Lievancová kytica od Evky
Popis
Tieto škoricovo jablkové lievance miluje moja dcéra, tak som ich pripravila pre ňu.
Ingrediencie
Cesto
- 2 ks vajce
- 150 g hladká múka
- 250 ml mlieko
- 2 ks jablká
- 1 PL práškový cukor
- ½ prášok do pečiva
- 1 ČL mletá škorica
- Olej na pečenie
Orechové praliné
- 100 g lieskové lúpané orechy
- 100 g kryštálový cukor
Citrónová poleva
- 125 g maslo
- 100 g práškový cukor
- 100 ml mlieko
- ½ ČL jedlá sóda
- 1 citrón
Na ozdobu
- 1 ks jablko
- 2 PL kryštálový cukor
Postup
- Žĺtka vymiešame spolu s cukrom a so škoricou, potom pridáme mlieko a nastrúhané jablká. Zvlášť si z bielkov vyšľaháme sneh a pridáme k zmesi. Nakoniec vmiešame múku a prášok do pečiva. Na panvici si necháme zohriať olej a pečieme lievance.
- Orechy si krátko opečieme na panvici. Cukor necháme skaramelizovať a zalejeme ním orechy, ktoré sme si vysypali na papier na pečenie. Necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich rozmixujeme v mixéri na pastu.
- V hrnci si necháme rozpustiť maslo, pridáme k nemu cukor a miešame. Potom pridáme mlieko a jedlú sódu. Zmes nám môže kypieť, ale je to normálne. Nakoniec pridáme šťavu a nastrúhanú kôru z jedného citróna. Krátko povaríme a odstavíme.
- Na panvici si skaramelizujeme cukor a keď už máme hnedý karamel, tak doň pridáme jablká nakrájané na mesiačiky. Krátko premiešame a odstavíme.
- Lievance natrieme orechovým praliné, vyskladáme vežu, ozdobíme skaramelizovaným jabĺčkom. Omáčku nalejeme do pohárika a vychutnáme si tú božskú chuť
Cesto
- 2 ks vajce
- 150 g hladká múka
- 250 ml mlieko
- 2 ks jablká
- 1 PL práškový cukor
- ½ prášok do pečiva
- 1 ČL mletá škorica
- Olej na pečenie
Orechové praliné
- 100 g lieskové lúpané orechy
- 100 g kryštálový cukor
Citrónová poleva
- 125 g maslo
- 100 g práškový cukor
- 100 ml mlieko
- ½ ČL jedlá sóda
- 1 citrón
Na ozdobu
- 1 ks jablko
- 2 PL kryštálový cukor
- Žĺtka vymiešame spolu s cukrom a so škoricou, potom pridáme mlieko a nastrúhané jablká. Zvlášť si z bielkov vyšľaháme sneh a pridáme k zmesi. Nakoniec vmiešame múku a prášok do pečiva. Na panvici si necháme zohriať olej a pečieme lievance.
- Orechy si krátko opečieme na panvici. Cukor necháme skaramelizovať a zalejeme ním orechy, ktoré sme si vysypali na papier na pečenie. Necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich rozmixujeme v mixéri na pastu.
- V hrnci si necháme rozpustiť maslo, pridáme k nemu cukor a miešame. Potom pridáme mlieko a jedlú sódu. Zmes nám môže kypieť, ale je to normálne. Nakoniec pridáme šťavu a nastrúhanú kôru z jedného citróna. Krátko povaríme a odstavíme.
- Na panvici si skaramelizujeme cukor a keď už máme hnedý karamel, tak doň pridáme jablká nakrájané na mesiačiky. Krátko premiešame a odstavíme.
- Lievance natrieme orechovým praliné, vyskladáme vežu, ozdobíme skaramelizovaným jabĺčkom. Omáčku nalejeme do pohárika a vychutnáme si tú božskú chuť