Kokosové ovečky od Tinky
Popis
Recept na túto roládu vznikol z požiadavky môjho brata, ktorý bol vždy veľmi vyberavý v jedle a mal len zopár obľúbených jedál a koláčov. Dokonca aj suroviny, z ktorých sme varili a piekli, museli prejsť jeho čuchovou kontrolou zameranou čisto na produkty najvyššej kvality. Na milosť zobral kokos, a tak sme sa mu snažili upiecť koláč, ktorý by plnohodnotne zodpovedal jeho požiadavkám.
Ingrediencie
Korpus
- 150 g kryštálového cukru
- 2 dcl vody (cukor skaramelizovať a rozvariť s vodou, nechať vychladnúť)
- 5 celých vajec (veľkosť M)
- 100 g kryštálového cukru
- štipka soli
- 250 g polohrubej múky
- ½ prášku do pečiva
- 50 g mletých vlašských orechov
Poleva
- 10 PL mlieka
- 200 g masla
- 200 g práškového cukru
- 35 g kakaa
Plnka
- 150 g strúhaného kokosu
- 2 dcl mlieka
- 1 salko
- 200 g masla 82 %
Ozdoba
- 100 g rozpustenej čokolády 54 %
- strúhaný kokos
Postup
Postup
- 150 g kryštálového cukru skaramelizujeme a rozvaríme s 2 dcl vody na sirup, necháme vychladnúť.
- Celé vajcia vyšľaháme s cukrom a štipkou soli. Postupne pridáme vychladnutý karamel, polohrubú múku s práškom do pečiva a mleté orechy.
- Plech vystelieme papierom na pečenie a upečieme korpus pri 180 °C cca 20 minút. Po vytiahnutí z rúry zrolujeme na roládu aj s papierom.
- Pripravíme si polevu z mlieka, masla, cukru a kakaa uvaríme hustý sirup a necháme vychladnúť.
- Pripravíme si plnku z mlieka a strúhaného kokosu. Zohrejeme, aby vznikla tuhšia hmota, necháme vychladnúť.
- Maslo vyšľaháme so salkom a pridáme vychladnutú kokosovú zmes.
- Vychladnutý korpus vystrieme, navlhčíme kakaovým sirupom a rovnomerne natrieme kokosovú plnku.
- Stočíme do rolády a ozdobíme strúhaným kokosom a karamelovými ozdobami.
Korpus
- 150 g kryštálového cukru
- 2 dcl vody (cukor skaramelizovať a rozvariť s vodou, nechať vychladnúť)
- 5 celých vajec (veľkosť M)
- 100 g kryštálového cukru
- štipka soli
- 250 g polohrubej múky
- ½ prášku do pečiva
- 50 g mletých vlašských orechov
Poleva
- 10 PL mlieka
- 200 g masla
- 200 g práškového cukru
- 35 g kakaa
Plnka
- 150 g strúhaného kokosu
- 2 dcl mlieka
- 1 salko
- 200 g masla 82 %
Ozdoba
- 100 g rozpustenej čokolády 54 %
- strúhaný kokos
Postup
- 150 g kryštálového cukru skaramelizujeme a rozvaríme s 2 dcl vody na sirup, necháme vychladnúť.
- Celé vajcia vyšľaháme s cukrom a štipkou soli. Postupne pridáme vychladnutý karamel, polohrubú múku s práškom do pečiva a mleté orechy.
- Plech vystelieme papierom na pečenie a upečieme korpus pri 180 °C cca 20 minút. Po vytiahnutí z rúry zrolujeme na roládu aj s papierom.
- Pripravíme si polevu z mlieka, masla, cukru a kakaa uvaríme hustý sirup a necháme vychladnúť.
- Pripravíme si plnku z mlieka a strúhaného kokosu. Zohrejeme, aby vznikla tuhšia hmota, necháme vychladnúť.
- Maslo vyšľaháme so salkom a pridáme vychladnutú kokosovú zmes.
- Vychladnutý korpus vystrieme, navlhčíme kakaovým sirupom a rovnomerne natrieme kokosovú plnku.
- Stočíme do rolády a ozdobíme strúhaným kokosom a karamelovými ozdobami.