Goralský maskaľ od Tinky
Popis
Pochádzam z goralskej obce Suchá Hora na severe Slovenska, kde sa ako tradičný svadobný pokrm na privítanie hostí podávali "podpecníky", teda maskaľe zo zemiakového cesta. Maskaľe piekli vždy v noci pred svadobnou hostinou najstaršie ženy v obci a piekli sa v murovaných peciach. V recepte sú použité zemiaky varené v šupke a tradičný recept mám od svojej tety.
Ingrediencie
Suroviny (na 6 kusov podpecníkov = 12 porcií)
- 600 g hladkej múky + 200 g polohrubej múky
- 5 ks stredne veľkých zemiakov uvarených v šupke (v dostatočnom časovom predstihu)
- 1 vajce
- 0,5 dcl oleja
- soľ (1 ČL)
- kvások (3/4 kocky droždia, 2 dcl teplého mlieka, trocha cukru 1 ČL)
- žĺtok s mliekom na potretie
- rasca a soľ na posýpanie pred pečením
Plnka
- 2 stredne veľké cvikly
- 1 menšia tekvica
- olivový olej
- soľ (aj hrubozrnná), čierne korenie, korenie na zeleninu, rasca
- tekvicový olej
- tekvicové semiačka
- rukola na ozdobenie
Postup
- Urobíme kvások – teplé mlieko, cukor a droždie s hrsťou hladkej múky necháme napučať na kvások.
- Následne ku kvásku pridáme soľ, celé vajce, nahrubo nastrúhané zemiaky uvarené v šupke (vychladené), asi polovicu hladkej múky a polovicu polohrubej múky, olej. Všetko spolu vymiesime na hladké cesto, ktoré sa nebude lepiť na okraje misky (cca 10 minút miesime).
- Necháme vykysnúť na teplom mieste cca. 30-45 minút.
- Na pomúčenej doske cesto rozdelíme na 6 bochníkov, ktoré pred pečením tvarujeme.
- Pred pečením každý kruh potrieme v mlieku rozšľahaným žĺtkom a posypeme rascou a soľou.
- Pečieme cca 15-18 minút na 200 °C na papieri na pečenie.
- Cviklu a tekvicu nakrájame na veľmi tenké kolieska, ktoré pomaly opekáme na olivovom oleji na panvici. Okoreníme a osolíme podľa chuti.
- Na upečený maskaľ ukladáme striedavo cviklu, tekvicu a rukolu. Zasypeme tekvicovými semiačkami a pokvapkáme tekvicovým olejom.
Suroviny (na 6 kusov podpecníkov = 12 porcií)
- 600 g hladkej múky + 200 g polohrubej múky
- 5 ks stredne veľkých zemiakov uvarených v šupke (v dostatočnom časovom predstihu)
- 1 vajce
- 0,5 dcl oleja
- soľ (1 ČL)
- kvások (3/4 kocky droždia, 2 dcl teplého mlieka, trocha cukru 1 ČL)
- žĺtok s mliekom na potretie
- rasca a soľ na posýpanie pred pečením
Plnka
- 2 stredne veľké cvikly
- 1 menšia tekvica
- olivový olej
- soľ (aj hrubozrnná), čierne korenie, korenie na zeleninu, rasca
- tekvicový olej
- tekvicové semiačka
- rukola na ozdobenie
- Urobíme kvások – teplé mlieko, cukor a droždie s hrsťou hladkej múky necháme napučať na kvások.
- Následne ku kvásku pridáme soľ, celé vajce, nahrubo nastrúhané zemiaky uvarené v šupke (vychladené), asi polovicu hladkej múky a polovicu polohrubej múky, olej. Všetko spolu vymiesime na hladké cesto, ktoré sa nebude lepiť na okraje misky (cca 10 minút miesime).
- Necháme vykysnúť na teplom mieste cca. 30-45 minút.
- Na pomúčenej doske cesto rozdelíme na 6 bochníkov, ktoré pred pečením tvarujeme.
- Pred pečením každý kruh potrieme v mlieku rozšľahaným žĺtkom a posypeme rascou a soľou.
- Pečieme cca 15-18 minút na 200 °C na papieri na pečenie.
- Cviklu a tekvicu nakrájame na veľmi tenké kolieska, ktoré pomaly opekáme na olivovom oleji na panvici. Okoreníme a osolíme podľa chuti.
- Na upečený maskaľ ukladáme striedavo cviklu, tekvicu a rukolu. Zasypeme tekvicovými semiačkami a pokvapkáme tekvicovým olejom.