Futbalová lopta od Martina
Popis
Napriek tomu, že som s futbalom skončil už dávno, tak ho mám stále veľmi rád a aj kvôli tomu som si vybral ako 3D tortu – futbalovú loptu.
Ingrediencie
Orieškový korpus 4x:
- 88 g múka hladká špeciál
- 132 g cukor práškový
- 2 PL orechy vlašské mleté
- 0,5 dc rastlinný olej
- 6 ks vajcia
- 1 ks prášok do pečiva
Orieškový korpus – podstavec:
- 132 g múka hladká špeciál
- 176 g cukor práškový
- 2 PL orechy vlašské mleté
- 0,5 dc rastlinný olej
- 8 ks vajcia
- 1 ks prášok do pečiva
Zelený korpus 1x:
- 132 g múka hladká špeciál
- 132 g cukor práškový
- 0,5 dc rastlinný olej
- 6 ks vajcia
- 1 ks prášok do pečiva
- Zelené farbivo
Banánový krém:
- 750 g banánov (cca 7 ks)
- 75 g kukuričný škrob
- 25 g maslo
- 450 ml mlieko
- 45 ml citrónovej šťavy
- 600 ml smotana na šľahanie
- 5 ks vaječné žĺtky
- 1 ČL vanilková pasta
Lieskovcové praliné:
- 250 g lieskový orech
- 100 g cukor kryštál
Čokoládová ganache:
- 500 g horkej čokolády Callabeut
- 250 g smotana na šľahanie 33%
Tekutý karamel:
- 320 g cukor krupica
- 30 g maslo
- 400 ml smotana na šľahanie 33% (izbová teplota)
Ovocie:
- 15 ks banánov
Ozdoba:
- 1,5 kg Poťahová hmota biela – Smart flex
- 1 kg Poťahová hmota čierna – Smart flex
Postup
- Rúru rozohrejeme na 180 stupňov a formy vystelieme papierom na pečenie.
- Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
- Postupne do bielkov pridávame preosiaty cukor a vyšľaháme do pevného snehu.
- Znížime rýchlosť robota a pomaly zašľaháme žĺtky zmiešané s olejom.
- Pridáme preosiatu múku, mleté orechy, kypriaci prášok a zapracujeme.
- Pripravené cesto dáme do formy a pečieme približne 30 minút.
- Rovnakým postupom upečieme všetky korpusy. Zelený korpus upečieme rovnakým spôsobom, len do neho pridáme farbivo.
- Vychladnuté korpusy necháme stuhnúť.
- Pripravíme lieskovcové praliné: upečieme lieskovce, urobíme karamel a vmiešame do neho lieskovce.
- Vychladnuté orechy rozmixujeme na pastu, v prípade potreby pridáme olej.
- Pripravíme banánový krém: nakrájané banány skaramelizujeme na masle, pridáme citrónovú šťavu a rozmixujeme.
- Pridáme mlieko, kukuričný škrob, žĺtky a vanilkovú pastu, a uvaríme hustý puding.
- Vyšľaháme smotanu a postupne pridávame pripravený krém.
- Pripravíme tekutý karamel: cukor zkaramelizujeme, pridáme maslo a smotanu, a vychladíme.
- Na ganache: smotanu privedieme do varu a prelejeme čokoládu, premiešame a necháme vychladnúť.
- Začneme vrstviť tortu: korpus, banány, krém, praliné, korpus. Pripravené tortové formy dáme stuhnúť do chladničky.
- Po stuhnutí naplníme formu karamelom a spojíme obe polovice ganache krémom.
- Ganache natrieme aj na povrch torty a podstavec, aby poťahová hmota držala.
- Tortu pokryjeme poťahovou hmotou bielou a čiernou a pomocou vykrajovátok vytvoríme vzhľad futbalovej lopty.
- Modelovacími pomôckami dokončíme dizajn torty.
Orieškový korpus 4x:
- 88 g múka hladká špeciál
- 132 g cukor práškový
- 2 PL orechy vlašské mleté
- 0,5 dc rastlinný olej
- 6 ks vajcia
- 1 ks prášok do pečiva
Orieškový korpus – podstavec:
- 132 g múka hladká špeciál
- 176 g cukor práškový
- 2 PL orechy vlašské mleté
- 0,5 dc rastlinný olej
- 8 ks vajcia
- 1 ks prášok do pečiva
Zelený korpus 1x:
- 132 g múka hladká špeciál
- 132 g cukor práškový
- 0,5 dc rastlinný olej
- 6 ks vajcia
- 1 ks prášok do pečiva
- Zelené farbivo
Banánový krém:
- 750 g banánov (cca 7 ks)
- 75 g kukuričný škrob
- 25 g maslo
- 450 ml mlieko
- 45 ml citrónovej šťavy
- 600 ml smotana na šľahanie
- 5 ks vaječné žĺtky
- 1 ČL vanilková pasta
Lieskovcové praliné:
- 250 g lieskový orech
- 100 g cukor kryštál
Čokoládová ganache:
- 500 g horkej čokolády Callabeut
- 250 g smotana na šľahanie 33%
Tekutý karamel:
- 320 g cukor krupica
- 30 g maslo
- 400 ml smotana na šľahanie 33% (izbová teplota)
Ovocie:
- 15 ks banánov
Ozdoba:
- 1,5 kg Poťahová hmota biela – Smart flex
- 1 kg Poťahová hmota čierna – Smart flex
- Rúru rozohrejeme na 180 stupňov a formy vystelieme papierom na pečenie.
- Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
- Postupne do bielkov pridávame preosiaty cukor a vyšľaháme do pevného snehu.
- Znížime rýchlosť robota a pomaly zašľaháme žĺtky zmiešané s olejom.
- Pridáme preosiatu múku, mleté orechy, kypriaci prášok a zapracujeme.
- Pripravené cesto dáme do formy a pečieme približne 30 minút.
- Rovnakým postupom upečieme všetky korpusy. Zelený korpus upečieme rovnakým spôsobom, len do neho pridáme farbivo.
- Vychladnuté korpusy necháme stuhnúť.
- Pripravíme lieskovcové praliné: upečieme lieskovce, urobíme karamel a vmiešame do neho lieskovce.
- Vychladnuté orechy rozmixujeme na pastu, v prípade potreby pridáme olej.
- Pripravíme banánový krém: nakrájané banány skaramelizujeme na masle, pridáme citrónovú šťavu a rozmixujeme.
- Pridáme mlieko, kukuričný škrob, žĺtky a vanilkovú pastu, a uvaríme hustý puding.
- Vyšľaháme smotanu a postupne pridávame pripravený krém.
- Pripravíme tekutý karamel: cukor zkaramelizujeme, pridáme maslo a smotanu, a vychladíme.
- Na ganache: smotanu privedieme do varu a prelejeme čokoládu, premiešame a necháme vychladnúť.
- Začneme vrstviť tortu: korpus, banány, krém, praliné, korpus. Pripravené tortové formy dáme stuhnúť do chladničky.
- Po stuhnutí naplníme formu karamelom a spojíme obe polovice ganache krémom.
- Ganache natrieme aj na povrch torty a podstavec, aby poťahová hmota držala.
- Tortu pokryjeme poťahovou hmotou bielou a čiernou a pomocou vykrajovátok vytvoríme vzhľad futbalovej lopty.
- Modelovacími pomôckami dokončíme dizajn torty.