Letné strechy od Paliho
Popis
Letné strechy farebnosťou aj chuťami. Také budú tie moje. Spájam obľúbené chute pistácií a možno netradične marhúľ. Táto kombinácia je fantastická a veľmi chutí mojej mame, ktorá nástupom leta oslavuje narodeniny. Preto tieto letné strechy venujem práve jej
Ingrediencie
Bielkový korpus s pistáciami
- 240 g vaječných bielkov (môžu byť aj pasterizované)
- 180 g krupicového cukru
- 100 g mletých pistácií
- 100 g hladkej múky
- 25 g kukuričného škrobu
- 55 g slnečnicového oleja
Pistáciový krém
- 300 ml plnotučného mlieka
- 2 žĺtky
- 30 g hladkej múky
- 80 g krupicového cukru
- 120 g pistáciovej pasty (100 %)
- 250 g masla
Marhuľový gél
- 300 g marhuľového pyré
- 80 g krupicového cukru
- 10 g pektínu
- 100 g sušených marhúľ
Dokončenie
- 400 g bielej čokolády
- 50 g kokosového oleja
- 70 g sekaných pistácií
- 200 g sušených marhúľ
Postup
- Z bielkov a cukru si pripravíme pevný sneh. Stierkou zľahka zapracujeme preosiate sypké suroviny a nakoniec delikátne zapracujeme olej. Pečieme vo vyhriatej rúre na statickom pečení na 220 °C približne 9-10 minút. Plech by mal mať rozmer 42 × 35 cm. Po upečení necháme vychladnúť.
- Na pistáciový krém zahrejeme mlieko a prilejeme k vopred vymiešanému cukru so žĺtkami a múkou. Zmes prelejeme späť do hrnca a na miernom plameni uvaríme pevný krém cca 8-10 minút, aby sme prevarili múku. Stiahneme z plameňa, primiešame pistáciovú pastu, prikryjeme fóliou na kontakt a necháme schladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme a postupne pridávame vychladnutý krém, vyšľaháme do nadýchaného krému.
- Na marhuľový gél zahrejeme marhuľové pyré na 40 °C, postupne prisypeme zmes cukru a pektínu a krátko povaríme. Odstavíme, prenesieme do čistej nádoby a prikryjeme fóliou na kontakt. Pred použitím gél premixujeme ponorným mixérom do hladka a zamiešame nakrájané sušené marhule.
- Pre zostavenie dezertu si narežeme cesto na 4 pásy široké 7 cm. Zvyšný plát použijeme ako spodnú vrstvu. Pistáciový krém rozdelíme na polovicu. Plát cesta natrieme krémom, ďalší plát marhuľovým gélom a spojíme ich natretými stranami. Opakujeme so všetkými plátmi. Dezert dáme stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí rez priečne prerežeme a vytvoríme tvar strechy.
- Odložený plát natrieme krémom, priložíme naň rozrezanú časť tak, aby sme vytvorili strechu. Strechu potrieme pistáciovým krémom a druhú polovicu gélom, zlepíme. Celý tvar potrieme zvyšným pistáciovým krémom a poriadne vychladíme.
- Na dokončenie rozpustíme 2/3 bielej čokolády, pridáme zvyšok a domiešame do hladka. Primiešame rozpustený kokosový olej a polejeme dezert na mriežke. Posypeme sekanými pistáciami a nasekanými sušenými marhuľami.
Bielkový korpus s pistáciami
- 240 g vaječných bielkov (môžu byť aj pasterizované)
- 180 g krupicového cukru
- 100 g mletých pistácií
- 100 g hladkej múky
- 25 g kukuričného škrobu
- 55 g slnečnicového oleja
Pistáciový krém
- 300 ml plnotučného mlieka
- 2 žĺtky
- 30 g hladkej múky
- 80 g krupicového cukru
- 120 g pistáciovej pasty (100 %)
- 250 g masla
Marhuľový gél
- 300 g marhuľového pyré
- 80 g krupicového cukru
- 10 g pektínu
- 100 g sušených marhúľ
Dokončenie
- 400 g bielej čokolády
- 50 g kokosového oleja
- 70 g sekaných pistácií
- 200 g sušených marhúľ
- Z bielkov a cukru si pripravíme pevný sneh. Stierkou zľahka zapracujeme preosiate sypké suroviny a nakoniec delikátne zapracujeme olej. Pečieme vo vyhriatej rúre na statickom pečení na 220 °C približne 9-10 minút. Plech by mal mať rozmer 42 × 35 cm. Po upečení necháme vychladnúť.
- Na pistáciový krém zahrejeme mlieko a prilejeme k vopred vymiešanému cukru so žĺtkami a múkou. Zmes prelejeme späť do hrnca a na miernom plameni uvaríme pevný krém cca 8-10 minút, aby sme prevarili múku. Stiahneme z plameňa, primiešame pistáciovú pastu, prikryjeme fóliou na kontakt a necháme schladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme a postupne pridávame vychladnutý krém, vyšľaháme do nadýchaného krému.
- Na marhuľový gél zahrejeme marhuľové pyré na 40 °C, postupne prisypeme zmes cukru a pektínu a krátko povaríme. Odstavíme, prenesieme do čistej nádoby a prikryjeme fóliou na kontakt. Pred použitím gél premixujeme ponorným mixérom do hladka a zamiešame nakrájané sušené marhule.
- Pre zostavenie dezertu si narežeme cesto na 4 pásy široké 7 cm. Zvyšný plát použijeme ako spodnú vrstvu. Pistáciový krém rozdelíme na polovicu. Plát cesta natrieme krémom, ďalší plát marhuľovým gélom a spojíme ich natretými stranami. Opakujeme so všetkými plátmi. Dezert dáme stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí rez priečne prerežeme a vytvoríme tvar strechy.
- Odložený plát natrieme krémom, priložíme naň rozrezanú časť tak, aby sme vytvorili strechu. Strechu potrieme pistáciovým krémom a druhú polovicu gélom, zlepíme. Celý tvar potrieme zvyšným pistáciovým krémom a poriadne vychladíme.
- Na dokončenie rozpustíme 2/3 bielej čokolády, pridáme zvyšok a domiešame do hladka. Primiešame rozpustený kokosový olej a polejeme dezert na mriežke. Posypeme sekanými pistáciami a nasekanými sušenými marhuľami.