Grécky podpecník od Martiny
Popis
Každý zrejme pozná klasický podpecník so slaninkou a bryndzou, ale ak obľubujete spojenie sladkej a slanej chute a stredomorskú kuchyňu, tak si určite zamilujete tento slnkom zaliaty podpecník z Grécka. To, čo mu vládne, sú čerstvé sladké figy, slaná feta a jemná slaninka pancetta. Celé ochutené gréckym jogurtom a kôprom.
Ingrediencie
Cesto
- 180 ml teplého mlieka
- 18 g čerstvého droždia
- 1 ČL krupicového cukru
- 200 g polohrubej múky
- 200 g hladkej múky
- 1 ČL soli
- 1 vajce
- 1 PL sladu
- 7 PL rozpusteného masla
- masť na vymastenie plechu
Jogurtovo-fetový základ
- 200 g fety
- 200 g smotanového gréckeho jogurtu
- čierne mleté korenie
- drvené chilli
Obloženie
- minimálne 13 plátkov pancetty
- 7 ks čerstvých fíg (najlepšie fialových)
- 70 g fety
- 1 červená cibuľa
- 5 vetvičiek čerstvého tymiánu
Dozdobenie
- čerstvý kôpor
- čerstvá pažítka
Postup
- Pripravíme si kvások. Zmiešame mlieko, droždie a cukor a necháme vzísť cca 10-15 minút, kým sa na povrchu neobjavia bublinky.
- Do väčšej misy preosejeme múky, pridáme soľ. Premiešame a pridáme vzídený kvások, vajce, slad a maslo. Vymiesime (najlepšie pomocou robota) hladké cesto. Naolejovanými rukami ho dáme do tvaru bochníka a necháme v mise pod potravinárskou fóliou kysnúť cca 1 hodinu.
- Veľký plech vytrieme masťou, alebo môžeme použiť aj papier na pečenie, avšak s masťou dosiahneme chrumkavejší spodok a okraje.
- Vykysnuté cesto v rukách ešte trochu premiesime a roztlačíme na plechu do tvaru kruhu/oválu, tak aby nám vznikli hrubšie okraje.
- Na cesto nanesieme jogurtovo-fetový základ, ktorý sme pripravili zmiešaním jogurtu a roztlačenej fety. Môžeme aj rozmixovať pre jemnejšiu konzistenciu. Celý podpecník aj tak budeme zdobiť ešte celými kúskami rozdrobenej fety.
- Povrch okoreníme čiernym mletým korením, kto ľúbi, môže pridať trochu drveného chilli. Vrch ozdobíme červenou cibuľou nakrájanou na tenké pásiky, figami nakrájanými na kolieska, kúskami fety a plátkami pancetty, ktorú môžeme skrútiť do tvaru ruže. Nakoniec obložíme vetvičkami tymiánu (tie po upečení odstránime, necháme ich iba jemne pustiť chuť).
- Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C cca 15-20 minút.
- Po upečení odstránime vetvičky tymiánu a dozdobíme čerstvým kôprom a pažítkou.
Cesto
- 180 ml teplého mlieka
- 18 g čerstvého droždia
- 1 ČL krupicového cukru
- 200 g polohrubej múky
- 200 g hladkej múky
- 1 ČL soli
- 1 vajce
- 1 PL sladu
- 7 PL rozpusteného masla
- masť na vymastenie plechu
Jogurtovo-fetový základ
- 200 g fety
- 200 g smotanového gréckeho jogurtu
- čierne mleté korenie
- drvené chilli
Obloženie
- minimálne 13 plátkov pancetty
- 7 ks čerstvých fíg (najlepšie fialových)
- 70 g fety
- 1 červená cibuľa
- 5 vetvičiek čerstvého tymiánu
Dozdobenie
- čerstvý kôpor
- čerstvá pažítka
- Pripravíme si kvások. Zmiešame mlieko, droždie a cukor a necháme vzísť cca 10-15 minút, kým sa na povrchu neobjavia bublinky.
- Do väčšej misy preosejeme múky, pridáme soľ. Premiešame a pridáme vzídený kvások, vajce, slad a maslo. Vymiesime (najlepšie pomocou robota) hladké cesto. Naolejovanými rukami ho dáme do tvaru bochníka a necháme v mise pod potravinárskou fóliou kysnúť cca 1 hodinu.
- Veľký plech vytrieme masťou, alebo môžeme použiť aj papier na pečenie, avšak s masťou dosiahneme chrumkavejší spodok a okraje.
- Vykysnuté cesto v rukách ešte trochu premiesime a roztlačíme na plechu do tvaru kruhu/oválu, tak aby nám vznikli hrubšie okraje.
- Na cesto nanesieme jogurtovo-fetový základ, ktorý sme pripravili zmiešaním jogurtu a roztlačenej fety. Môžeme aj rozmixovať pre jemnejšiu konzistenciu. Celý podpecník aj tak budeme zdobiť ešte celými kúskami rozdrobenej fety.
- Povrch okoreníme čiernym mletým korením, kto ľúbi, môže pridať trochu drveného chilli. Vrch ozdobíme červenou cibuľou nakrájanou na tenké pásiky, figami nakrájanými na kolieska, kúskami fety a plátkami pancetty, ktorú môžeme skrútiť do tvaru ruže. Nakoniec obložíme vetvičkami tymiánu (tie po upečení odstránime, necháme ich iba jemne pustiť chuť).
- Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C cca 15-20 minút.
- Po upečení odstránime vetvičky tymiánu a dozdobíme čerstvým kôprom a pažítkou.