Jahodové srdce od Tonky
Popis
Súhra mandlí, jahôd a prosecca je čistá romantika. Je to valentínske srdce pre môjho manžela, ktorý stojí pri mne, zvláda aj moje nálady a poslušne umýva riady po pečení. Takto nejak vyzerajú naše romantické chvíle vo dvojici - trochu sladkého, jahody a bublinky.
Ingrediencie
Cesto
- 1 hrnček masla
- 1 hrnček trstinového cukru
- 4 vajcia M
- 1 a ½ hrnčeka mandľovej múky
- ¼ hrnčeka krupice
- 1 hrnček ricotty
- 1 PL mascarpone
- 1 ČL vanilkového extraktu
- kôra z jedného citróna
- šťava z polovice citróna
- štipka soli
Krém
- 1 a ½ hrnčeka mlieka
- 1 pudingový prášok
- ½ hrnčeka kryštálového cukru
- 1 a ¼ hrnčeka masla
- 1/3 hrnčeka prosecca
Ozdoba
- 25 kusov väčších jahôd
- mäta
- prosecco do pohárov
Postup
- Rúru zohrejeme na 180 °C. Na veľký plech položíme papier na pečenie, ktorým obalíme zo spodnej strany ráfik v tvare srdca o priemere 32 cm.
- Na prípravu cesta si vyšľaháme zmäknuté maslo s polovicou cukru do peny. Postupne pridávame po jednom žĺtku, vanilkový extrakt, citrónovú kôru, mandľovú múku, krupicu, ricottu, mascarpone a nakoniec citrónovú šťavu. Nakoniec zľahka zamiešame sneh z bielkov, druhú polovicu cukru a soľ. Takto pripravené cesto vylejeme do pripraveného ráfika.
- Pečieme 35-40 minút.
- Na krém si najprv uvaríme hustý puding z mlieka, pudingového prášku a cukru. Prikryjeme fóliou a necháme mierne zachladiť. Následne do pudingu zašľaháme prosecco a maslo.
- Na vychladený korpus nanesieme krém a úhľadne naukladáme na plátky nakrájané jahody.
- Podávame s vychladeným proseccom.
Cesto
- 1 hrnček masla
- 1 hrnček trstinového cukru
- 4 vajcia M
- 1 a ½ hrnčeka mandľovej múky
- ¼ hrnčeka krupice
- 1 hrnček ricotty
- 1 PL mascarpone
- 1 ČL vanilkového extraktu
- kôra z jedného citróna
- šťava z polovice citróna
- štipka soli
Krém
- 1 a ½ hrnčeka mlieka
- 1 pudingový prášok
- ½ hrnčeka kryštálového cukru
- 1 a ¼ hrnčeka masla
- 1/3 hrnčeka prosecca
Ozdoba
- 25 kusov väčších jahôd
- mäta
- prosecco do pohárov
- Rúru zohrejeme na 180 °C. Na veľký plech položíme papier na pečenie, ktorým obalíme zo spodnej strany ráfik v tvare srdca o priemere 32 cm.
- Na prípravu cesta si vyšľaháme zmäknuté maslo s polovicou cukru do peny. Postupne pridávame po jednom žĺtku, vanilkový extrakt, citrónovú kôru, mandľovú múku, krupicu, ricottu, mascarpone a nakoniec citrónovú šťavu. Nakoniec zľahka zamiešame sneh z bielkov, druhú polovicu cukru a soľ. Takto pripravené cesto vylejeme do pripraveného ráfika.
- Pečieme 35-40 minút.
- Na krém si najprv uvaríme hustý puding z mlieka, pudingového prášku a cukru. Prikryjeme fóliou a necháme mierne zachladiť. Následne do pudingu zašľaháme prosecco a maslo.
- Na vychladený korpus nanesieme krém a úhľadne naukladáme na plátky nakrájané jahody.
- Podávame s vychladeným proseccom.