Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Kotlík s ježibabou od Tonky

Kotlík s ježibabou od Tonky

Popis

Táto mierne strašidelná torta s utopenou ježibabou a želé hadíkmi, poteší deti aj dospelých. Je to neskutočne šťavnatá, kokosovo-mangová explózia chutí, ktorá sa presne hodí na halloweensku párty.

Ingrediencie

Korpus:
  • 415 g hladkej múky
  • 8 g kypriaceho prášku
  • 5 g jedlej sódy
  • 115 g strúhaného kokosu
  • 260 g masla
  • 300 g kryštálového cukru
  • 375 g tuhej časti z konzervy kokosového mlieka
  • 150 g kyslej smotany
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 225 g bielkov
Krém:
  • 500 ml kokosového mlieka
  • 6 žĺtkov
  • 50 g Zlatého klasu
  • 200 g masla
  • 3 PL mascarpone
  • 80 g kryštálového cukru
  • 1 g soli
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Mangové compoté:
  • 400 g mangového pyré
  • 1 zrelé mango
  • 100 g kryštálového cukru
  • 10 g pektínu
  • Šťava z polovice citróna
Chrumkavá vrstva:
  • 150 g bielej čokolády
  • 40 g kakaového masla
  • 100 g strúhaného kokosu
Želé hadíci:
  • 100 g mangového pyré
  • 40 g kryštálového cukru
  • 150 g vody
  • 20 g čírej želatíny
Dokončenie:
  • 2 dcl kokosového likéru Malibu
  • 1 kg hmoty Smartflex
  • 300 g modelovacej hmoty Saracino
  • Gélové farby (oranžová, zelená, čierna, fialová, hnedá)
  • Zlatá prášková farba

Postup

  1. Cesto na korpusy pripravíme šľahaním masla s polovicou cukru do peny. Pridáme tuhú časť kokosového mlieka, smotanu a vanilkový extrakt. Primiešame preosiate suché ingrediencie a strúhaný kokos. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov (vyšľahané s ½ cukru a štipkou soli).
  2. Rúru predhrejeme na 155 °C. Korpusy pečieme v 3 ráfikoch o priemere 21 cm približne 55 minút.
  3. Na prípravu krému vymiešame v 2/3 kokosového mlieka žĺtky, Zlatý klas, cukor, vanilkový extrakt a soľ. 1/3 kokosového mlieka zahrejeme a zalejeme ním pripravenú pudingovú zmes. Z danej hmoty uvaríme hustý puding, do ktorého primiešame mascarpone. Po miernom zachladení pudingu ho spojíme do hladkej hmoty s vyšľahaným maslom.
  4. Na prípravu mangového compoté zahrejeme mangové pyré na 40 °C, pridáme cukor zmiešaný s pektínom a privedieme k varu. Pridáme citrónovú šťavu a nakrájané mango. Dáme zachladiť.
  5. Chrumkavú vrstvu pripravíme opražením strúhaného kokosu do zlatista v rúre. Primiešame ho k čokoláde, ktorú roztopíme s kakaovým maslom vo vodnom kúpeli.
  6. Želé hadíkov pripravíme zamiešaním všetkých surovín do hrnca bez ohrievania. Želatínu necháme napučať 15 minút, potom zohrejeme zmes na 75 °C. Rozdelíme želé na viac častí, zafarbíme rôznymi farbami a nalievame striedavo do formy na hadíky. Necháme zachladiť aspoň 30 minút v chladničke.
  7. Tortu skladáme do tvaru kotlíka: jeden korpus pokropíme likérom Malibu, nanesieme ½ chrumkavej vrstvy a zachladíme. Potom vrstvíme krém a mangové compoté. Postup zopakujeme a prikryjeme posledným korpusom. Po zachladení celú tortu potrieme krémom, potiahneme hmotou a vytvoríme ozdoby.
  8. Na záver ozdobíme tortu želé hadíkmi.
Korpus:
  • 415 g hladkej múky
  • 8 g kypriaceho prášku
  • 5 g jedlej sódy
  • 115 g strúhaného kokosu
  • 260 g masla
  • 300 g kryštálového cukru
  • 375 g tuhej časti z konzervy kokosového mlieka
  • 150 g kyslej smotany
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 225 g bielkov
Krém:
  • 500 ml kokosového mlieka
  • 6 žĺtkov
  • 50 g Zlatého klasu
  • 200 g masla
  • 3 PL mascarpone
  • 80 g kryštálového cukru
  • 1 g soli
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Mangové compoté:
  • 400 g mangového pyré
  • 1 zrelé mango
  • 100 g kryštálového cukru
  • 10 g pektínu
  • Šťava z polovice citróna
Chrumkavá vrstva:
  • 150 g bielej čokolády
  • 40 g kakaového masla
  • 100 g strúhaného kokosu
Želé hadíci:
  • 100 g mangového pyré
  • 40 g kryštálového cukru
  • 150 g vody
  • 20 g čírej želatíny
Dokončenie:
  • 2 dcl kokosového likéru Malibu
  • 1 kg hmoty Smartflex
  • 300 g modelovacej hmoty Saracino
  • Gélové farby (oranžová, zelená, čierna, fialová, hnedá)
  • Zlatá prášková farba
  1. Cesto na korpusy pripravíme šľahaním masla s polovicou cukru do peny. Pridáme tuhú časť kokosového mlieka, smotanu a vanilkový extrakt. Primiešame preosiate suché ingrediencie a strúhaný kokos. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov (vyšľahané s ½ cukru a štipkou soli).
  2. Rúru predhrejeme na 155 °C. Korpusy pečieme v 3 ráfikoch o priemere 21 cm približne 55 minút.
  3. Na prípravu krému vymiešame v 2/3 kokosového mlieka žĺtky, Zlatý klas, cukor, vanilkový extrakt a soľ. 1/3 kokosového mlieka zahrejeme a zalejeme ním pripravenú pudingovú zmes. Z danej hmoty uvaríme hustý puding, do ktorého primiešame mascarpone. Po miernom zachladení pudingu ho spojíme do hladkej hmoty s vyšľahaným maslom.
  4. Na prípravu mangového compoté zahrejeme mangové pyré na 40 °C, pridáme cukor zmiešaný s pektínom a privedieme k varu. Pridáme citrónovú šťavu a nakrájané mango. Dáme zachladiť.
  5. Chrumkavú vrstvu pripravíme opražením strúhaného kokosu do zlatista v rúre. Primiešame ho k čokoláde, ktorú roztopíme s kakaovým maslom vo vodnom kúpeli.
  6. Želé hadíkov pripravíme zamiešaním všetkých surovín do hrnca bez ohrievania. Želatínu necháme napučať 15 minút, potom zohrejeme zmes na 75 °C. Rozdelíme želé na viac častí, zafarbíme rôznymi farbami a nalievame striedavo do formy na hadíky. Necháme zachladiť aspoň 30 minút v chladničke.
  7. Tortu skladáme do tvaru kotlíka: jeden korpus pokropíme likérom Malibu, nanesieme ½ chrumkavej vrstvy a zachladíme. Potom vrstvíme krém a mangové compoté. Postup zopakujeme a prikryjeme posledným korpusom. Po zachladení celú tortu potrieme krémom, potiahneme hmotou a vytvoríme ozdoby.
  8. Na záver ozdobíme tortu želé hadíkmi.