Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Jemná torta od Danky

Jemná torta od Danky

Popis

Domov - to sme my štyria - ja, môj Dodík a deti Luky a Ninka a toto sú naše najobľúbenejšie chute a kombinácie v torte. Zlatý nápis Home Sweet Home a bronzovo-zlaté ozdoby symbolizujú vzácnosť, ktorú domov pre mňa predstavuje. Vďaka nim si žijem svoj splnený sen.

Ingrediencie

Korpus
  • 10 vajec
  • 275 g kryštálového cukru
  • 250 g hladkej múky
  • 3/4 ČL prášku do pečiva
  • 125 ml mlieka
  • 2  a ½ ČL mletej vanilky
  • 3 g soli
  • 25 g lyofilizovaných malín
Ozdoba
  • 400 g bielej čokolády
  • 1 ČL zlatej práškovej farby
  • 1 ČL bronzovej práškovej farby
Coulis
  • 600 g mrazených malín
  • 60 g kryštálového cukru
  • 1 ČL pektínu
  • 250 g čerstvých malín
Slaný karamel
  • 200 g kryštálového cukru
  • 200 g smotany na šľahanie 40 %
  • 1 ČL soli
Sirup
  • 150 ml mlieka
  • 75 g trstinového cukru
Krém
  • 350 g mascarpone
  • 350 g jemného tvarohu tučného 9 %
  • 350 g smotanového syra
  • 350 g smotany na šľahanie 40 %
  • 200 g práškového cukru
  • 2 ČL vanilkovej pasty
Obter
  • 250 g bielej čokolády
  • 500 g mascarpone
  • 250 g smotanového syra
  • 250 g smotany na šľahanie 40 %
  • 75 g práškového cukru
  • 1 ČL vanilkovej pasty
Nápis
  • 3 ČL vymiešaného krému
  • 3 ČL zlatej práškovej farby
  • 2 ČL alkoholu

Postup

  1. Rúru zapneme na 175 °C. Boky hranatej formy s priemerom 20 x 40 cm vymastíme maslom a dno vyložíme papierom na pečenie.
  2. Bielka oddelíme od žĺtkov a vymiešame ich so soľou na pevnú penu.
  3. Žĺtka vymiešame s cukrom na svetlú a hustú penu, trvá to približne 10 minút. Postupne prilievame mlieko a pridáme mletú vanilku.
  4. V ďalšej miske si zmiešame múku s práškom do pečiva a striedavo so snehom z bielok pridávame ku žĺtkovej zmesi. Miešame jemne máskatkom.
  5. Vylejeme do pripravenej formy a pečieme 35 minút.
  6. Po vybraní z rúry necháme chvíľu vychladnúť. Potom korpus vyberieme z formy a ešte teplý zabalíme do potravinovej fólie. Po vychladení ho rozkrojíme na dve časti, každá veľkosti 17 x 17 cm.
  7. Čokoládu vytemperujeme a nalejeme do silikónových foriem v tvare pologúľ. Po 10-tich minútach vložíme do chladničky.
  8. Mrazené maliny zmiešame s cukrom, pridáme pektín a povaríme do zhustnutia resp. odparenia vody. Prepasírujeme cez sitko.
  9. Slaný karamel pripravujeme v hrnci na miernom ohni. Do hrnca dáme na dno prvú vrstvu cukru. Keď sa cukor roztopí, zamiešame lízatkom a pridáme ďalšiu vrstvu cukru. Miešame do rozpustenia. Toto opakujeme s ďalšími dávkami cukru. Smotanu zahrejeme a veľmi pomaly, po malých dávkach primiešavame do roztaveného cukru. Na záver pridáme soľ a miešame do rozpustenia. Zmes prelejeme do malého pohárika alebo do inej nádobky, či misky.
  10. Pripravíme si sirup. Mlieko zohrejeme s cukrom, miešame do rozpustenia a necháme vychladnúť.
  11. Na krém zmiešame spolu mascarpone, smotanu, tvaroh, smotanový syr, preosiaty cukor a vanilkovú pastu. Vymiešame na pevný krém. Nanášať ho budeme pomocou cukrárskeho vrecka s približne 1 cm otvorom. Časť krému si odložíme bokom na vytvorenie finálneho nápisu.
  12. Korpus rozdelíme na 2 polovice, zrežeme zhora (vyrovnanie) a ďalej rozrežeme na dva rovnaké pláty.
  13. Prvý korpus štetcom potrieme sirupom a dáme naň polovicu malinového coulis (asi 1 cm od okraja). Poukladáme polovicu čerstvých malín.
  14. Striekame krém od okraja torty po stred. Na okraj urobíme dve vrstvy.
  15. Zarovnáme dlhou špachtľou a položíme druhý korpus. Postup zopakujeme.
  16. Tretí korpus potrieme sirupom, dáme jednu vrstvu krému. Do stredu dáme karamel. Štvrtý korpus potrieme z vnútornej strany sirupom a položíme navrch.
  17. Boky torty obalíme fóliou a dáme zachladiť.
  18. Na prípravu obteru si najskôr pripravíme čokoládu, ktorú zmiešame so zahriatou smotanou (200 g). Po rozpustení čokolády zakryjeme potravinovou fóliou a dáme zachladiť.
  19. Po vychladení vyšľaháme čokoládovú zmes so zvyšnou smotanou, mascarpone, smotanovým syrom, tvarohom, vanilkovou pastou a preosiatym práškovým cukrom.
  20. Po vyšľahaní na pevný hustý krém, vložíme do cukrárskeho vrecka a striekame na tortu. Začneme bokmi – uhladíme. Na vrch torty položíme zalaminovaný nápis s fóliou. Následne nastriekame krém na vrch a uhladíme. Kúsok fólie zostane trčať z torty, aby bolo zrejmé, kde sa má nápis odtiahnuť. Dáme zachladiť.
  21. Pologule vyberieme z foriem a jednu priložíme hranou na teplý tanier a spojíme s druhou polovicou. Pomocou štetca natrieme na čokoládové gule práškovú farbu.
  22. Zmiešame krém, práškovú farbu, alkohol, naplníme vrecko s tenkou špičkou a napíšeme nápis Home Sweet Home a tortu ozdobíme pripravenými čokoládovými guľami.

Ingrediencie

Korpus
  • 10 vajec
  • 275 g kryštálového cukru
  • 250 g hladkej múky
  • 3/4 ČL prášku do pečiva
  • 125 ml mlieka
  • 2  a ½ ČL mletej vanilky
  • 3 g soli
  • 25 g lyofilizovaných malín
Ozdoba
  • 400 g bielej čokolády
  • 1 ČL zlatej práškovej farby
  • 1 ČL bronzovej práškovej farby
Coulis
  • 600 g mrazených malín
  • 60 g kryštálového cukru
  • 1 ČL pektínu
  • 250 g čerstvých malín
Slaný karamel
  • 200 g kryštálového cukru
  • 200 g smotany na šľahanie 40 %
  • 1 ČL soli
Sirup
  • 150 ml mlieka
  • 75 g trstinového cukru
Krém
  • 350 g mascarpone
  • 350 g jemného tvarohu tučného 9 %
  • 350 g smotanového syra
  • 350 g smotany na šľahanie 40 %
  • 200 g práškového cukru
  • 2 ČL vanilkovej pasty
Obter
  • 250 g bielej čokolády
  • 500 g mascarpone
  • 250 g smotanového syra
  • 250 g smotany na šľahanie 40 %
  • 75 g práškového cukru
  • 1 ČL vanilkovej pasty
Nápis
  • 3 ČL vymiešaného krému
  • 3 ČL zlatej práškovej farby
  • 2 ČL alkoholu

Postup

  1. Rúru zapneme na 175 °C. Boky hranatej formy s priemerom 20 x 40 cm vymastíme maslom a dno vyložíme papierom na pečenie.
  2. Bielka oddelíme od žĺtkov a vymiešame ich so soľou na pevnú penu.
  3. Žĺtka vymiešame s cukrom na svetlú a hustú penu, trvá to približne 10 minút. Postupne prilievame mlieko a pridáme mletú vanilku.
  4. V ďalšej miske si zmiešame múku s práškom do pečiva a striedavo so snehom z bielok pridávame ku žĺtkovej zmesi. Miešame jemne máskatkom.
  5. Vylejeme do pripravenej formy a pečieme 35 minút.
  6. Po vybraní z rúry necháme chvíľu vychladnúť. Potom korpus vyberieme z formy a ešte teplý zabalíme do potravinovej fólie. Po vychladení ho rozkrojíme na dve časti, každá veľkosti 17 x 17 cm.
  7. Čokoládu vytemperujeme a nalejeme do silikónových foriem v tvare pologúľ. Po 10-tich minútach vložíme do chladničky.
  8. Mrazené maliny zmiešame s cukrom, pridáme pektín a povaríme do zhustnutia resp. odparenia vody. Prepasírujeme cez sitko.
  9. Slaný karamel pripravujeme v hrnci na miernom ohni. Do hrnca dáme na dno prvú vrstvu cukru. Keď sa cukor roztopí, zamiešame lízatkom a pridáme ďalšiu vrstvu cukru. Miešame do rozpustenia. Toto opakujeme s ďalšími dávkami cukru. Smotanu zahrejeme a veľmi pomaly, po malých dávkach primiešavame do roztaveného cukru. Na záver pridáme soľ a miešame do rozpustenia. Zmes prelejeme do malého pohárika alebo do inej nádobky, či misky.
  10. Pripravíme si sirup. Mlieko zohrejeme s cukrom, miešame do rozpustenia a necháme vychladnúť.
  11. Na krém zmiešame spolu mascarpone, smotanu, tvaroh, smotanový syr, preosiaty cukor a vanilkovú pastu. Vymiešame na pevný krém. Nanášať ho budeme pomocou cukrárskeho vrecka s približne 1 cm otvorom. Časť krému si odložíme bokom na vytvorenie finálneho nápisu.
  12. Korpus rozdelíme na 2 polovice, zrežeme zhora (vyrovnanie) a ďalej rozrežeme na dva rovnaké pláty.
  13. Prvý korpus štetcom potrieme sirupom a dáme naň polovicu malinového coulis (asi 1 cm od okraja). Poukladáme polovicu čerstvých malín.
  14. Striekame krém od okraja torty po stred. Na okraj urobíme dve vrstvy.
  15. Zarovnáme dlhou špachtľou a položíme druhý korpus. Postup zopakujeme.
  16. Tretí korpus potrieme sirupom, dáme jednu vrstvu krému. Do stredu dáme karamel. Štvrtý korpus potrieme z vnútornej strany sirupom a položíme navrch.
  17. Boky torty obalíme fóliou a dáme zachladiť.
  18. Na prípravu obteru si najskôr pripravíme čokoládu, ktorú zmiešame so zahriatou smotanou (200 g). Po rozpustení čokolády zakryjeme potravinovou fóliou a dáme zachladiť.
  19. Po vychladení vyšľaháme čokoládovú zmes so zvyšnou smotanou, mascarpone, smotanovým syrom, tvarohom, vanilkovou pastou a preosiatym práškovým cukrom.
  20. Po vyšľahaní na pevný hustý krém, vložíme do cukrárskeho vrecka a striekame na tortu. Začneme bokmi – uhladíme. Na vrch torty položíme zalaminovaný nápis s fóliou. Následne nastriekame krém na vrch a uhladíme. Kúsok fólie zostane trčať z torty, aby bolo zrejmé, kde sa má nápis odtiahnuť. Dáme zachladiť.
  21. Pologule vyberieme z foriem a jednu priložíme hranou na teplý tanier a spojíme s druhou polovicou. Pomocou štetca natrieme na čokoládové gule práškovú farbu.
  22. Zmiešame krém, práškovú farbu, alkohol, naplníme vrecko s tenkou špičkou a napíšeme nápis Home Sweet Home a tortu ozdobíme pripravenými čokoládovými guľami.