Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Jesenná záhrada od Dávida

Jesenná záhrada od Dávida

Popis

Môj dedko bol veľký puntičkár a veľmi rád pracoval na záhrade. Bral to ako určitú formu relaxu a ako malý som mu v záhrade pomáhal. Všetko mi pekne vysvetľoval, čo a ako treba urobiť, a ja som ho s obdivom pozoroval. Tento podpecník má pripomínať jesennú záhradu, keď sme všetko zo záhrady zbierali a pripravovali sa na zimu.

Ingrediencie

Cesto
  • 500 g hladkej múky
  • 1 kocka droždia
  • 250 ml mlieka
  • 2 čajové lyžičky cukru
  • 250 g gréckeho jogurtu
  • soľ
  • granulovaný cesnak
  • 100 g parmezánu
  • olivový olej
Zdobenie
  • 100 g reďkovky
  • 200 g cherry paradajok
  • 1 ks papriky (žltá, červená, zelená)
  • 8 ks čili papričiek resp. farebných minipapričiek
  • 300 g stopkového zeleru
  • čierny sezam
  • čerstvý rozmarín
  • čerstvý kôpor
  • 2 ks červenej cibule
  • 300 g húb Shimeji
Dip
  • 250 g gréckeho jogurtu
  • šťava z jedného citróna
  • čierne korenie
  • 20 g petržlenovej vňate
  • 10 g soli

Postup

  1. V miske zmiešame múku, soľ a grécky jogurt.
  2. Pripravíme si vlažné mlieko, do ktorého pridáme cukor a rozdrobené droždie.
  3. Všetko spolu zmiešame, kým nevznikne hladké cesto.
  4. Na konci pridáme cesnak a parmezán, ktorý zapracujeme do cesta.
  5. Necháme vykysnúť cca 1 hodinu.
  6. Po vykysnutí cesto vyberieme z misky a rozvaľkáme na obdĺžnik.
  7. Plech pokvapkáme olivovým olejom, ktorý posolíme.
  8. Na plech preložíme vyvaľkané cesto.
  9. Ozdobujeme zeleninou.
  10. Na záver pokvapkáme olivovým olejom a posolíme.
  11. Pečieme pri 180 °C 25-30 minút.
  12. Dip si pripravíme tak, že do gréckeho jogurtu pridáme nasekaný medvedí cesnak a všetko spolu premiešame.
Cesto
  • 500 g hladkej múky
  • 1 kocka droždia
  • 250 ml mlieka
  • 2 čajové lyžičky cukru
  • 250 g gréckeho jogurtu
  • soľ
  • granulovaný cesnak
  • 100 g parmezánu
  • olivový olej
Zdobenie
  • 100 g reďkovky
  • 200 g cherry paradajok
  • 1 ks papriky (žltá, červená, zelená)
  • 8 ks čili papričiek resp. farebných minipapričiek
  • 300 g stopkového zeleru
  • čierny sezam
  • čerstvý rozmarín
  • čerstvý kôpor
  • 2 ks červenej cibule
  • 300 g húb Shimeji
Dip
  • 250 g gréckeho jogurtu
  • šťava z jedného citróna
  • čierne korenie
  • 20 g petržlenovej vňate
  • 10 g soli
  1. V miske zmiešame múku, soľ a grécky jogurt.
  2. Pripravíme si vlažné mlieko, do ktorého pridáme cukor a rozdrobené droždie.
  3. Všetko spolu zmiešame, kým nevznikne hladké cesto.
  4. Na konci pridáme cesnak a parmezán, ktorý zapracujeme do cesta.
  5. Necháme vykysnúť cca 1 hodinu.
  6. Po vykysnutí cesto vyberieme z misky a rozvaľkáme na obdĺžnik.
  7. Plech pokvapkáme olivovým olejom, ktorý posolíme.
  8. Na plech preložíme vyvaľkané cesto.
  9. Ozdobujeme zeleninou.
  10. Na záver pokvapkáme olivovým olejom a posolíme.
  11. Pečieme pri 180 °C 25-30 minút.
  12. Dip si pripravíme tak, že do gréckeho jogurtu pridáme nasekaný medvedí cesnak a všetko spolu premiešame.