Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Lievancová kytica od Evky

Lievancová kytica od Evky

Popis

Tieto škoricovo jablkové lievance miluje moja dcéra, tak som ich pripravila pre ňu.

Ingrediencie

Cesto
  • 2 ks vajce
  • 150 g hladká múka
  • 250 ml mlieko
  • 2 ks jablká
  • 1 PL práškový cukor
  • ½ prášok do pečiva
  • 1 ČL mletá škorica
  • Olej na pečenie
Orechové praliné
  • 100 g lieskové lúpané orechy
  • 100 g kryštálový cukor
Citrónová poleva
  • 125 g maslo
  • 100 g práškový cukor
  • 100 ml mlieko
  • ½ ČL jedlá sóda
  • 1 citrón
Na ozdobu
  • 1 ks jablko
  • 2 PL kryštálový cukor

Postup

  1. Žĺtka vymiešame spolu s cukrom a so škoricou, potom pridáme mlieko a nastrúhané jablká. Zvlášť si z bielkov vyšľaháme sneh a pridáme k zmesi. Nakoniec vmiešame múku a prášok do pečiva. Na panvici si necháme zohriať olej a pečieme lievance.
  2. Orechy si krátko opečieme na panvici. Cukor necháme skaramelizovať a zalejeme ním orechy, ktoré sme si vysypali na papier na pečenie. Necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich rozmixujeme v mixéri na pastu.
  3. V hrnci si necháme rozpustiť maslo, pridáme k nemu cukor a miešame. Potom pridáme mlieko a jedlú sódu. Zmes nám môže kypieť, ale je to normálne. Nakoniec pridáme šťavu a nastrúhanú kôru z jedného citróna. Krátko povaríme a odstavíme.
  4. Na panvici si skaramelizujeme cukor a keď už máme hnedý karamel, tak doň pridáme jablká nakrájané na mesiačiky. Krátko premiešame a odstavíme.
  5. Lievance natrieme orechovým praliné, vyskladáme vežu, ozdobíme skaramelizovaným jabĺčkom. Omáčku nalejeme do pohárika a vychutnáme si tú božskú chuť
Cesto
  • 2 ks vajce
  • 150 g hladká múka
  • 250 ml mlieko
  • 2 ks jablká
  • 1 PL práškový cukor
  • ½ prášok do pečiva
  • 1 ČL mletá škorica
  • Olej na pečenie
Orechové praliné
  • 100 g lieskové lúpané orechy
  • 100 g kryštálový cukor
Citrónová poleva
  • 125 g maslo
  • 100 g práškový cukor
  • 100 ml mlieko
  • ½ ČL jedlá sóda
  • 1 citrón
Na ozdobu
  • 1 ks jablko
  • 2 PL kryštálový cukor
  1. Žĺtka vymiešame spolu s cukrom a so škoricou, potom pridáme mlieko a nastrúhané jablká. Zvlášť si z bielkov vyšľaháme sneh a pridáme k zmesi. Nakoniec vmiešame múku a prášok do pečiva. Na panvici si necháme zohriať olej a pečieme lievance.
  2. Orechy si krátko opečieme na panvici. Cukor necháme skaramelizovať a zalejeme ním orechy, ktoré sme si vysypali na papier na pečenie. Necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich rozmixujeme v mixéri na pastu.
  3. V hrnci si necháme rozpustiť maslo, pridáme k nemu cukor a miešame. Potom pridáme mlieko a jedlú sódu. Zmes nám môže kypieť, ale je to normálne. Nakoniec pridáme šťavu a nastrúhanú kôru z jedného citróna. Krátko povaríme a odstavíme.
  4. Na panvici si skaramelizujeme cukor a keď už máme hnedý karamel, tak doň pridáme jablká nakrájané na mesiačiky. Krátko premiešame a odstavíme.
  5. Lievance natrieme orechovým praliné, vyskladáme vežu, ozdobíme skaramelizovaným jabĺčkom. Omáčku nalejeme do pohárika a vychutnáme si tú božskú chuť