Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Halloweenski duchovia od Paliho

Halloweenski duchovia od Paliho

Popis

Halloweenske makronky podávam na detskej party. Náplň bude – dvojzložková. Pozostáva z krémovej náplne na báze ganache z marhúľ a karamelovej gold čokolády. Druhá štruktúrou jemnejšia náplň však bude chuťovo výraznejšia – marhuľové confi. Ochutnajte túto kombináciu a len pri jednom kúsku rozhodne nezostanete.

Ingrediencie

Makronkové cesto
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g jemnej mandľovej múky
  • 55 g vaječných bielkov izbovej teploty 1
  • 150 g krupicového cukru
  • 40 g vody
  • 55 g vaječných bielkov izbovej teploty 2
Marhuľová ganache
  • 102 g marhuľového pyré
  • ½ ČL vanilkovej pasty
  • 0,5 g kyseliny citrónovej
  • 13 g glukózového sirupu
  • 140 g blond čokoláda (gold)
  • 25 g kakaového masla
  • 25 g masla
Marhuľové confi
  • 120 g marhuľového pyré
  • 15 g citrónovej šťavy
  • 20 g krupicového cukru
  • 4 g pektínu
  • 0,2 g xantanovej gumy - voliteľné
  • 0,8 g kyseliny citrónovej
Ostatné
  • Jedlá fixa – čiernej farby Decora
  • Teflónová podložka na pečenie

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 80°C, vo food procesore si spoločne premixujeme práškový cukor s mandľovou múkou. Takto premixovanú zmes preosejeme do čistej misy a pridáme 55g vaječných bielkov.
  2. Do hrnca si dáme krupicový cukor a vodu. Zmes dáme na plameň a privedieme k varu.
  3. Medzičasom si pustíme v kuchynskom robote šľahať 55g vaječných bielkov. Vyšľaháme do konzistencie „pivnej peny“ v tomto momente musíme mať pripravený cukrový rozvar, zvarený na 118°C, ktorý po stene mixéra za stáleho šľahania nalejeme do snehu.
  4. Šľaháme do vychladnutia – do pevného snehu, na vyššom stupni rýchlosti.
  5. Takto pripravený sneh vmiešame do mandľového základu na 3-krát.
  6. Hotové cesto prenesieme do cukrárskeho vrecka s malou úzkou špičkou. Tvarujeme na teflónovú podložku, podľa želanej predlohy. Takto pripravené makronky vložíme do vyhriatej rúry a sušíme na 80°C 6 minút, následne teplotu zvýšime na 140°C a dopekáme 12 – 13 minút. Podľa veľkosti a zložitosti tvarov, tiež podľa „hrúbky hmoty“ ktorú nanášame. Po upečení necháme vychladnúť na plechu.
  7. Marhuľové pyré s vanilkou pastou, glukózou a kyselinou zahrejeme na cca. 50 – 60°C., medzitým si rozpustíme vo vyššej nádobe čokoládu s kakaovým maslom. Pripravené pyré prilievame k čokoláde na 3 krát. Vždy poriadne premiešame, na záver premixujeme ponorným mixérom do hladkej konzistencie. Keď je všetko do hladka spojené primixujeme maslo. Zmes roztiahneme do plytkej nádoby na väčšiu plochu, zatiahneme na kontakt s fóliou a necháme skryštalizovať. V chlade, prípadne počas noci pri izbovej teplote.
  8. Marhuľové pyré s citrónovou šťavou zahrejeme, pridáme cukor zmiešaný s pektínom a xantánovou gumou, privedieme k varu. Odstavíme, primiešame kyselinu citrónovú. Prikryjeme na kontakt a schladíme.
  9. Hotové makronky naplníme najprv ganache a následne ku ganache pridáme marhuľový gél. Necháme v chladničke odležať minimálne 12h.
Makronkové cesto
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g jemnej mandľovej múky
  • 55 g vaječných bielkov izbovej teploty 1
  • 150 g krupicového cukru
  • 40 g vody
  • 55 g vaječných bielkov izbovej teploty 2
Marhuľová ganache
  • 102 g marhuľového pyré
  • ½ ČL vanilkovej pasty
  • 0,5 g kyseliny citrónovej
  • 13 g glukózového sirupu
  • 140 g blond čokoláda (gold)
  • 25 g kakaového masla
  • 25 g masla
Marhuľové confi
  • 120 g marhuľového pyré
  • 15 g citrónovej šťavy
  • 20 g krupicového cukru
  • 4 g pektínu
  • 0,2 g xantanovej gumy - voliteľné
  • 0,8 g kyseliny citrónovej
Ostatné
  • Jedlá fixa – čiernej farby Decora
  • Teflónová podložka na pečenie
  1. Rúru si predhrejeme na 80°C, vo food procesore si spoločne premixujeme práškový cukor s mandľovou múkou. Takto premixovanú zmes preosejeme do čistej misy a pridáme 55g vaječných bielkov.
  2. Do hrnca si dáme krupicový cukor a vodu. Zmes dáme na plameň a privedieme k varu.
  3. Medzičasom si pustíme v kuchynskom robote šľahať 55g vaječných bielkov. Vyšľaháme do konzistencie „pivnej peny“ v tomto momente musíme mať pripravený cukrový rozvar, zvarený na 118°C, ktorý po stene mixéra za stáleho šľahania nalejeme do snehu.
  4. Šľaháme do vychladnutia – do pevného snehu, na vyššom stupni rýchlosti.
  5. Takto pripravený sneh vmiešame do mandľového základu na 3-krát.
  6. Hotové cesto prenesieme do cukrárskeho vrecka s malou úzkou špičkou. Tvarujeme na teflónovú podložku, podľa želanej predlohy. Takto pripravené makronky vložíme do vyhriatej rúry a sušíme na 80°C 6 minút, následne teplotu zvýšime na 140°C a dopekáme 12 – 13 minút. Podľa veľkosti a zložitosti tvarov, tiež podľa „hrúbky hmoty“ ktorú nanášame. Po upečení necháme vychladnúť na plechu.
  7. Marhuľové pyré s vanilkou pastou, glukózou a kyselinou zahrejeme na cca. 50 – 60°C., medzitým si rozpustíme vo vyššej nádobe čokoládu s kakaovým maslom. Pripravené pyré prilievame k čokoláde na 3 krát. Vždy poriadne premiešame, na záver premixujeme ponorným mixérom do hladkej konzistencie. Keď je všetko do hladka spojené primixujeme maslo. Zmes roztiahneme do plytkej nádoby na väčšiu plochu, zatiahneme na kontakt s fóliou a necháme skryštalizovať. V chlade, prípadne počas noci pri izbovej teplote.
  8. Marhuľové pyré s citrónovou šťavou zahrejeme, pridáme cukor zmiešaný s pektínom a xantánovou gumou, privedieme k varu. Odstavíme, primiešame kyselinu citrónovú. Prikryjeme na kontakt a schladíme.
  9. Hotové makronky naplníme najprv ganache a následne ku ganache pridáme marhuľový gél. Necháme v chladničke odležať minimálne 12h.