Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Kávové poháre od Martiny

Kávové poháre od Martiny

Popis

Milujem kávu a pokiaľ ide o želé dezert, musí byť jednoznačne v podobe kávy s kockami ľadu a nemôže chýbať ani sušienka ku káve.

Ingrediencie

Kávové želé kocky:
  • 500 ml espressa
  • 6 plátkov želatíny
  • 1/3 hrnčeka kryštálového cukru
  • 50 ml rumu
Mliečna vrstva:
  • 300 ml mlieka
  • 300 ml šľahačkovej smotany 33 %
  • 50 g kryštálového cukru
  • 100 ml Bayleys
  • 2 ČL instantnej kávy
  • 8 plátkov želatíny
Kávová vrstva:
  • 375 ml espressa
  • ¼ hrnčeka kryštálového cukru
  • 40 ml rumu
  • 4 plátky želatíny
Pena z bielej čokolády, mascarpone a tvarohu:
  • 300 ml šľahačkovej smotany 40 %
  • 200 g bielej čokolády
  • 250 g jemného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 20 g práškového cukru
  • 3 ks vanilkového cukru bourbon
  • štipka soli
Karamelové sušienky ku káve:
  • 45 g masla
  • 65 g trstinového cukru
  • 25 g krupicového cukru
  • štipka sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 1 ČL mletej škorice
  • štipka mletého zázvoru
  • ½ ČL vanilkového extraktu bourbon
  • 30 g vajec
  • 100 g hladkej múky

Postup

  1. Na sušienky: Cesto na sušienky spracujeme v mixéri so sekacími nožmi a dáme na 30 minút do chladničky. Vyvaľkáme na pomúčenej doske, vykrajujeme tvary a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 10 minút.
  2. Na kávové želé kocky: Necháme napučať želatínu. V hrnci zahrejeme espresso, cukor a rum, pridáme napučané plátky želatíny. Nalejeme do nádoby a necháme stuhnúť v chladničke. Po stuhnutí krájame na kocky.
  3. Na mliečnu vrstvu: Necháme napučať želatínu. Zahrievame mlieko, šľahačku, cukor, Bayleys a instantnú kávu. Pridáme napučanú želatínu a necháme mierne schladiť.
  4. Do šálok pripevníme o bočnú stenu pripravené kávové kocky. Zalejeme schladenou mliečnou hmotou a necháme stuhnúť v chladničke.
  5. Na kávovú vrstvu: Necháme napučať želatínu. Zahrejeme espresso s cukrom a rumom, pridáme napučanú želatínu. Necháme mierne schladiť a nalejeme na mliečnu vrstvu. Opäť necháme stuhnúť v chladničke.
  6. Na penu: Vyšľaháme šľahačku. Roztopíme bielu čokoládu. Vyšľaháme mascarpone, tvaroh a práškový cukor. Vmiešame čokoládu, vanilkový cukor, soľ a nakoniec opatrne primiešame vyšľahanú šľahačku. Penu nanesieme na vrch každej šálky. Pomocou šablóny nasypeme škoricový cukor a vytvoríme vzor.
  7. Podávame so sušienkou ku káve.
Kávové želé kocky:
  • 500 ml espressa
  • 6 plátkov želatíny
  • 1/3 hrnčeka kryštálového cukru
  • 50 ml rumu
Mliečna vrstva:
  • 300 ml mlieka
  • 300 ml šľahačkovej smotany 33 %
  • 50 g kryštálového cukru
  • 100 ml Bayleys
  • 2 ČL instantnej kávy
  • 8 plátkov želatíny
Kávová vrstva:
  • 375 ml espressa
  • ¼ hrnčeka kryštálového cukru
  • 40 ml rumu
  • 4 plátky želatíny
Pena z bielej čokolády, mascarpone a tvarohu:
  • 300 ml šľahačkovej smotany 40 %
  • 200 g bielej čokolády
  • 250 g jemného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 20 g práškového cukru
  • 3 ks vanilkového cukru bourbon
  • štipka soli
Karamelové sušienky ku káve:
  • 45 g masla
  • 65 g trstinového cukru
  • 25 g krupicového cukru
  • štipka sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 1 ČL mletej škorice
  • štipka mletého zázvoru
  • ½ ČL vanilkového extraktu bourbon
  • 30 g vajec
  • 100 g hladkej múky
  1. Na sušienky: Cesto na sušienky spracujeme v mixéri so sekacími nožmi a dáme na 30 minút do chladničky. Vyvaľkáme na pomúčenej doske, vykrajujeme tvary a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 10 minút.
  2. Na kávové želé kocky: Necháme napučať želatínu. V hrnci zahrejeme espresso, cukor a rum, pridáme napučané plátky želatíny. Nalejeme do nádoby a necháme stuhnúť v chladničke. Po stuhnutí krájame na kocky.
  3. Na mliečnu vrstvu: Necháme napučať želatínu. Zahrievame mlieko, šľahačku, cukor, Bayleys a instantnú kávu. Pridáme napučanú želatínu a necháme mierne schladiť.
  4. Do šálok pripevníme o bočnú stenu pripravené kávové kocky. Zalejeme schladenou mliečnou hmotou a necháme stuhnúť v chladničke.
  5. Na kávovú vrstvu: Necháme napučať želatínu. Zahrejeme espresso s cukrom a rumom, pridáme napučanú želatínu. Necháme mierne schladiť a nalejeme na mliečnu vrstvu. Opäť necháme stuhnúť v chladničke.
  6. Na penu: Vyšľaháme šľahačku. Roztopíme bielu čokoládu. Vyšľaháme mascarpone, tvaroh a práškový cukor. Vmiešame čokoládu, vanilkový cukor, soľ a nakoniec opatrne primiešame vyšľahanú šľahačku. Penu nanesieme na vrch každej šálky. Pomocou šablóny nasypeme škoricový cukor a vytvoríme vzor.
  7. Podávame so sušienkou ku káve.