Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Hniezdo od Janky

Hniezdo od Janky

Popis

Tieto poháriky sú určené pre môjho brata, ktorý tento rok končí vysokú školu a chystá sa vyletieť z hniezda do veľkého sveta.

Ingrediencie

Jogurtové želé:
  • 300 ml smotany na šľahanie 33 %
  • 200 ml bieleho jogurtu
  • 1 balenie KLC želatíny
  • 1 škoricový cukor
  • ½ ČL mletého muškátového orieška
  • 10 g kryštálového cukru
Slivkové želé:
  • 500 g mrazených sliviek
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 1 balenie cukrárske želé extra silný agar červený
  • 3 PL rumu
Pečená bezlepková sušienka:
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • 20 g mletého maku
  • 3 ml slnečnicového oleja
  • 35 g bezlepkovej zmesi na jemné pečivo
Čokoládový vtáčik:
  • 300 g bielej čokolády
  • 2 plátky zlata
Karamelový krém:
  • 100 g mascarpone
  • 1 PL karamelového salka

Postup

  1. Na jogurtové želé: Smotanu nalejeme do hrnca, pridáme škoricový cukor a muškátový oriešok, premiešame a jemne prihrejeme. Zmes prelejeme cez jemné sitko, aby sa korenie zachytilo a neusadzovalo v poháriku.
  2. Želatínu a cukor zmiešame, necháme napučať v smotane a následne zahrievame do 60 °C. Pridáme jogurt a dobre premiešame. Smotanu nalejeme do naklonených pohárikov a necháme jogurtový krém zatuhnúť.
  3. Na slivkové želé: Slivky nakrájame, pridáme polovicu cukru a povaríme. Necháme vychladnúť. Zvyšný cukor zmiešame s agarem a pridáme k slivkám. Zmes začneme variť a pridáme rum. Nalejeme do pohárikov ako druhú vrstvu.
  4. Pečená maková sušienka: Suroviny zmiešame do polotekutého cesta. Na plech s papierom nanášame malé placky a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C cca 5 minút. Po vytiahnutí ich narežeme na pásiky.
  5. Čokoládového vtáčika pripravíme tak, že čokoládu zohrejeme vo vodnom kúpeli a nalejeme do formy vtáčika. Vtáčika ozdobíme zlatou fóliou.
  6. Karamelový krém pripravíme zmiešaním mascarpone s karamelovým salkom. Prenesieme do vrecka so špičkou s jemnými zárezmi pre vytvorenie kvietkov.
  7. Kompletizácia: Do pohárikov naukladáme kúsky sušienky, nastriekame kvietky z karamelového krému a na vrch položíme čokoládového vtáčika. Poháriky servírujeme zavesené na stojane.
Jogurtové želé:
  • 300 ml smotany na šľahanie 33 %
  • 200 ml bieleho jogurtu
  • 1 balenie KLC želatíny
  • 1 škoricový cukor
  • ½ ČL mletého muškátového orieška
  • 10 g kryštálového cukru
Slivkové želé:
  • 500 g mrazených sliviek
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 1 balenie cukrárske želé extra silný agar červený
  • 3 PL rumu
Pečená bezlepková sušienka:
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • 20 g mletého maku
  • 3 ml slnečnicového oleja
  • 35 g bezlepkovej zmesi na jemné pečivo
Čokoládový vtáčik:
  • 300 g bielej čokolády
  • 2 plátky zlata
Karamelový krém:
  • 100 g mascarpone
  • 1 PL karamelového salka
  1. Na jogurtové želé: Smotanu nalejeme do hrnca, pridáme škoricový cukor a muškátový oriešok, premiešame a jemne prihrejeme. Zmes prelejeme cez jemné sitko, aby sa korenie zachytilo a neusadzovalo v poháriku.
  2. Želatínu a cukor zmiešame, necháme napučať v smotane a následne zahrievame do 60 °C. Pridáme jogurt a dobre premiešame. Smotanu nalejeme do naklonených pohárikov a necháme jogurtový krém zatuhnúť.
  3. Na slivkové želé: Slivky nakrájame, pridáme polovicu cukru a povaríme. Necháme vychladnúť. Zvyšný cukor zmiešame s agarem a pridáme k slivkám. Zmes začneme variť a pridáme rum. Nalejeme do pohárikov ako druhú vrstvu.
  4. Pečená maková sušienka: Suroviny zmiešame do polotekutého cesta. Na plech s papierom nanášame malé placky a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C cca 5 minút. Po vytiahnutí ich narežeme na pásiky.
  5. Čokoládového vtáčika pripravíme tak, že čokoládu zohrejeme vo vodnom kúpeli a nalejeme do formy vtáčika. Vtáčika ozdobíme zlatou fóliou.
  6. Karamelový krém pripravíme zmiešaním mascarpone s karamelovým salkom. Prenesieme do vrecka so špičkou s jemnými zárezmi pre vytvorenie kvietkov.
  7. Kompletizácia: Do pohárikov naukladáme kúsky sušienky, nastriekame kvietky z karamelového krému a na vrch položíme čokoládového vtáčika. Poháriky servírujeme zavesené na stojane.