Kávové poháre od Martiny
Popis
Milujem kávu a pokiaľ ide o želé dezert, musí byť jednoznačne v podobe kávy s kockami ľadu a nemôže chýbať ani sušienka ku káve.
Ingrediencie
Kávové želé kocky:
- 500 ml espressa
- 6 plátkov želatíny
- 1/3 hrnčeka kryštálového cukru
- 50 ml rumu
Mliečna vrstva:
- 300 ml mlieka
- 300 ml šľahačkovej smotany 33 %
- 50 g kryštálového cukru
- 100 ml Bayleys
- 2 ČL instantnej kávy
- 8 plátkov želatíny
Kávová vrstva:
- 375 ml espressa
- ¼ hrnčeka kryštálového cukru
- 40 ml rumu
- 4 plátky želatíny
Pena z bielej čokolády, mascarpone a tvarohu:
- 300 ml šľahačkovej smotany 40 %
- 200 g bielej čokolády
- 250 g jemného tvarohu
- 250 g mascarpone
- 20 g práškového cukru
- 3 ks vanilkového cukru bourbon
- štipka soli
Karamelové sušienky ku káve:
- 45 g masla
- 65 g trstinového cukru
- 25 g krupicového cukru
- štipka sódy bikarbóny
- štipka soli
- 1 ČL mletej škorice
- štipka mletého zázvoru
- ½ ČL vanilkového extraktu bourbon
- 30 g vajec
- 100 g hladkej múky
Postup
- Na sušienky: Cesto na sušienky spracujeme v mixéri so sekacími nožmi a dáme na 30 minút do chladničky. Vyvaľkáme na pomúčenej doske, vykrajujeme tvary a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 10 minút.
- Na kávové želé kocky: Necháme napučať želatínu. V hrnci zahrejeme espresso, cukor a rum, pridáme napučané plátky želatíny. Nalejeme do nádoby a necháme stuhnúť v chladničke. Po stuhnutí krájame na kocky.
- Na mliečnu vrstvu: Necháme napučať želatínu. Zahrievame mlieko, šľahačku, cukor, Bayleys a instantnú kávu. Pridáme napučanú želatínu a necháme mierne schladiť.
- Do šálok pripevníme o bočnú stenu pripravené kávové kocky. Zalejeme schladenou mliečnou hmotou a necháme stuhnúť v chladničke.
- Na kávovú vrstvu: Necháme napučať želatínu. Zahrejeme espresso s cukrom a rumom, pridáme napučanú želatínu. Necháme mierne schladiť a nalejeme na mliečnu vrstvu. Opäť necháme stuhnúť v chladničke.
- Na penu: Vyšľaháme šľahačku. Roztopíme bielu čokoládu. Vyšľaháme mascarpone, tvaroh a práškový cukor. Vmiešame čokoládu, vanilkový cukor, soľ a nakoniec opatrne primiešame vyšľahanú šľahačku. Penu nanesieme na vrch každej šálky. Pomocou šablóny nasypeme škoricový cukor a vytvoríme vzor.
- Podávame so sušienkou ku káve.
Kávové želé kocky:
- 500 ml espressa
- 6 plátkov želatíny
- 1/3 hrnčeka kryštálového cukru
- 50 ml rumu
Mliečna vrstva:
- 300 ml mlieka
- 300 ml šľahačkovej smotany 33 %
- 50 g kryštálového cukru
- 100 ml Bayleys
- 2 ČL instantnej kávy
- 8 plátkov želatíny
Kávová vrstva:
- 375 ml espressa
- ¼ hrnčeka kryštálového cukru
- 40 ml rumu
- 4 plátky želatíny
Pena z bielej čokolády, mascarpone a tvarohu:
- 300 ml šľahačkovej smotany 40 %
- 200 g bielej čokolády
- 250 g jemného tvarohu
- 250 g mascarpone
- 20 g práškového cukru
- 3 ks vanilkového cukru bourbon
- štipka soli
Karamelové sušienky ku káve:
- 45 g masla
- 65 g trstinového cukru
- 25 g krupicového cukru
- štipka sódy bikarbóny
- štipka soli
- 1 ČL mletej škorice
- štipka mletého zázvoru
- ½ ČL vanilkového extraktu bourbon
- 30 g vajec
- 100 g hladkej múky
- Na sušienky: Cesto na sušienky spracujeme v mixéri so sekacími nožmi a dáme na 30 minút do chladničky. Vyvaľkáme na pomúčenej doske, vykrajujeme tvary a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 10 minút.
- Na kávové želé kocky: Necháme napučať želatínu. V hrnci zahrejeme espresso, cukor a rum, pridáme napučané plátky želatíny. Nalejeme do nádoby a necháme stuhnúť v chladničke. Po stuhnutí krájame na kocky.
- Na mliečnu vrstvu: Necháme napučať želatínu. Zahrievame mlieko, šľahačku, cukor, Bayleys a instantnú kávu. Pridáme napučanú želatínu a necháme mierne schladiť.
- Do šálok pripevníme o bočnú stenu pripravené kávové kocky. Zalejeme schladenou mliečnou hmotou a necháme stuhnúť v chladničke.
- Na kávovú vrstvu: Necháme napučať želatínu. Zahrejeme espresso s cukrom a rumom, pridáme napučanú želatínu. Necháme mierne schladiť a nalejeme na mliečnu vrstvu. Opäť necháme stuhnúť v chladničke.
- Na penu: Vyšľaháme šľahačku. Roztopíme bielu čokoládu. Vyšľaháme mascarpone, tvaroh a práškový cukor. Vmiešame čokoládu, vanilkový cukor, soľ a nakoniec opatrne primiešame vyšľahanú šľahačku. Penu nanesieme na vrch každej šálky. Pomocou šablóny nasypeme škoricový cukor a vytvoríme vzor.
- Podávame so sušienkou ku káve.