Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Goralský maskaľ od Tinky

Goralský maskaľ od Tinky

Popis

Pochádzam z goralskej obce Suchá Hora na severe Slovenska, kde sa ako tradičný svadobný pokrm na privítanie hostí podávali "podpecníky", teda maskaľe zo zemiakového cesta. Maskaľe piekli vždy v noci pred svadobnou hostinou najstaršie ženy v obci a piekli sa v murovaných peciach. V recepte sú použité zemiaky varené v šupke a tradičný recept mám od svojej tety.

Ingrediencie

Suroviny (na 6 kusov podpecníkov = 12 porcií)
  • 600 g hladkej múky + 200 g polohrubej múky
  • 5 ks stredne veľkých zemiakov uvarených v šupke (v dostatočnom časovom predstihu)
  • 1 vajce
  • 0,5 dcl oleja
  • soľ (1 ČL)
  • kvások (3/4 kocky droždia, 2 dcl teplého mlieka, trocha cukru 1 ČL)
  • žĺtok s mliekom na potretie
  • rasca a soľ na posýpanie pred pečením
Plnka
  • 2 stredne veľké cvikly
  • 1 menšia tekvica
  • olivový olej
  • soľ (aj hrubozrnná), čierne korenie, korenie na zeleninu, rasca
  • tekvicový olej
  • tekvicové semiačka
  • rukola na ozdobenie

Postup

  1. Urobíme kvások – teplé mlieko, cukor a droždie s hrsťou hladkej múky necháme napučať na kvások.
  2. Následne ku kvásku pridáme soľ, celé vajce, nahrubo nastrúhané zemiaky uvarené v šupke (vychladené), asi polovicu hladkej múky a polovicu polohrubej múky, olej. Všetko spolu vymiesime na hladké cesto, ktoré sa nebude lepiť na okraje misky (cca 10 minút miesime).
  3. Necháme vykysnúť na teplom mieste cca. 30-45 minút.
  4. Na pomúčenej doske cesto rozdelíme na 6 bochníkov, ktoré pred pečením tvarujeme.
  5. Pred pečením každý kruh potrieme v mlieku rozšľahaným žĺtkom a posypeme rascou a soľou.
  6. Pečieme cca 15-18 minút na 200 °C na papieri na pečenie.
  7. Cviklu a tekvicu nakrájame na veľmi tenké kolieska, ktoré pomaly opekáme na olivovom oleji na panvici. Okoreníme a osolíme podľa chuti.
  8. Na upečený maskaľ ukladáme striedavo cviklu, tekvicu a rukolu. Zasypeme tekvicovými semiačkami a pokvapkáme tekvicovým olejom.
Suroviny (na 6 kusov podpecníkov = 12 porcií)
  • 600 g hladkej múky + 200 g polohrubej múky
  • 5 ks stredne veľkých zemiakov uvarených v šupke (v dostatočnom časovom predstihu)
  • 1 vajce
  • 0,5 dcl oleja
  • soľ (1 ČL)
  • kvások (3/4 kocky droždia, 2 dcl teplého mlieka, trocha cukru 1 ČL)
  • žĺtok s mliekom na potretie
  • rasca a soľ na posýpanie pred pečením
Plnka
  • 2 stredne veľké cvikly
  • 1 menšia tekvica
  • olivový olej
  • soľ (aj hrubozrnná), čierne korenie, korenie na zeleninu, rasca
  • tekvicový olej
  • tekvicové semiačka
  • rukola na ozdobenie
  1. Urobíme kvások – teplé mlieko, cukor a droždie s hrsťou hladkej múky necháme napučať na kvások.
  2. Následne ku kvásku pridáme soľ, celé vajce, nahrubo nastrúhané zemiaky uvarené v šupke (vychladené), asi polovicu hladkej múky a polovicu polohrubej múky, olej. Všetko spolu vymiesime na hladké cesto, ktoré sa nebude lepiť na okraje misky (cca 10 minút miesime).
  3. Necháme vykysnúť na teplom mieste cca. 30-45 minút.
  4. Na pomúčenej doske cesto rozdelíme na 6 bochníkov, ktoré pred pečením tvarujeme.
  5. Pred pečením každý kruh potrieme v mlieku rozšľahaným žĺtkom a posypeme rascou a soľou.
  6. Pečieme cca 15-18 minút na 200 °C na papieri na pečenie.
  7. Cviklu a tekvicu nakrájame na veľmi tenké kolieska, ktoré pomaly opekáme na olivovom oleji na panvici. Okoreníme a osolíme podľa chuti.
  8. Na upečený maskaľ ukladáme striedavo cviklu, tekvicu a rukolu. Zasypeme tekvicovými semiačkami a pokvapkáme tekvicovým olejom.