Kotlík s ježibabou od Tonky
Popis
Táto mierne strašidelná torta s utopenou ježibabou a želé hadíkmi, poteší deti aj dospelých. Je to neskutočne šťavnatá, kokosovo-mangová explózia chutí, ktorá sa presne hodí na halloweensku párty.
Ingrediencie
Korpus:
- 415 g hladkej múky
- 8 g kypriaceho prášku
- 5 g jedlej sódy
- 115 g strúhaného kokosu
- 260 g masla
- 300 g kryštálového cukru
- 375 g tuhej časti z konzervy kokosového mlieka
- 150 g kyslej smotany
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 225 g bielkov
Krém:
- 500 ml kokosového mlieka
- 6 žĺtkov
- 50 g Zlatého klasu
- 200 g masla
- 3 PL mascarpone
- 80 g kryštálového cukru
- 1 g soli
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Mangové compoté:
- 400 g mangového pyré
- 1 zrelé mango
- 100 g kryštálového cukru
- 10 g pektínu
- Šťava z polovice citróna
Chrumkavá vrstva:
- 150 g bielej čokolády
- 40 g kakaového masla
- 100 g strúhaného kokosu
Želé hadíci:
- 100 g mangového pyré
- 40 g kryštálového cukru
- 150 g vody
- 20 g čírej želatíny
Dokončenie:
- 2 dcl kokosového likéru Malibu
- 1 kg hmoty Smartflex
- 300 g modelovacej hmoty Saracino
- Gélové farby (oranžová, zelená, čierna, fialová, hnedá)
- Zlatá prášková farba
Postup
- Cesto na korpusy pripravíme šľahaním masla s polovicou cukru do peny. Pridáme tuhú časť kokosového mlieka, smotanu a vanilkový extrakt. Primiešame preosiate suché ingrediencie a strúhaný kokos. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov (vyšľahané s ½ cukru a štipkou soli).
- Rúru predhrejeme na 155 °C. Korpusy pečieme v 3 ráfikoch o priemere 21 cm približne 55 minút.
- Na prípravu krému vymiešame v 2/3 kokosového mlieka žĺtky, Zlatý klas, cukor, vanilkový extrakt a soľ. 1/3 kokosového mlieka zahrejeme a zalejeme ním pripravenú pudingovú zmes. Z danej hmoty uvaríme hustý puding, do ktorého primiešame mascarpone. Po miernom zachladení pudingu ho spojíme do hladkej hmoty s vyšľahaným maslom.
- Na prípravu mangového compoté zahrejeme mangové pyré na 40 °C, pridáme cukor zmiešaný s pektínom a privedieme k varu. Pridáme citrónovú šťavu a nakrájané mango. Dáme zachladiť.
- Chrumkavú vrstvu pripravíme opražením strúhaného kokosu do zlatista v rúre. Primiešame ho k čokoláde, ktorú roztopíme s kakaovým maslom vo vodnom kúpeli.
- Želé hadíkov pripravíme zamiešaním všetkých surovín do hrnca bez ohrievania. Želatínu necháme napučať 15 minút, potom zohrejeme zmes na 75 °C. Rozdelíme želé na viac častí, zafarbíme rôznymi farbami a nalievame striedavo do formy na hadíky. Necháme zachladiť aspoň 30 minút v chladničke.
- Tortu skladáme do tvaru kotlíka: jeden korpus pokropíme likérom Malibu, nanesieme ½ chrumkavej vrstvy a zachladíme. Potom vrstvíme krém a mangové compoté. Postup zopakujeme a prikryjeme posledným korpusom. Po zachladení celú tortu potrieme krémom, potiahneme hmotou a vytvoríme ozdoby.
- Na záver ozdobíme tortu želé hadíkmi.
Korpus:
- 415 g hladkej múky
- 8 g kypriaceho prášku
- 5 g jedlej sódy
- 115 g strúhaného kokosu
- 260 g masla
- 300 g kryštálového cukru
- 375 g tuhej časti z konzervy kokosového mlieka
- 150 g kyslej smotany
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 225 g bielkov
Krém:
- 500 ml kokosového mlieka
- 6 žĺtkov
- 50 g Zlatého klasu
- 200 g masla
- 3 PL mascarpone
- 80 g kryštálového cukru
- 1 g soli
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Mangové compoté:
- 400 g mangového pyré
- 1 zrelé mango
- 100 g kryštálového cukru
- 10 g pektínu
- Šťava z polovice citróna
Chrumkavá vrstva:
- 150 g bielej čokolády
- 40 g kakaového masla
- 100 g strúhaného kokosu
Želé hadíci:
- 100 g mangového pyré
- 40 g kryštálového cukru
- 150 g vody
- 20 g čírej želatíny
Dokončenie:
- 2 dcl kokosového likéru Malibu
- 1 kg hmoty Smartflex
- 300 g modelovacej hmoty Saracino
- Gélové farby (oranžová, zelená, čierna, fialová, hnedá)
- Zlatá prášková farba
- Cesto na korpusy pripravíme šľahaním masla s polovicou cukru do peny. Pridáme tuhú časť kokosového mlieka, smotanu a vanilkový extrakt. Primiešame preosiate suché ingrediencie a strúhaný kokos. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov (vyšľahané s ½ cukru a štipkou soli).
- Rúru predhrejeme na 155 °C. Korpusy pečieme v 3 ráfikoch o priemere 21 cm približne 55 minút.
- Na prípravu krému vymiešame v 2/3 kokosového mlieka žĺtky, Zlatý klas, cukor, vanilkový extrakt a soľ. 1/3 kokosového mlieka zahrejeme a zalejeme ním pripravenú pudingovú zmes. Z danej hmoty uvaríme hustý puding, do ktorého primiešame mascarpone. Po miernom zachladení pudingu ho spojíme do hladkej hmoty s vyšľahaným maslom.
- Na prípravu mangového compoté zahrejeme mangové pyré na 40 °C, pridáme cukor zmiešaný s pektínom a privedieme k varu. Pridáme citrónovú šťavu a nakrájané mango. Dáme zachladiť.
- Chrumkavú vrstvu pripravíme opražením strúhaného kokosu do zlatista v rúre. Primiešame ho k čokoláde, ktorú roztopíme s kakaovým maslom vo vodnom kúpeli.
- Želé hadíkov pripravíme zamiešaním všetkých surovín do hrnca bez ohrievania. Želatínu necháme napučať 15 minút, potom zohrejeme zmes na 75 °C. Rozdelíme želé na viac častí, zafarbíme rôznymi farbami a nalievame striedavo do formy na hadíky. Necháme zachladiť aspoň 30 minút v chladničke.
- Tortu skladáme do tvaru kotlíka: jeden korpus pokropíme likérom Malibu, nanesieme ½ chrumkavej vrstvy a zachladíme. Potom vrstvíme krém a mangové compoté. Postup zopakujeme a prikryjeme posledným korpusom. Po zachladení celú tortu potrieme krémom, potiahneme hmotou a vytvoríme ozdoby.
- Na záver ozdobíme tortu želé hadíkmi.