Hniezdo od Janky
Popis
Tieto poháriky sú určené pre môjho brata, ktorý tento rok končí vysokú školu a chystá sa vyletieť z hniezda do veľkého sveta.
Ingrediencie
Jogurtové želé:
- 300 ml smotany na šľahanie 33 %
- 200 ml bieleho jogurtu
- 1 balenie KLC želatíny
- 1 škoricový cukor
- ½ ČL mletého muškátového orieška
- 10 g kryštálového cukru
Slivkové želé:
- 500 g mrazených sliviek
- 5 PL kryštálového cukru
- 1 balenie cukrárske želé extra silný agar červený
- 3 PL rumu
Pečená bezlepková sušienka:
- 50 g kryštálového cukru
- 1 vajce
- 20 g mletého maku
- 3 ml slnečnicového oleja
- 35 g bezlepkovej zmesi na jemné pečivo
Čokoládový vtáčik:
- 300 g bielej čokolády
- 2 plátky zlata
Karamelový krém:
- 100 g mascarpone
- 1 PL karamelového salka
Postup
- Na jogurtové želé: Smotanu nalejeme do hrnca, pridáme škoricový cukor a muškátový oriešok, premiešame a jemne prihrejeme. Zmes prelejeme cez jemné sitko, aby sa korenie zachytilo a neusadzovalo v poháriku.
- Želatínu a cukor zmiešame, necháme napučať v smotane a následne zahrievame do 60 °C. Pridáme jogurt a dobre premiešame. Smotanu nalejeme do naklonených pohárikov a necháme jogurtový krém zatuhnúť.
- Na slivkové želé: Slivky nakrájame, pridáme polovicu cukru a povaríme. Necháme vychladnúť. Zvyšný cukor zmiešame s agarem a pridáme k slivkám. Zmes začneme variť a pridáme rum. Nalejeme do pohárikov ako druhú vrstvu.
- Pečená maková sušienka: Suroviny zmiešame do polotekutého cesta. Na plech s papierom nanášame malé placky a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C cca 5 minút. Po vytiahnutí ich narežeme na pásiky.
- Čokoládového vtáčika pripravíme tak, že čokoládu zohrejeme vo vodnom kúpeli a nalejeme do formy vtáčika. Vtáčika ozdobíme zlatou fóliou.
- Karamelový krém pripravíme zmiešaním mascarpone s karamelovým salkom. Prenesieme do vrecka so špičkou s jemnými zárezmi pre vytvorenie kvietkov.
- Kompletizácia: Do pohárikov naukladáme kúsky sušienky, nastriekame kvietky z karamelového krému a na vrch položíme čokoládového vtáčika. Poháriky servírujeme zavesené na stojane.
Jogurtové želé:
- 300 ml smotany na šľahanie 33 %
- 200 ml bieleho jogurtu
- 1 balenie KLC želatíny
- 1 škoricový cukor
- ½ ČL mletého muškátového orieška
- 10 g kryštálového cukru
Slivkové želé:
- 500 g mrazených sliviek
- 5 PL kryštálového cukru
- 1 balenie cukrárske želé extra silný agar červený
- 3 PL rumu
Pečená bezlepková sušienka:
- 50 g kryštálového cukru
- 1 vajce
- 20 g mletého maku
- 3 ml slnečnicového oleja
- 35 g bezlepkovej zmesi na jemné pečivo
Čokoládový vtáčik:
- 300 g bielej čokolády
- 2 plátky zlata
Karamelový krém:
- 100 g mascarpone
- 1 PL karamelového salka
- Na jogurtové želé: Smotanu nalejeme do hrnca, pridáme škoricový cukor a muškátový oriešok, premiešame a jemne prihrejeme. Zmes prelejeme cez jemné sitko, aby sa korenie zachytilo a neusadzovalo v poháriku.
- Želatínu a cukor zmiešame, necháme napučať v smotane a následne zahrievame do 60 °C. Pridáme jogurt a dobre premiešame. Smotanu nalejeme do naklonených pohárikov a necháme jogurtový krém zatuhnúť.
- Na slivkové želé: Slivky nakrájame, pridáme polovicu cukru a povaríme. Necháme vychladnúť. Zvyšný cukor zmiešame s agarem a pridáme k slivkám. Zmes začneme variť a pridáme rum. Nalejeme do pohárikov ako druhú vrstvu.
- Pečená maková sušienka: Suroviny zmiešame do polotekutého cesta. Na plech s papierom nanášame malé placky a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C cca 5 minút. Po vytiahnutí ich narežeme na pásiky.
- Čokoládového vtáčika pripravíme tak, že čokoládu zohrejeme vo vodnom kúpeli a nalejeme do formy vtáčika. Vtáčika ozdobíme zlatou fóliou.
- Karamelový krém pripravíme zmiešaním mascarpone s karamelovým salkom. Prenesieme do vrecka so špičkou s jemnými zárezmi pre vytvorenie kvietkov.
- Kompletizácia: Do pohárikov naukladáme kúsky sušienky, nastriekame kvietky z karamelového krému a na vrch položíme čokoládového vtáčika. Poháriky servírujeme zavesené na stojane.