zmes (nie úplne horúcu) a vyšľaháme tuhý sneh.
  5. Sneh po tretinách pridávame k farebnej zmesi, kým nevznikne cesto pripomínajúce lávu.
  6. Na papier na pečenie si nakreslíme požadovaný vzor.
  7. Naplníme si cestom plastovú nádobu so špičkou a vytvoríme požadované tvary.
  8. Keď máme cesto v požadovanom tvare, plechom niekoľkokrát udrieme, aby sme odstránili vzduchové bubliny.
  9. Necháme schnúť cca 15 minút.
  10. Rúru si vyhrejeme na 30 °C a po 15 minútach sušenia pri izbovej teplote makrónky sušíme ďalších 15 minút pri 30 °C.
  11. Potom makrónky vyberieme, rúru vyhrejeme na 160 °C a pečieme 10 minút.
  12. Pripravíme si krém. Šťavu z arónie necháme zovrieť a zalejeme ňou bielu čokoládu, vymiešame a necháme stuhnúť v chladničke.
  13. Pripravíme si džem z arónie. Zmiešame aróniu, cukor a trochu vody, necháme zovrieť a na konci pridáme pektín. Ešte chvíľu povaríme.
  14. Krém prenesieme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a nanesieme ho na makrónky. Do stredu pridáme pripravený džem.
Zmes na makrónky:
  • 150 g mandľovej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 110 g bielkov
  • 35 g vody
  • 150 g kryštálového cukru
  • Tmavo-zelené gélové farbivo
Plnka:
  • 240 g bielej čokolády
  • 100 g aróniovej šťavy
Džem:
  • 40 g kryštálového cukru
  • 180 g lyofilizovanej arónie
  • 4 g pektínu
Zdobenie:
  • Čierna gélová farba
  1. V miske zmiešame mandľovú múku a práškový cukor (ktorý sme predtým vymixovali, aby sme nemali veľké kusy), preosejeme a pridáme polovicu bielok. Pridáme zelené farbivo a vymiešame tuhé cesto.
  2. V hrnci zmiešame vodu s kryštálovým cukrom a privedieme k varu, aby sa roztopili kryštáliky cukru.
  3. V druhej miske vyšľaháme bielka do tuhej peny.
  4. K vyšľahaným bielkam pridáme cukrovú zmes (nie úplne horúcu) a vyšľaháme tuhý sneh.
  5. Sneh po tretinách pridávame k farebnej zmesi, kým nevznikne cesto pripomínajúce lávu.
  6. Na papier na pečenie si nakreslíme požadovaný vzor.
  7. Naplníme si cestom plastovú nádobu so špičkou a vytvoríme požadované tvary.
  8. Keď máme cesto v požadovanom tvare, plechom niekoľkokrát udrieme, aby sme odstránili vzduchové bubliny.
  9. Necháme schnúť cca 15 minút.
  10. Rúru si vyhrejeme na 30 °C a po 15 minútach sušenia pri izbovej teplote makrónky sušíme ďalších 15 minút pri 30 °C.
  11. Potom makrónky vyberieme, rúru vyhrejeme na 160 °C a pečieme 10 minút.
  12. Pripravíme si krém. Šťavu z arónie necháme zovrieť a zalejeme ňou bielu čokoládu, vymiešame a necháme stuhnúť v chladničke.
  13. Pripravíme si džem z arónie. Zmiešame aróniu, cukor a trochu vody, necháme zovrieť a na konci pridáme pektín. Ešte chvíľu povaríme.
  14. Krém prenesieme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a nanesieme ho na makrónky. Do stredu pridáme pripravený džem.