Kreslená roláda od Martiny
Popis
Ako mama 5 detí som sa rozhodla pripraviť kreslenú roládu, pretože viem, že na prvý pohľad musí zaujať každé dieťa. Veď ktoré dieťa nemiluje rozprávky? Bude krásne farebná, sladká a lahodná.
Ingrediencie
Cesto
- 10 bielok izbovej teploty
- 95 g kryštálového cukru
- gelová farba ružovej farby
- 1 čl citrónovej šťavy
- 150 ml plnotučného mlieka
- 32 ml oleja
- 50 g kryštálového cukru
- 1 čl vanilkového extraktu
- 125 g hladkej múky
- 1/2 čl soli
Plnka
- 300 g šľahačkovej smotany 40%
- 300 g mascarpone
- 3 ks vanilkový cukor s pravou vanilkou (3x8 g)
- gelová farba modrej farby
- 1/3 hrnčeka lyofilizovaných jahôd na posypanie
Krém na obkresľovanie
- ¼ hrnčeka horkej čokolády
- 1 ČL olej
- čierna gelová farba
Ostatné
- koktailové veľké čerešne so stopkou
- gelové farby – žltá, zelená, fialová, modrá
Postup
- Predhrejeme rúru na 165°C.
- V malej miske zmiešame všetky “mokré” suroviny metličkou a odložíme bokom.
- Do veľkej misky preosejeme múku a pridáme soľ. Vmiešame všetky “mokré” suroviny. Miešame kým sa všetky suroviny spoja do jednotnej hmoty. Odložíme bokom.
- Vyšľaháme bielky na nízkom stupni, kým sú jemne napenené, pridáme citrónovú šťavu. Zvýšime rýchlosť na stredný stupeň. Keď už sú bielka pevné, pridáme po troche cukor. Opäť zvýšime rýchlosť a šľaháme do pevných špičiek. Získali sme meringue. Opatrne vmiešame meringue do múčnej zmesi.
- Odoberieme cca 5 - 6 PL meringue a zafarbíme na ružovo. Dáme do zdobiaceho vrecka a na silikónovú podložku umiestenú na plechu na pečenie nakreslíme v prvej tretine ružový fľak.
- Zbytok nezafarbeného cesta opäť cez zdobiace vrecko nastriekame okolo aj cez ružový fľak a po celom plechu. Pomocou stierky jemne rozotrieme. Buchneme plechom o stôl, aby sme odstránili vzduchové bubliny.
- Pečieme vo vyhriatej rúre cca 15-17 min. Necháme 5 minút schladiť a na vrch položíme chladiacu mriežku Prevrátime a stiahneme silikonovú podložku. Toto bude vrch rolády. Necháme chladiť a pripravíme náplň.
- Na náplň v miske šľahača/robota vyšľaháme spolu smotanu, mascarpone a vanilkový cukor. Časť krému odložíme na dozdobenie rolády. Ostatný zafarbíme na modro.
- Plát preklopíme na papier na pečenie. Nanesieme náplň. Viac plnky nanesieme na stranu odkiaľ budeme stáčať. Posypeme lyofilizovanými lesnými jahodami.
- Rolujeme a sťahujeme napevno pomocou papiera na pečenie. Môžeme celé zabaliť do fólie a dať poriadne stuhnúť do chladničky.
- Pripravíme čokoládu na kreslenie. Čokoládu roztopíme v mikrovlnke a pridáme olej. Prenesiem do zdobiaceho vrecka s popisovou špičkou.
- Po vychladení pomocou okrúhlej špičky urobíme 3 kôpky z nezafarbeného krému.
- Ostatnú náplň rozdelíme a každú časť zafarbíme inou farbou (zelená, fialová, žltá, modrá).
- Nakreslíme farebné cukríky. Začneme obkresľovať. Najskôr fľak, potom cukríky, kôpky a prednú a zadnú časť rolády (rez). Nakoniec čerešničky.
Cesto
- 10 bielok izbovej teploty
- 95 g kryštálového cukru
- gelová farba ružovej farby
- 1 čl citrónovej šťavy
- 150 ml plnotučného mlieka
- 32 ml oleja
- 50 g kryštálového cukru
- 1 čl vanilkového extraktu
- 125 g hladkej múky
- 1/2 čl soli
Plnka
- 300 g šľahačkovej smotany 40%
- 300 g mascarpone
- 3 ks vanilkový cukor s pravou vanilkou (3x8 g)
- gelová farba modrej farby
- 1/3 hrnčeka lyofilizovaných jahôd na posypanie
Krém na obkresľovanie
- ¼ hrnčeka horkej čokolády
- 1 ČL olej
- čierna gelová farba
Ostatné
- koktailové veľké čerešne so stopkou
- gelové farby – žltá, zelená, fialová, modrá
- Predhrejeme rúru na 165°C.
- V malej miske zmiešame všetky “mokré” suroviny metličkou a odložíme bokom.
- Do veľkej misky preosejeme múku a pridáme soľ. Vmiešame všetky “mokré” suroviny. Miešame kým sa všetky suroviny spoja do jednotnej hmoty. Odložíme bokom.
- Vyšľaháme bielky na nízkom stupni, kým sú jemne napenené, pridáme citrónovú šťavu. Zvýšime rýchlosť na stredný stupeň. Keď už sú bielka pevné, pridáme po troche cukor. Opäť zvýšime rýchlosť a šľaháme do pevných špičiek. Získali sme meringue. Opatrne vmiešame meringue do múčnej zmesi.
- Odoberieme cca 5 - 6 PL meringue a zafarbíme na ružovo. Dáme do zdobiaceho vrecka a na silikónovú podložku umiestenú na plechu na pečenie nakreslíme v prvej tretine ružový fľak.
- Zbytok nezafarbeného cesta opäť cez zdobiace vrecko nastriekame okolo aj cez ružový fľak a po celom plechu. Pomocou stierky jemne rozotrieme. Buchneme plechom o stôl, aby sme odstránili vzduchové bubliny.
- Pečieme vo vyhriatej rúre cca 15-17 min. Necháme 5 minút schladiť a na vrch položíme chladiacu mriežku Prevrátime a stiahneme silikonovú podložku. Toto bude vrch rolády. Necháme chladiť a pripravíme náplň.
- Na náplň v miske šľahača/robota vyšľaháme spolu smotanu, mascarpone a vanilkový cukor. Časť krému odložíme na dozdobenie rolády. Ostatný zafarbíme na modro.
- Plát preklopíme na papier na pečenie. Nanesieme náplň. Viac plnky nanesieme na stranu odkiaľ budeme stáčať. Posypeme lyofilizovanými lesnými jahodami.
- Rolujeme a sťahujeme napevno pomocou papiera na pečenie. Môžeme celé zabaliť do fólie a dať poriadne stuhnúť do chladničky.
- Pripravíme čokoládu na kreslenie. Čokoládu roztopíme v mikrovlnke a pridáme olej. Prenesiem do zdobiaceho vrecka s popisovou špičkou.
- Po vychladení pomocou okrúhlej špičky urobíme 3 kôpky z nezafarbeného krému.
- Ostatnú náplň rozdelíme a každú časť zafarbíme inou farbou (zelená, fialová, žltá, modrá).
- Nakreslíme farebné cukríky. Začneme obkresľovať. Najskôr fľak, potom cukríky, kôpky a prednú a zadnú časť rolády (rez). Nakoniec čerešničky.