Karneval v Benátkach od Martina
Popis
Sme milovníkmi Talianska a oblasť Venezia pravidelne navštevujeme. Naším snom je účasť na Benátskom karnevale a preto by som rád preniesol aspoň kúsok z neho na náš zdobený PIE. Na ceste bude znázornený most Ponte di Rialto s typickou benátskou gondolou a karnevalovými maskami.
Ingrediencie
Cesto:
- 600 g múka hladká špeciál
- 300 g práškový cukor
- 80 g maslo – izbová teplota
- 3 ks vajcia
- Štipka soli
Slivkový lekvár:
- 500 g sliviek
- 250 g želírovací cukor 2:1
- 1 ČL škorice
- 2 ks citrónov
- Rum podľa chuti
Plnka:
- 200 ml slivkového lekváru
- 200 g vlašských orechov
- 200 g mletého maku
- 250 g jemného hrudkového tvarohu
- 250 g masla
- 100 g práškového cukru
- 50 g kryštálového cukru
- 50 ml mlieka (3,5%)
- 1 ks vaječný žĺtok
- 2 balenia vanilkového cukru
Ozdoba:
- Gelová farba Wilton – hnedá
- Gelová farba Wilton – oranžová
- Gelová farba Wilton – žltá
Postup
- Rúru rozohrejeme na 180 °C a formu vymastíme olejom.
- Múku, cukor a soľ dáme do misky a premiešame rukami.
- Pridáme na kocky nakrájané maslo izbovej teploty a rukami zapracovávame maslo, až kým nemáme sypké cesto.
- Pridáme vajcia a vypracujeme cesto. Nemiesime veľmi, aby sa cesto neskôr netrhalo.
- Zabalíme do fólie a necháme v chladničke odpočinúť 30 minút.
- Po uplynutí času cesto vyložíme von a necháme 5 minút prispôsobiť sa teplote vzduchu, aby sa s ním dobre pracovalo.
- Cesto si rozdelíme na 2 časti.
- Jednu časť vyvaľkáme medzi papiermi na pečenie a preložíme na plech.
- Kraje dobre pritlačíme, aby bol vzor na PIE dobre vidieť a neobsahoval nerovnosti.
- Pripravíme si slivkový lekvár.
- Do hrnca dáme na jemno nakrájané slivky, cukor a citrónovú šťavu a spolu varíme na miernom ohni až do požadovanej konzistencie.
- Po uvarení necháme poriadne vychladnúť.
- Cesto potrieme vychladnutým slivkovým lekvárom.
- Na plnku zarobíme mak s vlažným mliekom a práškovým cukrom, mleté orechy s práškovým cukrom a tvaroh so žĺtkom, kryštálovým a vanilkovým cukrom.
- Plnky pridávame po vrstvách: orechová, maková, tvarohová, a vytvoríme 3 vrstvy po celom PIE.
- Druhú polovicu cesta vyvaľkáme medzi papiermi na pečenie a vytvoríme potrebný vzor, ktorý prenesieme na plnku.
- Kraje pritlačíme a zarovnáme. Prebytočné cesto odrežeme, aby bol koláč krásne uzavretý.
- Vytvorené vzory dozdobíme gélovými farbami podľa potreby.
- Pripravený PIE dáme do rúry a pečieme približne 40-45 minút, až do zlatohneda.
- Upečený koláč necháme vychladnúť a môžeme podávať.
Cesto:
- 600 g múka hladká špeciál
- 300 g práškový cukor
- 80 g maslo – izbová teplota
- 3 ks vajcia
- Štipka soli
Slivkový lekvár:
- 500 g sliviek
- 250 g želírovací cukor 2:1
- 1 ČL škorice
- 2 ks citrónov
- Rum podľa chuti
Plnka:
- 200 ml slivkového lekváru
- 200 g vlašských orechov
- 200 g mletého maku
- 250 g jemného hrudkového tvarohu
- 250 g masla
- 100 g práškového cukru
- 50 g kryštálového cukru
- 50 ml mlieka (3,5%)
- 1 ks vaječný žĺtok
- 2 balenia vanilkového cukru
Ozdoba:
- Gelová farba Wilton – hnedá
- Gelová farba Wilton – oranžová
- Gelová farba Wilton – žltá
- Rúru rozohrejeme na 180 °C a formu vymastíme olejom.
- Múku, cukor a soľ dáme do misky a premiešame rukami.
- Pridáme na kocky nakrájané maslo izbovej teploty a rukami zapracovávame maslo, až kým nemáme sypké cesto.
- Pridáme vajcia a vypracujeme cesto. Nemiesime veľmi, aby sa cesto neskôr netrhalo.
- Zabalíme do fólie a necháme v chladničke odpočinúť 30 minút.
- Po uplynutí času cesto vyložíme von a necháme 5 minút prispôsobiť sa teplote vzduchu, aby sa s ním dobre pracovalo.
- Cesto si rozdelíme na 2 časti.
- Jednu časť vyvaľkáme medzi papiermi na pečenie a preložíme na plech.
- Kraje dobre pritlačíme, aby bol vzor na PIE dobre vidieť a neobsahoval nerovnosti.
- Pripravíme si slivkový lekvár.
- Do hrnca dáme na jemno nakrájané slivky, cukor a citrónovú šťavu a spolu varíme na miernom ohni až do požadovanej konzistencie.
- Po uvarení necháme poriadne vychladnúť.
- Cesto potrieme vychladnutým slivkovým lekvárom.
- Na plnku zarobíme mak s vlažným mliekom a práškovým cukrom, mleté orechy s práškovým cukrom a tvaroh so žĺtkom, kryštálovým a vanilkovým cukrom.
- Plnky pridávame po vrstvách: orechová, maková, tvarohová, a vytvoríme 3 vrstvy po celom PIE.
- Druhú polovicu cesta vyvaľkáme medzi papiermi na pečenie a vytvoríme potrebný vzor, ktorý prenesieme na plnku.
- Kraje pritlačíme a zarovnáme. Prebytočné cesto odrežeme, aby bol koláč krásne uzavretý.
- Vytvorené vzory dozdobíme gélovými farbami podľa potreby.
- Pripravený PIE dáme do rúry a pečieme približne 40-45 minút, až do zlatohneda.
- Upečený koláč necháme vychladnúť a môžeme podávať.