Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Grécky podpecník od Martiny

Grécky podpecník od Martiny

Popis

Každý zrejme pozná klasický podpecník so slaninkou a bryndzou, ale ak obľubujete spojenie sladkej a slanej chute a stredomorskú kuchyňu, tak si určite zamilujete tento slnkom zaliaty podpecník z Grécka. To, čo mu vládne, sú čerstvé sladké figy, slaná feta a jemná slaninka pancetta. Celé ochutené gréckym jogurtom a kôprom.

Ingrediencie

Cesto
  • 180 ml teplého mlieka
  • 18 g čerstvého droždia
  • 1 ČL krupicového cukru
  • 200 g polohrubej múky
  • 200 g hladkej múky
  • 1 ČL soli
  • 1 vajce
  • 1 PL sladu
  • 7 PL rozpusteného masla
  • masť na vymastenie plechu
Jogurtovo-fetový základ
  • 200 g fety
  • 200 g smotanového gréckeho jogurtu
  • čierne mleté korenie
  • drvené chilli
Obloženie
  • minimálne 13 plátkov pancetty
  • 7 ks čerstvých fíg (najlepšie fialových)
  • 70 g fety
  • 1 červená cibuľa
  • 5 vetvičiek čerstvého tymiánu
Dozdobenie
  • čerstvý kôpor
  • čerstvá pažítka

Postup

  1. Pripravíme si kvások. Zmiešame mlieko, droždie a cukor a necháme vzísť cca 10-15 minút, kým sa na povrchu neobjavia bublinky.
  2. Do väčšej misy preosejeme múky, pridáme soľ. Premiešame a pridáme vzídený kvások, vajce, slad a maslo. Vymiesime (najlepšie pomocou robota) hladké cesto. Naolejovanými rukami ho dáme do tvaru bochníka a necháme v mise pod potravinárskou fóliou kysnúť cca 1 hodinu.
  3. Veľký plech vytrieme masťou, alebo môžeme použiť aj papier na pečenie, avšak s masťou dosiahneme chrumkavejší spodok a okraje.
  4. Vykysnuté cesto v rukách ešte trochu premiesime a roztlačíme na plechu do tvaru kruhu/oválu, tak aby nám vznikli hrubšie okraje.
  5. Na cesto nanesieme jogurtovo-fetový základ, ktorý sme pripravili zmiešaním jogurtu a roztlačenej fety. Môžeme aj rozmixovať pre jemnejšiu konzistenciu. Celý podpecník aj tak budeme zdobiť ešte celými kúskami rozdrobenej fety.
  6. Povrch okoreníme čiernym mletým korením, kto ľúbi, môže pridať trochu drveného chilli. Vrch ozdobíme červenou cibuľou nakrájanou na tenké pásiky, figami nakrájanými na kolieska, kúskami fety a plátkami pancetty, ktorú môžeme skrútiť do tvaru ruže. Nakoniec obložíme vetvičkami tymiánu (tie po upečení odstránime, necháme ich iba jemne pustiť chuť).
  7. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C cca 15-20 minút.
  8. Po upečení odstránime vetvičky tymiánu a dozdobíme čerstvým kôprom a pažítkou.
Cesto
  • 180 ml teplého mlieka
  • 18 g čerstvého droždia
  • 1 ČL krupicového cukru
  • 200 g polohrubej múky
  • 200 g hladkej múky
  • 1 ČL soli
  • 1 vajce
  • 1 PL sladu
  • 7 PL rozpusteného masla
  • masť na vymastenie plechu
Jogurtovo-fetový základ
  • 200 g fety
  • 200 g smotanového gréckeho jogurtu
  • čierne mleté korenie
  • drvené chilli
Obloženie
  • minimálne 13 plátkov pancetty
  • 7 ks čerstvých fíg (najlepšie fialových)
  • 70 g fety
  • 1 červená cibuľa
  • 5 vetvičiek čerstvého tymiánu
Dozdobenie
  • čerstvý kôpor
  • čerstvá pažítka
  1. Pripravíme si kvások. Zmiešame mlieko, droždie a cukor a necháme vzísť cca 10-15 minút, kým sa na povrchu neobjavia bublinky.
  2. Do väčšej misy preosejeme múky, pridáme soľ. Premiešame a pridáme vzídený kvások, vajce, slad a maslo. Vymiesime (najlepšie pomocou robota) hladké cesto. Naolejovanými rukami ho dáme do tvaru bochníka a necháme v mise pod potravinárskou fóliou kysnúť cca 1 hodinu.
  3. Veľký plech vytrieme masťou, alebo môžeme použiť aj papier na pečenie, avšak s masťou dosiahneme chrumkavejší spodok a okraje.
  4. Vykysnuté cesto v rukách ešte trochu premiesime a roztlačíme na plechu do tvaru kruhu/oválu, tak aby nám vznikli hrubšie okraje.
  5. Na cesto nanesieme jogurtovo-fetový základ, ktorý sme pripravili zmiešaním jogurtu a roztlačenej fety. Môžeme aj rozmixovať pre jemnejšiu konzistenciu. Celý podpecník aj tak budeme zdobiť ešte celými kúskami rozdrobenej fety.
  6. Povrch okoreníme čiernym mletým korením, kto ľúbi, môže pridať trochu drveného chilli. Vrch ozdobíme červenou cibuľou nakrájanou na tenké pásiky, figami nakrájanými na kolieska, kúskami fety a plátkami pancetty, ktorú môžeme skrútiť do tvaru ruže. Nakoniec obložíme vetvičkami tymiánu (tie po upečení odstránime, necháme ich iba jemne pustiť chuť).
  7. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C cca 15-20 minút.
  8. Po upečení odstránime vetvičky tymiánu a dozdobíme čerstvým kôprom a pažítkou.