Koláče pre otca od Tonky
Popis
Tieto kysnuté, krásne nadýchané a chutné koláče venujem svojmu ockovi, ktorý miluje slivky a všetko, čo je s nimi spojené. Sám aj slivky pestuje a stará sa o ne na záhrade ako o bábätká. Aj preto sa jeho stromom tak darí.
Ingrediencie
Cesto:
- 500 g hladkej múky
- 100 g kryštálového cukru
- 100 g bravčovej masti
- 250 ml mlieka
- 2 žĺtky
- 30 g čerstvého droždia
- 6 g soli
Slivkový lekvár:
- 250 g sušených sliviek
- 100 g čerstvých alebo mrazených sliviek
- 30 g kryštálového cukru
- 100 g rumu
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
Drobenka:
- 60 g polohrubej múky
- 30 g studeného masla
- 30 g kryštálového cukru
- Hrsť pekanových orechov
Na potretie:
- 1 dcl mlieka
- 1 čajová lyžička vanilkovej pasty
- 0,5 dcl rumu
Dekorácia:
- 100 g čerstvých alebo mrazených sliviek
- 2 polievkové lyžice trstinového cukru
- 1 vajíčko
Postup
- Na prípravu cesta si najskôr pripravíme kvások zmiešaním droždia, 3 PL cukru, 2 PL múky a 4 PL mlieka. Necháme kvások podkysnúť.
- Vo veľkej miske zmiešame múku, cukor, pridáme vlažný tuk a mlieko, do ktorého sme rozmiešali žĺtky a soľ. Pridáme vykysnutý kvások a vypracujeme hladké cesto. Cesto necháme kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Počas kysnutia cesta pripravíme slivkový lekvár varením nakrájaných sušených aj čerstvých sliviek s ostatnými surovinami na jeho prípravu. Po zmäknutí sliviek vymiešame ponorným mixérom na hladký lekvár.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 70 g dieliky a z každého vytvarujeme koláč. Do každého koláča dáme dostatočné množstvo lekváru a ozdobíme nakrájanými čerstvými slivkami. Posypeme trstinovým cukrom a okraje koláčov posypeme drobenkou, ktorú pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Okraje koláčov potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Koláče pečieme na plechu vymastenom bravčovou masťou v predhriatej rúre na 210 °C približne 15 minút.
- Po upečení natrieme okraje zmesou mlieka, vanilky a rumu.
Cesto:
- 500 g hladkej múky
- 100 g kryštálového cukru
- 100 g bravčovej masti
- 250 ml mlieka
- 2 žĺtky
- 30 g čerstvého droždia
- 6 g soli
Slivkový lekvár:
- 250 g sušených sliviek
- 100 g čerstvých alebo mrazených sliviek
- 30 g kryštálového cukru
- 100 g rumu
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
Drobenka:
- 60 g polohrubej múky
- 30 g studeného masla
- 30 g kryštálového cukru
- Hrsť pekanových orechov
Na potretie:
- 1 dcl mlieka
- 1 čajová lyžička vanilkovej pasty
- 0,5 dcl rumu
Dekorácia:
- 100 g čerstvých alebo mrazených sliviek
- 2 polievkové lyžice trstinového cukru
- 1 vajíčko
- Na prípravu cesta si najskôr pripravíme kvások zmiešaním droždia, 3 PL cukru, 2 PL múky a 4 PL mlieka. Necháme kvások podkysnúť.
- Vo veľkej miske zmiešame múku, cukor, pridáme vlažný tuk a mlieko, do ktorého sme rozmiešali žĺtky a soľ. Pridáme vykysnutý kvások a vypracujeme hladké cesto. Cesto necháme kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Počas kysnutia cesta pripravíme slivkový lekvár varením nakrájaných sušených aj čerstvých sliviek s ostatnými surovinami na jeho prípravu. Po zmäknutí sliviek vymiešame ponorným mixérom na hladký lekvár.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 70 g dieliky a z každého vytvarujeme koláč. Do každého koláča dáme dostatočné množstvo lekváru a ozdobíme nakrájanými čerstvými slivkami. Posypeme trstinovým cukrom a okraje koláčov posypeme drobenkou, ktorú pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Okraje koláčov potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Koláče pečieme na plechu vymastenom bravčovou masťou v predhriatej rúre na 210 °C približne 15 minút.
- Po upečení natrieme okraje zmesou mlieka, vanilky a rumu.