Jesenná záhrada od Dávida
Popis
Môj dedko bol veľký puntičkár a veľmi rád pracoval na záhrade. Bral to ako určitú formu relaxu a ako malý som mu v záhrade pomáhal. Všetko mi pekne vysvetľoval, čo a ako treba urobiť, a ja som ho s obdivom pozoroval. Tento podpecník má pripomínať jesennú záhradu, keď sme všetko zo záhrady zbierali a pripravovali sa na zimu.
Ingrediencie
Cesto
- 500 g hladkej múky
- 1 kocka droždia
- 250 ml mlieka
- 2 čajové lyžičky cukru
- 250 g gréckeho jogurtu
- soľ
- granulovaný cesnak
- 100 g parmezánu
- olivový olej
Zdobenie
- 100 g reďkovky
- 200 g cherry paradajok
- 1 ks papriky (žltá, červená, zelená)
- 8 ks čili papričiek resp. farebných minipapričiek
- 300 g stopkového zeleru
- čierny sezam
- čerstvý rozmarín
- čerstvý kôpor
- 2 ks červenej cibule
- 300 g húb Shimeji
Dip
- 250 g gréckeho jogurtu
- šťava z jedného citróna
- čierne korenie
- 20 g petržlenovej vňate
- 10 g soli
Postup
- V miske zmiešame múku, soľ a grécky jogurt.
- Pripravíme si vlažné mlieko, do ktorého pridáme cukor a rozdrobené droždie.
- Všetko spolu zmiešame, kým nevznikne hladké cesto.
- Na konci pridáme cesnak a parmezán, ktorý zapracujeme do cesta.
- Necháme vykysnúť cca 1 hodinu.
- Po vykysnutí cesto vyberieme z misky a rozvaľkáme na obdĺžnik.
- Plech pokvapkáme olivovým olejom, ktorý posolíme.
- Na plech preložíme vyvaľkané cesto.
- Ozdobujeme zeleninou.
- Na záver pokvapkáme olivovým olejom a posolíme.
- Pečieme pri 180 °C 25-30 minút.
- Dip si pripravíme tak, že do gréckeho jogurtu pridáme nasekaný medvedí cesnak a všetko spolu premiešame.
Cesto
- 500 g hladkej múky
- 1 kocka droždia
- 250 ml mlieka
- 2 čajové lyžičky cukru
- 250 g gréckeho jogurtu
- soľ
- granulovaný cesnak
- 100 g parmezánu
- olivový olej
Zdobenie
- 100 g reďkovky
- 200 g cherry paradajok
- 1 ks papriky (žltá, červená, zelená)
- 8 ks čili papričiek resp. farebných minipapričiek
- 300 g stopkového zeleru
- čierny sezam
- čerstvý rozmarín
- čerstvý kôpor
- 2 ks červenej cibule
- 300 g húb Shimeji
Dip
- 250 g gréckeho jogurtu
- šťava z jedného citróna
- čierne korenie
- 20 g petržlenovej vňate
- 10 g soli
- V miske zmiešame múku, soľ a grécky jogurt.
- Pripravíme si vlažné mlieko, do ktorého pridáme cukor a rozdrobené droždie.
- Všetko spolu zmiešame, kým nevznikne hladké cesto.
- Na konci pridáme cesnak a parmezán, ktorý zapracujeme do cesta.
- Necháme vykysnúť cca 1 hodinu.
- Po vykysnutí cesto vyberieme z misky a rozvaľkáme na obdĺžnik.
- Plech pokvapkáme olivovým olejom, ktorý posolíme.
- Na plech preložíme vyvaľkané cesto.
- Ozdobujeme zeleninou.
- Na záver pokvapkáme olivovým olejom a posolíme.
- Pečieme pri 180 °C 25-30 minút.
- Dip si pripravíme tak, že do gréckeho jogurtu pridáme nasekaný medvedí cesnak a všetko spolu premiešame.