Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Kreslená roláda od Martiny

Kreslená roláda od Martiny

Popis

Ako mama 5 detí som sa rozhodla pripraviť kreslenú roládu, pretože viem, že na prvý pohľad musí zaujať každé dieťa. Veď ktoré dieťa nemiluje rozprávky? Bude krásne farebná, sladká a lahodná.

Ingrediencie

Cesto
  • 10 bielok izbovej teploty
  • 95 g kryštálového cukru
  • gelová farba ružovej farby
  • 1 čl citrónovej šťavy
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • 32 ml oleja
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 125 g hladkej múky
  • 1/2 čl soli
Plnka
  • 300 g šľahačkovej smotany 40%
  • 300 g mascarpone
  • 3 ks vanilkový cukor s pravou vanilkou (3x8 g)
  • gelová farba modrej farby
  • 1/3 hrnčeka lyofilizovaných jahôd na posypanie
Krém na obkresľovanie
  • ¼ hrnčeka horkej čokolády
  • 1 ČL olej
  • čierna gelová farba
Ostatné
  • koktailové veľké čerešne so stopkou
  • gelové farby – žltá, zelená, fialová, modrá

Postup

  1. Predhrejeme rúru na 165°C.
  2. V malej miske zmiešame všetky “mokré” suroviny metličkou a odložíme bokom.
  3. Do veľkej misky preosejeme múku a pridáme soľ. Vmiešame všetky “mokré” suroviny. Miešame kým sa všetky suroviny spoja do jednotnej hmoty. Odložíme bokom.
  4. Vyšľaháme bielky na nízkom stupni, kým sú jemne napenené, pridáme citrónovú šťavu. Zvýšime rýchlosť na stredný stupeň. Keď už sú bielka pevné, pridáme po troche cukor. Opäť zvýšime rýchlosť a šľaháme do pevných špičiek. Získali sme meringue. Opatrne vmiešame meringue do múčnej zmesi.
  5. Odoberieme cca 5 - 6 PL meringue a zafarbíme na ružovo. Dáme do zdobiaceho vrecka a na silikónovú podložku umiestenú na plechu na pečenie nakreslíme v prvej tretine ružový fľak.
  6. Zbytok nezafarbeného cesta opäť cez zdobiace vrecko nastriekame okolo aj cez ružový fľak a po celom plechu. Pomocou stierky jemne rozotrieme. Buchneme plechom o stôl, aby sme odstránili vzduchové bubliny.
  7. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 15-17 min. Necháme 5 minút schladiť a na vrch položíme chladiacu mriežku Prevrátime a stiahneme silikonovú podložku. Toto bude vrch rolády. Necháme chladiť a pripravíme náplň.
  8. Na náplň v miske šľahača/robota vyšľaháme spolu smotanu, mascarpone a vanilkový cukor. Časť krému odložíme na dozdobenie rolády. Ostatný zafarbíme na modro.
  9. Plát preklopíme na papier na pečenie. Nanesieme náplň. Viac plnky nanesieme na stranu odkiaľ budeme stáčať. Posypeme lyofilizovanými lesnými jahodami.
  10. Rolujeme a sťahujeme napevno pomocou papiera na pečenie. Môžeme celé zabaliť do fólie a dať poriadne stuhnúť do chladničky.
  11. Pripravíme čokoládu na kreslenie. Čokoládu roztopíme v mikrovlnke a pridáme olej. Prenesiem do zdobiaceho vrecka s popisovou špičkou.
  12. Po vychladení pomocou okrúhlej špičky urobíme 3 kôpky z nezafarbeného krému.
  13. Ostatnú náplň rozdelíme a každú časť zafarbíme inou farbou (zelená, fialová, žltá, modrá).
  14. Nakreslíme farebné cukríky. Začneme obkresľovať. Najskôr fľak, potom cukríky, kôpky a prednú a zadnú časť rolády (rez). Nakoniec čerešničky.
Cesto
  • 10 bielok izbovej teploty
  • 95 g kryštálového cukru
  • gelová farba ružovej farby
  • 1 čl citrónovej šťavy
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • 32 ml oleja
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 125 g hladkej múky
  • 1/2 čl soli
Plnka
  • 300 g šľahačkovej smotany 40%
  • 300 g mascarpone
  • 3 ks vanilkový cukor s pravou vanilkou (3x8 g)
  • gelová farba modrej farby
  • 1/3 hrnčeka lyofilizovaných jahôd na posypanie
Krém na obkresľovanie
  • ¼ hrnčeka horkej čokolády
  • 1 ČL olej
  • čierna gelová farba
Ostatné
  • koktailové veľké čerešne so stopkou
  • gelové farby – žltá, zelená, fialová, modrá
  1. Predhrejeme rúru na 165°C.
  2. V malej miske zmiešame všetky “mokré” suroviny metličkou a odložíme bokom.
  3. Do veľkej misky preosejeme múku a pridáme soľ. Vmiešame všetky “mokré” suroviny. Miešame kým sa všetky suroviny spoja do jednotnej hmoty. Odložíme bokom.
  4. Vyšľaháme bielky na nízkom stupni, kým sú jemne napenené, pridáme citrónovú šťavu. Zvýšime rýchlosť na stredný stupeň. Keď už sú bielka pevné, pridáme po troche cukor. Opäť zvýšime rýchlosť a šľaháme do pevných špičiek. Získali sme meringue. Opatrne vmiešame meringue do múčnej zmesi.
  5. Odoberieme cca 5 - 6 PL meringue a zafarbíme na ružovo. Dáme do zdobiaceho vrecka a na silikónovú podložku umiestenú na plechu na pečenie nakreslíme v prvej tretine ružový fľak.
  6. Zbytok nezafarbeného cesta opäť cez zdobiace vrecko nastriekame okolo aj cez ružový fľak a po celom plechu. Pomocou stierky jemne rozotrieme. Buchneme plechom o stôl, aby sme odstránili vzduchové bubliny.
  7. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 15-17 min. Necháme 5 minút schladiť a na vrch položíme chladiacu mriežku Prevrátime a stiahneme silikonovú podložku. Toto bude vrch rolády. Necháme chladiť a pripravíme náplň.
  8. Na náplň v miske šľahača/robota vyšľaháme spolu smotanu, mascarpone a vanilkový cukor. Časť krému odložíme na dozdobenie rolády. Ostatný zafarbíme na modro.
  9. Plát preklopíme na papier na pečenie. Nanesieme náplň. Viac plnky nanesieme na stranu odkiaľ budeme stáčať. Posypeme lyofilizovanými lesnými jahodami.
  10. Rolujeme a sťahujeme napevno pomocou papiera na pečenie. Môžeme celé zabaliť do fólie a dať poriadne stuhnúť do chladničky.
  11. Pripravíme čokoládu na kreslenie. Čokoládu roztopíme v mikrovlnke a pridáme olej. Prenesiem do zdobiaceho vrecka s popisovou špičkou.
  12. Po vychladení pomocou okrúhlej špičky urobíme 3 kôpky z nezafarbeného krému.
  13. Ostatnú náplň rozdelíme a každú časť zafarbíme inou farbou (zelená, fialová, žltá, modrá).
  14. Nakreslíme farebné cukríky. Začneme obkresľovať. Najskôr fľak, potom cukríky, kôpky a prednú a zadnú časť rolády (rez). Nakoniec čerešničky.