Kvetináč so sukulentmi od Janky
Popis
Milujem kvety, no najväčším problémom je, že ich neviem pestovať a najlepšie sa u nás darí kaktusom a sukulentom.
Ingrediencie
matcha korpus na plech:
- 8 ks vajec
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 2 PL matcha prášku
- 7 PL hladkej múky
- 7 PL polohrubej múky
- 8 PL kryštálového cukru
- 2 PL oleja
- 2 PL vody
- 1 balíček kypriaceho prášku na pečenie
vanilkové korpusy do formy:
- 6 vajec
- 6 PL kryštálového cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 2 PL vody
- 1 PL oleja
- 6 PL hladkej múky
- 6 PL polohrubej múky
malinový džem:
- 500 g mrazených malín
- 300 g želírovacieho cukru 2:1
limetkový krém:
- 1,5 l mlieka
- 4 limetky
- 1 citrón
- 4 Zlaté klasy (160 g)
- 8 PL kryštálového cukru
- 800 g masla
- 6 PL práškového cukru
kompletizácia:
- 400 g čerstvých malín
- 150 g pistácií
- 200 g mandle v šupke
- 400 g bielej čokolády
- Saracino modelovacia hmota 700 g (farby: červená, žltá, zelená - 3 odtiene)
- Ryžové tenké rezance
- Smartflex miela poťahovacia hmota 1000 g
- 100 g nasekaných pistácií natural
- Zemiakový škrob na prácu s modelovacou hmotou
Postup
- Začneme limetkovým pudingom. Limetky a citrón si umyjeme a nastrúhame vrchnú kôru. Do hrnca dáme mlieko, zlaté klasy, cukor a kôru. Začneme zahrievať. Keď sa nám začína robiť puding, pridáme postupne šťavu. Miešame, až kým nevznikne tuhý puding. Necháme vychladnúť.
- Pripravíme si veľký plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie, a predhrejeme rúru na 180°C. Na matcha korpus bielka oddelíme od žĺtkov. Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh. K bielkam pridáme preosiatu múku, matcha prášok a kypriaci prášok. Jemne premiešame a vylejeme na plech. Po upečení z plátu vyrežeme 4 kruhy.
- Pripravíme vanilkový korpus. Bielka oddelíme od žĺtkov a z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh. Počas šľahania zmiešame žĺtka, olej a vodu. K bielkam pridáme múku a kypriaci prášok, jemne premiešame. Pečieme pri teplote 180°C približne 30 minút.
- Na malinový džem zmiešame želírovací cukor a maliny v hrnci, zahrejeme a necháme vychladiť.
- Pistácie opečieme na plechu alebo panvici, následne nasekáme.
- Na limetkový krém rozšľaháme vychladnutý puding. Maslo a cukor vymiešame do krému a postupne pridávame puding.
- Pripravíme si 4 matcha korpusy a 2 vanilkové korpusy, malinový džem, maliny a limetkový krém. Korpusy skladáme v poradí: 2x matcha, 2x vanilkový, 2x matcha.
- Prvý korpus potrieme džemom, nanesieme krém a posypeme pistáciami. Opakujeme postup so zvyšnými korpusmi a malinami. Poslednú vrstvu krému nezdobíme malinami, len pistáciami. Spevníme tortu špajlami a necháme zatuhnúť.
- Vytvarujeme sukulenty z modelovacej hmoty a ryžových rezancov.
- Tortu obtrieme zvyšným krémom a dáme do chladničky.
- Tortu poťahujeme bielou hmotou a premiestnime na stojan. Mandľami a pistáciami nasypeme vrch "kvetináča".
- Sukulenty a kaktusy pripevníme na tortu pomocou čokolády a špajlí, necháme zatuhnúť.
matcha korpus na plech:
- 8 ks vajec
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 2 PL matcha prášku
- 7 PL hladkej múky
- 7 PL polohrubej múky
- 8 PL kryštálového cukru
- 2 PL oleja
- 2 PL vody
- 1 balíček kypriaceho prášku na pečenie
vanilkové korpusy do formy:
- 6 vajec
- 6 PL kryštálového cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 2 PL vody
- 1 PL oleja
- 6 PL hladkej múky
- 6 PL polohrubej múky
malinový džem:
- 500 g mrazených malín
- 300 g želírovacieho cukru 2:1
limetkový krém:
- 1,5 l mlieka
- 4 limetky
- 1 citrón
- 4 Zlaté klasy (160 g)
- 8 PL kryštálového cukru
- 800 g masla
- 6 PL práškového cukru
kompletizácia:
- 400 g čerstvých malín
- 150 g pistácií
- 200 g mandle v šupke
- 400 g bielej čokolády
- Saracino modelovacia hmota 700 g (farby: červená, žltá, zelená - 3 odtiene)
- Ryžové tenké rezance
- Smartflex miela poťahovacia hmota 1000 g
- 100 g nasekaných pistácií natural
- Zemiakový škrob na prácu s modelovacou hmotou
- Začneme limetkovým pudingom. Limetky a citrón si umyjeme a nastrúhame vrchnú kôru. Do hrnca dáme mlieko, zlaté klasy, cukor a kôru. Začneme zahrievať. Keď sa nám začína robiť puding, pridáme postupne šťavu. Miešame, až kým nevznikne tuhý puding. Necháme vychladnúť.
- Pripravíme si veľký plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie, a predhrejeme rúru na 180°C. Na matcha korpus bielka oddelíme od žĺtkov. Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh. K bielkam pridáme preosiatu múku, matcha prášok a kypriaci prášok. Jemne premiešame a vylejeme na plech. Po upečení z plátu vyrežeme 4 kruhy.
- Pripravíme vanilkový korpus. Bielka oddelíme od žĺtkov a z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh. Počas šľahania zmiešame žĺtka, olej a vodu. K bielkam pridáme múku a kypriaci prášok, jemne premiešame. Pečieme pri teplote 180°C približne 30 minút.
- Na malinový džem zmiešame želírovací cukor a maliny v hrnci, zahrejeme a necháme vychladiť.
- Pistácie opečieme na plechu alebo panvici, následne nasekáme.
- Na limetkový krém rozšľaháme vychladnutý puding. Maslo a cukor vymiešame do krému a postupne pridávame puding.
- Pripravíme si 4 matcha korpusy a 2 vanilkové korpusy, malinový džem, maliny a limetkový krém. Korpusy skladáme v poradí: 2x matcha, 2x vanilkový, 2x matcha.
- Prvý korpus potrieme džemom, nanesieme krém a posypeme pistáciami. Opakujeme postup so zvyšnými korpusmi a malinami. Poslednú vrstvu krému nezdobíme malinami, len pistáciami. Spevníme tortu špajlami a necháme zatuhnúť.
- Vytvarujeme sukulenty z modelovacej hmoty a ryžových rezancov.
- Tortu obtrieme zvyšným krémom a dáme do chladničky.
- Tortu poťahujeme bielou hmotou a premiestnime na stojan. Mandľami a pistáciami nasypeme vrch "kvetináča".
- Sukulenty a kaktusy pripevníme na tortu pomocou čokolády a špajlí, necháme zatuhnúť.