Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Futbalová lopta od Martina

Futbalová lopta od Martina

Popis

Napriek tomu, že som s futbalom skončil už dávno, tak ho mám stále veľmi rád a aj kvôli tomu som si vybral ako 3D tortu – futbalovú loptu.

Ingrediencie

Orieškový korpus 4x:
  • 88 g múka hladká špeciál
  • 132 g cukor práškový
  • 2 PL orechy vlašské mleté
  • 0,5 dc rastlinný olej
  • 6 ks vajcia
  • 1 ks prášok do pečiva
Orieškový korpus – podstavec:
  • 132 g múka hladká špeciál
  • 176 g cukor práškový
  • 2 PL orechy vlašské mleté
  • 0,5 dc rastlinný olej
  • 8 ks vajcia
  • 1 ks prášok do pečiva
Zelený korpus 1x:
  • 132 g múka hladká špeciál
  • 132 g cukor práškový
  • 0,5 dc rastlinný olej
  • 6 ks vajcia
  • 1 ks prášok do pečiva
  • Zelené farbivo
Banánový krém:
  • 750 g banánov (cca 7 ks)
  • 75 g kukuričný škrob
  • 25 g maslo
  • 450 ml mlieko
  • 45 ml citrónovej šťavy
  • 600 ml smotana na šľahanie
  • 5 ks vaječné žĺtky
  • 1 ČL vanilková pasta
Lieskovcové praliné:
  • 250 g lieskový orech
  • 100 g cukor kryštál
Čokoládová ganache:
  • 500 g horkej čokolády Callabeut
  • 250 g smotana na šľahanie 33%
Tekutý karamel:
  • 320 g cukor krupica
  • 30 g maslo
  • 400 ml smotana na šľahanie 33% (izbová teplota)
Ovocie:
  • 15 ks banánov
Ozdoba:
  • 1,5 kg Poťahová hmota biela – Smart flex
  • 1 kg Poťahová hmota čierna – Smart flex

Postup

  1. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov a formy vystelieme papierom na pečenie.
  2. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
  3. Postupne do bielkov pridávame preosiaty cukor a vyšľaháme do pevného snehu.
  4. Znížime rýchlosť robota a pomaly zašľaháme žĺtky zmiešané s olejom.
  5. Pridáme preosiatu múku, mleté orechy, kypriaci prášok a zapracujeme.
  6. Pripravené cesto dáme do formy a pečieme približne 30 minút.
  7. Rovnakým postupom upečieme všetky korpusy. Zelený korpus upečieme rovnakým spôsobom, len do neho pridáme farbivo.
  8. Vychladnuté korpusy necháme stuhnúť.
  9. Pripravíme lieskovcové praliné: upečieme lieskovce, urobíme karamel a vmiešame do neho lieskovce.
  10. Vychladnuté orechy rozmixujeme na pastu, v prípade potreby pridáme olej.
  11. Pripravíme banánový krém: nakrájané banány skaramelizujeme na masle, pridáme citrónovú šťavu a rozmixujeme.
  12. Pridáme mlieko, kukuričný škrob, žĺtky a vanilkovú pastu, a uvaríme hustý puding.
  13. Vyšľaháme smotanu a postupne pridávame pripravený krém.
  14. Pripravíme tekutý karamel: cukor zkaramelizujeme, pridáme maslo a smotanu, a vychladíme.
  15. Na ganache: smotanu privedieme do varu a prelejeme čokoládu, premiešame a necháme vychladnúť.
  16. Začneme vrstviť tortu: korpus, banány, krém, praliné, korpus. Pripravené tortové formy dáme stuhnúť do chladničky.
  17. Po stuhnutí naplníme formu karamelom a spojíme obe polovice ganache krémom.
  18. Ganache natrieme aj na povrch torty a podstavec, aby poťahová hmota držala.
  19. Tortu pokryjeme poťahovou hmotou bielou a čiernou a pomocou vykrajovátok vytvoríme vzhľad futbalovej lopty.
  20. Modelovacími pomôckami dokončíme dizajn torty.
Orieškový korpus 4x:
  • 88 g múka hladká špeciál
  • 132 g cukor práškový
  • 2 PL orechy vlašské mleté
  • 0,5 dc rastlinný olej
  • 6 ks vajcia
  • 1 ks prášok do pečiva
Orieškový korpus – podstavec:
  • 132 g múka hladká špeciál
  • 176 g cukor práškový
  • 2 PL orechy vlašské mleté
  • 0,5 dc rastlinný olej
  • 8 ks vajcia
  • 1 ks prášok do pečiva
Zelený korpus 1x:
  • 132 g múka hladká špeciál
  • 132 g cukor práškový
  • 0,5 dc rastlinný olej
  • 6 ks vajcia
  • 1 ks prášok do pečiva
  • Zelené farbivo
Banánový krém:
  • 750 g banánov (cca 7 ks)
  • 75 g kukuričný škrob
  • 25 g maslo
  • 450 ml mlieko
  • 45 ml citrónovej šťavy
  • 600 ml smotana na šľahanie
  • 5 ks vaječné žĺtky
  • 1 ČL vanilková pasta
Lieskovcové praliné:
  • 250 g lieskový orech
  • 100 g cukor kryštál
Čokoládová ganache:
  • 500 g horkej čokolády Callabeut
  • 250 g smotana na šľahanie 33%
Tekutý karamel:
  • 320 g cukor krupica
  • 30 g maslo
  • 400 ml smotana na šľahanie 33% (izbová teplota)
Ovocie:
  • 15 ks banánov
Ozdoba:
  • 1,5 kg Poťahová hmota biela – Smart flex
  • 1 kg Poťahová hmota čierna – Smart flex
  1. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov a formy vystelieme papierom na pečenie.
  2. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
  3. Postupne do bielkov pridávame preosiaty cukor a vyšľaháme do pevného snehu.
  4. Znížime rýchlosť robota a pomaly zašľaháme žĺtky zmiešané s olejom.
  5. Pridáme preosiatu múku, mleté orechy, kypriaci prášok a zapracujeme.
  6. Pripravené cesto dáme do formy a pečieme približne 30 minút.
  7. Rovnakým postupom upečieme všetky korpusy. Zelený korpus upečieme rovnakým spôsobom, len do neho pridáme farbivo.
  8. Vychladnuté korpusy necháme stuhnúť.
  9. Pripravíme lieskovcové praliné: upečieme lieskovce, urobíme karamel a vmiešame do neho lieskovce.
  10. Vychladnuté orechy rozmixujeme na pastu, v prípade potreby pridáme olej.
  11. Pripravíme banánový krém: nakrájané banány skaramelizujeme na masle, pridáme citrónovú šťavu a rozmixujeme.
  12. Pridáme mlieko, kukuričný škrob, žĺtky a vanilkovú pastu, a uvaríme hustý puding.
  13. Vyšľaháme smotanu a postupne pridávame pripravený krém.
  14. Pripravíme tekutý karamel: cukor zkaramelizujeme, pridáme maslo a smotanu, a vychladíme.
  15. Na ganache: smotanu privedieme do varu a prelejeme čokoládu, premiešame a necháme vychladnúť.
  16. Začneme vrstviť tortu: korpus, banány, krém, praliné, korpus. Pripravené tortové formy dáme stuhnúť do chladničky.
  17. Po stuhnutí naplníme formu karamelom a spojíme obe polovice ganache krémom.
  18. Ganache natrieme aj na povrch torty a podstavec, aby poťahová hmota držala.
  19. Tortu pokryjeme poťahovou hmotou bielou a čiernou a pomocou vykrajovátok vytvoríme vzhľad futbalovej lopty.
  20. Modelovacími pomôckami dokončíme dizajn torty.