Kytica z trdelníkov od Moniky
Popis
Spodok kytice tvoria trdelníky ochutené zázvorom a citrónovou čokoládou, a na vrchu kytice sú striekané kvety pomocou zdobiacich špičiek. Kytica je ideálny darček pre osobu, ktorú máte radi, ako je sestra, mama, najlepšia priateľka. Môžete ju darovať aj ako jedlý darček namiesto kytice.
Ingrediencie
Kysnuté cesto:
- 300 g polohrubá múka
- 300 g hladká múka
- 3 žĺtky
- 100 g kryštálového cukru
- 400 ml vlažného mlieka
- 20 g čerstvé droždie
- 110 g masla
- ½ čajovej lyž. soli
- 0,5 dcl rumu
- 1 čajová lyž. citrónovej kôry
- ½ muškátového orieška
- 3 čajové lyžice mletého zázvoru
Na potretie:
- 200 g citrónovej čokolády
- 200 g mletých pistácií
Na zdobenie – krém:
- 3 bielka
- 120 g cukru
- 200 g masla
- pár kvapiek extraktu z pomarančových kvetov
- potravinárske gélové farby – žltá, ružová, zelená
Postup
- Cesto: Mlieko zohrejeme, aby bolo vlažné. Do mlieka pridáme 1 PL cukru a kvasnice. Necháme odpočívať, aby vznikol kvások.
- V miske, v ktorej pripravujeme cesto, vymiešame žĺtky, zvyšok cukru a maslo do peny. Pridáme preosiatu múku, citrónovú kôru, trochu nastrúhaného muškátového orieška, zázvor, kvások a vypracujeme hladké cesto.
- Cesto prikryjeme a necháme nakysnúť.
- Pečenie trdelníkov: Cesto vyberieme z misy, prepracujeme a rozdelíme na 7 rovnakých častí. Každú časť vyšúľame asi na 1 m dlhý šúľanec. Namotáme ho na pripravenú formu, rozvaľkáme a necháme podkysnúť asi 15 minút. Pečieme na 200 °C približne 20 minút. Počas pečenia trdelník obraciame, aby bol rovnomerne upečený. Takto upečieme 6 trdelníkov. 7. časť rozvaľkáme a upečieme. Vychladnuté trdelníky potrieme citrónovou čokoládou a obsypeme pistáciami.
- Krém: Bielka a cukor dáme do hrnca nad paru. Zohrievame na 60 °C, tak aby sa bielka nezrazili a cukor rozpustil. Bielka premiestnime do mixéra a šľaháme na tuhý sneh. Pridáme maslo a pár kvapiek extraktu z pomarančových kvetov. Vyšľaháme tuhý sneh. Sneh rozdelíme do misiek a každú časť ofarbíme farbou. Naplníme zdobiace vrecko.
- Trdelníky postavíme. Na vrch umiestnime upečený kruh. Zdobiacim vreckom a špičkou striekame kvety a lístky. Na záver trdelníky zaviažeme stuhou.
Kysnuté cesto:
- 300 g polohrubá múka
- 300 g hladká múka
- 3 žĺtky
- 100 g kryštálového cukru
- 400 ml vlažného mlieka
- 20 g čerstvé droždie
- 110 g masla
- ½ čajovej lyž. soli
- 0,5 dcl rumu
- 1 čajová lyž. citrónovej kôry
- ½ muškátového orieška
- 3 čajové lyžice mletého zázvoru
Na potretie:
- 200 g citrónovej čokolády
- 200 g mletých pistácií
Na zdobenie – krém:
- 3 bielka
- 120 g cukru
- 200 g masla
- pár kvapiek extraktu z pomarančových kvetov
- potravinárske gélové farby – žltá, ružová, zelená
- Cesto: Mlieko zohrejeme, aby bolo vlažné. Do mlieka pridáme 1 PL cukru a kvasnice. Necháme odpočívať, aby vznikol kvások.
- V miske, v ktorej pripravujeme cesto, vymiešame žĺtky, zvyšok cukru a maslo do peny. Pridáme preosiatu múku, citrónovú kôru, trochu nastrúhaného muškátového orieška, zázvor, kvások a vypracujeme hladké cesto.
- Cesto prikryjeme a necháme nakysnúť.
- Pečenie trdelníkov: Cesto vyberieme z misy, prepracujeme a rozdelíme na 7 rovnakých častí. Každú časť vyšúľame asi na 1 m dlhý šúľanec. Namotáme ho na pripravenú formu, rozvaľkáme a necháme podkysnúť asi 15 minút. Pečieme na 200 °C približne 20 minút. Počas pečenia trdelník obraciame, aby bol rovnomerne upečený. Takto upečieme 6 trdelníkov. 7. časť rozvaľkáme a upečieme. Vychladnuté trdelníky potrieme citrónovou čokoládou a obsypeme pistáciami.
- Krém: Bielka a cukor dáme do hrnca nad paru. Zohrievame na 60 °C, tak aby sa bielka nezrazili a cukor rozpustil. Bielka premiestnime do mixéra a šľaháme na tuhý sneh. Pridáme maslo a pár kvapiek extraktu z pomarančových kvetov. Vyšľaháme tuhý sneh. Sneh rozdelíme do misiek a každú časť ofarbíme farbou. Naplníme zdobiace vrecko.
- Trdelníky postavíme. Na vrch umiestnime upečený kruh. Zdobiacim vreckom a špičkou striekame kvety a lístky. Na záver trdelníky zaviažeme stuhou.