Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Karneval v Benátkach od Martina

Karneval v Benátkach od Martina

Popis

Sme milovníkmi Talianska a oblasť Venezia pravidelne navštevujeme. Naším snom je účasť na Benátskom karnevale a preto by som rád preniesol aspoň kúsok z neho na náš zdobený PIE. Na ceste bude znázornený most Ponte di Rialto s typickou benátskou gondolou a karnevalovými maskami.

Ingrediencie

Cesto:
  • 600 g múka hladká špeciál
  • 300 g práškový cukor
  • 80 g maslo – izbová teplota
  • 3 ks vajcia
  • Štipka soli
Slivkový lekvár:
  • 500 g sliviek
  • 250 g želírovací cukor 2:1
  • 1 ČL škorice
  • 2 ks citrónov
  • Rum podľa chuti
Plnka:
  • 200 ml slivkového lekváru
  • 200 g vlašských orechov
  • 200 g mletého maku
  • 250 g jemného hrudkového tvarohu
  • 250 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 50 g kryštálového cukru
  • 50 ml mlieka (3,5%)
  • 1 ks vaječný žĺtok
  • 2 balenia vanilkového cukru
Ozdoba:
  • Gelová farba Wilton – hnedá
  • Gelová farba Wilton – oranžová
  • Gelová farba Wilton – žltá

Postup

  1. Rúru rozohrejeme na 180 °C a formu vymastíme olejom.
  2. Múku, cukor a soľ dáme do misky a premiešame rukami.
  3. Pridáme na kocky nakrájané maslo izbovej teploty a rukami zapracovávame maslo, až kým nemáme sypké cesto.
  4. Pridáme vajcia a vypracujeme cesto. Nemiesime veľmi, aby sa cesto neskôr netrhalo.
  5. Zabalíme do fólie a necháme v chladničke odpočinúť 30 minút.
  6. Po uplynutí času cesto vyložíme von a necháme 5 minút prispôsobiť sa teplote vzduchu, aby sa s ním dobre pracovalo.
  7. Cesto si rozdelíme na 2 časti.
  8. Jednu časť vyvaľkáme medzi papiermi na pečenie a preložíme na plech.
  9. Kraje dobre pritlačíme, aby bol vzor na PIE dobre vidieť a neobsahoval nerovnosti.
  10. Pripravíme si slivkový lekvár.
  11. Do hrnca dáme na jemno nakrájané slivky, cukor a citrónovú šťavu a spolu varíme na miernom ohni až do požadovanej konzistencie.
  12. Po uvarení necháme poriadne vychladnúť.
  13. Cesto potrieme vychladnutým slivkovým lekvárom.
  14. Na plnku zarobíme mak s vlažným mliekom a práškovým cukrom, mleté orechy s práškovým cukrom a tvaroh so žĺtkom, kryštálovým a vanilkovým cukrom.
  15. Plnky pridávame po vrstvách: orechová, maková, tvarohová, a vytvoríme 3 vrstvy po celom PIE.
  16. Druhú polovicu cesta vyvaľkáme medzi papiermi na pečenie a vytvoríme potrebný vzor, ktorý prenesieme na plnku.
  17. Kraje pritlačíme a zarovnáme. Prebytočné cesto odrežeme, aby bol koláč krásne uzavretý.
  18. Vytvorené vzory dozdobíme gélovými farbami podľa potreby.
  19. Pripravený PIE dáme do rúry a pečieme približne 40-45 minút, až do zlatohneda.
  20. Upečený koláč necháme vychladnúť a môžeme podávať.
Cesto:
  • 600 g múka hladká špeciál
  • 300 g práškový cukor
  • 80 g maslo – izbová teplota
  • 3 ks vajcia
  • Štipka soli
Slivkový lekvár:
  • 500 g sliviek
  • 250 g želírovací cukor 2:1
  • 1 ČL škorice
  • 2 ks citrónov
  • Rum podľa chuti
Plnka:
  • 200 ml slivkového lekváru
  • 200 g vlašských orechov
  • 200 g mletého maku
  • 250 g jemného hrudkového tvarohu
  • 250 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 50 g kryštálového cukru
  • 50 ml mlieka (3,5%)
  • 1 ks vaječný žĺtok
  • 2 balenia vanilkového cukru
Ozdoba:
  • Gelová farba Wilton – hnedá
  • Gelová farba Wilton – oranžová
  • Gelová farba Wilton – žltá
  1. Rúru rozohrejeme na 180 °C a formu vymastíme olejom.
  2. Múku, cukor a soľ dáme do misky a premiešame rukami.
  3. Pridáme na kocky nakrájané maslo izbovej teploty a rukami zapracovávame maslo, až kým nemáme sypké cesto.
  4. Pridáme vajcia a vypracujeme cesto. Nemiesime veľmi, aby sa cesto neskôr netrhalo.
  5. Zabalíme do fólie a necháme v chladničke odpočinúť 30 minút.
  6. Po uplynutí času cesto vyložíme von a necháme 5 minút prispôsobiť sa teplote vzduchu, aby sa s ním dobre pracovalo.
  7. Cesto si rozdelíme na 2 časti.
  8. Jednu časť vyvaľkáme medzi papiermi na pečenie a preložíme na plech.
  9. Kraje dobre pritlačíme, aby bol vzor na PIE dobre vidieť a neobsahoval nerovnosti.
  10. Pripravíme si slivkový lekvár.
  11. Do hrnca dáme na jemno nakrájané slivky, cukor a citrónovú šťavu a spolu varíme na miernom ohni až do požadovanej konzistencie.
  12. Po uvarení necháme poriadne vychladnúť.
  13. Cesto potrieme vychladnutým slivkovým lekvárom.
  14. Na plnku zarobíme mak s vlažným mliekom a práškovým cukrom, mleté orechy s práškovým cukrom a tvaroh so žĺtkom, kryštálovým a vanilkovým cukrom.
  15. Plnky pridávame po vrstvách: orechová, maková, tvarohová, a vytvoríme 3 vrstvy po celom PIE.
  16. Druhú polovicu cesta vyvaľkáme medzi papiermi na pečenie a vytvoríme potrebný vzor, ktorý prenesieme na plnku.
  17. Kraje pritlačíme a zarovnáme. Prebytočné cesto odrežeme, aby bol koláč krásne uzavretý.
  18. Vytvorené vzory dozdobíme gélovými farbami podľa potreby.
  19. Pripravený PIE dáme do rúry a pečieme približne 40-45 minút, až do zlatohneda.
  20. Upečený koláč necháme vychladnúť a môžeme podávať.